Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Szerintem az a jó, amelyikben a kondi negatívja a GND-n van...
Ez persze nagyfoku tévedés, mert ha megnézed az előtte lévő diódát, láthatod, hogy a negatív félperiódusokat juttatja át.
Tehát a kondi + oldala néz a föld felé!
Elnzést, elnéztem...Még szerencse, hogy van aki jobban odafigyel...
Nekem egy hóteccerű védelmem van. Annó akartam hővédelmet is belerakni, meg ezt meg azt, de ezt végül elhagytam. Blokkonként így néz ki:
-DC: Két tranzisztor, a klasszikus megoldásban, egyik bázissal, másik emitterrel a földre kötve, másik B, másik E összekötve egy feszosztón és a normál üzemi AC-t földre kötő kondin keresztül figyeli a DC-t. Kimenet a két kollektor. -Ki/bekapcsolási koppanásgátlás: Az eredeti, jól ismert AC-figyelést + tranzisztort elhagytam. Az ok marha egyszerű, ha az AC megszűnik, a hangfalvédelem különálló tápellátásában lévő puffer olyan hamar kiürül, hogy gyakorlatilag a kikapcsolást intéző relével együtt megszólal a hangfalvédelem reléje is. Bekapcsoláskor időzítés van a relét nyitó tranzisztor bázisellenállása és egy 470µF-os kondi révén. -Állapotjelzés egy CA kettős-LED-del működik, a zöld LED-et a relét is meghajtó tranzisztor húzza földközelbe, a pirosat pedig egy NPN tranzisztor kezeli, melynek nyitását a relét vezérlő tranyó zárt állapota esetén a relé tekercsellenálása (plusz egy pár kOhm-os ellenállat) biztosítja. A relé meghajtása egyetlen BD441 (ez az NPN? Nem tudom most hirtelen), ez egy Omron G8JR-t kezel (tekercse 2W-ot fogyaszt). A tranzisztor bázisát egy zener emeli fel, hogy a zárása-nyitása egyértelmű és határozott legyen, maradékfeszektől függetlenül. A védelemhez kapcsolódik egy CMOS kimenet, mely a hangfalak nyomógomb általi ki-bekapcsolását intézi el, egy diódán keresztül van összehuzalozva a relét kezelő tranzisztor zenerdióda "előtti" pontjával. Itt lehetne bonyolítani a zöld LED bekapcsolásával, hogy ilyenkor a hibajelzést helyett narancssárgán, vagy sötéten jelezze, hogy csak ki van kapcsolva az oldal, de mivel ez a lehetőség ritkán használt (teszt, diagnosztika), nem láttam értelmét, amúgy egyszerű a megoldása. A védelem aktívvá válása természetesen a CMOS kimenetét érvényteleníti, aktív védelemnél nem kapcsolható vissza a relé. Emlékezetem szerint ez így 4db tranzisztor, 5db ellenállás, 2 dióda, 2 elektrolitkondenzátor (plusz a relé diódája és fóliakondija, ezek a relére épültek, ne mászkáljon el róla semmi tüske). Az egyszerűsítés, felesleges körök kikerülése elsősorban a megbízhatóság és üzemkészség fényében minél kevesebb alkatrész használata szemléletem, ésszerűség és takarékoskodás okán van jelen, a védelem már hónapok óta tökéletesen teszi dolgát, számos tesztelgetésen ment keresztül részeiben, egészében. Kapcsolódik mellé egy VFL-szintkijelzőhöz szükséges egyenirányítás-pufferelés-feszosztó-zenerdiódás védelem is, ennyi alkatrésszel, amit épp felsoroltam . Ha esetleg érdeklődésre tart számot, megrajzolom valamiben az áramkört, tulajdonképpen semmi nagy újítás nincs benne, egyszerűen a tranzisztorok, diódák sajátosságaira épülő, egyszerű logika megvalósítása az egész, jól ismert alapkapcsolásokból valaha merített ötletekkel.
Engem érdekelne a kapcsolási rajz, ha van rá lehetőség próbáld meg lerajzolni.
...Apróság, de tápfeszfüggetlennek nevezhető, hiszen egyedül a relét kezelő tranzisztor bázisellenállása látja a tápfeszt, ezt a relé tekercsáramához és a tranyó áramerősítési tényezőjéhez lehet méretezni, és a bekapcsolási késleltetéshez így számolni a kondit. No és a LED előtétellenállását is értelemszerűen változtatni kell. Ennyi az egész .
Nincs valakinek Tango SCH-hoz valami bővebb library? Nem szoktam használni az SCH-t, csak a PCB-t, papíron rajzolok elvi rajzot...
Kereseg guglival valamit, vagy elmélyedek benne, ha van part editor része, mint anno orcad alatt..
Igaza van vicsys-nek. Én hibáztam el, a rajzomon lévő kondit meg kell fordítani. Bocsi!
Alkotó
Sikerült megrajzolni (ez nem volt nehéz, miután a Polláknak hála, van egy bővebb könyvtáram) és kinyomtatni pdf-be (sajnos itt vannak hibák, A4-re sehogy sem húzza ki a PDF készítésekor, most nem akarom nagyon kitalálni, hogy miért, a lényeg látható).
Blokkonként: A koppanásgátlás időzítése bekapcsolás során az R1-R2-C1 komplexumban zajlik. Amint a kondenzátor eléri a BD441 szükséges nyitófeszültségének, D2 szükséges bázisáram-erősségnél jellemző feszültségének összegét, Q3 nyit és a relé meghúz. R2-ről nem esett szó, ez a relatív nagy kapacitású kondi kisülését hivatott kicsit nyújtani, ekkora kapacitás elég tekintélyes áramot eredményez Q1, Q2, vagy a CMOS IC felé a kb. 3,5V-os feszültségen. A védelem belépését ez nyilván nem befolyásolja. Az AC megszűnésekor a védelem végfoktól természetesen különálló tápjában mértékkel méretezett pufferkapacitás és a relék(k), mint fő fogyasztó(k) adják meg az időállandót, ahogy korábban írtam, nálam a két G8JR kb. 360mA-es összes árama egy 2200µF-os (ami itt több, mint elég) kapacitást képes a katalógus szerinti 30% alatti tartófesz alá vinni kb. "azonnal". R3-R4-C2-Q1-Q2 a DC figyelés. C2 pozíciójában a szépérzék alapján bipolár elkó lenne használatos, de a normál elkók a tranzisztorok által maximált 0,7V körüli DC feszültséget ellenkező polaritással károsodás nélkül képesek elviselni (tanulmányaim alapján). A kondi és R4 (valamint a tranzisztor h11 paramétere és a végfok viselkedése szerint R3 is) időállandót alkot, ami a DC megszűnésekor a védelmet alaphelyzetbe állítja. R3 és R4 viszonyával a megszólalási küszöb állítható be (ez jelen esetben nagyjából 2V köré adódik, vélhetően a használt tranzisztoraim h11, h21 értéke és a söntölni kívánt áram miatt). D1-en keresztül egy CMOS IC kimenete kötött, ahol a védelem aktiválható, nálam ez a lehetőség nyomógombos hangfal ki/be kapcsolását hordozza. Ebben a felállásban a CMOS kimenet "L" szintje a védelmet aktiválja, az elfolyó áramok a CMOS IC-t nem károsítják. A közölt zenerrel ez a pont 5V, TTL kompatibilisnek mondható. Q3 a relét vezérli, bázisa D2-n keresztül csatlakozik a DC figyelés, koppanásgátlás és külső vezérlés közösített pontjaira. A zener szerepe a tranzisztor felé közömbössé tenni a maradékfeszültségek hatásait és így a tranzisztor zárását határozottá tenni. Kijelzés: Q3 ezenkívül az R6 ellenálláson át táplált, közös anódú kettős LED zöld tagjának katódját is földközelbe húzza, így a relé meghúzásakor a zöld LED világít. Amennyiben a védelem aktívvá válik, Q3 lezár, így a zöld LED kialszik, ezzel együtt Q4 bázisa az R5-ön és a relé tekercsén keresztül nyitóirányban előfeszül, így a kettős LED piros tagjának katódját a föld közelébe húzza, ezzel jelezve a védelem aktív állapotát. A korábban említett megoldás, hogy külső beavatkozáskor ne világítson, vagy sárgán világítson, a CMOS ki/be címkéről D1-gyel egyező irányban leágazott diódán keresztül megoldható a zöld LED katódján. Ekkor a zöld LED katódja és Q3 kollektora közé is egy dióda kell kerüljön, megelőzve a relé közbelépését. R5 Q3 kollektorára csatlakozik továbbra is, értelemszerűen. Az "L" szinten aktív külső beavatkozás ekkor a védelem aktívvá tételével a zöld LED katódját is föld felé viszi, így narancssárgán világít. Ha nem akarunk kijelzést ekkor, a Q4 bázisára fog csatlakozni a CMOS címkéről elvezetett dióda anódja és vélhetően egy zener itt is kelleni fog a tranzisztor bázisába. A közölt kapcsolás 12V-on működik, ahogy írtam, R1, C1 és R6 átméretezése szükséges mindössze, ha nagyobb feszültségen kívánjuk használni. A közölt alkatrészértékek nem kritikusak, célszerűen a relé környezetére érdemes figyelni (C3, D3, Q3). Q3 normál G2R jellegű reléknél BC639 is lehet. Az áramkör saját fogyasztása minimális (nálam a relatív bika relé és az így szükséges tranzisztor miatt van viszonylag kisebb R1), gyakorlatilag a relé és a LED által adott összeggel egyező. Az áramkör elődje 10 évet szolgált az erősítőmben, erre alapozódva egyszerűsödött, célszerűsödött erre a formára.
Köszi a választ.
Igaz már beraktam, így is működik, de mivel most tudom, hogyan kell, akkor megfordítom.
Hello!
Sima elkónál nem sok probléma van ha fordítva lesz. Mert amikor az AC megvan, akkor kb. -4V a feszültség, amikor meg kikapcsol, akkor +0.6V. A kondi meg 63V-os. (Nem azt mondtam, hogy így helyes, hanem hogy ha fordítva is van nem veszed észre. :banplz: ) üdv! proli007
Módosítottam is,e gyelőre teszteletlen. Q4, R5 kikerült a kapcsolásból, R6 visszaszámozódott R5-re .
A működés a kijelzésben módosult. A zöld LED továbbra is kapcsolódik Q3 kollektorára, az eddigiek szerint. A piros LED katódja pedig a DC-figyelés, koppanásgátló és külső vezérlés közös pontján van. Normál működés során a zöld LED világít, a piros LED katódja viszont a zöld LED+Q3 maradékfesze felett van jóval, így nem képes világítani. A védelem aktívvá válásakor a zöld LED előfeszítése Q3 zárásával megszűnik, a piros LED így képes világítani és jelzi az eseményt. A külső beavatkozáskor ezesetben a narancs verziónál a két LED két diódán keresztül párhuzamosan kapcsolódik, amiből a piros fog kijönni "nyertesen", de persze egy soros ellenállással, vagy két diódával lehet trükközni.
Ez tényleg egyszerű kis kapcsolásnak tűnik, de én azt a CMOS IC-s dolgot nem értem. Azt hova kell kötni, mi az, mit csinál?
Opció. A relé működésébe tudsz beleavatkozni (ki-bekapcsolni a hangfalat) anélkül, hogy a védelmet érintenéd. Mint írtam, nálam erre egy egyszerű, CMOS IC-kből épített, nyomógombbal kezelt ki/bekapcsolás megy rá.
Egyszerű is és teszi a dolgát, nem megy tönkre és megbízhatóan működik. A DC-figyelés megvalósítását például sose értettem, miért kell bonyolítani PNP+NPN tranzisztorral, soros diódával, egyéb ellenállással, nem látom előnyét, ugyanakkor magasabb lesz a küszöb, a maradékfesz, és több alkatrész lesz benne.
Hali!
Szeretnék az erősítőmbe rövidzárlatvédelem építeni, de olyat ami ha tartossan fenáll a zárlat akkor is védje a végfokot. Na most én találtam egy elvi rajzot kérdésem az lenne,hogy alkalmas lenne-e a fent említett feladatra. Meg,hogy alkalmazható-e Fetes erősítőbe. Az erősítő egy komplementer fet-es erősítő. Kérdés,hogy itt a védelmi szint életbe lépést az R19 és R18as ellenállás értéke határozza meg? És a kondi értékének mekkora kéne,hogy legyen? Vagy esetleg valami képlet ami alapján tudnám illeszteni az erősítőmhöz.. (remélem nem csak engem érdekel ez a dolog, mert sztem más is hasznát venné.)
Hello!
A Quad405-ben lévő védelem, visszahajló karakterisztikáját érdemes nézni, annak több értelme van. Ha a hangszórón totál zárlat van, akkor kb. 1/3 a korlátozó áram, mint amikor a végfok ki van vezérelve. (Tehát a hangszóró feszültsége képes emelkedni. üdv! proli007
Rendben!
De ez nem jó nekem, mert engem nem quad-os megoldás érdekel, hanem,hogy ezzel amit linkeltem lehetne-e kezdeni valamit, és,hogy működne-e. Ráadásul zártam már véletlen rövidre quad-ot és tönkre is ment.... Akkor milyen rövidzárvédelem van benne???
Hello!
Oké, Te tudod mit akarsz. De azért csendben elárulom, hogy ennek is visszahajló karakterisztikája van. üdv! proli007
Te valami nagyon extrém elképzeléssel állsz hozzá a rövidzár védelemhez. Olyan nincs (pontosabban én még nem láttam), hogy valamilyen elektronika hajszálpontosan leszabályoz egy bizonyos áramnál. Sokkal valószínűbb, hogy már jóval előbb beleszól a hangzásba, és az se biztos egyáltalán, hogy amikor tényleg rövidrezárod, akkor elég hatékony a védelemhez.
És ami a lényeg, ezek az elektronikák nem az erősítő után kapnak helyet, mint valami őrszem, hanem a végtranyókon (nálad feteken) folyó áramot kell nekik figyelni, azaz már eleve részei az erősítőnek. Én is zártam már rövidre Quadot, véletlenül is, meg direkt is. Abban a védelem elég jó ahhoz, hogy kiverje a biztosítékokat. Ha túl bonyolult védelmet csinálsz, akkor már fennál annak a veszélye, hogy maga a védelem is elromolhat. Pl egy túlbonyolított, de igen megbízható megoldás lehet, ha áramkorláttal rendelkező tápegységet használsz. Csak úgye jóval bonyolultabb lesz a tápegység, mint az egész erősítő. Lehet, jobban jársz ha vigyázol rá inkább, és nem zárod rövidre! Alkotó
Hello!
először is köszi,hogy válaszolsz! Igen ezekkel én is tisztában vagyok,hogy ezek a védelmek visszhatnak a hangzásra esetleg egy komplex terhelésre is életbe léphetnek amit mondjuk egy bonyolult hangváltó és a hangszóró együttes komplex terhelése jelent... mert ugye nem tiszta ohm-os terhelés gyilkolja az erősítőt.. Már arra is gondoltam,hogy a táp áramkorlátja lenne a legtisztább megoldás arra,hogy a végfeteket megvédjem, Persze ezáltal a Dinamikai csúcsokról is lemondhatok... Igazság szerint ez a kapcsolás ami nekem van 8fettel épült volna én 12öt használtam éppen ezért,hogy legyen egy kis tartalékom... Igazság szerint nem számítana az ha egy kicsit belenyúlna a hangzásba de a lényeg az lenne,hogy esetleges rövidzárlat ne tegye tönkre a kimeneti fokozatot.. És mivel több fetem van ezáltal nagyobb áramot lehetne megengedni, szerény elgondolásom szerint lehetne valahogy úgy méretezni,hogy a normál használat után lépjen életbe de még nem a fetek határteljesítményén.. Talán ezt meglehetne a több fet miatt.. eleve túlméretezve van a dolog. Szerinted?
A sokat emlegetett Majki-s védelemmel kapcsolatban, sokan kérdezték a felső feszültséghatárt. Erre jöttek a bölcs, és kevésbé bölcs ideológiák, de most itt van egy konkrét megvalósítás.
A saját Quadomba kötöttem be a védelmet, azzal próbáltam ki. 1- tápfeszültség: +-56,5V 2- jelfogó: RE-CO GPM-4 DC24V 800ohm. (eredetileg két darab párhuzamosan kötött relé-kockát akartam használni, a nyák is ehhez készült, de ez nálam nem vált be, túl kicsi volt a tekercsellenállás) 3- a kritikus ellenállásokat azért dupláztam meg, hogy ne legyen gond a melegedéssel. A rajzon lévő értékek nálam beváltak, semmi gond nem volt velük. 4- mint az jól látszik, mindkét csatorna kapott külön túlvezérlést figyelő részt. ÚGy terveztem, hogy ezt majd nagyon precízen be fogom állítani, de nem kellett. A rajzi értékekkel, 1khz-el vezérelve, és 8 ohmos műterheléssel lezárva a Quadot, az egyik csatorna 97W-nál, míg a másik 98,5W-nál jelez túlvezérlés közeli állapotot. Ez tökéletes érték, nem kell hozzányúlni. Ha valamit kihagytam, ami érdekel valakit, az kérdezzen. Alkotó
Hi! Esetleg a panelterv meg van? Ha igen akkor közzé is teszed?
Szia!
Már fent van ITTa nyákterv!! Csak akkor még nem volt kipróbálva, de most már ki van! És még egy fontos!! C1 kondi fordítva van, a pozitív lábát kell a GND-re tenni!! Bocsi, elnéztem. Ezen a nyákon éppen a jól működő jelfogó van. Alkotó
Ilyen védelmet nagyon nehéz építeni. A FET-eknél nagyon egyszerű dolgod lehet az áramkorlátozással: G-S között egy zener dióda elegendő, amit (gondolom, IRF sorozatű kapcsoló-FET-ekről van szó) ha a zener esetleg kb. 6,8V feletti, jó hőkontaktusra kell hozni a FET-ekkel! Normális esetben 6,2V alatti zenereknél a zener legyen minél távolabb a FET-ektől (lévén ezek a zenerek negatív hőfoktényezőjűek!) és a küszöbfeszültségbe kerüljön bele legalább kettő 1N4148 nyitófeszültsége: Ezek kerüljenek a hőhídra, így kellően nagy hőfoktényezőt adva a FET-ekhez. Így a védelem hőfokfüggését meg lehet oldani viszonylag egyszerűen, és a FET-ek miatt alacsony forrásimpedancia miatt viszonylag kevés ráhatással a hangra. Dinamikafüggést egyszerű RC taggal bővítve lehet adni a komplexumnak (diódákkal soros párOhm+csak a zener-rel párhuzamos pártíz uF+párszázOhm, kísérletezni érdemes vele). A FET-nél ennyi elég is, az áram elég jól korlátozható az Ugs fékentartásával, aztán a többi a sok párhuzamos FET (és remélem, egyedenként meglévő Source-ellenállás!) révén kontrollálhatóan lekezelhető.
Hopp, keverek. 6,2V alatti Uz esetén a FET mellé mehet a zener (hiszen a FET hőfoktényezőjét így ellenkező előjellel igyekszik kompenzálni), afölött tőle távol. Hajnal van.
Hello!
Először is köszi,hogy válaszoltál és építő jellegű volt a hozzászolásod Másodsoron valóban Irf fetek vannak benne, de nem az irf sorozat hanem az IRFP konkrétan 240 és 9240.. Igazság szerint ilyen zéner dióda már be van iktatva(1n4737 7.5V-os) az erősítőbe de azoknak egyik vége a kimenetre másik meg a gatekra csatlakozik a gate ellenállások elé. Ha úgy vesszük a másik vége a Source-ra van kötve csak a source ellenállás is sorba van vele! De én úgy tudtam,hogy ez a Gate feszültségnek a korlátozására való. De biztos,hogy az én jártasságom nem kielégítő még ilyen téren.. meg igazság szerint kicsit bonyolult nekem amit leírtál még át kell tanulmányozzam. Amúgy meg természetessen egyedenként van 5W/0.22ohm Sourceellenállás. Másik kérdés ez a módszer megvédi a végfeteket a rövidzárlattól?
Sziasztok
Én is megépítettem a Majki féle koppanásgátlót egy St151-nek, és az lenne a kérdésem, hogy milyen módon tudom kimérni azt, hogy hány vattnál kapcsol be a túlvezérlésjelző?
Azt nem tudom miként kell precízen és hivatalosan csinálni, de azt igen, én hogyan mértem meg.
Összerakod az erősítőt. Rákötsz egy műterhelést és 1khz-el vezérled. Addig növeled a bemenő jelet, ameddig ki nem gyullad a LED. Ekkor a műterhelésen méred a feszültséget, és a rajta folyó áramot. A kettő szorzata a teljesítmény. (én más értéket kaptam 4 és 8ohmnál, de a bemenő jel frekvenciája nem okozott változást). Ha van rá lehetőséged, akkor még egy oszcillosztkópot is használhatsz, és akkor azt is látod, mennyire vagy távol a tényleges torzítási határtól. Mármint, hogy az alatt kapcsol-e be, éppen akkor, vagy esetleg jóval utána. Fontos! Az erősítő legyen rendben műszakilag, mert a műterheléses mérés az határon fogja járatni. Ha gáz van vele egyébként, akkor ez a módszer elcsattinthatja. Alkotó
Köszi aválaszt
Még azt szeretném kérdezni, hogy hogyan hozom létre az 1khz-es jelet és a műterhelést?
Hát..., elmondom, de remélem nem csak tréfálkozol velem.
Az 1khz-et azt úgy találod meg, hogy bekapcsolod a függvénygenerátort, mondjuk beállítasz egy színusz jelalakot, és 1kHz-es frekvenciát, és letekered az amplitúdót, amit majd utána szépen felcsavarsz, ameddig kell. A műterhelés az nem más mint egy megfelelő értékű és teljesítményű ellenállás. Nálam 3 db 24ohm/50W-os huzalellenállás van párhuzamosan kötve, aminek a csuszkái középre vannak állítva, és azok is össze vannak kötve. Aztán lehet tovább ragozni még ezt, ha ilyen-olyan kondikat is használsz, szimulálva ezzel a hangváltók komplexitását. Ez utóbbi most lényegtelen, ne bonyolítsd vele a dolgot. Alkotó
Köszi a választ.
Sajnos nekem csak egy egyszerű multiméterem van és gondoltam, hogy valami egyszerűbb módon is ki lehet mérni. Mégegyszer köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |