Fórum témák
» Több friss téma |
Hy Van egy megoldás vakond eltüntetésére. ************
Életveszélyes ötleteket ne reklámozz! Frankye
végül is ez is hobbi elektronika...
Ez az, nagyon jó ötlet! :bummafejbe:
Különben is védett állatok! Ha valakit pedig megcsap az áram, akkor majd a Te lelkeden szárad, mert ilyen hülye ötleteket osztogatsz. hbandy Nem kell bonyolítani. Egy sima 555-ös áramkör kell és egy kvarcórából, vagy multiméterből kitermelt piezo lapka. Potival 200-600Hz közötti tartományra hangolod be, és kirakod terepre, hagy menjen folyamatosan. Néhány naponta állítasz picit a potméteren, hogy ne ugyanazt a lemezt hallgassák állandóan a vakondokok. Nekem bevált, szóval csak ajánlani tudom. Mondjuk a hatótávja nem nagy, de 5m-es sugarú körben azóta már nem túrnak, amióta ki van rakva. Ja, és én két kertilámpa napelemét használom tápellátásra sorbakötve. Még kissé borús időben is működik. Itt láthatsz képeket a szerkezetről. A cső még kb 30cm-t lenyúlik a földbe, a dobozban lévő végébe van ragasztva a piezo.
Krisz, ha esetleg megosztanád velema kapcsolást hálás lennék. Már megépítettem vagy három félét, de igazán egyik sem hatásos, hogy b**** meg az ördög Eddig a legjobb hatásfokot a miklosh által felrakott kapcsolás javított verziója produkálta, de a z is puding a maga 1 méteres hatósugarával...
Ejnye! Ne itt káromkodj! Még "rejtve" sem! Frankye
A kapcsolási rajzot megtalálod a segédprogramok között "Astabil multivibrátor 555-tel" név alatt.
Alkatrészek: R1 = 1 kOhm R2 = 10 kOhm ellenállás és sorban vele 22 kOhm poti C = 100nF. Ezzel 220-680kHz között tudod változtatni a frekit közel 50%-os kitöltéssel. A kimenetre 22µF-os kicsatolással mehet a piezo. Ez folyamatosan fog hangot adni, amíg rajta van a táp, de elég kicsi ahhoz az áramfelvétele, hogy egy kisebb akkuról is elmenjen 1-2 hetet vagy többet.
lehet zizi vagyok, de ezek mellett a paraméterek mellett a freki 0,2 és 0,6 Hz között változik! A mi vakondjainkat meg a 400 Hz körüli értékek nyugtatják, ha jól tudom... Ennek meg a 12-12 kOm és 0,1 µF felelne meg, szerintem ... És sokak szerint a piezo nem jó megoldás, mert túl magas a frekijük... Így megint körbe - körbe járok, ***** :gumicsirke:
Ne kelljen még egyszer szólnom! Frankye
Az előbb számoltattam ki a progival, ne mondd már, hogy nem jó, mert tudom, hogy jó, hiszen ezekkel az értékekkel építettem meg. :yes:
R1 helyére 1-et írj, R2 helyére 10-et, C helyére 0.1-et (mert µF-ban kéri) írj, de ponttal, ne vesszővel. Hidd el, a piezo lapka nagyon is tökéletes ide is, ugyanúgy ki tudja adni az alacsony frekit is. Persze ide csak a lapka kell, nem az a fajta, ami elektronikával együtt készre van szerelve, és ha tápot adsz neki, akkor már szól is.
Bocsesz, valamit elnézhettem, mert most már jól számol a nyomorult. Már majdnem elővettem a szakirodalmat, hogy kiszámoljam azokkal a puccos képletekkel
Na kipróbáljuk, és majd beszámolunk az eredményekről... addig is kapával és szívlapáttal őrködök az ágyások felett
Bocsi. Elfelejtettem, hogy az oldalt látogatók között rengeteg olyan ember van aki úgy javítja például a TV-t, hogy közben be is van dugva a konnektorba. Illetve olyanok akik a biztosítékot is képesek "megpatkolni". És hát tényleg a kivitelezés az ő számukra életveszélyes. És védett állat tudom de az ásóval való agyonütés se kíméletesebb. Bocsika.
Valaki nem ismeri a kapcsolási rajzát ennek a vakondriasztónak?
Bővebben: Link 20 másodpercenként meghajt egy motort 2 mp-re ami csörgő-zörgő hangot ad. Állítólag nagyon hatásos. Ha nekem kell a LINK gombot használnom helyetted, az az álmoskönyvek szerint nem sok jót jelent! Frankye
Az igazi vakond bárhol fel tud jönni...
Anyósoméknál volt egy vídiás, a beton közt lehetett vagy 1cm és ott is kitúrt egyet. Mikor lekapartuk a földet és megláttuk a rést, vakartuk a fejünket, hogy ennyi földet hogy termelt ki a betonlapok között... :nemtudom: Üdv Inhouse
Szevasztok mindannyian! Nem sokat tudok a vakondokok életéről és lelkivilágáról de fogtam már egy párat! Élve! De. ha nem lesz mit ennie a kis alagútfúrónak hamarosan tovább áll. Ezt pedig csak talajfertőtlenítővel oldható meg hatékonyan. FORCE 2G. Talajlakó kártevők ellen elég hatásos, persze a gilisztákat is gyéríti amikre amúgy szükség volna, de hát valamit valamiért. Üdv.:VIM
Sziasztok!
Namármost vaternak a hobbikertet turkálja szét az ártatlanja. Ezért vegyszereket nem szeretnénk bevetni. Máshol ultrahangos vakondriasztóról olvastam. Azzal kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Ultrahang vagy 400Hz vagy Topi 150Hz-e? 150Hz/400Hz et egy ócó hangszóróval is elő tudnék állítani. Hatásos lehet az is? Üdv, G,
Hali!
Ajánlom figyelmedbe ezen hozzászólásomat, illetve a kettővel alattit. Csak annyit tudok róla mondani, hogy nekem bevált.
Sziasztok
én a vakondot egy egyszerű 555-ös időzítővel oldottam meg ami 30-40 mp-ig csendben van és 2-3 mp-ig (zenél) a kimenetre nem zümit tettem hanem egy NOKIA-3310-ből kitermelt vibra mocit nálam be vált ha az ic c-mos akkor 4 db góliát tartós elemmel 6 hónapig működik. NEM FONTOS A 400HZ-HEZ RAGASZKODNI.a vakond minden kis rezgésre érzékeny! a vakond riasztót azokon a helyeken nem érdemes használni ahol VASÚTI KÖZLEKEDÉS VAN ILL MAGAS FORGALMÚ ÚT VAN,ott már meg szokták a rezgéseket.
Sziasztok
Hmmhmm Az én vakondom mellett is van út. Kis falusi főút percenként 2-3 kocsi 5percenként egy nyergesvontatós teliberakott kőszállító kamion forgalmi terheléssel. Tervem a következő. Az egyszerűség kedvéért pic lesz az agy. Teszek bele vibramotort, 150 Hz-es hangszórót és valami 15-20kHz-s dolgot is, random indítgatva, nehogy unatkozzon a kis lélek. Piezot csak ráteszem egy tranzisztorral, vagy kell vele párhuzamosan egy tekerék (egy kvarcjátékban láttam ilyen megoldást - ezesetben mekkora induktivitást javasoltok?) vagy kell valami különösebb illesztés neki? Köszi, G,
Ha egy jól záródó vödörbe le ásol egy rádiót ami a fehér zajt sugározza az is hatásos a LÉNYEG,hogy valami olyan dolog történjen körülötte amiről nem tudja mi az.
Nos emberek... anno én is megépítettem egy vakondriasztót.. de a mocsok pont mellette jött fel ... és kiröhögött
Na de éppen ott volt a vasvilla... kiváló vakondriasztó :yes: Vakond ende... és a vakondriasztó is... Elmeséltem egy idősebb emberkének, akitől a palántákat szoktam venni, és adott három négy növényt, hogy majd ezt ültessem el és nem lesz többé vakondom. (Majd teszek fel képet róla. Érdekes magja van, nagyot csattan a burok, amikor szétreped és lehullik a magja) Mint a mesében, hittem is meg nem is... de elültettem őket, mára kb 1 m magasak (1,5-2 év alatt) és nincsem egy darab vakondom sem Viszont a szomszédnál vannak vakondokok... két hete adtam neki ilyen palántát... jövőre meglátjuk
légyszilégyszi fényképezd le vagy ha nevét tudod mond meg. Vennék még palántát is ha lenne eladó. Ez érdekel.
Köszi
Parancsolj!
Középen a kapor és a málna között van. A fokhagyma gerezdekhez hasonló tokokban van a magja, a tok pattan, amikor beérik és kilövi a magját. Nálam először magzik fel, így majd gyűjtök össze belőle. Palántát ebből nem tervezek, de úgysem találom meg az összes szétszórt magot Amúgy Szeged közelében van a beszerzési forrás ha jársz erre. Üdv Waterbear
Ó áldassék a Te neved!
Remek képek. Mindjárt nyitok is egy topikot hogy ennek az alkatrésznek a típusára volnék kíváncsi. Köcce mégegyszer, ha megtudom a nevét közhírré tétetem. Üdv, Gábor
Gábor, ajánlok egy bartel üzletet
Ha megtudod a nevét, teszek félre a magból Neked
Köszi.
De szerintem ez nem az. a fűfélék ha jól tudom nem ágaznak el. (bár ez nem néz ki úgy mint egy klasszikus fű vagy nád). ez se ágazik el a képen és a levelei is mások. Aztánmeg... nem vagyok nagy botanikus. U.I. Bár tény hogy a euphorbia Lathiryis ra a guggli vakondűzőként hozza. Lehet akkor ez is tudja Idézet: „Teje a bőrt felmarja, hólyagot húz. Nem feltűnő virágai 3-4 mm-esek, nagy, élénkzöld fellevelek övezik. Termése a kapribogyóra emlékeztető toktermés, erősen mérgező, 1-1,8 cm széles, éréskor felpattanva szórja szét a magokat. /Wiki/” Megnézve a kapribogyót... Hát duzzogva-szódával. Lehet mégis ez az. Bár amit írnak róla inkább a kisalienre emlékeztet mint kerti virágra.
m3zoli!
Köszi, ez az valóban, amikor még kicsi pont ilyen Da ha már kerti sárfű és ennyire otthon vagy a meghatározásokban.... nem néznél utána a kerti sárkányfűnek is? Nem csak a vakondokokkal van gondom...tudod van egy anyósom is....
Az én vakondriasztóm a következő: 3-3,5m re egymástól a földbe leásva lezárt festékes kupában hangszóró, rákötve egy rádióra a rádió egy napelemről és egy akkuról kapja a tápot hogy 24 órában működjön és nem fehér zajt sugároz hanem Kossuth-ot hogy legyen valami "változatosság", de lehet hogy még jobb lenne egy zenei csatorna csak FM-ben többet eszik a rádió azért van egy AM csatornára hangolva. Nekem eddig bevált
Szia!
Ez nagyon jónak tűnik. Annyira, hogy vettem 1 borzalmas hangú, filléres rádiót. Van 1 nagyon vékony falú, sütis dobozom, abba fog kerülni. Én még annyival fokozom a riogatást, hogy 1 selejtes PC ventilátort is építek bele, ami 1 lapátonként hozzáér a doboz oldalához. Mindez 1 lecserélt 12 V-os aksiról lesz meghajtva. Nálam a füves terület 2 nagy fenyő körül van. Az aksi, vagy ami még szükséges, a fenyők alatt elpihenget. Ezt a zörgő kütyüt, még környezetbarát riasztóval fogom kiegészíteni, vagyis 1-2 kerti sárfű is ültetődik. Remélem sikeres lesz a fűvédelem. A kert többi részében (cirka 1000nm) nyugodtan túrhatnak. Ödv: igi |
Bejelentkezés
Hirdetés |