Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   453 / 3997
(#) Action2K válasza desz hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Szia!
Bekapcsolástechnikájában semmi. Bekapcsolod és megy mind a kettő. Ha valamiféle késleltetésre, "koppanásgátlóra" gondolsz az mind a kettőnél egyformán működik. igazán a nagy teljesítményűekre szoktak tenni.
A szimmetrikus és az aszimmetrikus tápp már komolyabb eltérést eredményez. Nagy teljesítményű erősítőnél a szimmetrikus szinte nélkülözhetetlen, míg a pici, IC-seknél gyakori az aszimmetrikus. Itt egy kis trükkel (feszültségeltolás) oldják meg a problémát. Van valami konkrétabb ami miatt érdekel? Akkor jobban, lényegre törőbben lehet elmagyarázni.
(#) watt válasza Axel hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Teljesen korrekt, köszönöm a választ! További jó tanulást!
(#) watt válasza desz hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Röviden, nagyon kicsi. Hosszabban, a kimenetén a kondenzátor ami leválasztja az egyenáramot a hangszóróról és egy olyan áramköri rész, ami a kimenetet fél tápfeszültségre állítja be.
(#) desz válasza watt hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

A féltápfeszre állításra mi szükség van?
Kapcsolástechnika alatt nem a bekapcsolást értettem, hanem azt, h . van e vmi lényegi eltérés a """Kapcsolás Felépítését"""" illetően.
(#) watt válasza desz hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Hogy a nyugalmi állapothoz képest a kondin keresztül a terhelésre lehessen kétirányú áramot folyatni(váltakozó feszültség, azaz itt hang). A kondenzátor működésével gondolom tisztában vagy.
(#) Grabovszky2 hozzászólása Márc 20, 2009 /

Sziasztok!
Lenne egy bagatel kérdésem a mellékelt rajzal kapcsolatban.

Ha jól értelmezem akkor:
-amig C1 kondenzátor feltöltődik addig R3 ellenáláson keresztűl folyik az áram (230Vac)
Miután a kondenzátor feltöltődött akkor pedig (R1+R2+R3) on keresztül, mert sorba van kötve...
Vagy figyelembe kell venni a kondenzátor ellenálását is, ha van ilyen?
(#) Grabovszky2 válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Természetesen van fogyasztó is a kapcsolás végén mégpedig egy relé,aminek 24V kell, hogy behuzzon.
Csak lehagytam a rajzról....
(#) gg630504 válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Egyenáramon majdnem jó a leírásod.
Váltóáramon ( pl. hálózati 50 hertz ) a kondenzátor folyamatosan feltöltődik-kisül, illetve a másik irányban töltődik fel.
Kondenzátor váltakozó áramú körben
Ezzel a képzetes ellenállással ( impedanciával ) kell számolni. ( 9.6 kiloohm )
---
A rajzon a kondenzátorral párhuzamos két soros ellenállás 470 kioohmos legyen.
A kondenzátor legalább 400, de inkább 630 voltos legyen, mert az effektív 230 voltos feszültség csúcsértéke 325 volt, de megengedett tízen százalék túlfeszültség.
---
Az, hogy 24 voltos a relé, nem annyira fontos. Ellentétben azzal, hogy mekkora az áramfelvétele.
A relével már RLC kör lesz, tehát a jelfogó tekercsének induktivitását is figyelembe kell venni.
Hacsak nem egyenirányítod ( Graezt ) a relé előtt.
---
A mértékegység után nincs típus, tehát UAC = 230 volt.
Az ohm mértékegység is kisbetűs.
(#) Kicsa hozzászólása Márc 20, 2009 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem,remélem nem rossz helyen teszem fel.
Van egy halott dvd lejátszónk,évek óta kiszolgált ám hétvégre mire hazaértem,már nem kapcsol be. közben csinált egy áramszünetet is.Szétszedve a kapcsoló üzemű táp primer körében van egy TNY267P jelű 8 lábú kis valami,adatlap szerint összetett 'Offline Switcher'.
Adatlap
A kérdésem hogy berakhatok-e helyette TOP243P-t? Ilyet találtam itthon régi lejátszóban,első ránézésre hasonló célt szolgálnak,csupán a gyártó más. Szóval szerintetek használható helyette?
Adatlap2
köszönöm szépen előre is!
Üdv Kicsa
(#) Grabovszky2 válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Köszönöm!
még nem jutottam el odáig a könyvben.... Tényleg csak az egyenáramnál tartok....

(#) Medve válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Hello, s ha kicserélnéd az egész táp panelt? A feszültségek általában rá vannak szitázva a panelre...

Van egy kis problémám, ami az egészet elindította..
Mégpedig ehy lágyindító kapcsolás.Kapcsolás

A problémám a következő:
Nem kaptam csak 12v os relét...
Így hát azt akartam kiszámolni, hogy mekkora ellenálást rakjak a 220Ω os ellánálás után.. persze nem ment.... hogyan számoljam ki?

Az R1R2 és a kondi (RC kör, mert ügye az?)eredőjének 9502,95Ω jött ki.

Ezt összeadva az R3 -al 9722,95Ω jött ki erdő ellenálás nak.
Igen ám de hogyan tovább?
(#) Grabovszky2 hozzászólása Márc 20, 2009 /

Ne haragudjatok. Az alábbit új kérdésnek kellett volna felvetnem...
Bocs
(#) Kicsa válasza Medve hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Hát a donornál rá van szitázva de sajnos az alanyén nincsen. És mivel ugye hibás,kimérni sem nagyon tudom hogy milyen feszültségeket állít elő Az a helyzet hogy a donor táppaneljáról egy 8 eres kábel megy tovább,de nem színes vezetékek. Az alanynak pedig van egy 8eres csatlakozója illetve egy 5 eres is ami továbbmegy : az 5 ered színei megtalálhatóak a 8 eres 'csomagban'.
(#) gg630504 válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Semekkorát. C1 értékét kell változtatni.
Mérd meg a jelfogó tekercsének egyenáramú ellenállását ellenállásmérővel: Rre.
Számold ki, Ure = 12 volton ez mekkora áramot jelent: Ire.
Utána meg kell határoznod, mekkora feszültség esik C1-en:
UC1 = 230 - UR3 - Ugr -Ure.
UR3 az R3-on Ire áram okozta feszültség.
UGr = 1.4 volt ( Graetz ).
Ha megvan UC1 és Ire, akkor számolható XC1, azaz C1 impedanciája.
XC1-ből és 50 hertzből pedig C1 értéke.
R1, R2 elhanyagolható.

(#) Axel válasza watt hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Köszi! Még azt szeretném megkérdezni, hogy a tranzisztorra jutó áram paramétereit mi alapján kell "belőni"?
(#) Electricboy hozzászólása Márc 20, 2009 /

Segítséget szeretnék kérni tőletek! Megépítettem a Számítógép tuningolás I. rész-ben szereplő kapcsolás mely egy motor fordulatszám szabályzására szolgál .Én is egy 10k potival csináltam meg és az vele a probléma hogy a poti nagyon érzékeny csak ha egy kicsit meg mozdítom már nagyon gyorsan pörög a motor . Az lehet e a baj hogy 12v helyett 4-5v-ról megy.?

A kapcsolás:

schematic.png

(#) mark96 hozzászólása Márc 20, 2009 /

Sziasztok kérdeznék pár dolgot tőletek.van ez a LEGO MINDSTORM ROBOT . ezt cak afféleképen lehet öszerakni ahogy mutatják vagy bármit lehet csinálni vele? (feleslegesen nem akarom megvenni)
(#) mark96 hozzászólása Márc 20, 2009 /

Mármint bármilyen formát lehet összerakni belőle?

Javítva,
Norberto

Ha a számításaim nem csalnak akkor c1 értéke 1nf lesz..
Rrel=290Ω Urel=12v Irel=0,41379A
UR3=91,0338 UC1=125,5562
XC1=303,429759
Így XC1=1/2pi*f*c
Ahol f=50

C1=0,000000001~1*10 a -9

Remélem jó!
(#) Grabovszky2 válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Hopp!
elszámoltam magam....
DE, elleőrzésnél kijött is utána számoltam.

C=0,000010495~10,5 µF :bummafejbe:
remélem most már tényleg ok...
(#) gg630504 válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Majdnem.
Irel = 12 / 290 A = 41.4 mA
UR3 = 41.4e-3 * 220 V = 9.1 V
(( PR3 = 376 mW, tehát legalább fél wattos kell ))
UC1 = 230 - 9.1 - 1.4 - 12 V = 207.5 V
XC1 = 207.5 / 41.4e-3 ohm = 5.03 kiloohm
C1 = 1 / ( 2* 3.14 * 50 * 5.03e3 ) F = 633 nF
De számolj utánam.
(#) watt válasza Axel hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

A tranyóra ugyanannyi áram jut, mint a LED-re(sorban vannak). Nem igazán értem egyébként, hogy mit szeretnél megtudni.
(#) Axel válasza watt hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Ja, elnézést azt kifelejtettem, (késő volt) hogy én a bázisra gondoltam, ami előtt a 10K-s ellenállás van. Tulajdonképp ami az ellenállás után jut a tranzisztor bázisára az megegyezik a BC 182 nyitófeszültségével?

A bázis úgy kell elképzelni mint egy nyitó irányú diódát. Tehát kb. 0,7V esik rajta. Ezt kivonva az ellenállásra jutó feszültségből, lehet számolni az ellenállással az áramot. A tranyó bázisára jutó feszt(ezzel áramot) meghatározza a kondi töltöttségi állapota is a dinamikus tartományban.

Akkor ez olyan 3,8mA a bázison ha jól számoltam
(Remélem nem kezdelek nagyon fárasztani...)

Eddig nem
Kérdés, hogy mikor 3,8mA (nem 0,38mA ?). A másik kérdés, hogy miért lenne fontos, hogy ez mennyi?

Elszámoltam a helyiértéket. Csak azért fontos, hogy tudjam is mi miért van úgy ahogy. Ne az legyen, hogy összeforrasztgatom aztán csak nézek, hogy jéé de szépen villog Hiába számít primitív kapcsolásnak.

Én szakmailag kérdeztem, hogy miért fontos egy fix érték ott, ahol az érték változása a lényeg.

Én csak magára az elvére voltam kíváncsi nem a konkrét értékre igazából.
Következő: »»   453 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem