Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   7 / 221
(#) isamisa válasza nolex hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Hi!
A-osztály, meghatározása a Lexikonban:
http://www.hobbielektronika.hu/lexikon/a-osztalyu_erosito.html

Nem költséges a JLH. De azért nem árt ha jó alkatrészekből építi meg az ember,mert ez nem holmi zuzós erősítő lenne. Real Stereo Rulez!!

Minden alkatrész be lehet szerezni, és ha ügyes vagy használtan is nagyon jó cuccokat lehet kapni, nem csak a JLH-hoz. Az alapkapcsolás a legközönségesebb alkatrészekből épül. De persze azokat sem árt jófajtákat venni.

Kicsit félre vannak informálva az emberek. Nem tudnak semmit a Decibelekről meg a teljesítmény összefüggéséről. Hát ezért nem tudják miért is lehet elég 15Watt othonra.

Hogy menyire hangos egy masina az nem csak az erősítőtől függ. A hangszóró érzékenységétől sokkal inkább. Egy normál dobozzal a 15Watt már nagyon hangosan szólhat ám szobában.
A szerző saját bevallása szerint ő otthon nem használ többet 2,5Wattnál. És zenehallgatásra én sem. Ez nem diszkózni vágyók erősítője azt tudni kell.

Isa
(#) fureszk válasza nolex hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
A hangerőt nagyban befolyásolja a hangszóró érzékenysége. Ha egy 69dB-esre 2W-ot kapcsolsz, az kb olyan hangos lesz, mintha 4W-ot kapcsolnál egy 66dB-esre. :yes:
Javítsatok ki, ha tévedek, ezt én is csak olvastam!
(#) radiox válasza Dióda hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Rossz a számolás! Az "A" osztályú erősítő árama nem növekszik, hanem csökken a kivezérlés hatására. (Ezért "A" osztályú) Aki nem hiszi mérje meg az erősítőt, de aki már épített ilyet az biztosan tapasztalta, hogy zenehallgatás közben kevésbé melegszik, mint vezérlés nélkül. Aki meg nem épített ilyet annak úgyis mindegy.
(#) isamisa válasza Konzol hozzászólására (») Márc 16, 2007 1 /
 
Én is csak azért írtam hogy csak leszimuláltam, mert nem tetszett amit a szimuláció mutatott. Ezért is meg az említett mélyhiány miatt lemondok róla.

Amugy van egy hasonló FET-es kapcslolás is.


Ágoston úrnak igaza van! A kivezérlés hatására valóban nem melegszik annyira.

Ágoston Úr: A másik topicban említette a könyvének a szerzői jogát.

Azt gondolom hogy ha valakit csak ez a kapcsolás érdekel (JLH) akkor nem sok értelme van megvenni a könyvet. Mindazonáltal ez a cikk már bekeringte a netet és ennek okán nem érzem ugy hogy bünt követnénk el azzal hogy letöltjük azt a pár oldalt.

És szerintem éppen ennek a cikknek a kapcsán lett Önnek nagy híre a neten.

De hozzáteszem hogy bizony elég sok kapcsolás, nyákterv a könyvében hibásan van közölve.
Gyanúm szerint ennek az oka szintén a szerzői jog védelme lennem, tekintettel azokra a kapcsolásokra amiket nem Ön fejlesztett ki.

Ha nem ez lenne az oka akkor talán idejeszerü lenne egy javított felújított kiadás.

Ha ez megtörténne akkor ujjabb fris vér kerülne a minősígí zenehargatás vénájába. ( Én mindenképp megvenném)

Maradok Tisztelette: Tóth István
(#) Konzol válasza radiox hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Idézet:
„Az "A" osztályú erősítő árama nem növekszik, hanem csökken a kivezérlés hatására. (Ezért "A" osztályú)”


Ez természetesen nem igaz! Van olyan A osztályú aminek változik az árama kivezérlés hatására, és van oylan aminek nem. ( változik : értsd nő, vagy csökken. ). Azaz nem ettől A osztályú. pl itt. érthetően
Az erősítő eszközök disszipációja valóban csökken, de az a rajta lévő feszültség és az átfolyó áram szorzatából számolandó.
(#) isamisa hozzászólása Márc 21, 2007 /
 
Sziasztok, egy kis frissítés az oldalmon.

És a JLH doboza is alakul.
Szerintetek melyik megoldás a jobb a végfok felszerelésére?

Van az L profil ami ketté lesz vágva, és ugy lesz felcsavarozva, csak nem tudom hova a jobb megoldás. közvetlen az egyik bordára, és bízzak bene hogy majd az alulemez átvezeti a hőt?
Vagy egyszerüen rá az alulemezre?

A L profil csak fele lesz, mert az egyik oldala megy a másik oldalra. Nah ezt jol megaszondtam.

Készek a forgatógombok is.

http://www.isamisa.tvn.hu/home.htm
(#) v.Krisztián hozzászólása Márc 21, 2007 /
 
Hello Isamisa!
Nagyon szép munkát végeztél kitűnő,nekem nagyon tetszik,csak így tovább!
Üdv:Krisz
(#) huhuu válasza isamisa hozzászólására (») Márc 21, 2007 /
 
Szia Isamisa!

Gratulálok, szépek az erősítők!

Lenne egy kérdésem, honnan lehet olyan dobozt szerezni, amibe a Gain Clone erősítő végfokát építetted?

Köszi!

(#) isamisa válasza huhuu hozzászólására (») Márc 21, 2007 /
 
Köszi Krisz, huhuu!! Igyekszem.

Hogy honana? Szinte sehonana már
Amugy a zsibin vettem kinn a piacon, kemény 500Ft-ért. Egy német Tape valami volt annó benne, csak a hátlap volt meg. De mint láttad nyákból lett csinálva neki az elő hátlap.

Valójában az az aluprofil amivel szerelve van, egy nagyon egyszerű elmés szerkezet. Ilyet annó sokat használtak, még a barátom is említette hogy neki volt. CSak négy megfelelő hosszúságú profilt kell szerezni mert a lemezeket bele lehet utólag is szabni.


Sajna azóta sem láttam ilyet. Pedig a Táp részét szerettem volna ilyenbe szerelni az öszhatás miatt.

De mintha láttam volna hasonló profilokat a RET katalógusban a dobozok közt. Vagy a Conrádnál. Hátha ezzel segítek valamit. Magyarországon ilyen típust nem találtam

Amugy külföldön még biztos kapni hasonlót mert a kedvenc oldalmon is látható egy hasonló:

Aluminum housing of Conrad (Conrad 522945) € 13.27



http://platenspeler.com/diy/amps/uk_geenkloon_1.html

Üdv
(#) radiox válasza isamisa hozzászólására (») Márc 22, 2007 /
 
Nem állítom, hogy hiba nélküli a könyv, de a kapcsolások mind működnek, ma már legalább 5-10 példányban mindegyik kapcsolást megépítették. A szokásos évi hódmezővásárhelyi találkozón meg lehet hallgatni ezeket a példányokat. A JLH, TO3-s nyákban valóban van egy hiba, de aki végigellenörzi és összehasonlítja a felette levővel az rögtön rájön a megoldásra. ( Valaki itt meg is írta) Aki tőlem rendelte a könyvet az kapott egy kis hibajegyzéket! A nyákok alulnézetben értendők, vagyis úgy kell őket átmásolni, hogy az írott szöveg olvasható legyen a kész nyákon, de azt hittem, hogy ez logikus. Egyébiránt annak nem volna akadálya, hogy egy részletet fel tegyen valaki, de legalább egy telefont, vagy egy emailt köldjön. Üdv: Ágoston
(#) isamisa válasza radiox hozzászólására (») Márc 22, 2007 /
 
Igen igaza van, telefon vagy egy mail nem kerül semmibe hogy Önt megkérdezzék.

Igen a JLH TO3-as nyákját elsőnek én is elszurtam, aszem még anno én írtam ide mi volt a bibi. Nah de annyi baj legyen, megoldódott.
(#) bbatka hozzászólása Márc 22, 2007 /
 
Tanuljatok a hibámból!

Néhány hónapja rendeltem 2N3055-ös tranzisztorokból 8 db-ot postán. Meg is érkeztek. Mivel most éppen nem volt időm a JLH erősítőt megépíteni, ezért félretettem őket. Néhány napja elkezdtem keresgélni az én Toshiba gyártásúnak megjelölt tranzisztoraim eredeti adatlapját. Sokat keresgéltem és mégsem találtam semmit, kivéve ezt az érdekes irományt.

Egyszóval az én Toshiba gyártású 2N3055-öseim hamisítványok. Használt valamelyikőtök ilyen tranyókat az erősítőjében? Mik a tapasztalatok?
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Márc 22, 2007 /
 
Nekem volt egy olyan 30W-os erősítőm, amibe 2N3055-ök mentek...csak hiányzottak a végtranzisztorok. 2 darabot összekukáztam itthonról valamiből, beleraktam, és ez a csatorna kiválóan működött. Ezután vettem 2N3055-öket. Szép, piros Toshiba felirat volt rajta, szépnek tűnt, belekerült darabja 250Ft-ba Belerekatam a végfokba, bekapcsoltam, és volt benne néhány kis induktivitás a panelban, szépen el is égett mind. Vettem bele újakat, azokkal is... Szóval ezt a tényt én is csak megerősíteni tudom. Van itthon néhány hamis BD249C-m, ST gyártmány of course... Normál hűtéssel 1.5A-es terheléstől bezárlatoltak... 400Ft volt darabjuk...
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 22, 2007 /
 
Na ez jó hír.

Majd óvatos leszek vele. Szintén ugyanonnan évekkel ezelőtt vettem egy halom BD249C és BD250C tranyót.
A következők vannak rajta.

JAPAN
BD249C
"M" betű egy négyzettel körbekerítve
2D

Ez vajon miféle gyártmány lehet? Egyébként ez is nagyon dizájn kinézetű. Szerintem Masterfoxx ugyanott vásároltunk, mert a 2N3055-ösök ára nekem is 250 Ft volt.
Megjegyzem, ennyiért a HQ-Videónál már megbízhatót is kaptam volna.
(#) Norberto válasza bbatka hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Személyes meglátásom szerint azok Motorola gyártmányú BD tranzisztorok...nem hamisítványok szerintem. A Motorola manapság már önállóan nem létezik, "beépült" az ON-Semiconductor-ba.
(#) Tomi20 hozzászólása Ápr 4, 2007 /
 
Heló

Nagyon kacérkodom ezzel a JLH erősítővel. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek megérné-e megépíteni akkor, ha PC-ről szeretnék zenét hallgatni, vagy esetleg felesleges építeni ilyen jó minőségű erősítőt, hisz a PC kimenete elég zajos.
(#) isamisa válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 4, 2007 /
 
Szia!
Szerintem ha van kedved megépítei, akkor nyugodtan vágjál bele.
Az hogy a PC-ről hallgatsz zenét, meg hogy milyen minőségűt azt te tudod. De egy jobb hangkarival, jó felvételekkel is élvezetes lehet. Persze nem a 128kBit-es MP3-ra gondoltam. Hanem mondjuk Flach vagy Waw esetleg más veszteségmentes formátumra. Manapság elég sok ilyen számot le lehet szedni...

Egypár számot innen is leszedhetsz.
Hollister-Bismarc szám pl nagyon szép.

Pl. http://users.atw.hu/audiodiy/viewtopic.php?t=299

[off] Ha pedig nyák kell azt is tudok adni..
(#) Tomi20 válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 4, 2007 /
 
kössz, akkor valószínű, hogy megépítem, mert van trafóm is hozzá (500W), meg hűtőborda is. Az alkatrészek meg nem drágák hozzá. Van itthon egy jópár MJ15003-as tranyó, azok jók lesznek bele?
(#) isamisa válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 4, 2007 /
 
Igen. Azzal is nagyon szépen szól. Egy két allkatrész értéét kell megváltoztatni aszem.Én igaz még csak 2N3055-el próbáltam, most fogom meghallgatni milyen abból az ST tranyó. Nézz el az AudióDIY-ra ott már sok ember hallgatta MJ15003-al
(#) isamisa hozzászólása Ápr 11, 2007 /
 
Nos, gyerekek, hosszab szünet után (ami alatt én keményen dolgoztam) Szinte már majdnem kész a JLH-m

Egy kis kedvcsinálás képpen feltettem pár képet.
A nyákok is készen vannak, és ha valaki nem akar tökölni a csinálással, akkor annak a nyáktervet szívesen elküldöm, vagy ha megelégszik azzal amit én gyártattam, akkor után is rendelhetünk még. Nem tudom kinek lenne rá kedve, de gondoltam megemlítem hogy én még fogok belőlle utánrendelni. És így már sokkal olcsóbb lesz. Ha érdekel valakit keresen meg priviben...

Itt lenne az építés menetéről pár kép:
http://www.isamisa.tvn.hu/kepek/jlh.htm

És a kész dobozról egy külön oldalon:
http://www.isamisa.tvn.hu/kepek/jlhkesz.htm

Üdv
(#) Tomi20 válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /
 
Gratula, nagyon szépen néz ki!! (szeretnék egyszer én is ilyen szépen dobozolni)
(#) Müszi válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 14, 2007 /
 
Hát mit monjak...
GYÖNYÖRRÜ
(jól is szól?
(#) Norberto válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 14, 2007 /
 
Idézet:
„Hát mit monjak...”


Csakis az igazat! A színtiszta igazat
(#) isamisa hozzászólása Ápr 15, 2007 /
 
Köszönöm.

Müszi: egy szóval az egyszerűség kedvéért: jól!... nem látszik hogy még csak a próbaváltozatokat hallgattam?
A végleges még nincs kész.
(#) huhuu hozzászólása Ápr 26, 2007 /
 
Építegetek egy JLH-t. van vele egy kis gondom,
nem működik.

Szól, amikor rákapcsolom a feszültséget akkor szépen aztán egyre halkabban és torzabbul szól. Nem tudom miért. Állítgattam a potikat, de nem segít. Mit nézzek át?
Illetve oda ahova 2-10mikrós MKT kell, oda kissebbet raktam mert ép nem volt nagyobb. Lehet ezért vajon?
Lehet esetleg táp miatt? azt hiszem 60 wattos trafót tettem rá. Ez kevés? csak próbaképp akartam vele próbálni , majd szerzek valami nagyobbat...
(#) szabi83 válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /
 
Idézet:
„amikor rákapcsolom a feszültséget akkor szépen aztán egyre halkabban és torzabbul szól. Nem tudom miért.”


sztem terhelés alatt elmászik a tápfesz -> trafó kicsi

ezt megtudod állapítani, ha méred állandóan a tápfeszt. :yes:
(#) huhuu válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 27, 2007 /
 
Igen, valóban lejjebb csökken a fesz, de csak pár voltot. mondjuk 3 vagy 4 voltnyit. Ez is ennyit számítana?
Utánna viszont állandó marad, akárhogy állítom a nyugalmi áramot.
Mondjuk ki fogom próbálni tényleg valami izmosabb táppal és akkor meglátom, lehet, hogy tényleg csak ennyi a gond
(#) isamisa válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 27, 2007 /
 
Hi
Ha nem tudod állítani a féltápfeszt, akkor fordísd meg az első tranyót. ( főleg ha ugy csináltad mint ahogy az én nyákom van)

60Watt próbához is kicsi Anynit simán elfüt. 100W kéne amivel már normálisan szólna.

Az a pár mikrós MKT nem számít.
(#) huhuu válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 27, 2007 /
 
Igen, azt a nyákot csináltam amit föltettél! köszi, hogy fölraktad!
tehát ha jól értem, ha a potival nem tudom rendesen állítani a féltápfeszt akkor cseréljem meg a tranyó
lábait? meyliket melykkel?
(#) huhuu válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 27, 2007 /
 
ja, a bázis maradjon a helyén és a kollektort és emitert cseréljem? ha megfordítom akkor így cserélődik. Miért is kell ezt? eddig fordítva volt?
Következő: »»   7 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem