Fórum témák
» Több friss téma |
Just for the records: lehet hogy csak szerencsém volt, de én a falra tudtam szép piros pöttyöt vetíteni az olvasóból való itt látható diódámmal. Első teszként leszedtem a burkolatot és úgy tettem bele egy dvd-t, hogy lássam mi történik. Gyárilag a dvd-t egy műanyag kerek valami szorítja a forgatómotorhoz, ebben az egységben ebben a műanyag valamiben volt egy mágnes, és úgy tapadt az ellendarabhoz (a dvd-t a motorhoz rögzítve). No itt már látszott hogy piros fényt vetít a lemezre (azért annak is volt feelingje, ahogy fókuszált: lehetett látni a változó nagyságú pöttyöt a lemezen keresztül). lemez nélkül meg a falra vetített szép pirosan. Ezt meg lehet nézni, de ne nézz bele közvetlenül semmiképp sem (pl én félprofilból néztem hogy mi történik még akkor is amikor volt benne DVD), ha nem látsz foltot akkor tényleg inkább hagyd, az infra még veszélyesebb mint a látható fény, ott nem aktivizálódik a szemreflex, ellenben látáskárosodást bőven tud okozni.
Persze, lehet látni az olvasóból való lézert is, de annak kicsi a fénye. Szedtem már szét egy párat
lehet van valahol íróm is... sőtt biztos is... de eggyébként van egy nemhasználatos blu-ray nah rosszul van leírva de remélem érthető =) író/olvasóm azzal már lehetne csinálni nem? mármint lézert ? eggyébként köszönöm
No én is azért az olvasóval kezdtem, mert ha véletlen baja lesz (ahogy lett is), akkor még van 4 hibás író raktáron amivel lehet tovább játszani.
régeben elég felelőtlen voltam így hát 35 dvd olvasót és 12 írót szedtem darabokra.. még szerintem meg is vannak a lézerek de a blu-ray (nem így irva... bocs) azt holnap lehet h szét is bontom
az igaz? tudásom szerint a flopi meghajtóban mágnesességen alapuló dolog van? nem tudom de régen olvastam ilyesmit
Én jó eszközt ezért nem tennék tönkre... ha te igen, vagy ha rossz, akkor lehet vele próbálkozni. Ugyanazt tudom mondani, mint amit én is csináltam, első tesztnek egy olvasót használtam, az "értékesebb" diódákat nem feltétlenül akarom megpörkölni, ráadásul a blu-ray még nem annyira elterjedt itthon, szóval lévén hogy ritkább így (neked) értékesebb is egy rossz blu-ray egység mint egy rossz dvd olvasó (író). Nem mindegy hogy gyakorlásként megpörkölsz egy blu-ray diódát, majd vársz a következőre két hónapot, vagy egy dvd író diódát, aztán előveszel egy másid dvd írót a fiókból (amit mondjuk 200 ft-ért vettél havertól mert "akadozik"/csak cd-t olvas,stb)
Igen, a floppyba még mágnesesség útján írták be és olvasták ki az adatot (kb mint a magnószalag... ha ez még mond valamit). 1.44MB volt egy floppy kapacitása, és ha belegondolsz ma egy 1GB pendrive (ami nem is a legnagyobb) kisebb helyen elfér mint egy floppy. És ráadásul ma már ritka a jó floppy, nekünk még van egy 486-os gépünk talonban, az még floppyval üzemel, ha valamit másolni akarsz róla/rá úgy kell keresni hogy még melyik floppy működik.
Mennyibe kerül most egy blue-ray? És abban milyen a lézer? Eggyébként nem rossz... semmi baja nincsen
Bizonyos aukciós portálon most láttam 11 eFt-ért, hibásat nem láttam egyet sem (és ezen a ponton megjegyezném e hozzászólásom alátámasztásaként, hogy tegnap emlékeim szerint ugyanitt 200 db hibás dvd írót láttam egyben 30 eFt-ért, egyesével pedig mindig van)
A boltokban kapható egyszerű ki lézerpointert átlehet úgy alakítani hogy : beleraknék 1 dvd íróbol, vagy 1 blueray-ból kiszedett lézert? ha igen akkor mennyire kéne hűteni? Előre is köszönöm.
Abban max 1mW-os dióda van, ami hűtést nem igényel, bármi nagyobbat teszel bele, elégtelen hűtés miatt ki fog múlni.
A LOMEX -né 1000ft körül lehet beszeretni használható kollimátor tubust.
Köszönöm Szépen! Eggyébként mekkora hűtést igényel? A kolliminátor nélkül? (úgyértem mennyire melegszik fel és mennyi az a hőmérséklet ami "halálos a dióda számára" ? A válaszokat előre is köszönöm.
Néztem most a lomex keresőt és katalógust, lézer keresőszóra mindkét esetben 0 találat. Ez akkor azt jelenti hogy most épp nincs?
Laser keresőszóra viszont lesz négy
A lézerdiódákra megengedett maghőmérséklet az adatlapokat nézve 85°C de ezt nem illik megközelíteni. Ha a hűtő tönk 40 fokos, az már valószínűsíti, hogy közel van a túlmelegedéshez. A hőtehetetlenség miatt azonban jelentős túlárammal pillanatok alatt is ki lehet végezni szegényeket, észrevehető hőjelenség nélkül. Kísérletezéshez, ha nincs jó hőátadású kollimátor tubus, a meghajtóban használt könnyűfém hűtőtönköt egy kis satuba fogva meg lehet védeni az üzemszerű terhelés káros hatásaitól.
Kiegészítés:
Amíg nincs megbízható hűtés, a biztonság kedvéért 20 mA -nél nagyobb áramot nem szabad neki adni.
Összevetettem ezt a kapcsolást dióda datasheet-ekkel (melléklet), és a háromkivezetéses diódán pont fordítva van a közös láb, mint ahogy itt használja... legalábbis én a baloldali diódát feltételezem a szűkebb értelemben vett lézer diódának, ugyanis ahhoz rajzolta a sugárnyalábot. Mi a véleményetek? Megépíthető ez háromlábú diódával?
A kapcsolás egyáltalán nem használja fel a monitordiódát, épp csak egy kimeneti teljesítményszint indikációt tesz lehetővé, ha a kísérletező kedvű amatőr netán mérni akarna... ez a kapcsolás a sugár modulációjáról szól. A szövegben sem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget és meg is jegyzik hogy gyakran nincs is belső monitordióda. A használata akkor indokolt ha nagy mértékben változó külső üzemi viszonyok (tápfeszültség, hőmérséklet) között kell azonos intenzitású sugarat biztosítani. Általános használat mellett az áramgenerátoros üzem kielégítőeredményt ad.
A megépítés tehát eredményes lehet bármilyen lézerdiódával (még közönséges LED-del is), ha a bekötés polaritáshelyes, és a teljesítmény-határadatokat nem léped túl. Lábkiosztást pedig minden eszköz saját adatlapjáról kell begyűjteni, a hasonlóság költséges lehet. Ha nincs akkor kis-áramú kísérlettel kell meghatározni.
Végül egy HLDPM10-650-3 jelű lézermodult vettem (ami nem a legolcsóbb ugyan, de nettó 6 ft-tal volt drágább ez a 3mW modul az 1mW-s legolcsóbb modulnál), ahogy látom le kellene csavarozni a lencsét is tartalmazó műanyag menetes részt az elejéről, és le kellene forrasztani a diódát a nyákról, hogy be tudjak tenni egy másikat, ellenben a műanyag rész nem fordul, szerintem oda van ragasztva, késnek a "hátával" mennyire szabad azt "erőltetni"? előbb engedi-e el a ragasztó mint eltörne/repedne? Egyáltalán "szabvány balra" kell ezt "nyitni"? Mit javasoltok?
Ezt a modult inkább felejtsd el. Van olcsóbb, és könnyebben szerelhető modul.
Heló!
Én is vettem egy olyan HLDPM10-650-3 modult, hogy majd kicserélem a diódat, de még nincs dvd íróm. Nos szerintetek bírni fogja a pot modot legalább teljesítmény csökkenés nélkül 2 hétig? THX
Ez a tubus elég kicsi, nem lehetetlen a túlmelegedés, ha 100mW-os diódát kap.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |