Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   39 / 67
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Szia!
Megy a páramérés a 16F886-tal is, kijelzése a Propelleréhez hasonlóan van megoldva.
Az EEProm írása és olvasása is működik rendesen. Az adatokat a soros vonalon lehet majd beleprogramozni...

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Mostmár nálam is elídult Wc_886/3.28 verziód. Köszönöm a sok-sok segítslget!
Hamarjában, fel is rakok néhány felvételt a működéséről, szia.
(#) janocsi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
Szia Kocsga002!
1. részben kérésedre összegyüjtöttem használható információkat. A nyákrugós működő mechanikát talán egy archivum képeivel tudnám bemutatni, hogyan épül fel, hogyan dolgozik. Két fajta verziót épitettem meg. Az első, egyben kilejző-kar-rugó, szerintem életképes megoldás lett. Egy hónapig ment ezzel is a teszt, nem történt rugótörés. Ma is működő a kijelző-kar, átszerelve újabb eszközökbe.
A másik verzió szintén nyákrugós, de itt már nem egyben van a karral. Ezt külön tudtam össze illeszteni derékszögben, forrasztva egymáshoz a nyákrugót, ill a kijelzőkart. Ez egy 15mm hosszban (kétoldalas) fólia meghagyásával történt mindkét egységen. Így nagyon könnyű volt felszerelni a mágnest, takaróíveket az optóhoz, vagy Hall IC-nél még a kis vezérlő mágnest is.
A kijelző-kar-rugó, egyben, 1mm-es kétoldalas 12mm * 210mm hosszú nyáklemezből készült. Ebböl (a befogó résszel együtt), 65mm a rugóhossz úgy, hogy a 12mm-es résztöl fokozatosan 65mm-ig, 9mm-re csökken a szélessége. Itt meghagyva 20mm hosszban a fólia majd a mágnes rögzitéséhez. Ezt követően 4.5mm-re karcsúsítva a végéig. Itt az él felületre kerültek az SMD LED-ek. Mostmár (8+2 is lehet).
Meghajtásához az archivum tartalmaz kapcsolási rajzokat is. (Csak 30-35 fok amplitudóig bíztonságos a lengetés mértéke!) A szinkronizált H-hidas vezérlő tudja igazán jól működtetni.
Egyelőre ennyit írok erről, ha van valami nem érthető rész, kérdezz. A következő, (2.) részben majd az acélrugós kilelző/kar/mágnes egységekkel foglalkozom, ill. a levezetésekkel.
Szia.

Nyakrugos.rar
    
(#) janocsi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
Szia Kocsgab002 !
A 2. részben folytatnám az acélrugós változatok felépítésével,.egy archivum képeivel ilusztrálva.
Az egyik legstabilabb rezgés megvalósítása acélrugóval lehetséges. Kis meghajtó áramok a rezonancia frekvencián, nagy amplitudó, 18-24Hz-es frekvencia. Ezek képezhetik egy jól megépített mechanika alapjait. A rugóacél főbb méretei, (erősen mechanika függő, pl.: milyen hosszú a kar és milyen tömegű), 60*25*15mm, 0.35mm vastag lemeznél. Erröl a rugólemezröl a (Webinas rugói) megjegyzéssel már írtam. Ismereteim szerint ezek a rugók nyűhetetlenek, ha betartjuk a beépítés szabályait. A szoritó/rögzitő elemek párhuzamos volta, a síkban lengetés a mágneses térben, az amplitudó nagységa, mind-mind fontos tényezője a hosszútávon is megbizható működésnek. Ha ezeket jól sikerül megépiteni, nem lesz gondunk vele.
A levezetésekröl sok H.sz.-ben volt már szó. Újabban az SMD LED-ektöl a 10 pólusú csatlakozóig, (a rugó összekötési pontjáig), (2*5 tüskesor), 0.1mm CuZ huzalsodrat van. Innen már egy hajlékony 10 eres szalagkábel megy a panelcsatlakozóig. (Csak új 10 eres kábelt használjunk, mert a régiekkel gond lesz.) Beszáradt, vagy felkeményedett szalagkábelt mellőzzünk. Ebben az archivumban valóban megvannak az ajánlott meghajtó kapcsolási rajzok, amelyek az előző állományból kimaradtak. Elnézést.
Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Valóban nem tudtam kivárni az éjfélt, átállítottam az időt, ahogyan gondoltad. Rendben történt a kijelzés váltása a napok kiírásánál Ime egy videón a történet, szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 
Sziasztok!

Hogy Mások is értsék: A program nem az RTC -ből olvassa ki a hét napjának kódját, hanem maga számolja ki. Nem kell többet állítgatni, nem lehet hibásan beállítani. Ha már a kijelzések között szerepel a Júliánus naptár szerint eltelt napok száma (JD), abból a hét napja a 7-tel való osztás maradéka +1 szerint kiszámítható. A hiba ott volt, hogy a JD délben vált. (Válasz Soubry Henk kérdésére: Why do clocks always start at 12:00 ? - a JD számítása ie. 4800-ban déli 12:00 -kor kezdődik.)

Sziasztok
(#) kocsgab002 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 
Nagyon szépen köszönöm, hogy összefoglaltad, borzasztó sokat segítettél a képekkel.
Most már bátran neki állhatok a munkának.
üdvözlettel, KocsGab002
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 27, 2009 /
 
Szia!

Újabb kijelzési mód az órán : Unix idő...

Szia

IM000743.JPG
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Nagyon érdekes kijelzésmód. Azt gomdolom, ezzel megint nagyot léptél a tökéletesítés felé.
- Néhány újabb kisérlettel próbáltam a nem kivánt berezgést csillapitani. Azt vettem észre, ha pl.: a fali Wand az oldalára van állítva, és a kar csak le-fel rezgést végez, egyáltalán nem ugrál az asztalon. Talán meg lehetne próbálni egy kijelzési módot egyszer ehez a 90 fokos döntéshez is, ha az programból megoldható.
Egy újabb egyszerű rezgésvezérlő áramkört készitettem el H-hiddal, szépen működik optóval, vagy Hall IC-vel. A kapcsolási rajzot feltöltöm, és néhány képet az "eldölt" fali Wandról is. A rezgés vezérlése itt már ezzel az áramkörrel működik.
Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Szia!

Át kellett rendezni a programot, hiszen már alig volt már szabad hely. A képeket az EEProm-ba helyeztem át, így kb. 1K felszabadult. Ide jöhetnek a bővítések...
A kezelő programon dolgozom, hogy segítségével az üzenetek szövegét és a képeket az EEProm-ban is szerkeszteni lehessen...

Szia
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Szia!

Ime, működik...

Szia

Message.JPG
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Ez több, mit amit elképzeltem a szövegmozgatásról...
További sikeres fejlesztést az EEprom kezelőfelülethez. (Szeretném majd itthon is írogtani a szövegeket).
Szia.
(#) janocsi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Szia Kocsgag002!
Egy nyákrugó/kar/mágnes/rögzitő elemeiről készitettem felvételeket. A nyákrugó méretei itt is megegyeznek a leírt értékekkel. A kar hossza 145mm, együtt van rögzítve a mágnessel. A lengető mágnes egy régi (WD340) winchesterből lett kitermelve. A nyákrugó helyére acélrugó is szerelhető. A levezető 0.1mm-es CuZ (10ér), sodrata a kicsatlakozóig szintén követhető. Az összeállítás képein jól látható minden részegység. Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Szia!

Sikerült felszabadítanom a képszám 7. bitjét, így a letölthető képek és a mozgő szövegek száma 256 - 256 -ra módosult...

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Ez egy "hatalmas" mennyiségű adathalmaz lesz!
A képeket hogyan szerkesztjük majd be. Lesz egy konvertáló program, vagy "magunk" szerkesztjük meg egyenként ezeket?. 256 kép megjelenítésének lehetősége igen csábítóan hangzik, még akkor is, ha ezek a képek csak "bélyeg", vagy "ikon" méretűek lehetnek.
Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Szia!

- Szövegek fájlból betölthetők, ctrl/V működik...
- Képnél a ledekre klikkentve az állapotuk megváltoztatható. Nincs konvertáló program....

- Nálam már telihold van...

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Jó lesz a szövegmásolás lehetősége. A képeknél még nem értettem teljesen, a led-re klikkelve tudom be-ki kapcsolgatni egyenként? (Az is megfelelne a szerkesztéshez).
Már itt is telihold van, 15. napos.
Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Szia!

Végre - valahára beindult a DCF77 szinkron.
A Wand 3.28 programban csak két apró hiba volt, nem azok jelentették a fő problémát. A bizonytalan vétel oka a DCF77 modul tápellátásában volt. A modul saját tápszűrése elégtelen, így ha a pic tápjáról járt felismerhetetlen volt a vett jel. A megoldást a tápba iktatott 100 ohm és a modul sorkapcsára kötött 47µF és 100nF tápszűrés hozta meg. A kínomban a programba beírt digitális szűrést ki is vehetem, annyira tiszta a jel, pedig csak 2 m-re van a pictől és a pc-től, monitortól.

A Hold már fogy...

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Ennek igazán örülök, nagyon sokat dolgoztál rajta. Ha ennyire stabil a működése, azt hiszem nekem sem ártana beszereznem majd egy ilyen (DCF77) modult. A tápszűrések ezek szerint kitűnő hatással vannak a hibátlan működéshez. Most a DCF-et nem az eszközbe, (órába) építetted be, hanem külön helyezted el. egy viszonylag zavarmentes helyen. Ahogyab írtad, a PIC is zavarforrás lehet, (vagy az egész óra), ha a közelében lenne a modul? Csak azért kérdezem, mert eddig úgy gondoltam, talán egybe lehetne építeni majd a meglévő eszközzel.

Fogyogat szép lassan itt is a Hold.

Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Szia!

Lehet, hogy a táp szűrése volt a kritikus hiba és közelebb lehet majd hozni az órához. Kipróbáltam már mindent, azért növeltem a távolságot 2m-re. Most 30 perc alatt 28 -szor szinkronizált, de este mértem (kisebbek a zavarok). Szűrés nélkül egyetlen bit vétele sem jött össze, nem volt 100-200ms impulzus a jelben, csak 10 - 20 ms - osak.

Az antennát München felé kell irányítani. Ez egy kicsit megnehezíti az órába való beépítést.

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Így már érthető. Azt a 4 összekötési pontot árnyékolt kábelen, (vagy mindegy milyen vezetékkel?) be lehet csatlakoztatni a Wand clock-ba. A DCF77-et egy jó vételi helyzetben, nem túl messze az órához elhelyezve, (rálátással a vételi írányra), bizonyára működőképes lehet..
Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Szia!

Csak három vezeték kell, táp, föld és a szélső kimenet. Most utp kábellel van csatlakoztatva - ez csavart érpáros kábel: minden pár földjét bekötöttem, az egyiken a táp megy, a másikon a jel jön, van még két szabad ér. Lehet, hogy egy hármas csavart vezetéken is menne, de az utp akadt a kezembe vasárnap este. Ki lehet próbálni a riasztós árnyékolt kábellel is...

Szia
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Sziasztok!

Az elmúlt két órában teszteltem a DCF77 vételt. 120 lehetségesből 98 sikeres szinkronizáció történt.

Sziasztok.

DCF77.JPG
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Ez aztán megint egy nagy lépés előbbre. Ezután már nem sok mindent lehet a hardveren változtatni, csak a programban módosítani ha szükséges.
Gratulálok, szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Tovább kisérleteztem az újabb mechanika kialakitásával. Vannak részeredmények egy, már sokat próbált tesztpanelon. Ezt a mechanikát próbáltam úgy kialakitani, hogy a rugólenez középső síkjára essen az összes súlypont a párhuzamos rezgés tartásához. Ezalatt azt értem, hogy a mágnes és a kar is nagyjából ugyanazon sikon helyzkedjen el, így stabil, kiegyensúlyozott mozgása lesz a kijelzőnek. A mágne s síkja az adott, csak a kar szerlvényét kellett agy (kuliszával) megkerülni. Ezen az úton haladva, nagy valószinüséggel megszünnek majd a berezgésre vonatkozó kellemetlen hatások is, hiszen az ellentétes írányú mozgási erők, nagyobbrészt kiolthatják egymást .
A kisérletek még folynak, néhány felvételen az összeállítás képeit szemlélhetjük meg.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Sikerült úgy beállítani a kar középre helyezésével, (a kar rögzítő elemének helyezgetésével), hogy teljesen rezgésmentes, stabil állapot jött létre. Lehet forgatni mozgatni, nem szaladgál és nem rezeg el az asztalon. Teljesen megszünt a zaj is, nem remeg és zörömböl a rezgés miatt.
Ezt az újabb verziót most felépítem rendesen egy hozzá készitett vázra, mindenben lekövetve a méreteket és a súlyozásokat. Még néhány felvétel róla, és egy video.
Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Okt 8, 2009 /
 
Sziasztok!
Felépítettem az újmechanikás szerkezetet két 130*115*15mm-es rétegelt falemezre. Nagyon gyorsan elkészült, és néhány "titokra" is fény derült a beüzemelésénél. A két lemez egymásra merőlegesen, az alsó keresztben, az előlap hosszában rá állítva 30mm-re az elejétől. Amikor elindítottam, a kijelző teteje egy szép nyolcast írt le, amelyet csak úgy lehetett egyenesbe hozni, hogy kb. 5-8 fokot hátra kellett dönteni a kart. (Ez volt a titok egy darabig a számomra is, a dinamikus súlypont beállítása). Így egy tökéletes síkban rezgés alakult ki, amelyet a "kétszárnyú" mechanikával még soha nem sikerült létrehozni. Nagyon stabilan áll a talpán, ezért ezzel a döntött karral már szerintem elfogadható lehet a működése. A kar döntésénak szöge függ a rugólemez hosszanti középsíkjától való eltolásra a rögzitési pontja felé. 18.56 Hz-en rezeg a kar a mostani beállításban. Néhány felvétel az "egyszerüsített" mechanikáról, és az óra működéséről. Ha valakit komolyabban érdekelne ez a fajta mechanikai felépítés, szivesen rajzolom meg a méretezését.
Sziasztok.
(#) Panhard hozzászólása Okt 10, 2009 /
 
Arra nincs valami megoldás, hogy a számok ne legyenek keskenyek a két szélén? Szoftveresen lehetne kitalálni valamit, mert ugye ott lassabban mozog a kar.
(#) janocsi válasza Panhard hozzászólására (») Okt 10, 2009 /
 
Sziasztok.
Először egy kiegészítést szeretnék tenni az előző H.sz.-hez.
A váz méretek a következő módosításokkal lettek elkészitve: 150x115x15mm-es rétegelt falemez, de egyáltalán nem kritikus más méretekkel sem. A legfontosabb az, hogy a rugómechanika a tekercsel, és az elektromos meghajtó egységek ráférjenek a kialakitott vázra. Nem kell a kart megdönteni, lehet függőleges, ez esetben viszont egy súly állítgatásával kell majd "behangolni" a síkban rezgést.

- Panhard!
Elég nehét a programban módosítani a "szélső" karakterek torzulását. (A kar szinuszos rezgést végez). Hp41C a legújabb verzióban úgy oldotta meg, hogy a széleken egy-egy "üres" karakter írása történik, (vagyis az ki van hagyva), igy kevésbé zavaró és látható ez a probléma.
Egy mechanikus megoldás is született pont erre a hibára, nevezetesen, az "ostornyél" felépítésű kar kialakitása. Ha visszaolvasol, erröl jónéhány helyen található információ. A kijelző működéséről feltöltök néhány jellegzetes képet.
Szia.
(#) Hp41C válasza Panhard hozzászólására (») Okt 10, 2009 /
 
Szia!

Az eredeti program, ami a propeller óra programjából készült 120 részre osztotta a rezgést. A visszafordulás miatt csak 60 használható pozíciót engedett meg. Ezen a helyen lehetett az időt kijelezni. A módosított program már 144, 168, 180, 192, 204 részre is tudja osztani, azaz egy fél lengés 72, 84, 90, 96, 102 pozíciót jelent. A program továbbra is 60 használ fel 10 karakter megjelenítésére, a többi alatt a kijelzés ki van oltva. A nagy osztási szám csak nagy amplitúdójú rezgésnél használható, mert a középen levő karakterek is keskenyednek az osztásviszony növelésvel.
A mostani 16F886 verzió 168-as osztást használ, a vezgés fordulásánál két-két karakter pozíciót nem jelenít meg.
A nemlineáris osztással (még) nem foglalkoztam.

Szia
Következő: »»   39 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem