Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   85 / 782
(#) rigidus válasza Doncso hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Ezt nagyjából értem , de mire jó ez a szerkezet? Örökmozgó, vagy ez valami energia fejlesztő? Ez nem derült ki.

Ez egy elektromos energia fejleszto ami - ha hinni lehet a forrasnak - akkor kategorizalhato orokmozgonak. Majd meglatjuk.
(#) rigidus válasza cimopata hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Akkor a cél valamiféle ingyenenergia?

Lenyegeben igen, fogalmazhatjuk igy is.

Bar ami engem illet en jobban preferalom szabadenergia, vagy szabadban/termeszetben elofordulo energia megfogalmazast. Ki igy, ki ugy.
(#) ekkold hozzászólása Szept 4, 2009 /

Azthiszem van ingyenenergiás téma is.... akkor talán ott lenne a helye.
Kicsit sajnálom, hogy ezt a témát így szétoffoltuk, de a következő oldaltól talán megint a régi lesz.
Sajna az eredeti nanokristályos vasmagokkal foglakozó internet oldalt nem találom, esetleg megvan valakinek a címe?
(#) rigidus válasza ekkold hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Miért pont 24kW?

Irtam fentebb, hogy ha tenyleg annyira bivaly mint ahogy mondtak akkor a lakasom elektromos halozatat hajtanam meg rola kiserlet keppen. Most az egy mas kerdes, hogy probakent kisebb transzformatort is lehetne bevetni de en nem szeretek tekercselni - foleg nem toroidot - igy lenyegeben ha nem mukodik akkor sem kell tobb trafot tekernem, ha meg mukodik akkor egyel kevesebbet.
(#) rigidus válasza ekkold hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Azthiszem van ingyenenergiás téma is.... akkor talán ott lenne a helye.

Na latod. Kezded mar kapizsgalni, hogy miert nem tertem ki a reszletekre az elejen es miert nem kell forszirozni ha irrelevans. Rengeteg kormolest megtakarithattal volna.

Egyebkent itt a cikk:
Bővebben: Link

Hivatkozás beszúrásához kéretik a LINK gombot használni - ha pedig, mint kiderült, az egész kérdéskör az ingyenenergiás témába való, akkor ott kell folytatni.
Ez itt nem erről szól.
-- kobold
(#) ekkold hozzászólása Szept 4, 2009 /

Sebaj, addig sem unatkoztam

Biztos velem van a baj, de még mindíg nem értem miért pont 24kW? Miért nem 20KW? Vagy miért nem 30kW? Hogy jött ki ez?

Bár volt tegy történet (film is készült belőle) - talán ismerik innen is néhányan -, ahol a gigantikus számítógép igen hosszú idő alatt hozta ki az eredményt, ami egészen pontosan: 42

A link ugyanaz mint amit én is beszúrtam korábban, de volt egy eredeti oldal ami a nanokristályos vasak fejlesztésről szólt. Sőt volt egy oldal ahol magyarul is írtak erről. Majd rákeresek később újból.
(#) zolee1209 válasza ekkold hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

[off]Azt emlegeted, hogy a témát szét offolják, miközben Te magad is azt teszed! Minden apróságba belekötsz, ha már segíteni nem tudsz, inkább ne is szólj!
Idézet:
„Sebaj, addig sem unatkoztam”
És addig is kukacoskodtál... Gratula!
(#) Bassmester válasza rigidus hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Ha kaptál "méretarány paramétereket", akkor a trafóra is kellett volna hogy kapjál némi útbaigazítást, pláne ha már épített valaki ilyen "izét", amit egyébként kétlek. Úgy vélem, hogy az általad leírtak közül az 1kW-os 1000V-os tápnak lehet realítása, de ha 1000V-on pl 1A-rel akarod terhelni, illetve a különböző feszültségeken is szeretnéd kihozni belőle a teljesítmény maximumot, akkor nem lesz elég egyetlen trafó és egy ilyen táp megépítése, olyan technológiai kiforrottságot igényel, hogy semmiképp sem érdemes egy ilyennel kezdeni a kapcsolótápokkal való ismerkedést. A 24kW-os GV-os trafót felejtsd el nyugodtan, elvileg sem lehetséges a kivitelezése, sőt még egy "sima" 20kV/400V-os, biztonságos és üzembiztos kivitelű trafó elkészítése is borzasztó nehézségekbe ütközne, amatőr körülmények között.
(#) rigidus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Magadnak igen, mivel ha nem reális amit írsz, akkor miért kezdtél bele? És ezek szerint, direkte offoltad szét, ezt a 230 V -os tápegység témát ?

Na uraim, aljon mar meg a menet, kerem. Ha 24kW-os trafohoz magot keresni elmegyek az ingyenenergia topikba akkor onnan hajtanak el. A masik meg ha valami nem tunik realisnak akkor sem kenyszer ra reagalni. Reszemrol ennyi.
(#) rigidus válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Trafora nem kaptam utbaigazitast, de igy mar be tudom hatarolni, hogy itthoni korulmenyek kozott targytalan.

Az 1kW-os dologgal az a helyzet, hogy az alacsonyabb feszultsegtartomanyokban nem nagyon akarom a maximumot feszegetni. Ha 5V-on 5-10A lejon belole en azzal tobb mint elegedett leszek. Ilyen projektekhez van masik tapegysegem igy az lesz ra hasznalva.
(#) cimopata válasza rigidus hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Idézet:
„Trafora nem kaptam utbaigazitast, de igy mar be tudom hatarolni, hogy itthoni korulmenyek kozott targytalan.”

Ha csak aránypárokat veszünk figyelembe és alapul vesszük hogy 1kW átmegy pl 2,5cm^2 es magon. akkor 24x-es teljesítményhez kb 5x akkora magátmérő szükséges. De inkább kerekítsünk felfele 15cm^2.

Ekkora mag nem hiszem, hogy van.

Ferroxcube-nál van planár E mag.
A legnagyobb mag E64 511mm^2 3F4-es anyaggal 500kHz-e szerintem könnyedén átmenne 24kW.

Persze ez elmélet, gőzöm sincs hogyan kellene hozzákezdeni.
Mindenesetre ilyen ferriteknél a kis hely miatt GV, MV még néhány kW is rettentően sok. Nem lehetne eléggé szigetelni.

Legfőbb probléma a magasfeszültség.

Visszatérve erre az energia termelésre, ezt az akár GV nagyságrendű feszültséget, milyen módon csatolnád ki a rendszerből? Hogyhogy ilyen magas lehet?

üdv
(#) rigidus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

T. Uram, ha napjaid ettol kellemesebben telnek akkor legyen igazad! Nekem nem fontos, hogy legyen.
(#) ekkold hozzászólása Szept 5, 2009 /

Úgy érzem, hogy tényleg hiba volt szétoffolni a témát, én a magam részéről - ha kérhetek ilyet - akkor kérem az OFF hozzászólásaim törlését (ezzel együtt).
A többi OFF esetében csak javasolni tudom a törlést vagy a megfelelő témába áthelyezést.
Tudom, hogy ez sok munka a modiknak, és elnézést kérek!
Azt hiszem van aki szereti provokálni a többi embert (nagyotmondással, képtelen ötletekkel, stb...), és ez most sikerült is - legközelebb már nem fog - és legközelebb talán a többiek sem hagyják majd magukat, illetve talán nem dőlnek majd be olyan könnyen.
Lehet, hogy kellene egy "Képtelen ötletek című téma, (GV-ok, kW-ok ceruzaelemről, és hasonlók.)ahová ezt és a hasonlókat lehetne átrakni ha úgy adódik...

(#) lapose hozzászólása Szept 6, 2009 /

Hali!

Egyetlen egy normális érv elég lett volna a teljes vita kikerüléséhez: Meg kell nézni a szigetelő agyagok átütési szilárdságát, majd meghatározni, hogy a kívánt feszültséghez mekkora távolság tartozik.

Egyszerű szakmai érv..

Átütés.doc

(#) rigidus válasza lapose hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Koszonom a tablazatot, de sajnos nem lehet erre sem adni mert mint emlitettem az elektrodak le vannak magnesezve (pont a mas helyeken valo atutes miatt). Persze GV tartomanyt nem fogom megkozeliteni se. ahogy meregettem mas piezzo eszkozokhoz a jelenlegi merettel is kV-os tartomanyban fogok maradni. Mindenesetre olyan szempontbol hasznos, hogy egyelore megprobalom kicsinyiteni a prototipust amennyire lehet.
(#) lidi hozzászólása Szept 12, 2009 /

Üdv!

Megépítettem egy ATX táp standby áramkörét. Működik is, 5V 2A kijön belőle. Azt nem értem, hogy mi határozza meg a frekit, amin üzemel, és hogy a C1 / R10 mit csinál ?

sbzdrojs.gif

(#) cimopata válasza lidi hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Mivel ez egy önrezgő táp. Így a vezérlőjelet a trafóról csatoljuk le. Ez a jel jön C1 R10-en keresztül.
Ez határozhatja meg a frekit.
(#) M.Béla hozzászólása Szept 12, 2009 /

Sziasztok.

Meg szeretném építeni a rezonáns tápot csak egy rész a panelen nem tiszta,képet mellékeltem,mintha pár alkatrész lemaradt volna...??pl az a kicsi fet is ami a kapcsolásban is szerepel,de a panelen már nem.

Ja és egyébként +-70V-ra szeretném építeni kb:10A áramra.
Gondolom ezekkel a fetekkel már jó lenne:2SK1544
meg nagyobb diódákkal a kimeneten.
(#) cimopata válasza M.Béla hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Heló

Sokan hasonlítgatták már össze a képet és a kapcsolást és kérdezték miért nem egyezik.
Talán leírtam a cikkben, de lehet hogy nem.
Egyszerű pknál fogva IR2155-t használtam és a rövidzárvédelmi részt felesleges lett volna beépíteni mert az iC ezt a funkciót nem tudja.

Ha 10A-t akarsz a +/-70V-on akkor ez a kapcsolás közel sem lesz elég!
A fet megfelel, de ezen kívül mindent le kell cserélni, ami az eredeti kapcsolásban szerepel.
(#) masterknave hozzászólása Szept 13, 2009 /

Üdv!

MMG G49-93
Magnetics 55076-A2
Arnold A-076056-2

Van nekem két darab ilyen toroidom, szerintetek milyen teljesítményt lehet belőle kihozni?

Bár most olvasom hogy ez csak zavarszűrésre jó, vagy mégse?
(#) vzoole hozzászólása Szept 17, 2009 /

Sziasztok.

Barátom akkus villanypásztora bedöglött és megkaptam javításra. Inverter része halt meg, de olyan gány volt, hogy nem is értem hogy működhetett.

Úgy döntöttem kap tőlem egy új inverter részt.

Lényege az volt, hogy 12 voltból csináljon 300-400 voltot.
(ezzel kondit tölt fel és másodpercenként rásüti a nagyfesz trafóra)

Megépítettem az alábbi kapcsolást, végére rátettem egy pc trafót fordítva.
Így meg is lett a kívánt 400 volt.

De túl lassan tölti a kondit. (12µF 450V – kb 3 másodperc)

Néztem skópon és elég kicsi a kitöltési tényező a trafón. Gondolom emiatt lassú.
De 50%-os négyszögjelet kap az 555 IC-től.
Kb. 50 KHz-el megy a trafó.

Tudnátok segíteni mi lehet a gond?

mérések.jpg

(#) Doncso válasza vzoole hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Sajnos a kérdésedre ugyan nem tudok válaszolni, de a hozzászólásod szöget ütött a fejembe, ha egy AT-táp trafója után, egy ugyanolyat kötök fordítva, akkor egy minimális veszteséggel, visszakapom a 310V-ot? Vagy kevesebbet, nem az érték a lényeg, hanem visszakapok több mint 200VAC-t? Ezt egyen irányíthatom, pufferelhetem?
Ez így működne?
(#) vzoole válasza vzoole hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Pontosítok a kapcsolási rajzon + mellékelek egy képet.
(#) cimopata válasza vzoole hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Helló

Elsőnek kicsit cseréld kisebbre a gate ellenállást, mondjuk 56 Ohmra.
Aztán tegyél be egy visszirányú gyors diódát a trafó primerére, katóddal nézzen a táp felé.
Aztán ha még mindig nem jó, próbáld meg felcserélni a szekunderen a lábakat. Tehát amelyik lábon volt most a dióda azon lesz most a kondi - lába.

Egyébként a PC-táp 5V-os ágát felhasználva az áttétel szerint nem lehet elérni 400V-ot
(#) proli007 válasza vzoole hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Hello!
Én lejjebb jönnék a frekivel, mert az IRF nem igazán tud kikapcsolni már. A 4,7kohm mi a bánatnak? Hogy veszteség legyen és lassú? (A trafó kezdet-vég bekötése biztos nem az ábra szerinti, mert a szkóp alapján ez egy Flyback konverter.)
üdv! proli007
(#) vzoole válasza cimopata hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Köszönöm a válaszokat!

Gate ellenállásnak többet kipróbáltam, lementem egészen 10 Ohm-ig, de 200 alatt megjelenik még egy kicsi rövid hullám a trafó jelébe. Habár akkor már nem olyan "zavaros" a gate lábon a jel, majdnem olyan mint az IC-n.

Paralel diódát betettem és leállt az egész oszcilláció. Igaz nem gyors dióda volt, holnap azzal is kipróbálom.

Felcseréltem már a szekunder kimenetet, ekkor 80 Volt-ig töltötte fel max a kondit.

Próbálkoztam a trafólábakkal, és egyiken kijött a 400 Volt.

Lejjebb is mentem a frekivel kb. 30KHz-ig, az áramfelvétel minimálisan nőtt, de semmi egyéb változás nem volt.

Az áramkör szekunder oldalon hiányos, gondoltam a lényeget teszem bele. Azért kell ellenállás, mert a kondit egy tirisztor lezárja a "testre".

Lényegében nagyon hasonló a szekunder rész:
Képen az alsó ábra

Csak egy trafót bedobtam az Eagle progiból a kezdőpontok véletlenszerűek.

Mai napig se tudom mi az a flyback, push-pull meg egyebek.

Nem tudtok ajánlani valami szakirodalmat?
Előny ha magyar.

Holnap még folytatom a kisérletezést.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Erre valaki nem tudna okosat mondani?
Köszi.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Köszi a választ. Nem kell aggódnod, felhasználni nem fogom arra amire gondolsz, ilyen szentségtörést sosem tennék.
(#) gulyi88 válasza vzoole hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Nincs más választásod, 4,7K csere olyan 100-220 ohm körülire, és a DC/DC-t ki kell oltani (lekapcsolni pl a 4 es lábbal, Low-ra tiltja az 555 öt), amíg a tirisztor dolgozik. Lényegében egy komolyabb CDI gyújtást kell építeni.
csá.
(#) pako hozzászólása Szept 19, 2009 /

Üdvözletem!

Egy monitorból kitermeltem egy ilyen FPS-t, ez tartalmazza a PWM generátort is, és a teljesítmény-FET-et is. Ezzel szeretnék építeni egy kapcs.üzemű tápot, csak nem teljesen világos az adatlapja számomra. Ami nem tiszta:

- A FB lábra milyen jelet vár a visszacsatolásról (ha jól sejtem, 5V-ot)?
- A Sync láb az mire való rajta?

Remélem tudtok segíteni.

Üdv: Páko
Következő: »»   85 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem