Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   38 / 247
(#) dB_Thunder hozzászólása Aug 30, 2010 /

Üdv Szkóposok!

Tulajdonomba kerül egy Iwatsu SS-112 szkóp.
Semmi irományom nincs hozzá, ha esetleg valakinek lenne és megosztaná velem azt rendkívül megköszönném!

Mivel hibásan vettem, megkezdtem a lábraállítását. Az előző tulaj csak annyit tudott róla, hogy zárlatos a nagyfesztrafót hajtó tranyó, azt kicseréltem (nem azonossal).
De még most sincs képem, csak a kikapcsolás pillanatában ugrik be jobbról a fénypont.(fénycsíkot húzva)
Próbáltam a TRACE FINDER gombot de semmi.
Ötleteket kérnék a javításhoz (most azt nézem hogy nincs e kiakadva az eltérítő erősítő)

Előrebocsájtanám, hogy ez életem első szkópja, tehát a használatát is most tanulom
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) kadarist válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Szia!
Ha a SWEEP-et AUTO-ba kapcsolod, akkor sincs csík?
(#) peterpan válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Szia!

A szkóphoz most nem tudok adatot, én is néztem de nem találtam. Általánosságban tápegységgel kell kezdeni, de nem ezért írok: ugyan írd már meg hol nyomul a pasas most, ui. hol a Vaterán hol a Zsibvásáron bukkan fel aztán huss, eltűnik. Mint most is.
(#) dB_Thunder válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Abban az állásban is volt, de nincs sajnos.
Az előlapi kezelőszerveket már végigzongoráztam..
(#) dB_Thunder válasza peterpan hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Tápegységet néztem már, ráírták a nyákra hol mennyinek kellene lennie, ahol írták ott néztem. Minden belefért az értékbe ( fél volt eltérés max) egyedül a 130V volt magasabb 140 voltot mértem. Lehet hogy van még olyan tápfesz amit nem ellenőriztem (valahol elbújva)
Hogy lehetne megmérni, hogy mekkora fesz van a vízszintes eltérítőn? A másik amit meg akarok nézni az a fényerő szabályzás, lehet hogy az vacakol nem a vízszintes eltérítés..
Zsibvásáron találtam, de miért érdekes??
Van még ott kazal labortápja meg egyéb műszerek.
Ezt vettem.

Én az oroszt sasoltam, /CI-70 szintén hibás/, de eltünt az eladó. Azt hittem, valahol másutt felbukkant. A nagyfesz részszel óvatosan.....
(#) dB_Thunder válasza peterpan hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Wazz! Tényleg! Eltűntek a termékei ! Igazából mind1 mert megvan minden elérhetőségei.
Azzal meg tisztába voltam, hogy hibásat veszek, az is benne van a pakliban hogy nem csak az a baja amit leírt...
tehát nincs miért hisztiznem

Van itt egy ilyen, hogy "Z axis amp" gondolom ez felelhet a fényerőért?
(márcsak azért is mert az intenzitás poti is oda megy)

A nagyfesszel pedig vigyázok

ha jobbról húz be a fénypont,akkor lehet hogy a vízszintes vég akár a hor.pos. potival, de lehet hogy tranyóhalállal ki van tolva, mérj feszt a végtranyók kollektorán
(#) kadarist válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Igen, lehet, hogy ki van akadva az eltérítés. Az x-lemezpárokon azonos feszültségeknek kell lenniük a testhez képest, egymáshoz képest pedig közel nullának.
(#) Norberto válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Lehetséges, hogy az eltérítés alapját képező fűrészgenerátor nem indul el.
(#) kadarist válasza Norberto hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Akkor X-Y üzemmódban még kellene fénypontnak lenni.
(#) Norberto válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Az is igaz.
(#) dB_Thunder válasza peterpan hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Én is a vízszintes végre gyanakszom már jó ideje.(mivel a fényerő résznél nem találtam anomáliát)
A hor. poz. poti ha jól tippeltem akkor pont a bekapcsológomb alatt van, és nem túl hatékony
(csináltam az előlapról egy jobb képet, lsd melléklet)
Az a baj hogy nem tudom a cső melyik kivezetése a x lemezpárhoz tartozó, csak tippelni tudok, mert oda megy a hor. amp-ról a vezetékek, számszerint 3, és mindegyiken különböző a fesz a földhöz képest:
piros: 51v , fekete: 6.7 v, fehér: 114v.
Ebből következve bizony kiakadt, de szerintem nem a végtranyók hanem valahol előrébb (ezt csak holnap tudjuk meg)
A horiz display tekerentyút áttekertem az ext horiz állásba (szerintem ebben az állásban elérhető az x-y mód), szintén hatástalan.

Csináltam képet a csőről, meg a tuning nagyfesz tranyóról is.

Köszönöm a segítséget holnap estefele folytatjuk!
(#) dB_Thunder válasza peterpan hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Aaaaazthiszem megvan: A hor. amp-ban egy 2n4121-nél szakadást mérek, pedig a "párja" jó...
Viszont nem egy lusta jószág: fT:400Mhz gyanús hogy nem találok most a itthon ilyen gyorsat....
Kellene egy jó (és olcsó9 helyettesítő...
(#) peterpan válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

BC213 http://www.hobbielektronika.hu/katalogus/alkatresz_603.html
alacsonyabb Ft vel: BC309, 2N6003 is jó
(#) kadarist válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Helyettesítők: Bővebben: Link
(#) dB_Thunder hozzászólása Aug 31, 2010 /

Nem jelentkeztem, de leírom a mai nap termését:
Reggel beledoptam egy BC213at, első pillanatra semmi, de végül sikerült fénycsíkot varázsolnom, bár még nem százas teljesen. A fénycsík eleje és vége sokkal fényesebb, erről majd teszek fel fotót, ha még produkálni fogja. Másik érdekes jelenség számomra hogy a teljes képernyő nagyon halványan zölden világít (én csak egy fénycsíkot vártam).
Az asztalon mérve a kivett tranyó is jónak tűnik.
Mivel sok "kásás" elöregedett forrasztást láttam (pl a kicserélt tranyó lábainál is) Ma kihúztam a fiókot takarítás és újra forrasztások elvégzése miatt.
Ez el fog tartani szerintem hétvégéig, addig nem fog áram alá kerülni a készülék. Remélem pár kontakt hiba megszűnik és helyre áll a rend a készülékben.
(#) joepapa hozzászólása Szept 1, 2010 /

Van egy Tektronix 475 öm aminek annyi baja van, hogy kontakthibásak a bemeneti fesz osztók. Illetve valahol a bemeneti osztóban van a bibi, lehet nem, is a spec kapcsoló.
Nem egyszerű szétszedni, de lassan rábeszélem magam, mert nagyon tuti kis szkóp, még az is lehet megtartom.
Hirdetem is lustaságból mert nagyon sűrűre épített szkóp.

Szereztem mini imbusz és colos mini imbusz készletet, nehogy éjjel 1 kor avval akadjak el, hogy nem 1,5mm es hanem 1/16 colos kulcs kell valahová.
Lepakoltam 1 nap alatt a mini panel beépített szekrény "műhelyem", szóval eddig 3 nap ment rá az előkészültre, de lassan nekiállok.

Valaki találkozott már ilyen jelenséggel? fesz/osztás kapcsolót tekerve, kontakthibás sugár tüskésedés a kapcsolási idő alatt (tipikus kapcsolo kontaktnak tűnik nekem), aztán némelyik állásban teljesen túl vagy alulkompenzált.

Azaz pl 5mV/osztás jó de a 10mV / osztásban az 1kHz négyszög csak felfutó él és lecsilapodás, mintah egy pF os kondin menne át, ha a bemeneti osztó kompenzáló tagot megpöcögtetem beugrik rendesen, azaz valahol ott a kontakthiba, aztán tovább tekerve pl 20mV /oszt os túlkompenzált négyszög van azaz le van kerekedve teljesen a négyszög sarka. Aztán megpöcögtetve az is normális...

Arra gondoltam a bemeneti osztó kompenzáló tagok nem is a kapcsoló, ezek a 6 lábú műanyag téglatestek valószínű 2-2db trimmerkondit, és a fesz osztást is tartalmazzák ellenállás osztóval mert ha egy ilyet kihúzok akkor az adott V/Div állásban nincs jelátvitel azaz áll a sugár alapon, ha megcserélem akkor felcserélem a fesz osztásarányt , azaz az 5mV/div esetleg sokkal érzéketlenebb kapcsolóállás, mert így ő lett a 20mV /Div osztás...szóval ezek a kis műanyag kockák valószínű R osztás és C kompenzálást is tartalmaznak.

Ezek a kis téglatestek 6 IC lábnyi kis lábbal csatlakoznak a NYÁK ba ültetett tüskefoglalatokba, ezek a foglalatok mintha nem lennének beforrasztva, hanem csak egy furatgalvános NYÁK ba sajtolva, és mivel a nyák arany színű a foglalatok titánszürkék gondolom tök más anyag 30 év alatt a galvánelem effekt elehette a kontaktust és ott a bibi.

Annál is inkább mert ha ki van szedve az összes ilyen kocka és Wellerrel hozzáérek a tüskefoglalatokhoz (hőközlés) és kicsit megnyomkorászom csavarhúzóval (mech erő közlés) és visszarakom a téglatesteket, akkor sokat javul a helyzet akár jó is minden 1 napig, aztán ismét "behal" a "stabilitás".

Tervezem a kibontását az adott ÁK résznek hogy asztalon szemügyre vehessem alulról is, hogy vannak benn a tüke foglalatok...És keresek helyettük cserealanyt, eddig egy IC foglalat vagy párhuzamos számítógép kábel tüskebontást találtm ki.

LEHET kapni valahol aranyozott alkatrészláb foglalatot, egy lábnak azaz 1-enként, nem 2x7 (mint DIL 14) hanem lábanként???
(#) KTobi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Valami ilyesmire gondoltál?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) joepapa válasza KTobi hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Igen, jöszi, csak a fém rész kellene 1 esével, ilyen talán van is itthon , meg ic foglalatok amiből ki tudom aplikálni, de jobb lenne aranyozott csak fém 1 lábas tüske foglalat.

ráadásul olyan kellene ami nem áll ki a nyák ból azaz a beforraszott rész nem egy külön láb és 5mm el kiemeli az alkatrészt, hanem teljesen nyák síkig bent van, mert nagon kicsi a hely és ha kiemelkedik nem fér fel az árnyékoló serleg fedele és arra meg a szkóp háza.

pl ennek az SMA nak a tüske közepe majdnem:
http://www.hestore.hu/termek_10027613.html

Ennek az amúgy csatlakozó részét beforrasztva a nyák ban egy süllyesztett hüvelyt kapnék, na ilyen kellene amiben a hüvelyben van köröm vagy valami a csatlakozáshoz.
Ezt megroppantva lehetne szűkre nyomni, hogy érintkezzen, de ez ekecs megoldás és 48 db ilyen kellene4x2x6db azaz drága ekecs megoldás.

De a kinézete hasonlít, vagy akár egy BNC közepe is hasonló, a krimpelhető talán olyan aminek a közép tüskéje csak rugos aprocska tag, na azt kibontva lehetne csatikhoz jutni, de 48 db krimpelhető BNC nem olcsó.

CSATOLT KÉPEN LÁTSZIK pontosan milyen is.
(#) joepapa hozzászólása Szept 1, 2010 /

Közben észrevettem a linken:
http://www.hestore.hu/termek_10027613.html
az SMA pont krimpelhető azaz ezek a középtüskék pont azok amik nekem kellenének! szóval ilyen tüskéből 48db kellene, de nem szeretnék 48x400Ft ért ennyi SMA-t elcseszni.
(#) proli007 válasza joepapa hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Hello!
Egy kósza ötlet.
Ezekbe a .Amphenol katonai csatlakozókban is van krimpelhető kontaktus, ami aranyozott. A kontaktust általában külön árulják..
üdv! proli007
(#) joepapa válasza proli007 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Köszi a választ, de újjra átgondolva, mivel ilyen csatikban lógnak a félvezetők az egész szkópban, ha tényleg kontakthibásak lennének a tüskehelyek akkor a 300-400 ilyen foglalat által okozott 300-400 kontakthiba miatt a szkóp nem is működhetne, azaz tovább kerestem.

Bejött a gondolat a kis téglatest osztó és egyben kompenzáló tagok belül forrasztási elporladásos hibákat mutattak, nagyon biztos kéz tűhegyű Weller és minden okés lett.

Egyből neki is rohantam a hullámzásnak, addig játszottam míg a szkóp saját hibáját detektálta és tápkondikra párhuzamosan elkó próbálgatással kiderítettem, az egyik kondi tök nulla, szerencsére nem zárlatos, hanem tök szakadt lett.

Nem egyszerű volt hozzáférni, de nem a doksi szerinti főlap kibontást csináltam, mert ahoz mindent ki kell bontani, hanem a trig panelt szedtem ki akkor azt a kondit épp ki lehet bányásszni, és cserélni, úgy is lett. Kapott egy ugyanakkora kapacú Hitachi vaku elkót, az tuti bírja a 75V helyett 330V os.

A kis szürke elko amit beraktam.

Eltűnt hát a hullámzás, és minden frankü, kivétel az CH1 en még van két V/Div állás ami kehés azaz mégegyszer át kell melegíteni a megfelelő osztókompenzáló dobozka belét.

Ezenkívül kialudt a lámpácskája is a 1:1 1:10 et megvilágításnak szintén CH1 en, és vissza van a doboz szépítés.
De már tökéletes közeli állapotba került műszakilag.

DSC_7047.JPG

(#) joepapa válasza joepapa hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Az ernyőkép önmagáért beszél 300mV os PP 1kHz 2V/Div állásban MIXED időalappal A 1milisec B 5microsec

DSC_7049.JPG

(#) joepapa hozzászólása Szept 2, 2010 /

Hogyan mértek 2450V ot 1000V os multiméterrel? csináljak egy fesz osztót MOhmos nagyságrendben? a Hitelesítés kezdődik a táp és a CRT 2450V ellenörzésével.
(#) proli007 válasza joepapa hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Hello!
Talált, süllyedt! Lhetőleg a felső tagot több soros ellenállásból, át ne üssön. De nem kell hiteles, majd átszámolod..
üdv! proli007
(#) joepapa válasza proli007 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Igen a több soros tag hasznos. Valamint szigetelt mazzaggal előre összekötni a mérökört, és a sarokból "távkapcsolóval" indítani a tüzijátékot.
Hiteles sem kell legyen, mert mérek vele olyat amit tudok pontosan és abból kiszámított osztással számolok, nameg 2450V -+50V pontossan kell mérni, de nem is biztos, hogy megmérem, mert csak ellenőrzést ír a calib. man., és mivel tökéletes lett a szkóp.
Köszi minden segítő hsz-t.
Most már csak szépítkezés van vissza, a dobozt (burkolatot) kell bevonnom valamivel mert ronda (furatok).
Ideiglenesen öntapadós tapétát kap, gondolkodtam furnérozáson, azért tölgy furnérral korhűen nézne ki.

Tegnep még keresgéltem, javítgattam kontakthiba gyanukat, direkt belekényszerítve az esetleges hibába...kocogtat, hideg-meleg-bénán kapcsol lassan nem engedni arretálni..aztán a gyanus osztó-kompenzálókat ismét kiszedtem, volt még 2db amiből az egyik még érintetlen volt, forrasztás. Aztán nekiestem az ellenőrzés, gyors hitelesítésnek, és éjjel 2 re már dobozolható is lett, csak a doboz még ronda, a venti még zörgős, előlap még koszos, az egyik osztást jelső lámpa a ch1 1:1 kiégett azaz majd egyszer kicserélem most nincs lelkierőm emiatt kiszedni a vert preampot, az előlap gombokat, az osztókat, hogy hozzáférjek az eldugott lámpácskához. Majd ha esetleg nagyon unatkozom, vagy ha amúgy is előjönne valami ami miatt bontani kell eddig, de nemigen látok rá esélyt. Addig marad ilyen. Műszakilag már kifogástalan.

Keresek eladó funkciógenerátort, marker generátort, gyors felfutású "négyszögjelet".
Olcsó szkópot (szkóp kell a szkóp hitelesítéshez)

Aztán egyszer nekiállok a teljes hitelesítésnek.
(#) pucuka válasza joepapa hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Idézet:
„Olcsó szkópot (szkóp kell a szkóp hitelesítéshez)

Miért is kellene?
A szkóp hitelesítéséhez nem szkóp kell, hanem hiteles feszültségmérő, és hiteles frekvencia/időmérő.
Beállítasz egy hitelesen megmért pl. 1 V-ot, akár egyent akár váltót, beállítod a hozzá tartozó ernyőképet (kockát) és kész. A szkóp több ok miatt úgyis csak legjobb esetben kb. 5% pontosságú, a referenciának nem szükséges túl nagy pontosság.
A vízszintes eltérítést, (idömérést) tudod hitelesíteni egy pontos frekimérővel (periódudidőmérővel) megmért akármilyen jellel, pl. amit előállíthatsz egy TTL áramkörökből (kapukból) készített generátorból, amit akár 1 db 7400 -ból is elkészíthetsz, ha ohmos terhelésen méred a szkóppal akkor a fel, és lefutása is elegendően gyors. Ha még pontosabb kellene, megméred a DCF 77 vivőfrekvenciáját (77.5 kHz), annál pontosabbra biztos nincs szükséged. A méréshatárok hitelességének ellenőrzése, meg egymáshoz, általában 1, 2, 5 szorzók miatt megoldható.
Másik szkóp akkor kell, de nagyon, ha a javítandó szkópban nem működik az eltérítő generátor, illetve szinkronozási problémák vannak.
(#) dB_Thunder hozzászólása Szept 7, 2010 /

Helló!

Kezd alakulni a szkópom:
-az "a" csatornánál volt egy kábelszakadás emiatt érzéketlen volt meg a nyégszögjel erősen torzult.
- a trigger rész potija szétesett, javitva, mostmár nem fut a kép.
A meghalt nagyfesztafót meghajtó tranyó (2cd93) cseréltem elsőnek 2sc3460-ra majd ma 2sc4833ra, de ezzel most elkezdett percegni a cső. Gondolom ez nem jó dolog....inkább visszateszem a nagyobb tranyót.
Közben a képernyő illuminátor lámpái visszatértek maguktól az élők világába

Van még pár gondom a képernyővel: ha a felső felébe van a jel akkor a képernyő szélei felé elkezd kicsit lekonyulni a kép. Ezzel mit lehet tenni ??
Most képet nem teszek fel mert linux nem akarja látni a fotógépet.
(#) Norberto válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Amennyiben hasonló a jelenség ahhoz, amit nálam művelt a múltkor az EMG szkóp, akkor a megoldás a belső erősítő fokozatok munkapontjának beállítása lesz.
Következő: »»   38 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem