Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Ja épp csak a lényeget hagyom ki... ez egy 1970-es Orion Oretta AT 759-0
Kapcsolási rajzod van hozzá? Az eredeti tekercs huzal átmérőkről kéne rajz akkor lehet,hogy találok olyat ami kell!
Az eredeti tekercs huzalátmérőkről adatok? Húha... Az elektronlin-on van egy pár fórum tag akik anno sokat "tekertek" ilyen régi ff-tévékhez.. hátha valakinél porosodik valamiféle dokumentáció.. egyébként van egy 11 kivezetésesem aminél szemmel látható az egyezés csak hát ugye az a plusz egy... ami ugyan nem lenne bekötve,de ott van.. bár az is igaz hogy az Orion gépek általában a 11 kivezetéssel dolgoztak.. nem tudom hogy ebbe miért 10 kivezetéses van... 8 vezeték van kötve a sorkire +2 "zárja a kört" az ellenálláson ill a csőkerámia (5KV) kondikon keresztül
Ui:Jobban tetszett volna ha a malomkerék adja meg magát.. ez a primer szivatósabb
Pedig a képernyőn látható problémák forrása a nem megfelelő primer tekercs. Több különböző van csak hát tudni kéne melyik az.(rég volt amikor ránézésre tudtam...)
Szia Jocó! Nemtudom hogy tudsz e segiteni,de van többek közt egy olyan problémája a gépnek hogy a képen látható 470ohmos fekete szinü huzalellenálláson a kis bilincsre van forrasztva egy sárga vezeték,amely rá megy a primer egyik lábára.. ezt le kell vennem róla hogy elinduljon a sor... és ekkor nincs hang. Ha rajta hagyom és úgy inditom akkor megjön a hang és pár mp múltán el is megy és forrni kezd egy ellenállás (68ohm) ill elpukkant a képen is látható 100mikro A-es ELKO (fekete 470ohm alatt) egyébként mögötte van a 68ohm. Ebben az esetben nincs nagyfesz sem.... Kicseréltem a 100 mikrot de ugyanúgy elpukkanna ha engedném. A képen a 11 kivezetéses primerrel megy a tv
Hali!
Nincs valakinek véletlenül VT Super Star 20 (TA 3301) és Super Star 24 (TA 5305) alu táblája, ami a kezelőpanel lehajtható ajtaján van? Van két ilyen tévém, szép és jó mind, leszámítva ezt a hiányosságot Amikor lomizni jártam mindig eltettem a még használható dolgokat a szétvert tévékből, de csak Super Coloros van.
Még egy nyomorult Super Stárom sincs.
(...nem, hogy tábla hozá.)
rosszul irtam,mert a sárga vezeték nem a kis bilincsről megy.. ez egy másik sárga vezeték. A "forrongó" 68ohm-ról jön az emlitett sárga vezeték a primer lábára... hát ezért nem találtam a kapcs rajzon.. mert alapból elnéztem
A 68 ohm a sorkimenő 11- es lábáról kap 15625 Hz-es impulzusokat az OA1182 dióda egyenirányítja, a 100 mikrofarádos elkó szűri és az utánna lévő trimmer poti állítja be a tranzisztoros részeknek a 12 voltos egyenfeszültséget. Lehet, hogy a 68 ohm a sorkimenő nem megfelelő lábára került, így nagyobb feszültséget kap ezért melegszik és ezért robban az elkó is. A dióda nagy valószinűséggel zárlatos. Ezt nézd meg elsőre. Ez esetben lehet,hogy jó helyen van a 68 ohm. Mindenképpen jelezz, hogy mire jutottál. Üdv Jocó
Hiába olvasgattam, nem találtam olyan hozzászólást, ami az "igazi" retro digitális cuccokkal foglalkozott volna.
Nos, a lényeg, hogy aki gyűjti ezeket, azoknak van pár csemegém, amiktől ugyan fájó szívvel, de jelentősen leromlott szemmel kénytelen vagyok megválni. Remélem, lesz olyan, aki - akár építés, akár vitrindíszcéljából - érdeklődést tanúsít ritkaságaim iránt. Ezek a következők: egy db D8080A; egy db MEV gyártmányú 8080A PC; 2db D8255A; 2db HN462732G EPROM; egy db D8748H 8 bites, EPROM programmemóriás mikrokontroller; valamint egy db ZILOG Z80A CPU. Ha a fenti cuccok felkeltik valaki érdeklődését, mert egy igazán retro készülékben ilyeneket talál, vagy egyszerűen csak gyűjti a régiségeket, írjon PÜ-t, és megbeszéljük a részleteket.
Milyen "részletekre" gondolsz? Ezeket eladásra kínálod?
Szia!
Akár eladásra, akár cserealapként...
Azt hiszem, ezek tényleg muzeális alkatrészek, és egy régi digitális készülék javításához gyakorlatilag beszerezhetetlenek.
Ha a Szabályzattal ellentétes a hozzászólásom, kérek egy moderátort, hogy törölje.
Üdv ! Szombaton tudnám megnézni ha rámszólsz. Öreg T
Hali!
A Super Star 20 tábla megoldódott. Már csak a 24-é kellene. Szólni fogok.
Sziasztok Lehet nem ide kellene írnom de van egy videoton gr 4900 cuccom és van vele némi bajom. Bekapcsolom a csövek szépen izzanak de hang az nem jön ki rajta semmi .Nem megy a a varázsszem sem
Volt benne egy kis egér invázió megrágtak egy két kondit az antenna bemenetnél meg 2db tekercset is sajna.Nincs valakinek ötlete vagy egy kapcsolási rajza?? Ja és a lemezjátszó sem működik.Szeretném megjavítani mert külsőleg nagyon szép állapotban van szerencsére.. A válaszokat előre is köszönöm
Mi az a "cucc"? Műszer, TV, rádió, magnó, lemezjátszó...
Csak azért, hogy hol keressem... (A cuccoknál nem találtam.)
Szia egy videoton gr 4900 lemezjátszós rádio... (Rapsody) ez a pontos neve és típusa.
Nekem sikerült, átneveztem a "Kádár 67-69" könyvet (file-t)"cuccok"-ra, és lőn (világosság)!
Ha már a szent keresztségben a "rádió-vevőkészülék" nevet kapta, akkor legalább legyen rádió! Amen, és Üdv!
Na még egy picike. Én inkább "Melodyn"-nak ismerem.
Üdv!
Akkor ez egy melody egy az egyben csak van egy lemezjátszó hozzá? ?
Szervusztok!
Nagyon tetszik a topik,és én is nagyon szeretem a régi rádiókat.A gyűjteményem legnagyobb része azonban katonai ,-főleg SZU. darab.Van e valaki köztetek aki ebben a témában is jártas,vagy van -e egy ilyen témával foglalkozó topik valahol? Előre is köszönöm a választ,-és elnézést kérek ha valakit zavartam a kérdésemmel. Papimanó
Szerintem konkrétan ilyen topic még nincs, de ide szerintem tökéletesen illeszkedik.
Jártasság alatt mire gondolsz? Nekem pl. van egy üzemképes ML1250-em ami ugyan nem SZU de azért katonai Az már jártasságnak minősül?
Persze csak akkor várhatsz választ, ha tudjuk a konkrét kérdést a készülékeiddel kapcsolatban. És egy visszakérdezés: milyen készülékeid vannak?(tipus esetleg név) Egyébként üdvözletem a topikban! És persze várjuk a képeket is.
Üdv Viktor0312
Ha jól csináltam ezen a linken van. A kép szerinti zeneláda? Üdv Nem, nem jól csináltad, de kijavítottam. Frankye
Üdv mindenkinek!
Köszönöm a gyors választ,és hogy ideillőnek itéled a dolgot.Gratulálok az ML1250-hez,az a készülék szerintem külön fejezetet érdemelne a Magyar rádiógyártás történetében.A jártasságon azt értettem hogyha valaki ismer pár ilyen készüléket szerkezetileg is.Nagyon nehéz egyedül boldogulni némelyikkel. Üdv.Papimanó
Köszi a reagálást ,és igyekszem eleget tenni a kérdésnek is. Mostanában leginkább két készülékkel foglalkoztam,egy friss szerzemény P-123M,és egy korosabb,-HMZL 34 OKM tipusú Philips gyártmányú II.világháború előtti időkben készült kommunikációs vevővel.Ennek az eredeti előlapjáról küldök egy képet,sajnos az enyémen nem eredeti,de szeretném ha az lehetne! Persze rajz sem ártana hozzá.Amúgy több szovjet gyártmányú rádióm van:R-111;R-107;R-326;R-123M;R-1262;R255PG;és egy Csehszlovák R-4;-és egy fémcsöves RSI-4V,Ennek a képét is felteszem.
Papimanó Idézet: „Nagyon nehéz egyedül boldogulni némelyikkel.” Nekem mondod, ketten is majd' összecsináltuk magunkat cipelés közben
Üdv Viktor0312
Ha jól csináltam ezen a linken van. A kép szerinti zeneláda? Üdv Nem, nem jól csináltad, de kijavítottam. Frankye Szia Igen zeneláda Kevesebb sortöréssel is jó lesz..köb.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |