Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nem lebeszélés ez csak egyszerűen az az elő fok nem alkalmas zenére az gitárhoz van és csak is azzal jó.
A lebeszélést alapvetően a hangszínszabályozóra értettem. A JCM800-at éppen csak belinkeltem, mert arról jutott megint eszembe a dolog.
A hangszint meg szintén megcáfolom , mond meg nekem minek egy rendes csöves erősítő ha lerombolod a tökéletes hangzást egy szinezővel ?
Én úgy képzeltem a dolgot, hogy hosszútávon összeraknék egy előfokozatot külön dobozban. Ebbe kerülne mondjuk bemenetválasztó, szép kis csöves varázsszemek, mint kivezérlésjelzők (vagy éppen az IN-13) és akár egy áthidalható hangszín is.
Szerintetek képkimenőre primernek 2500 menet 0,2mm huzal elég vagy több kell? PCL86 SE-ről van szó.
Mekkora a légrés? Ha 0,1mm, akkor még sok is. Ha 0,2mm, akkor jó lesz!
Összeraktam a Synolát. Ennél egyszerübbnek tünt a fix előfesszel beállítani az üresjárási áramot, mint a Danielaknál a katódellenállással játszani. Teljesen mégsem ugyanazt, mert persze a végén 500V-on az saját 7k környéki kimenőm csücsült. A megengedett anóddisszipációhoz itt sem mehettem 70mA fölé. Amíg nincs vezérlés, szépen beállnak a feszültségértékek, és a végcső munkapontja is, de gondolom mivel nincs DC visszacsatolás (mint az EAR-nál) egy gyors jelváltozásnál hirtelen megugrik az áramfelvétel (időnként túlterhelve a csövet), elmászik a munkapont, és csak nagyon lassan áll vissza. A négyszög már 1kHz-nél is ronda (túllövés és belengés). Mivel nincs megadva a visszacsatoló ellenállás (R4) értéke, ezt csak szemre lőttem be. Az is érdekes, hogy ennek a változtatására is elmászik a végcső munkapontja. (Nagyfrekis gerjedés?!) 2Veff bemenőjelre max. 5W-ot tud így, de egy 10kHz-es 2Veff-es szinusz is jócskán túlvezérli a csövet. Lehet, hogy megfelelő kimenővel, alacsonyabb anódfeszültséggel jobb eredmény lehetne elérni. Kisebb illesztésre próbáltam, de ekkora feszültségen csak romlott a helyzet. Ami viszont egyértelmű hátrány az elmászkáló munkapont. Vélhetően nem ez lesz a befutó. Most már csak a Danielak maradt... Annál is csak akkor lenne teljes a kép, ha új anódtrafóval és 4,8kohmos kimenővel futnék neki... Talán ezzel kezdem a jövő évet...
Trafók, alkatrészeket a tévéből tudok bontani, csak egy olyan kapcsolás kellene amit meg tudnék építeni ezekből a csövekből. Tudsz ajánlani egyet?
350 V körüli anódfesznél max. 4k Ra, de inkább kisebb.
Érdekes, a jobb erősítőket nagyobb tápfesszel, kisebb árammal, nagyobb Ra-val üzemeltetik , pedig papíron az ellenkező változat lenne jobb..
4 ohm terhelésre már 4k alatt lennék ezzel a kimenővel is, de a kívántnál nagyobb menetszám miatt nem lenne teljesen korrekt a mérés...
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha 0.25-ös huzalból tekernék meg egy transzformátort egy pár EL84-es anódfeszültségének, elbírná-e szerintetek? Primer és secunder is abból lenne. Csak anódfeszültségre lenne szükség. Köszönöm előre is.
6sz19P -t meghajtani egy sima cd kimentről az e88cc srpp nem tudta. Sokféle ellenállással kondizva i spróbáltam de kevés az erősítés, átkötöttem kaszkádba akkor erősített hatalmasat, de kimenő imp volt nagy és beterhelte a trióda, vagy a táp fogyott el, pedig itt is 4x4 féle ellenállás értékek voltak próbálva.
Így már kivezérelte koppanásig, de már előtte ronda két félkör vol a sinus. ECC83 ra átdrótoztam a fűtést, amihez teljesen vissza kellett bontani, és srpp be kötöttem az ecc83 at (nem arra való, de mégis megpróbáltam) 3k3 akkal és katódkondival erősít os eleget és nem terheli be, valamint végig szép a jel egészen kis kivezérléstől a koppanásig. 2,4W ot tudott. a végén, most már csak szépíteni kell, ert elkókányoltam a vezetékszigeteléseket a 20-30 kísérlettel. Holnap meghallgatom.
Hát, igen, tettem, de így a többi erősítőhöz hasonlítva, hát szóval nem lett valami fényes a hangja, inkább nem villognék vele. :idiota:
A reggeli meghallgatás alapján a hangja viszont nagyon jó, ecc83 srpp vel épp ki tudja hajtani a philips cd-615 és a sony 250 es is koppra de csak a leghangosabb részeken.
Még lehet kellene bele egy előfok a bemenetekre (vonalmeghajtó, elég lenne a 2x ezés is) Teljesen nulla brumm, sehogyan nem detektálható még nagyon érzéken yhangszóróval sem. Se zaj, se gerjedés, nagyon jó a csöves táp. A 6sz19p hangja hihetetlen jó. Végre rendes táppal, és EI kimenőkkel M táptarfóval, öreg frissenformázott MM elkókkal, és egy marék stiro itt ott, mindenütt hidegítőnek. ECC83 nál nagyobb erősítésű cső mi van noválban? Lehet átkötözöm egy sima fesz erősítő, és egy katódkövetőre, és akkor még a katódkövető lehetne egy e88cc két féltriódából, a fesz erősítő egy ecc83 két féltriódából, mert ugye a fedlapon ennyi lik van most, bár rá lett hagyva annyi hely, hogy még egy cső elférne elöl a két kis cső elött közvetlenül, a potitól pár mm re.
Én megpróbálnám 6N6P-vel (ECC99) hajtani, bár az már magában is egy PCL86 kaliberű cső, ha a két triódáját párhuzamosan kötjük.
Én is megpróbálnám, ha lenne itthon, ami volt azt bedrótotam srpp és kaszkádban is mindeggyiket 16 féle R ekkel.
6N23p ugyanaz volt mint az E88CC PCC88 szintén. ECC85 csak srpp be volt betéve, de nem volt elég, lehet kaszkádban elmenne vele de nem szeretem a hangját. ECC83 srpp vel épp elég. ECC83 kaszkád behorpadna alatta.
A 6E5P-t nem akarod kipróbálni? Nekem bejött... nagyon jó meghajtónak és olcsó is :yes:
Ne keress, mert 100-as münél nagyobbat csak a brutál nagyfesz csöveknél találsz. Vagy pentóda
Ismeri valamelyikőtök a 6S3P-EV csövet? Láttam ilyet, de nem tudtam, minek lehet a megfelelője. Ezen az oldalon az EC86 megfelelőjének írják (gondolom csak egy trióda van a búrán belül). Ez ha jól sejtem, nem azonos egy fél ECC86-al, mert az anódfeszültsége 150V.
Érdemes ezt a csövet audió célra megvenni (azt sejtem, hogy lehet, de érdemes-e)? Egyet biztos beszerzek majd, mert a szkópomban van egy EC86-os cső, jó lesz majd talán cserének, ha kell. Itt azt írják, hogy 5K a belső ellenállása. Elég izmosnak tűnik. Ez egyébként azt jelenti, hogy egy 5K-ohmos kimenőtrafóra rákötve üzemképes lenne egymagában is? Az anódfeszültsége maximum 160V (!), de a katódárama 20mA.
R4 változtatása természetesen változtat a munkapontokon, hiszen a kimenő szekunderén keresztül paralell kapcsolódik az első cső katódellenállásával (ezért változik ennek nyugalmi árama is, ami végigmegy az egész dc csatolt erősítőn). Az 500 V-odból prímán lehetett volna stabilizálni a feszültséget 400 V-ra valamivel (150 mA-ig jó egy 6sz 19P is). A dc csatolás miatt eléggé stabil táp kell, én is hasonlókat tapasztaltam (pl. munkapont mászás vezérléskor), de nem foglalkoztam a kérdéssel különösebben, így nem állítom, hogy feltétlenül a nem stabil táp lenne az ok. Hogy az ember a végére járhasson kisérleti úton ahhoz jó, ha stabil a táp (mert akkor erre nem kell már gyanakodni).
Mongjuk 7K-s kimenővel 500 V-al is csak olyan 8W-ot számolok (jóindulattal), ha mindent sikerül jól beállítani (400 V-al csak 5,5 W-ot), úgyhogy a kimenődhöz tényleg nem való ez a kapcsolás. Az EAR végülis szerintem egész jó volt, de ha nincs részletes leírás jelalakokkal, akkor fülre kell beállítani.
Én mértem már fél ECC 83-al 78 x-os erősítést. Ez jó lenne első fokozatnak, utána egy erős katódkövető, kondival csatolva, majd direktbe a végcső. Csak ne kéne vagy 3 tápfesz..
Másik: E88CC anódkövető, utána dc csatolással ECC99/E182CC/6N6P szintén anódkövető, majjd kondival a végcső.
Igen én is ilyesmire gondoltam kell az e88cc srpp elé egy előfokcső de akkor már nem szeretnék ecc83 at mert a hangja banális.
Azért az ecc85 nél jobb. De ha lehet e88cc sq, illetve pcc88 at dugnék elébe, mert azok jóhangúak. Tegnap beledugtam sok 6sz19p-t, és megfigyeltem, hogy elég sok idő kell ennek a csőnek amire eléri a jóhangú állapotot, már a sima melegedés is fél perc amire izzik rendesen, és még kell 5 -10 perc amikor már jól szól. De aztán nagyon jó a hangja, főleg egy olcsó tápcsőhüz mérten. Csak jelenleg az ecc83 rontja el a hangot, majd megoldom. Lehet, csak rossz mókapontba tettem a 83 akat?
Sziasztok .bár lehet hogy amatőr a kérdés de azért felteszem.vettem egy indel márkályu kimenőt, nagyobbat mi volt tesztelés céljára de. a kivezetés egyértelmű de a be van 5 lehetőség. nem szivesen probálkoznék hátha bejőn pláne ennyi árammal.Előre is kőszőnőm Ami be van kőtve most tgl/15/001 amire cserélném tgl40/001 Előre is
Ott van egyértelműen a trafón a bekötési ábra !
Idézet: „...ha nincs részletes leírás jelalakokkal...” Emiatt fáj nekem is a fejem, hogy a neten sem találkoztam más leírással, csak amit magam is kimásoltam a HiFi News 1994 novemberi számából. Mi van ha az a rajz nyomdahibás? Neked nem furcsa a kaszkód felső triódájának vezérlőrácsára beállított alacsony 15-25V feszültség (és ahogyan ezt előállítja), miközben az anódon 130-180V van? Idézet: „Az EAR végülis szerintem egész jó volt...fülre kell beállítani.” Ha mégis összerakom és kitavaszodik eljössz megfülelni?
Igy a kép alapján ez egy 100V-ra illesztő trafó. Ezek légrés nélküliek.
Olastad az irkád ? Nem igazán lehet értelmezni
Dehogy 100ohmra illeszt, ez rendes csöves kimenőtrafó 4, vagy 8 ohmra. A lomex-ben lehet kapni. Persze, hogy légrés nélküli, akárki akármit mond, PP-nél nem kell légrés. A trafón ott van a bekötési rajz, ha a 15W-ost be tudta az alapján kötni, ezt is be lehet.
Google a barátunk: Bővebben: Link
Az illesztés biztosan jó lesz? Közel sem írja azonosnak (és cserére írtad). Gondolom a primert kiloohmban kell értelmezni.
Hát én a képekről 1kohm/8ohmot tudtam leolvasni. Ez meg valahogy nem csöves kimenöre utal.
Itt a csövet is megjelöli amihez ajánlja. Mondjuk az 1Kohm-ra való illesztés nekem is kevésnek tűnik...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |