Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   86 / 380
(#) daneg86 válasza lapose hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

üdv!
Köszi az infót, csak azt továbbra sem tudom, hogy ennek a 300wattnak a vasmag eleget tesz e
(#) lapose válasza daneg86 hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

A vasmagnak csak annyi köze van a teljesítményhez, hogy a szükséges tekercsek elférnek-e rá. Ezért írtam, hogy az új szekundernek 1.6mm-es huzalból kell lennie, a primernek pedig legalább 0.75mm átmérőjűnek. Ha ez a két tekercs ráfér a vasmagra, a 300VA is átmegy rajta.
(#) pucuka válasza lapose hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Idézet:
„A vasmagnak csak annyi köze van a teljesítményhez, hogy a szükséges tekercsek elférnek-e rá”

Akár igazad is lehetne, ha a vasmag nem telítődne. Csak sajnos telítődik egy adott vasmag keresztmetszetnél és ez korlátozza az átvihető teljesítményt.
(#) Imi65 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Ezt már egyszer kitárgyaltuk, ne kezdjük már újra.
(#) Alkotó válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Valóban volt szó róla bőven, és valóban nincs az alapképletben olyan tényező, ami a vaskeresztmetszetre utalna, de nekem mégis nehéz azonosulni, a "mindegy mekkora a vasmag, ha elfér a huzal" szemlélettel. Attól, hogy nem tudom megmagyarázni, még érzem, hogy számít a vasmag keresztmetszete.
Ha ez igaz, akkor miért nem gyártanak pár milliméternégyzetes vaskersztmetszetű és jó nagy átmérőjű toroidokat?
(#) Imi65 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

[OFF]Mert nem nyernél vele semmit. Rengeteg menet kéne a kis keresztmetszetű vasra, ráadásul az áramhoz méretezett, vastag huzalból. A vas meg - ugye - lényegesen olcsóbb anyag, mint a réz, inkább abból legyen a több....
(#) skero válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Itt is leírják ,hogy szükséges a megfelelően nagy vasmag a kellő teljesítményhez a telítetség miatt.Bővebben: Link
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Okt 19, 2010 /

Sziasztok!
Mi a különbség a mag-, és a köpenytranszformátor között?
Ezt már megtaláltam:
Idézet:
„A magtranszformátornál a vastest önmagában zárt gyűrű, területén a két tekercselés egyenletesen elrendezett. A köpenytranszformátornál a belső mag indukált vörösréz huzalokból állt. Burkolatát vashuzalok vagy lemezek adták.”

De valahogy nem tudom elképzelni...
Valaki kisegítene egy rajzzal...

Üdv!
(#) kadarist válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Már Bláthyéknál is meg volt ez a két típus: Bővebben: Link
(#) kiskacsa2009 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Tehát a toroid, mer a hagyományos E-lemezekből felépített vasmagos?
(#) kadarist válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Igen, a toroid egyfajta mag-típusú trafó, de képzeld el így a mag-típusút. Sok hegesztőtrafó is így néz ki.
(#) dannu hozzászólása Okt 20, 2010 /

Hellosztok van egy 10 v 1,5 amperos transzformátorom erre rávan kötve az erősítő és erre egy 12 v 0,14 pc ventilátort akarok rá kötni jó ötlete ? Nagyon megterhei e a transzformátort nem full kakaon szoktam hallgatni , a pc ventilátort ki lövie ? És ez váltó áramos vagy egyen áramos nincs rá semmi dc semmi csak mekkorábol mekkorát csinál .
(#) nikolatesla válasza dannu hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Hali!
0,14A az 140mA.
Hány wattos az erősítő? A trafó csak váltó(50Hz) ad le mint mindegyik.
1,5A az 1500mA.

Azabaj hogy nem tudom a hangszórókrol tudok adatotkat adni
5x8w
1x10w
4 ohm mind1ik

Ja még 1 kérdés jön ki a 10w kivezetés és rá kötnék egy transzofrmátort ami 10w ból csinál 100w és ra kötném a hangszórót jó lenne
(#) nikolatesla válasza dannu hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Figyelj!
Nem fog neked fel transzformálni semmi.
Ha 10W-ot adok neki 10W-ot is vehetsz ki! Most ha van egy 10W-os trafóm meg egy 100W-os és a 100-asra rá kötöm a 10W-osat akkor nem fogja 100-at kiadni.
Mi lenne ez?
Mer 5X8+1X10 az több mint 15W mert a trafód max 20W-ot tud leadni 10v-on!

Figyu most ha rákötném a centere akkor villogna ritmusra a ventilátor ? Mert az 8 v ? Amugy így van őő van rajta egy chip vagy ic mit tudom én rá van írva 25 v lefotozam az alaplapot ?
(#) Szebence hozzászólása Okt 20, 2010 /

Sziasztok!

MOst tekerek egy középmegcsapolásos transzformátort és kérdésem merült fel így félúton...
Most feltekertem rá a szekunder első részét, most kellene feltekerni a szekunder második részét csak olyan problémába ütköztem, hogy:

Ahogy a képen is látható 6 menet van a jelenlegi soron és kivezettem... Erre az egészre raknom kell olyan "fóliát" amikkel a sorokat választom el, ez eddig oké, viszont a következő sort, hogyan tudom szépen megtekerni? Mert ugye ahol ott az a 6 menet, ott 1,5 mm-rel magasabb lesz a következő sor, mert 1,5mm átmérűjű huzallal tekerem...Ilyenkor hogy szoktak eljárni? Gondoltam arra is, hogy amin most kivezttem középen a tekercs egyik végét, ugyanazon behúzom a következő tekercs elejét és ugyanabban a sorban folytatom, de úgy sem jó, mert akkor meg mit kihúztam huzal, az alatta lesz a tekercsnek, akkor meg a 6 sorhoz képest az lesz magasabb...

MIt tanácsoltok, mi a teendő ilyenkor? Ez az első trafó amit tekerek...
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

A legegyszerűbb, ha a másik tekercs kezdetét a szemközti csévefalra hozod ki, ráfektetve a hat menetre. Ahol a kivezetések vannak, ott mindig is magasabb lesz a tekercs,de a sorok végülis egyszinten maradnak.
(#) pucuka válasza Szebence hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Én úgy csináltam, hogy a szigetelő csövet amiben a leágazás ki van hozva, a cséve teljes szélességében átviszem úgy, hogy ahol a menetszám véget ér ott befűzöm a csőbe a drótot, így a teljes szélességben egyforma magas lessz a következő sor alatt.
(#) Szebence válasza pucuka hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Igen, így csináltam a primmer oldalnál, de ez itt nem segít.

@mex:

Nem igazán értem, hogy mondja, ha a következő tekercset elkezdem feltekerni a már fent lévő 6 menetre, akkor ha elfogy a 6 menet, akkor 1,5mm-rel lejjebb fog esni a sor többi része.
Ha a 6 menet mellől folytatom, akkor meg az alatta kimenő és bemenő huzal vastagságával fog eltérni szointén a sor. Illetve a következő sor, ami majd ezen felül rákerül, az lesz nagyon rossz, mert ahol szinteltérés van, ott elfog csúszni a menet.
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Valahogy így kellene.

tr.jpg

(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

hmhm értem már...
Ha elkezdem így tekerni, akkor mennyire probléma az, hogy amikor tekerem a keresztben futó szálon, akkor ugye nem fog ráfeszülni a huzal az alattal évő sorra, nem úgy mint a többi oldalon? Arra gondolok, hogy nem-e búgni fog...
(#) _JANI_ válasza Szebence hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

( Ha párhuzamos szálakkal tekered akkor ilyen gondod nem lett volna, s a tekercsek is szinte tökéletesen egyformák lesznek... )
(#) Szebence válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Ezt hogy érted, hogy párhuzamos szálakkal? Nem értem, hogy mire érted...
(#) Szebence válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Jaaa, értem... Tuti, hogy ne bírnék vele... így is 1,5mm az átmérője, így is nagyon nehéz, úgy kell feszíteni, hogy szépen ráfgeszüljön meg a "sarkoknál" szépen megtörjön... Nem, hogy még egyszerre kettőt...
Miért lenne a szekunder alul? A primmert már megtekertem 0,6mm átmérőjű zuzallal 8,3 sor lett. Erre kezdtem el tekerni a szekundert, eddig 3 sor és a képen látható 6 sor ment fel rá. Középmegcsapolásos lesz, most fogom tekerni a második szekunder részt.

Most abban bizonytalanodtam el, hogy most úgy folytatom a tekerést, ahogyan mex berajzolta a nyíllal... De akkor most nekem amiatt a 6 menet miatt le kell fóliáznom az egész sort? Vagy csak simán folytathatom, nem kell beleraknom olyan szigetelő réteget, mint a sorok közé?

Konkrétan arra gondoltam, hogy attól a 6 menettől elkell-e szigetelnem, vagy szigetelés nélkül folytathatom a 2. szekunder tekercset a 6 menet mellől.
Úgy vettem ki a szavaidból, hogy folytathatom, csak majd a következő sortól szigeteljem el, ahogyan eddig is...

Rendben!, köszi!
(#) c27 hozzászólása Okt 27, 2010 /

Sziasztok.
valaki nem tudja, hogy Debrecenben vagy környémén hol lehet hipersil trafót vagy vasmagot kapni? (Én nem találtam boltot.)
(#) kralikandras válasza c27 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Kérdezd meg a Kóser Lajost - biztos tudja!!!
Következő: »»   86 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem