Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Szisztok.
Azt hogy lehet beállítani az Eagle-be hogy ha bekapcsolom a nyák teljes kitöltését akkor a kitöltés GND legyen? Talán érthető mire gondolok. Köszi PeTi
Sziasztok!
Segítenétek nekem, hogy hogy tudom azt megoldani, hogy a kitöltés felett ne legyen lötstoplakk? Úgy mint a rect-nél. Igazából a legtutibb az lenne, ha a rect-et belehetne úgy állítani mint a kitöltést, hogy olyan rácsos legyen! Van egy felület szerelt ICm aminek a hőátadó felülete az alján van. Tehát a panel felé néz és a panelon kell a rézfelületből kialakítani a "hűtőbordát". Ez egy PowerSO36 IC és ennél úgy lehet megoldani a hűtést, hogy kivezetem oldalt a hőt a rézfelülettel. Na már most ha a polygont használom, azzal lehet rácsmintát beállítani amivel növelhető a hűtőfelület, de gyártás során arra még rákerül a lötstop lakk ami nagyban rontja a hőleadást. Ellenben ha a polygon melletti gombbal rakok ilyen felületet, arra nem kerül lakk viszont nem lehet rácsozni. De csatolok 3 képet és abból szerintem egyértelmű! Kerüljük a felesleges sortöréseket! Frankye
A mellékelt kép bal felső részén, pirossal bekeretezve, válts át a 29-es tStop rétegre (Top oldal), ha a másikra akarod, a bStop réteg, attól függ melyik oldalon van az alkatrész. Majd vagy a Rectangle funkcióval (felső ábra) vagy a Polygonnal (alsó ábra) rajzold meg a Solder maszkot. Az ábrán a Grid alapbeállításban van, az ablak jobb szélén a Grid-ben finomabbra állíthatod, hogy a maszk éppen hogy elfedje a négyszöget.
Kösz a választ.
Volna még néhány kérdésem az Eagle-lel kapcsolatban:
Az egyik: -hogyan tudom a tevező felület hátterének színét megváltoztatni. (pl: nem fekete alapon szeretnék "board"-ot tervezni A másik: A "board" mentés után megőrzi a raszterbeállítást, a "schematic" azonban elfelejti és újra megnyitásnál gyári alaphelyzetbe áll vissza (Display:Off; Style:Line; Size:0.1inch; Multiple:1). Így minden alkalommal újra be kell állítani. Tudtok erre megoldást?
Hello!
Az első kérdésedre a válasz egyszerű: Options>User interface>Background alatt tudod beállítani a háttér színét. A másodikra nem tudom a választ. Üdv Szidom
Köszönöm megnézem, egyenlőre most nem tudom, de ha odajutok akkor igen! Köszi!
A schematicban miért akarod változtatni a rasztert? Az alkatrészek sematikus jelei a 0,1 inch, azaz 100 mil raszterben készültek. Ha ezzel a raszterrel rajzolsz biztosan kapcsolódnak egymáshoz. Nemrégiben éppen egy ilyen problémáról kérdezett valaki, nem csatlakoztak az alkatrészek a nethez és ez volt a problémája. Éppen ezért áll be mindig alaphelyzetbe.
Feleslegesnek tűnik a raszter változtatása, de lehetséges.
eagle.scr fájlt megnyitod szerkesztésre és megkeresed az SCH címkét, bemásolod SCH: Grid Default mm; Grid Alt mm; Change Width 0.006; Grid On; Grid 5 mm;
A mm-es gridben nem fognak csatlakozni a rajzjelek.
Nem tudom melyikre gondolsz.
Grid Default mm; vagy Grid 5 mm; ? Grid Default mm; ez jó mivel a 0.1 inc váltása milliméterre. Grid 5 mm; ez nem jó, és csak a kérdezőnek írtam mint példa a raszter alapbeállítás változtatására.
Nehéz megérteni?
Nézd meg az Eagle library-t. Minden alkatrész sematikus rajzjele 100 mil raszterben készült. Ha a rajzolásnál mm-re, vagy a 100 mil (0,1 inch) nem egész számmal osztható értékre állítod, nem fogod tudni összekötni a rajzjeleket. Olvass vissza, #532681 sz. kérdés, és a #532686, ill. #532712 hozzászólásokat. Ja és nem árt a manualba is beleolvasni.
Idézet: „Nézd meg az Eagle library-t. Minden alkatrész sematikus rajzjele 100 mil raszterben készült.” Igy van ! Grid Default mm; az egyenlő 2.54 milliméterrel ami ugye 100mil Ha nem lenne jó, talán én sem használnám soskajoskának kérdésére válasz Idézet: „A "board" mentés után megőrzi a raszterbeállítást, a "schematic" azonban elfelejti és újra megnyitásnál gyári alaphelyzetbe áll vissza” Grid On; // rács bekapcsolása Grid 5 mm; // raszter méretének beállítása Idézet: „Nehéz megérteni?” Ahogy látom gondjaid vannak vele Idézet: „Ja és nem árt a manualba is beleolvasni.” Kezdj hozzá !
Ne flegmáskodj!
Azt kérdeztem soskajoskatól némi magyarázattal itt #553089, miért akarja átállítani mm-re. Erre nem válaszolt. Ha neked az inch és a mm ugyanazt azt jelenti, az a te dolgod. De az előbb utaltam korábbi hozzászólásokra, ahol ugyanez volt a probléma, és a megoldás a raszterbeállításban volt. Nem szép dolog valakit félre vezetni. A mm-es raszterben NEM TUDOD összekötni az inch-ben készült rajzjeleket. Azt hiszem a kézikönyvet neked kell olvasni, én nem csak olvastam, de magyarul írtam is.
"A mm-es raszterben NEM TUDOD összekötni az inch-ben készült rajzjeleket. "
Akkor már legalább ketten vagyunk, akiknek ennek ellenére mégis működik az összekötés. Mindig mm beállításban használtam eddig is, és soha nem volt gondom sem az eredeti Eagle alkatrészekkel, sem pedig a saját rajzoltakkal. (Természetesen nem ötletszerűen megadott rasztermérettel.) Az általad írt kézikönyv az RT-ben megjelent cikk, vagy az az csak egy részlet?
Hát öregem, nem tudom milyen programmal dolgozol, de a mellékelt ábrán látható, pirossal bekeretezett hibák jönnek elő, más raszter esetén. Konkrétan az ábrán 1 mm-es rasztert állítottam be, de valahogy a 100 mil-ben készült rajzjelekhez nem akar kapcsolódni a net. Ugyanis ha a miles alkatrészt a mm-es raszterre rakod le, a csatlakozópontjai x mil távolságra lesznek. Semmi esetre sem esik a mm-es raszterre.
Ha nagyon finomra is állítod a rasztert, a képernyőn optikailag csatlakoztatva láthatod, de az ERC hibát fog jelezni ás a boardon nem lesznek ott a gumiösszekötések.
Ha magyarul nem világos, itt az angol manual 112. oldalán található magyarázat:
Set the Grid The grid of schematic diagrams should always be 0.1 inch, i.e. 2.54 mm. Nets and Symbol connection points (pins) must lie on this common grid. Otherwise connections will not be created between nets and pins. A fejezet címe: 6.1 Creating the Schematic Diagram
Hát öregem (egyébként hívhatsz így is, nem mai születésű vagyok már ) nagyon elbeszélünk egymás mellett, és eszerint niedziela hozzászólását sem olvastad el figyelmesen! Egyikünk sem írt 1 mm-es raszter beállításról!!! Csupán arról volt szó, hogy mm legyen ne pedig inch. Próbáld ki egy értelmes beállítással, pl. 2,54 mm-re állítva. (Ez ugye pontosan 100 mil, akkor pedig miért ne lenne kapcsolódási pont.) Nem jelez hibát az ERC és a boardon is összeköti az alkatrészeket.
Helló!
Meg tudná valaki mondani, hogy lehet az Eagel-ben a kétoldalas nyáknál beállítani azt, hogy az egyik oldalon csak a GND,VCC legyen. Előre is köszi
Szia!
Ha csak annyi a baj, hogy valaki utálja az inch-et, így is lehet. De szerintem, könnyebb beírni a 0,1-et, mint a 2,54-et. Ellenben én az eredeti kérdésre vezetném vissza a dolgot. A kérdés az volt, hogy (#552543): "A "board" mentés után megőrzi a raszterbeállítást, a "schematic" azonban elfelejti és újra megnyitásnál gyári alaphelyzetbe áll vissza (Display:Off; Style:Line; Size:0.1inch; Multiple:1). Így minden alkalommal újra be kell állítani." A program indításkor a 0,1 inch gridre áll be. Miért írná át valaki 2,54 mm-re, hiszen az ugyanannyi? A kérdésből azt vezetem le, hogy egy teljesen más értéket akar beállítani, ami pedig a program gyártója és a gyakorlat szerint sem tanácsos. Ezt kellett volna minden válaszolónak figyelembe venni. Az előbbi angol idézet magyarázatot ad arra is, hogy miért áll be mindig alapbeállításba a schematic grid-je. Egyébként azzal, hogy egyesek nem az eredeti kérdés figyelembevételével irogatnak ide, nem először találkozom.
Üdv, egy autorouteres példán leírom, nem tudom ezt akarod-e:
Furatszerelt alkatrészek, Top réteg VCC,GND, Bottom réteg többi. Ha kész a schematic, létrehozatod a boardot, hagyd megnyitva mindkettőt. Elhelyezed az alkatrészeket. Elindítod az autorutert. A General fülön a Top rétegre beállítod a csillagot, vagy választhatsz neked tetszetős irányt. A Bottom rétegre beállítod a "N/A"-t. Ezután rákattintasz a "Select" billentyűre, majd a gumivezetékek közül a VCC-re vagy a GND-re kattintasz. Amikor az összes azonos potenciálú gumi világosabbá válik (kijelölődik az összes VCC vagy GND) rákattintsz a zöld szemaforra. A Selectre való kattintástól megismétled a másikra is, ha előbb a VCC-t oldottad meg, megismétled a GND-re is. Az utolsó lépésben a General fülön a Top-ra állítsd be a "N/A"-t és a Bottomra valamelyik routolási irányt. Kétoldalú lapról írtál, amennyiben nem a Light verzióval dolgozol, a belső rétegekre is "N/A"-t állítsd be. Azzal tiltod le az adott rétegen való routolást. Ha más az igényed, ezek ismeretében kísérletezz.
Azt elfelejtettem, hogy az utolsó lépésben a Select helyett az OK-ra kattints.
Idézet: „Konkrétan az ábrán 1 mm-es rasztert állítottam be, de valahogy a 100 mil-ben készült rajzjelekhez nem” Idézet: „ Ha csak annyi a baj, hogy valaki utálja az inch-et, így is lehet. De szerintem, könnyebb beírni a 0,1-et, mint a 2,54-et.” Ezen lehet mosolyogni, mert nem kell beírni 2.54 -et mivel alapból az jelenik meg ha mm-re váltasz Látod ez a gond, te mint eagle guru az alapokkal nem vagy tisztában. SCH: Grid Default mm; mit jelent ? Mivel az eagleben három mértékegység közül választhatsz inch, mil, mm kiválaszthatod, hogy melyik legyen alapértelmezett. Eagle alap mérete 0,1inch - 100mil - 2,54mm Tehát a Grid Default mm; nem egy millimétert jelent. Idézet: „Nem szép dolog valakit félre vezetni. A mm-es raszterben NEM TUDOD összekötni az inch-ben készült rajzjeleket.” Saját magad vezeted félre a tudásbeli hiányosságaid végett. Igen össze tudom kötni az inch-ben, mil-ben, mm-ben készült rajzokat bármelyiket egymással mert egy egyszerű konverzió van csak az alap raszterre. soskajóska ezt szeretné megváltoztatni, amire megadtam neki a válaszban a lehetőséget. Mint biztos olvastad abban a hozzászólásomban mindjárt az elején megemlítettem, hogy Idézet: „Feleslegesnek tűnik a raszter változtatása, de lehetséges.” Részemről a dolog lezárva, főleg mert soskajóska valószínűleg az első válaszomat is megértette
Idézet: „Ezen lehet mosolyogni, mert nem kell beírni 2.54 -et mivel alapból az jelenik meg ha mm-re váltasz Látod ez a gond, te mint eagle guru az alapokkal nem vagy tisztában.” Amivel nem vagyok tisztában:Most már csak annyit árulj el, miért kell a 0,1 inchet, nálam az jelenik meg alapból, átírni 2,54 mm-re. Ezt semmiképpen nem értem, hiszen mindkét érték ugyanakkora méretet jelent. Miért nem jó a 100 mil, és helyette 2,54 mm kell? Idézet: „Igen össze tudom kötni az inch-ben, mil-ben, mm-ben készült rajzokat bármelyiket egymással mert egy egyszerű konverzió van csak az alap raszterre.” Ha a 2,54mm-től eltérő raszterben is meg tudod oldani, össze tudod kötni, okosabb vagy mint az Eagle fejlesztői. Ezt ők írták: Set the Grid The grid of schematic diagrams should always be 0.1 inch, i.e. 2.54 mm. Nets and Symbol connection points (pins) must lie on this common grid. Otherwise connections will not be created between nets and pins. Ha meg csak azt akarod bizonyítani, hogy 0,1 inch = 100 mil = 2,54 mm, felesleges volt ennyit szövegelned.
Srácok!
Elbeszéltek egymás mellett! Mindkettőtöknek igaza van a maga módján, mindkét állítás igaz. Ha átállítod a mértékegységet mm-re, akkor a 0,1" átáll 2,54 mm-re, illetve minden ennek a többszöröse lesz, ergo csak annyi történik, hogy a kijelzés nem mm-ben, hanem "-ben lesz. Ebben niedziela fórumtársnak igaza van. Viszont abban meg elektrocad fórumtársunknak van igaza, hogy ha a mértékegység mellett (!) a raszterméretet is átállítja valaki, akkor nem fognak az alkatrészlábak illeszkedni a raszterhálóra, így nem fogja tudni azokat a felhasználó normálisan összekötni. Tehát a két álláspont teljesen igaz, a kérdés pedig nem volt egészen egyértelmű, ez okozta a zavart. Szerintem ezzel zárjuk is le a vitát, az egymás sértegetésének itt semmi keresnivalója sincs! |
Bejelentkezés
Hirdetés |