Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor

Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 148
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

Annyira nem látom amit javítottál...
Azt látom hogy a kimeneten a két kondenzátort felcserélted....
Azt Simpi mondta hogy őgy tegyem.
(#) maTaKee válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

Üdv!
Az ELKO-k polaritását átcserélte, mert azok fordítva voltak illetve a Graetz híd!
(#) scooby_ válasza maTaKee hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

ÁÁÁÁ!
Akkor megvan!
(#) bgsf hozzászólása Szept 2, 2009 /

Tegnap este kipróbáltam egy mosogatószert az egyik lemezemen! JAR Sensitive+Glicerin (ez nem a reklám helye, ez volt itthon)! Totál recsegős lemez. Meglepő a különbség!

Tisztítás után

Recsegős

Ez a Marantz korrektorával készült. Kicsit lehet hogy zajos, de a kábelek még csak össze vannak tekerve. A gépem meg eleve zajos egy kicsit.
(#) Moszkvai válasza lpcollector hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Van egy haverom, az meg visszafelé tekeri a lemezjátszón a lemezt leeresztett tűvel.
Kicsit időigényes, de a nagyon rossz lemezeken sokat segít.Szerintem kiszedi a beragadt porszemeket.Érdemes erre egy külön tűt tartani a fiókban.
(#) bgsf válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Véleményezni nem tudom, mert nem hallom!
A szimulációt csatolom. A két kimenőkondit el kellet hagyjam, a tranyós szűrőt sem raktam be a tápágakba, és TL071 IC-t használtam. Nem volt az alkatrész könyvtáramban olyan ami a kapcsolásban volt.
(#) bgsf válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Tettem fel két felvételt ide
Szerintem önmagáért beszél a különbség. Vacsi új szivaccsal és az említett mosogatószerrel szépen a barázdák mentén visszafelé (forgásiránnyal ellentétesen ) átmostam, majd tiszta vízzel is leöblítettem. Ami hallható még sercegés az már a karcolásokból ered. Tapasztalatom hogy a lemez legsérülékenyebb része a tengelyhez közeli számok. Mivel a forgás egyenletes (nem úgy mint a CD-knél) a jelsűrűség növekszik. Így egy ujjlenyomat vagy porosodás hatványozottabban jelentkezik.
Érdemes a két felvételt a MediaPlayer oszcilloszkópos képernyőjével nézni, abban is jól mutatja a por zaját!
(#) scooby_ válasza bgsf hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Nem tudom hogy vagytok vele,vagy mi van ott a nettel,de nekem nem akarja letölteni.
Az egyikre azt mondja nem létezik,a másikkal meg csak pötyörög
Nem tudom mi lehet
(#) bgsf válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Először katt az ingyenes letöltésre, aztán lejjebb a letöltés indítása! Kipróbáltam, nem jelentkeztem be csak a linkkel mentem oda, és mire megnyomtam a PS gombot már annyi lejött ami a képen látható!
Ajánlom a TheWorld böngészőt és a FlashGet letöltésvezérlőt. Rögtön azt hiszed hogy duplája lett a neted sebessége.

Mind ezt csináltam meg!
De nem akarja leszedni
Mingyárt megnézem fash Gettel...
(#) DuMatyi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Emellett romlik a magas hangok átvitele és a kivezérelhetőség is. Ezért van az, hogy a legkisebb dinamikájú számokat a végére - belső 1/3-ra - teszik.

A recsegőst sikerült leszedni!
De miért hallatszik a motor zaja?
Elvégre,nem dörzskerekes,nem?
Ha szíjhajtásos,akkor sem szabadna ennyire kihallatszania a motorzajnak...
Én nekem is volt évekig szíjhajtásos lemezjátszóm,annak nem igazán volt motorzaja
De amúgy nagyon jó a felvétel!
(#) bgsf válasza DuMatyi hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Hát a Pink Floyd lemezemnél nem így van és a Sitar Extasy-nál sem. A szitárzenénél pl a fele után jön be a tabla és nagyon kenik ami dinamikában kicsit odaver!
Viszont a zafír tűvel hallgatott lemezek totál gallyra mennek azon a részen!
(#) Moszkvai válasza bgsf hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Tényleg sokkal jobb lett!
(#) bgsf válasza DuMatyi hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Itt a Pink Floyd : A Momentari Lapse of Reason, Side A legutolsó (5.) száma.
On The Turning Away. Hát ha ez dinamikátlan?
Sajnos ezt a lemezt 22 éve vettem és elég sokat nyúztam zafír tűvel, de még mindig feláll a szőr a karomon mikor hallgatom ezt a számot. az elején az ének nagyon odatesz!
A lemez Jugoton vágású hasonmás kiadás, ami azt is jelenti hogy a magyar kiadással szemben a borító dupla, plussz belső tok a dalszövegekkel!
A szám letölthető INNÉT!
Bitráta 192kbps, nem akartam 320-ast csinálni mert igen nagy lett volna!
A lemeztisztítás a fentebb leírt mosogatószerrel történt!

És mi a neve annak,amit legelőszőr feltettél,a tranyós RIAA korrektorral?
Az tetszett!
Valamint,mondtad hogy van alapzaj? hol is?
Hallottad már az én hifimet? Jól szólna,de digitalizálni sajnos nem lehet vele,mert hangosabb az alapzaj,mint maga a zene
Bezzeg a magnómnak semmi hangja nincs,pedig legalább 30 éves. tehát nem a hangkártyámnak a hibája,hanem a hi-fi-é!
Amúgy,van egy olyan gondom is,hogy a lemezjátszóm fele kimenete gerjed,ha felhangosítom.
Ha leszedem a hangszedőt akkor nem,tehát nem a vezeték hibája. MC hangszedő van benne MM jelszinttel,lehet kontakthibás?
(#) lpcollector válasza DuMatyi hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Idézet:
„a legkisebb dinamikájú számokat a végére - belső 1/3-ra - teszik”

Csak erről azok a "fránya" zeneszerzők mit sem tudtak, így a szimfóniáik allegro zárótételében ezt rendre nem vették figyelembe.
(#) bgsf válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Már nem tudom mi volt a lemez címe. Egy barátomnak Vettem fel a Shadows együttes lemezét, de a számokat is csak úgy mentettem hogy: a1, a2, a3....stb. Nekem nem kellett, bár CD-n le van mentve a teljes felvétel MP3-ban, de már a bitrátára nem emlékszem mennyi volt...... Már másfél éve csináltam a felvételt a bakelitről, azóta meg már el is költöztem.

Minden esetre ez nem semmi!
Hallatszik a vízhang,egyszóval pazar!
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

A marantzotban milyen korrektor van? IC-s vagy tranyós?
Amúgy,matthew azt mondja,a Lenco lemezjátszókhoz az LT IC-vel kivitelezett riaa korrektor nagyon fekszik!
(#) Fabianus válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

scooby!

A lemezjátszó, ugyanúgy, mint a mikrofon tud gerjedni, csak lemezjátszónál ez a jelenség sokkal ritkább, kevésbé érzékeny. Ha ez az összegerjedés, csak lerakott, vagy csak felemelt tűvel, esetleg csak a lemez belső felén, vagy csak a külső felén jelentkezik, akkor szinte biztos, hogy nem az elektronikában kell keresni a gubancot.
(#) szilva válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 3, 2009 / 1

A zaj problémájával szemben én is kicsit értetlen vagyok. Már vagy 20 évvel ezelőtt is csináltunk a papámmal olyan korrektorokat tranzisztorokkal és IC-kkel is (Revox, HFM1, TL072-es és NE5532-es kapcsolások), amiknek a saját zaja a lemezhez és a mesterszalaghoz képest is nudli volt. Kicsit illúzióromboló, amikor az ember felteszi a lemezre a tűt, és máris hallja a lemez zaját, majd a szám előtt közvetlenül meghallja, amint a mesterszalagot felkeverik.

Nem mondom, hogy nem lehetett volna kisebb zajú erősítőket csinálni, de nem látom túl nagy értelmét annak, hogy az ember azon görcsöljön, hogy még 10dB-lel nagyobb legyen a S/N viszony, amikor már így is jobb, mint amit az LP vissza tud adni. Mi mindig csórók voltunk, így a csúcstechnikára sosem volt pénz, de azért egy jó LP, vagy inkább EP az nagyon oda bírt ütni.

A másik nagyon érdekes, inkább filozófiai kérdés, ami bennem motoszkál: miért van az, hogy az LP-k korában jobban szólaltak meg a zenék? Szerintem nem lehet mindent a digitalizálásra fogni, mivel a technika rettentő sokat fejlődött. Pl. elég vicces, amikor valaki feltesz egy LP-ről digitalizált MP3-at, hogy milyen jó. És ezt most nem piszkálásképp, de tényleg: az az MP3 ugyanúgy digitálisan (ráadásul még veszteségesen is) tartalmazza a zenéről az információt. Miért lesz jobb az LP-ből egy "'gagyi" digitalizáló kártyával előállított bemenet az MP3 gyártáshoz, mint a ma, studiókban készülő felvételek, amik (elvileg) sokkal magasabb technikai színvonal mellett születnek, mint a 20-30 éves LP-n lévő anyag? A kártyát is csak azért "gagyizom le", mert nyilván nem stúdiófelszereléssel csinálja otthon senki a digitalizálást, holott ezek paraméterei is (papíron) ezerszer jobbak, mint akár a 20-30 évvel ezelőtt használt előerősítőké.

Én azt gondolom, hogy a "zenegyártók" szemlélete változott meg, egy komoly, pénzes iparág lett, ami nem a minőségre, hanem a mennyiségre és a bevételre megy. 1990 körül kezdtek megjelenni a "digital mastering" lemezek itthon, hát volt egy-két olyan LP, amit szerintem süket hangmérnök csinált, mert én nem bírom végighallgatni egy oldalát sem, olyan pocsék a hangkép, vagy éppen minden számban van egy magas frekvenciás sípolás. Valószínűleg ez a fajta igénytelenség terjedt el a gyártóknál is, és nagyítóval kell keresni azokat a felvételeket, amiket tényleg igényesen, jól keverve, jól digitalizálva adnak ki. Van ilyen, nekem is van egy jazz válogatásom CD-n, amire a kiadó legjobb felvételeit szedték össze, hát az tényleg komoly vetélytársa az LP-knek. Pedig az csak egy CD, és a 44kHz/16bit tényleg nem túl sok teret ad a világmegváltáshoz. Ellenben ma már meglenne a megfelelő technika, csak szerintem a CD-ről még annyi bőrt lehúznak, amennyit lehet. Ez tisztán üzlet, és sajnos ezt látom mindenhol a zenével kapcsolatban.
(#) scooby_ válasza szilva hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Én azt mondom,ez nem üzlet....szimpla KÉNYELEM!
Manapság a kis MP3 lejátszó a menő,amit felhangosítanak maxra és a fülüket dugják be vele,igaz torz mint a nyavaja,de az LP-t lefikázzák...Én pont ugyan úgy fikázom le azt a miniatűr torzítógépet,amibe belenyaltak 1000 SMD alkatrészt,és sz*t sem értek el vele...
(#) highand válasza bgsf hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Küldtem neked magánban egy zenét. Meghallgattad?
(#) highand hozzászólása Szept 3, 2009 /

Na felteszem mindenki örömére. Kíváncsi vagyok mit szóltok hozzá!

Az a kérdés, hogyan szólhat így, egy ennyire letömörített anyag, - megvan tömörítés nélkül is.

Bővebben: Link
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Nem tudom miért nem úgy jelenik meg ahogyan kellene neki.
(#) bgsf válasza highand hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Meghallgattam! Kraftwerk! A kedvencem! Hogy tapintottál a gyenge pontomra?
Te meghallgattad a Pink Floyd-ot?
(#) highand válasza bgsf hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Még nem, de majd most!
(#) bgsf válasza szilva hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Az emberi fül és az emberi agy nem digitális! Nem csak 0/1 logikával dolgozik! Sok megmagyarázhatatlan dolog van! Pl: a logikai/digitális áramkörök négy szálon dolgoznak! Az agy az érzékelések összefüggéseivel egy dal vagy szag, vagy hang esetleg kép hatására aszszociációkat szabadít fel ami éppen azzal az ingerrel összefügg! Ez persze befolyásolja az objektív értékelést, amit a vakteszttel próbálnak kiszűrni.
Ha egyszer ettél romlott kaját akkor hiába a legfinomabb illat azt a kaját többé nem fogod megenni! (Így jártam anno a karamellás tejjel!)
Lehet egy nagyon jó egy hanglemez, ha valakinek nem szimpatikus az élmény, de ezt már szubjektív érzékelések is befolyásolják!
A digitális (CD) lemezek is jól szólnak, de eltűnik belőle az emberi tényező ami azenét tényleg azzá teszi ami! Nincs benne zaj, steril, és még csak nem is látod hogy forog! Maga a feeling szűnt meg, és ez egy asszociáció kieséséhez vezet.
Gondoljunk bele! Ha valaki lát a hangsugárzók között egy szubládát akkor több mélyet hall mint aki bekötött szemmel van ott! Ez tiszta pszihológia!
Ugyan ez vonatkozik ha MP3-ban átkonvertált LP jelenik meg. Sajnos tapasztaltam hogy a CD és az MP3-ban felvett LP is komolyan eltér! Ugyanazon bitrátával sokkal másabb az LP! És itt nem vagyok elfogult, mert mikor bejött a CD azt vettem, aztán MP3, és most megint LP!
(#) Müszi válasza bgsf hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Idézet:
„és még csak nem is látod hogy forog”

És ha leveszed a CD lejátszó tetejét? :hide:
Következő: »»   19 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem