Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   101 / 274
(#) uli válasza laszloasandor hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

No akkor hol is kezdjem.
A hangszóróid megvannak min 40 W-osak?
25 W os erősítőhöz legalább 40-50 de inkább több Wos hangszórók kellenek.
2 Milyen tápfeszültséged van? trafó? akksi? PC táp? vagy akár mi más?
Ezeket ha megválaszolod, könnyebben tudunk segíteni. uli
(#) laszloasandor válasza uli hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Na szoval:

A hangszoroim csak 25 w-osak,akkor hozzá jo lesz a 10w-os erositő? Az mp3-am csak 1,5V-os ellemmel müködik.
(#) mindenes válasza laszloasandor hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Üdv!
Ahoz a 25 watthoz már elég lessz az a 10 wattos erősítő bátran megépitheted, jól fog szólni.
Ahogy uli is irta, nem árt ha nagyobb a hangszóró teljesitménye mint az erősítő kimeneti teljesitménye,,,a te esetedben (25-10w ) szinte ideális......
(#) laszloasandor válasza mindenes hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Amint már mondtam az mp3-am csak 1,5V-os ellemmel megy.Az erösitőhöz kell ezen kivül még tápot kössek?
(#) Szegedi Sándor válasza laszloasandor hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Az erősítőhöz kell még külön táp.
Ajánlom neked a TDA1554Q-t nagyon egyszerű erősítő.
4x11 wattot tud kimenőbe és kevés alkatrész kell hozzá.
(#) laszloasandor válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Ha tudtok akkor kuldjetek egy kapcsolasi rajzot!
(#) Szegedi Sándor válasza laszloasandor hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

A baloldali 4*11W a jobb 2*22w (hidba kötve) attól függően hogy melyiket akarod elkészíteni.

TDA1554Q.gif

Bocs a késésért........
szóval a táphoz mindenképpen szükséged lessz egy megfelelő trafóra( számit a szekunder feszültség illetve a terhelhetőseg) továbbá 1 graetz hidra (egyenirányitás) és puffer kondikra (szűrés) ,,,persze ezek mind az adott kapcsolástól fuggenek ,ha szét nézel itt a fórumon ,szerintem mindenhez tálálsz leírást........

A tda1554q jó választás lehet..........

En erre gondoltam!
Nezzetek meg hogy jo-e?

TDA2030.jpg

Töltsd le a Tda2003 adatlapját a netről
Ebben találsz nyákrajzot is, elég egyszerű a kapcsolás de megbizható es könnyen után építhető ,én ezt ajánlanám és pont 10 wattos!
A tda2030 már 18 wattot tud az adatlapjában itt is találsz paneltervet !

nem veletlenul a tda2030nak ay adatlapjat??

Az adatlapot guglival leszedheted, irj érthetőbben
A te rajzod az már egy sokszor 10 wattos kapcsolás

Ha tudsz akkor kuldjel egy kapcsolasi rajzot! Az erosito csak 10W-os kell legyen.

Konkrét rajzom nekem sincs,,,, de mint mondtam a tda2003 nem bonyolult kapcsolás 12 voltról vagy egy akksiról már jól el van. Szokták autórádiókban is használni végfokként .

TDA2003.PDF

(#) Joka válasza laszloasandor hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Üdv!

Mit szólsz ahhoz ha 2030-al épitesz erösitöt és csak 12-16 (szimpla) voltot adsz neki. Szerintem igy is meg lessz a 10 watt. Árban is ugyan ott van mint a 2003-as. És késöbb ha nagyobb teljesitmény kell elég trafót cserélni. Megépitettem az adatlapban szereplö szimplatápos kapcsolást. Itt sutyorog a PC mellet, meg 1-2 kisebb házibulin is túl van. Nálam 38 volt egyen feszt kap. bc3040 somogyikat hajtok vele.

TDA 2030A.rar

(#) crusher válasza laszloasandor hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Nem nagyon olvastad végig a hozzászólást...
(#) pixels hozzászólása Máj 5, 2009 /

Üdv!

Megterveztem a TDA2030A hidalt szólótápos változatát panelre. A 2 áthidalás - amin a bemenőjelet viszem - keresztezi a tápvezetősávokat, és emiatt szerintetek fog-e gerjedni az erősítő? Jó lesz ez így, vagy tervezzem máshova a bemenet?
Valamint szerintetek mennyire jó ötlet a kis áramú, és a nagy áramú testpontot külön bevinni a panelra? (földhurok elkerülése miatt terveztem így)

Válaszokat előre is köszönöm
(#) mindenes válasza pixels hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Üdvözlet !
1 kérdésedre a válasz : szerintem attól a két kis áthidalástól nem fog gerjedni az erősítő, inkább a bemeneti jel árnyékolására figyelj , használj árnyékolt kábelt , 2 kerdésedre a válasz pedig szintén : nem ltalában ilyen kisebb teljesitményű rősítöknél ez nem szokott gondot okozni , ez az én véleményem.
De azért még halgass meg másokat is .... üdv sanyi
(#) mindenes válasza mindenes hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Aszem a végén nem helyesen fogalmaztam
szóval akét test pontot szerintem nyugodtan közösítheted nem lessz gond belőle ......
(#) pixels válasza mindenes hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

A panelig természetesen árnyékolttal vinném a jelet.
A szétválasztást arra alapoztam, hogy a nagy hangerőn 1-2A is folyhat a földkábelen, és a pár mV-os feszültség esés a kábelen (ill emelkedés) esetleg bezavarhat a bemenőjelbe. Bár lehet hogy ez nagyon elenyésző feszültség, annyira nem számolgattam.
(#) mindenes válasza pixels hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Á most már értem a teóriádat ;, az a pár milivolt szerintem elhanyagolható lessz hisz ottl esznek a puffer kondik......
(#) hüblerattila hozzászólása Máj 10, 2009 /

Sziasztok! Van egy nagy trafóm(mellékeltem a képet), azt kell tudni róla hogy egyszer 24 voltos és 250wattos. Valami erősítőt szeretnék belőle csinálni. A tda 2030hoz jó lenne esetleg? Vagy ti mit ajánlotok?

DSC03399.JPG

(#) mindenes válasza hüblerattila hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Hello !
A tda2030 tápfesze max 36 v lehet egyszeres, és 2x18 v lehet szimetrikus táp esetén... A 24 volt ac egyenirányitás után is (fufferkondival) csak 32 v lehet, igy szerintem használhatod bátran, (akár tobb tda -t is hisz a trafó teljesitménye elbirja..... üdv sanyio:yes:
(#) hüblerattila válasza mindenes hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

És így hogy nem kapja meg a maximális tápfeszt így nem tudja leadni a 18-20 wattot nem? És hogyan kell rákötni az egyoldalas tápot? A + a +-ra a -t meg a nullára? És akkor a - bemenet pedig szabadon marad a kapcsoláson?Vagy hogyan? Üdv

De lefogja tudni adni hisz a tapfeszed elég magas. A tda2030 adatlapját ha megnyitod, láthatod h. 32v szimpla fesznél 14w -ot ad le 8 ohmra mig 4 ohmra pedig kozel 24 w, tahát ez a táp szinte ideális kivezérelhetőség szempontjából (output power vs suplyy voltage karakterisztika),,,(persze mindez 10 % torzitás mellet, 1khz -n).
Az egyszeres táp változatot pedig szintén megtalálod az adatlapban (typical amplifier with sigle power supply néven)........üdv sanyi.
(#) fazksg válasza hüblerattila hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Szia!
Ez a trafó tökéletes lesz hozzá, csak kicsit "'pazarlás", hiszen sokkal kisebb trafó is elég hozzá - de attól még tökéletesen fog vele működni az erősítő, és meglesz az az előnye is, hogy a trafó gyakorlatilag egyáltalán nem fog melegedni, így elég jó lesz az erősítőd hatásfoka (egy kisebb trafóval épített ugyanilyenhez képest).
Üdv: FazksG
(#) hüblerattila válasza fazksg hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

És akkor a trafó után minek kell lennie? Egy diódás egyenirányitásnak azt tudom az meg is van 600voltos 3 amperes diódákból van, de a pufferelést azt nem értem... mekkora kondi kellene oda? És azt hova kell kötni? Ha valami rajzot tudnátok adni azt megköszönném. Üdv

Gondolom az egy Graetz hid , mert ez lenne a leg tökéletesebb a tda2030nak.
A puffer kondik szerepe a graetz hid által keletkezett egyenfesz simitása és szürése (mivel ez a fesz.nem teljesen egyenfesz. ezért van szükség nagy kapacitásu kondikra , puferekre h. közel sima,egyenletes feszültség legyen).
A te esetedben elég lessz ( 1 tda hoz ) 1 3300u és 4700u közötti kondi(a nagyobb az mindig jobb).Ezt egyszeruen a diódák alkotta graetzel párhuzamosan kötöd s kész is a táp. A rajzon ezt találod.A pufferkondi legalább 35 voltos legyen!!!
(#) uli válasza hüblerattila hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Szia!
Valahogy így: Bővebben: Link
Amperenként 1000 µF-ot szoktak számolni. Egy-egy TDA2030 1 A körül eszik max, tehát ahányat rá akarsz kötni, annyi * 1000uF. De ha teszel bele egy 4700-asat, az biztos elég lesz többnek is. Na meg persze egy 100nF-os kerámia sem árt bele.

De ekkora és ilyen trafóra én nagyobb erőlködőt építenék. Esetleg csere nem érdekel egy "neked valóra" ? 3 TDA2030-ast simán elbír, de szerintem többet is.

uli
Következő: »»   101 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem