Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ha nagyon igényes vagy minőségben, akkor a keresgélés sokáig fog tartani: Kínálat. És a lista nem is teljes. Én a helyedben elmennék olyan helyekre, ahol van lehetőség kis próbaszobákban meghallgatni pár hangfalat, vinnék egy saját CD-t, s fülelnék. Nem kell ott megvenni a kiválasztottat, mert lehet hogy máshol olcsóbb, csak ott épp nem tudod meghallgatni rendesen. Viszont a meghallgatás után sem azt kapod otthon, amit szeretnél. Más lesz a helység akusztikája, más lesz az erősítőd átviteli paramétere, illetve a demószobában mindenféle hangzásjavító (élethűség módosító) funkciókat betudnak kapcsolni a hiper-szuper végfokokban, hogy eladhatóbb legyen egy gyengébb teljesítményű hangfal. Nem szép dolog, de van ahol megcsinálják.
Ez most OFF, de ha már itt jött fel szóba : Ez a Tannoy nekem annyira ködös ... Dícsérik orrba szájba ... Amit meg én halottam kettő Tannoyt, az elbújhatott a ...
Az orrhangú HS-500-zal hasonlítottuk, ami mondjuk nem eolég jó összehasnlítás révén a Tannoyok 20 cm-es méllyel rendelkeztek. A HS-eket, az Orion nagy torony erősítője hajtotta, ami szerintem "jó" hangú. a Tannoyokat egy NAD 20 éves csuda .. a két magyar sokkal jobban, részletesebben szólt, bár a HS 500 orros hangja megvolt ... Aztán rákötöttük a HS-t is a NAD-ra és itt is jobban szólt, mint a Tannoy, holott még mindig orros volt ... a Tannoy nem emelt ki ennyi közepet, "cserébe" értelmezhetetlen mélyei, fátyolos magasai voltak .. Aki használta, azért váltott a tannoyra, mert "home studiozik", és a tannoy nem "emel" annyi közepet, ami lehallgatásnál/ keverésnél zavaró, félrevezető .. bár érdekes, hogy több, mint fél millió forint értékű a felvételi lánca van, és egy studio monitorra nem képes áldozni ... igaz ő nem kever, csak a saját szórakoztatására, gyakorlás célból, ő csak felvesz . Ez a Tannoy pozdorjából volt, a hátulján nagy "Made in Hungary" felirattal Hallottam még más Tannoy bookshelf dobozt ugyanilyen hangzást produkált, szintén pozdorja, és "Made in Hungary" a nagykörút valamelyik részénél van egy Marantz/Tannoy studio... nem mertem még bemenni, de én úgy gondolom az a Tannoy, nem ez a Tannoy... Bizikben is láttam több magyar Tannoyt, bár elég "borsos" áron, a mellettük lévő "őskövületekhez" képest .. Azért a VIDI minimax drágább volt Úgy rémlik Barnának is valami magyar Tannoya van, és mintha Ő sem lenne elégedett vele Szóval, valaki legyen szíves homályosítson fel Tannoy ügyben. ON :nemtudom:
Igazából csak vak sötétben látszott valami piroslás, de nem is az egész anód felületén, csak egy részén. És mindkét csőnél ugyanott. Szerintem annak az esélye, hogy mindkét cső hibás legyen, nem hiszem hogy sok.
Keresgéltem neten kész kimenő trafókat, és ráakadtam erre egy oldalra.
Marshall kimenő Aki esetleg gitár kombót épít annak jó lehet. Gondolom mivel gitár erősítőbe való, egy normál végfokba lehet hogy nem elég az átvitele, viszont az ára barátságosnak mondható.
Sajnos a Tannoy-t is elérte az a kényszer, hogy gyártson a nagyközönségnek is elérhető áron hangfalakat, ha nem akar csődbe menni. Ezért születtek meg az olcsó, pozdorjából összetákolt, gyenge érzékenységű, s a mai trendi divat követésének a torzszülöttei, a mindenféle ufó, meg űrlény meg ... alakú, meg az 5.1, meg I-pod... csodabogarak. amik aztán nem hogy Audiofil, de még HiFi-nek sem nevezhető. Persze a stúdió, és a magasabb elvárást igénylő példányok már nem futurisztikusak, meg fűrészporból összeragasztottak, hanem snassz mezei "kocka" alakúak, meg vastag rétegelt lemezből, illetve tömör colos keményfából vannak összerakva, szinte minden kézi erővel.
Mikor még a MHV esztergomi gyára működött, volt szerencsém a kontrollszobai Tannoy-okat hallanom. Azóta tudom, mi a tiszta hangzás. (bár a hallásom azóta már nem ugyan az ). Nézd meg ennek a példánynak a műszaki adatait: Link. Ő egy kettős-tölcsérlabirintusos, Dual koncentrikus referencia hangsugárzó. Persze az ára irreálisan borsos.
Véleményem szerint, ha be tudsz szerezni egy pár vidi preludiumot (állvánnyal), akkor megfizethető áron ott vagy az audiofeel alján (és az egy jó helyezés, hidd el). Minimális kocázat, tudják javítani, felújítani megfelelő minőségben, és lehet rajt zenét hallgatni szinte bármilyen erősítővel (nem rosszalkodik egy kisebb teljesítményű, kisebb dumping faktorú csövessel sem). Semmi nem tolakodik belőle, a mélyek hangzáshűsége nem mindig hibátlan, de szépek a mélyei is.
Van két Videoton DC-2050-em, de azoknak a hangjával nem igazán vagyok megelégedve. Persze az is lehet hogy az erősítővel van a baj amivel eddig használtam. (Orion SE 1025)
A Preludium hangzásvilágával személy szerint nincsen gondom, de szerintem a 86dB-es érzékenységével nem kimondottan jó párja a kis teljesítményű SE-knek.
Az egyik barátomnak ilyen hangdoboza van, egyszer átcipeltem hozzá a G807SE-t, mert nálam hallgatva dícsérte a hangját... Hát Nála azért volt egy kis "dinamika hiányérzetünk"...
Én hangtechnikusként dolgozom, komoly PA hangfalaim vannak. Zeck 15/3 PA hangfalakat szoktam csöves végfokra kötni + alá két Dynacord sub. Mindkét hanfaltípus ElectroVoice Pro-Line hangszórókkal van szerelve 105dB érzékenységgel. Ezekkel a hangfalakkal egy kis EL84 SE is megdöbbentő dolgokra képes.
De ha hifiről van szó a BOSE hangfalakat ajánlanám nagyon jó állapotú 601-esek vannak most is a vaterán mefizethető áron. Nagyon korrekt hangjuk van. A 800-as 802-es is nagyon jó igaz ezek már nem hifi szériák. A 901-esről nem is beszélve de annak már szép ára van.
Köszi, de nem én keresek hangdobozt, hanem Gory.
A BOSE-k hangzásvilága amúgy soha sem állt közel hozzám, talán azért, mert főleg komolyzenét hallgatok...
Akkor ha a trafód szimmetrikus kimenetű (2X295V) Akkor jöhet az EZ80 és utána elteni a feszültséget. Ha viszint 1x295V akkor a félvezetős egyenirányítás után túl nagy feszültség marad amit nem lehet csak nagy disszipáció árán elejteni ellenálláson.
1x295V ami egyenirányítás után pufferolva 400V körül mozog ami nagyon sok.
Igen az már nagyon sok. Próbálj meg szerezni régi csöves rádió hálózati trafóját.
Ha valaki unatkozik ebben a ronda időben, nézegesse Udo gyűjteményét! Elképesztő! Nem is gondoltam volna, hogy a GU50 optikája német csőről is visszaköszön, meg sok másik is…
Szia!
Én a visaton hangsugárzókat használom kb 10 éve, szerintem megbízható és jó minőségűek a minőség alatt a hangját is értem. A mérés fotóját a" hang helyett" teszem fel, kicsit közel volt a mikrofon a magas sugárzóhoz.
Most olvastam, inkább vennél mint készítenél szintén a vaterán van ALTO II jó áron szerintem jó választás lenne.
IGAZAD van!
Az igazi csöves hang csak jó hangfalon hallható, ezért a válasz. Részemről lezártam tényleg más fórumba illik.
Az terhelten olyan 380 V körül lesz, pont ideális lehet egy direktcsatolt el84 SE-hez. Mondjuk ehhez olyan 130 V körülre kellene emelni az EL 84 katódját egy kb. 2,7 K 10 W-os ellenállással (250V/48mA-el kalkulálva), amit ki kell hidegíteni is. Elé mehetne ECC83-ból egy SRPP fokozat és máris el vannak használva a csövek. Az SRPP közepe 120V körül lenne akkor, tehát 1mA-el számolva kb. 13 Kohm+kondi (22uF)-val lehetne csatolásmentesíteni az SRPP fokozatot, katódellenállások 1K körül lennének itt (lehet, hogy valamivel kisebbek 1mA-hez). Az EL84 mehetne triódásan, leadott teljesítmény 2W körül lenne 4-5K-s kimenővel. Szerintem szép hangot lehetne így elérni, de konkrét rajz nélkül azért nem árt némi csöves gyakorlat megcsinálni, nem tudom ezzel hogy állsz.
A GU 50 egy német ezüst egyenirányító cső volt, jó régen, kb. 60 éve. Kevés van már.
Semmi köze az orosz GU 50-hez. Érdekes, de annó 6 éve Á.L-mondta, hogy a szííííínesfíím vadászok sokat vásároltak fel belőle, mert ezüst van benne, és összetörték nagy tételben. Tehát akkor még sem Á.L. sem a c-ok nem voltak képben...Kár a csövekért, semmit nem vétettek.
Csak a megjelenése volt hasonló, elég furcsa… Akkor az 5Ц9С-hez hasonlítom
Pripjatyot megszállták, miután (a csernobili katasztrófa után) nem vigyázott a helyre senki, az összes gázálarcot amit otthagytak szétszedegették, mert a szűrőjében volt némi ezüst…
Bocs, de azért valamennyire témába vágott szerintem, én csöves véghez megfelelő hangfalat kerestem, nem csak úgy általánosságban. Külön topikot erre nem nyitnék, a "400W-os FET-es végfokokkal hangosítós"részlegbe meg nem tenném fel a kérdést. Ennyire azért csak nyitott a fórumtéma.
De hogy ne offoljam szét az egész csak azért volt, mert most egy GU 50 SE-t tervezek építeni, mert szeretném egy hasonló teljesítményű, A osztályúval összehasonlítani szubjektíven. A végcsövek meg vannak már, a kapcsolást még nem tudom, annyiféle variácó létezik.
Szia! Egyébként az Orion HS-400-asnak is nagyon jó hangja van, csak kell hozzá készíteni egy normális hangváltót, és ha nagyon extrát szeretnél akkor keríteni kellene bele egy 25cm-s ISOPHON mélysugárzót, és az egészet beépíteni egy Trasmission Line dobozba. Ilyen hangfalat lehet olcsón szerezni.
Idézet: „Na kocos szavaival élve, ki érti ezt..?” Az az igazság, hogy loptam Laár Andrástól (Elizabet)
Most, hogy mondod, nekem is leesett. Majdnem a tyúkszememre.
Értem és világos amit elmondtál, de pont a csöves gyakorlat hiányzik nállam.
Ez az egész ott kezdődött hogy, mint írtam már hangtechnikusként dolgozom és sok zenész ismerősöm van. Általában mindenhez hozzá merek nyúlni ha valamivel gond van, végfokok leégett hangszórók ilyen olyan javítások stb... Egy idős gitáros barátom rákapott az ebay-re és mindent megvesz ami megtetszik neki többek között több régi csöves erősítőt is. Persze ezek is nállam kötöttek ki, hogy kicsi rá kellene nézni munkapont beállítás, csőcsre stb... De ezek csak restaurálgatások egy kész eszközt nem túl nehéz helyrehozni. Persze mindíg kipróbáltam a cuccokat és nagyon megtetszett a csöves hangzás. Önállóan azonban még nem épíítettem semmit. Az elmúlt 1-2 évben maradtak nállam csövek és alkatrészek amiket fel tudnék használni, de egy megtervezett jó kapcsolást szeretnék megépíteni amiben nincs sok buktató. Önállóan áttervezni még nem merem. Bár már haladok 2 éve a csövekhez még hozzányúlni sem mertem.
Ha az EL84-el szeretnél építkezni, akkor szerintem Jani (Djhans) kapcsolását érdemes megépíteni, már többen megépítettük az oldalról, és nagyon jól szól. Le is írta Jani, hogy ECC83-hoz milyen módosítás kell.
Ó, hát akkor itt minden feltétel adott. Én 12 éves koromban szemrebbenés nélkül forrsztgattam a csöveket (meg az OC1071-eket 1044-eket is persze, most 53 vagyok) denszeszes pákával mindenféle előélet nélkül (leszámítva E. Aisberg "ilyen egyszerű a rádió" és nemtudomki "Ezermesterkedés tranzisztorokkal" című könyveket). Nyugodtan belefoghatsz bármibe, nem valószínű, hogy belebuksz, egyetlen igazán fontos dolog van csak, kerüld el hogy agyoncsapjon az áram.
Kössz a bátorítást, ami azt illeti 10 éves koromban már én is a régi tv-ből bontottam az alkatrészeket és gyufásdobozba rendszereztem őket, meg hangulatvilágítást csináltam a tv-ben található csövekből. Szépen világítottak! Persze akkor még nem tudtam mire valók pontosan.
Na de komolyra fordítva a szót, azt el is felejtettem hogy vannak EL34-es csöveim is amihez talán még jobb a hálózati trafóm. ECC83 + EL34 SE párosítás mennyire életképes? Csak EL34-hez a kimenő a kérdéses. Van egy kimenőm amit nem igazán tudok beazonosítani, kaptam és biztos hogy SE kapcsoláshoz való de, hogy milyen csőhöz azt nem tudták megmondani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |