Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Azt megtudnátok mondani, hogy milyen UV fény kell a P20 -hoz (A B C)
A Tungsram boltban azt monták, hogy 3db csővük van. Ezek közül melyik lehet jó? Egy fekete kilsejü (disco-nál) egy kékesen derenhő (???) Egy átlátszó (fertőtlenítés)
Szerintem a fertőtlenítő a nyerő. A positív 20 papírján az van hogy 360nm és 410nm között a legérzékenyeb. Na most nemtudom az melyik, de a C-re tippelek.
Esetleg ha lenne ilyen finom beosztású vonalzód akkor meg is tudod mérni. ![]() Viccet fére téve valahol már volt ez téma itt a fórumon. El is linkeltem oda.
Van itt vki aki tudja, hogy működik a sprézős marató gép? mert tudtommal az a legjobb. Az érdekelne, hogy hogyan porlasztja a folyadékot, milyen időközönkét fúj a nyákra anyagot, ilyesmik...
Régebben láttam videót róla, de akkor nem érdekelt most meg sehol nem találok videót.... Kössz...
én pausz papírra nyomtattatom ki a nyáktervet lézernyomtatóval, majd rávasalom, lemaratom, higító, kifúrom, és kész is!
![]() ![]()
találtam videókat, nem a legjobbak... de legalább van...[link=http://www.bungard.com/seiten/video.htm]http://www.bungard.com/seiten/video.htm[/link]
utána néztem ennek a "sprézős" maratógépnek... asszem csinálok egyet... kicsit máshogy mint a gyáriak... jobb lesz.
![]()
hát igen.... nem nagyon beszédesek ezt a topicot látogató látogatók....
![]()
Mit jelent az, hogy "sprézős" maratógép?
![]() ![]()
"fújja " a nyák lapra a maratófolyadékot. ez a legjobb technológia.
hello!
Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e próbálkozni egy 16Wos 60cm-es UV fénycsővel levilágítani? Kb mennyi ideig kellene vele levilágítani?
Tehát e szerint nem "kitakarja" a maratandó felületet, hanem éppen fordítva: A maratandó felületre fújja fel a maratószert? Mint a nyomtató, csak inverzben?
![]()
szerintem felejsd el az UV csövet, az amit az első villanyász boltban adnak az nem UV cső.
Én egy 100w LUX SOLARIS (kék a búrája) nevű izzóval fotozóm. 6.5cm-ről kb 4 perc alatt kész van. Ez egy a fotósok által is kedvelt izzó mivel egyenletes a fényt ad.
Hello.Az a kerdesem,hogy milyen marato anyagal erdemes nyakot kesziteni?Vasoxidal szoktan.Van mas ami gyorsabban dolgozik?Ha igen konnyen beszerezheyo,esetleg otthon is elkeszitheto?
Szia !
Viz - Sósav - Hidrogén peroxit Arányaiban én úgy használom, hogy 1 rész viz 1/3 rész sósav 1/3 rész hidrogén Vizet nem kell beszerezni , sósavat háztartási bolt hidrogén vagy ugyanott, vagy ahol fodrász kellékeket árulnak. Mivel árában nem jelentős, igy én nem tárolom a kevert anyagot, amennyire szükség van össze keverem, és használat után kiöntöm. Üdv !
Én sósav, hidrogénperoxid elegyét használtam régebben.
20 ml hidrogén peroxid (20%-os asszem) 100 ml sósav (35%-os asszem) Én nem adok hozzá desztvizet Mindig csak keveset keverek be, ha maratás közben elfogyna a sósav lehet pótolni. Az edényt mindig mozgatom, ezzel mozog a marató folyadék is. Most az előre kevert gyorsmaratót használom.
Szia webmaster! Csak az irant erdeklodom, hogy irttad, h a ravasalos modszerrel keszitesz nyakot. A kerdesem csak annyi, hogy meddig ill. milyen hofokon vasalod?
![]()
Szia!
3-as fokozaton. Először rátszem és egy 10-15 percig hagyom sülni (célszerű közé tenni egy sima A4 -es lapot mert ecsúszik, én már szívtam ezzel eleget) ezután elkezdem mozgatni, közbe középerősen nyomom. Ez kb. 5-10 percig. ezután eltávolítom a sima lapot és a myűnyomó papíron hagyom egy darabig, hadd sütkérezze. Ekkor már az egész műhelyt el kell hogy lepje az égett paír szaga ![]() üdv
aaaaha. Szoval akkor forron sutod.
![]() ![]()
Nem, nem olvad meg, csak füstül meg bűzölög...
![]()
Én speciel sima A/4-es lapot használok, és a vasalóval maxon 3-5 percig melegitem( a nyák mértétöl függöen) Nem féll óráig. Anyi idö alatt egy kis nyák már készen is lehet akár.
Erösen nyomom a vasalót rá és körözök vele, és a lényeg az áztatásban van, Folyó csapviz alatt nyomkodom finoman, hogy átázzon, és nem lehuzom rola, hanem lemorzsolom fimoman az ujbegyemmel, egy kevés marad a vezetösávok szélein de az nem vészes, egy hegyes szerszámmal eltávolítható... Isa
Szia !
Idézet: „Ekkor már az egész műhelyt el kell hogy lepje az égett paír szaga” Egyszer próbáld ki, hogy 200 fokon kis nyomás mellett 3 percig mozgatás nélkül melegíted a műnyomó papirt egy sima papírlapon keresztül és annyi. Én legalább is ennyi időt szoktam rászánni, utána vizben még addig áztatom amíg a papir nem hólyagosodik fel, aztán finoman leszedem, és ez is ennyi. Most készitek egy 25cm x 30cm -es ilyen "panelvasaló" eszközt, vasaló helyett. ![]() Üdv !
Én is A/4-es lapot használok. Sztem is nagyon sok a fél óra. Nekem legalábbis ha sokáig csinálom, elkezdenek szétterülni a vonalak, és eltűnnek a forrpontok lyukai.
Az én receptem: A vasalót kb 3/4ig tekerem és közepes nyomás mellett kb 5percig nyomom. a lap szélére szoktam tenni egy nagyon vékony vonalat (kb. 0,1mm), és ha az már átlátszik, akkor jó. Utána beteszem vízfürdőbe, és hagyom álni egy 5 percet, és utnáa jöhet isamisa dörgölgetős módszere. Ja ha nagyon a forró a vasaló és sokáig csinálod, akkor meggörbül a lemez ![]()
Szia !
Nincs két egyforma vasaló a hőfokot egyedileg kell eltalálni. De mondom én sem használok többet mint 200 220 -fok mert a műnyomón egyszerűen eltorzul a vonal. Ezért nem is mozgatom. Felesleges is, hiszen nem a mozgatástól hanem a melegtől olvad a festék ![]() 3 - 4 perc után halványan átlátszanak a vonalak, akkor szoktam abbahagyni a melegítést. Persze ha pl egy nagyon használt toner-el nyomtatsz és a festékréteg vékony, segíthet a nagyobb hőfok. Üdv !
Sziasztok!
Persze kisebb nyákoknál lehetne rövidebb ideig vasalni, de nekem 5 perc alatt semmi sem tapadt meg. Ezt kb. 20 szor eljátszottam. Míg a végén gondoltam rajthagyom sokáig, hadd süljön, ekkor jó is lett... üdv
Szia !
A legnagyobb amit eddig igy készítettem akkora volt mint a vasaló hossza, a GND is egész felületen volt, igy alig maradt a sávok közt maratni való. Nekem elfolyik ha mozgatom, vagy nagy hőmérsékletet használok. De az a lényeg, hogy sikerül és jó, ahány ház annyi szokás ![]() Próbáltad már a kész PCB -re beültetési jeleket,értékeket rávasalni ? Én azt szoktam hosszabban és nagyobb hőfokon vasalni, mert az csak 0.2mm -es vonalak. Üdv !
Igen próbáltam már, de vagy nem tapadt meg, vagy nem jó helyre kerültek a rajzok. Hogy szokták csinálni, hogy a lyukakkal passzoljon a felirat? Ezzel kapcsolatban tudnál segíteni?
Szia !
PCB rajzból nyomtatok egy ilyen nézetet (kép) amin csak a beültetési és rajz és a PAD van. Ilyenkor egy nem éghatő anyagra "lapra" le szoktam ragasztani a PCB is kétoldalas ragasztóval, és úgy fölé a papírt. Kifúrt kimaratott PCB-re úgy teszem rá, hogy két távolabbi ponton kibököm a papírt (alkatrész lábnál) így pozicionálom. Utána leragasztom, hogy ne mozogjon és melegítem. Ez nekem sem mindig sikerül elsőre, mert nagyon vékony a vonal. ![]() Már dolgozom rajt, hogy mi az a vastagság ami már jó, de még nem ronda. Üdv !
Köszi a tanácsot!
Holnap kipróbálom ezt, remélem, lesz belőle valami. üdv
Hali!
Végre én is rászántam magam egy lézernyomtató vásárlására, és kipróbáltam ezt a vasalásos technikát. Elsőnek sima másolópapírt raktam be, ami nem produkált valami meggyőző eredményt. Utána kipróbáltam a pausz papírt is, ez egy fokkal jobb volt ugyan, de a vonalak szélén volt némi kontraszthiba. Ezt követte a DIPA, de ez még a sima másolópapírnál is rosszabb volt! Olvasgatva a fórumot láttam az alufóliás ötletet, de túlságosan féltem a fényhengert ilyen anyagoktól, ezért kihagytam. Kipróbáltam még az újságpapíros megoldást is, de több helyen a nyákra került maga az újság színe is... (két különböző újsággal is próbáltam). Végezetül kipróbáltam az öntapadós fóliák hordozólapját. Kinyomtattam az ábrámat a fényes felére, majd jött a vasaló. Felvasalás után leáztattam a papírt, de a festék fele a nyákon, a másik a papiron maradt, teljesen véletlenszerűen. Gondoltam csinálok még egy próbát, de melegen húzom le a papírt a nyákról. Olyan eredmény lett, hogy nem hittem a szememnek... a papírról eltünt az ábra teljesen, az összes festék a nyákon volt. Nagyon éles és kontrasztos! Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |