Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   1533 / 3608
(#) DuMatyi válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Egyesített? Olyan tudtommal nincs, csak olyan áramkör amihez először az egyiket, utána a másikat kell alkalmazni. Mire gondoltál pontosan az "egyesített" alatt?
(#) nagy hoho válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Az egyesített Kirchhoff törvény

Mivel mindkét törvény mindenféle hálózatra igaz, bátran lehet alkalmazni őket ismeretlen feszültségek és/vagy áramok kiszámítására. A most megismertetett két módszerrel bármilyen, tetszőlegesen bonyolult villamos hálózatot ki tudunk számítani, feltéve, ha adottak a megfelő számú adatok. (adatok alatt feszültségek, áramok, ellenállások értékei értendők)

Csak annyit kell tennünk, hogy minden hurokra és minden csomópontra felírjuk a törvényszerűségeket, majd az „ahány ismeretlen, annyi egyenlet” módszerrel az összes ismeretlen feszültséget és áramot ki tudjuk számolni.

I. – Ug1 + UR1 + UR2 = 0

II. - UR2 - UR1 + UR3 + UR4= 0
A: Ie - I1,2 - I3,4 = 0

Példák:

a)
Vizsgáljuk meg először az I. hurokegyenletet!
I. – Ug1 + UR1 + UR2 = 0
A nem aktív elemek feszültségeit helyettesítsük be az Ohm-törvény-ből levezethető
U = I * R kifejezéssel.
Így:
I. – Ug1 + I1,2 * R1+ I1,2 * R2= 0
Az egyenlet egy ismeretlent tartalmaz, a megoldása:
I1,2=Ug1/(R1+R2)

b)
Vizsgáljuk most a II. hurokegyenletet!
II. - UR2 - UR1 + UR3 + UR4= 0
A nem aktív elemek feszültségeit ismét helyettesítsük be az Ohm-törvény-ből levezethető U=I*R kifejezéssel.
Így:
II. - I1,2 * R1 - I1,2 * R2 + I3,4 * R3 + I3,4 * R4= 0
Az egyenlet két ismeretlent tartalmaz (I1,2 és I3,4), de az I1,2 áram az a) pontból behelyettesíthető, így az I3,4 áram meghatározható:
I3,4=I1,2(R1+R2)/(R3+R4)

c)
A csomóponti egyenletből
A: Ie - I1,2 - I3,4
meghatározható az eredő áram:
Ie=I1,2 + I3,4

d)
Az Ohm-törvény-ből meghatározható az eredő ellenállás:
Re=Ug1 / Ie
valamint a részfeszültségek:
UR1=I1,2 * R1
UR2=I1,2 * R2
UR3=I3,4 * R3
UR4=I3,4 * R4
(#) Rober_4 válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Egy biztos, a villamosságtan nagyjai, nem voltak törvénytelenek!

(Ampertörvény, Volttörvény, Bláthytörvény)
(#) DuMatyi válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Akkor először az egyiket utána a másikat alkalmazzák. Illetve egyikből fejtik ki a másikat. Ennek a fújolt, szuperpozíció tételével megspékelt változata volt a terhelt wheastone híd. Na ott megállt az osztály tudománya szakközépben, pedig 6-7 ember a 30-ból villamosmérnök lett, 3-4 pedig még gyűri a főiskolát.
(#) Rober_4 válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Gyerekek ránk ne szóljanak a törvény őrei, itt a nagy offolásban! :hide:
(#) lui144 hozzászólása Jan 26, 2011 /

Sajnos a mai nap elvesztettem a számológépemet (CASIO Fx-570ES) Számolni kellene soros és párhuzamos RL-t, RC-t, RLC-t. Tud valaki valami megoldást, hogy hogyan is lehetne számológép nélkül számolni négyzetgyököt, arccos-t, sin-t, cos-t? A segítségért hálás lennék
(#) nagy hoho válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Szüleid tudják, hogy az nap nem voltál iskolában?
(#) gg630504 válasza lui144 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Az oprendszered beépített számológépét állítsd át tudományos módba. De némely honlapon is van számoló Bővebben: Link. Ha kell valamilyen képlet, írd meg Bővebben: Link
(#) zolee1209 válasza lui144 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Nekem is olyan gépem van, nagyon imádom! Bár én mostanság a számrendszerbeli átváltásokhoz használom... Sajnálom, hogy elvesztetted. Esély rá, hogy meglegyen?
(#) lui144 válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Egyetlen gond van, hogy holnap az iskolában elektronikus áramkörökből dolgozat soros és párhuzamos RL, RC, és RLC körökből. Így hiába tudom a képletet, ha kiszámolni nem tudom.

Négyjegyű függvénytábla? ( Én még azzal érettségiztem ) Inverz lengyel logikás TK-1024-em volt ( Van, de már lemerült benne az akku, Nagyon. ). A "sin(2+3)"-at úgy kell beírni: "2 ENTER 3 + SIN".
(#) lui144 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Én is nagyon imádtam. Remélem, hogy meglesz. Holnap utánajárok korán reggel, hogy hol hagyhattam.
(#) lui144 válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

A Sinus és Cosinus számolásához nem rossz de hogy számoljak négyzetgyököt számológép nélkül?
(#) DuMatyi válasza lui144 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

A függvénytáblában van gyöktáblázat is. Az enyémben még volt...
(#) mineral válasza Robi98 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Pár napja sétáltam haza és csodáltam a szép új kábelt amit az új kábeltévé és internet szolgáltatónk telepített a villanyoszlopokra.
Ott láttam hasonlót, hogy csak és kizárólat két oszlop között egy szakaszon hullámzott a kábel. Szélcsendben!!! Se hóesés se eső nem volt.Gondoltam valami suhanc megdobhatta. Kíváncsiságból ott álltam legalább 10 percig és a kábel lengése NEM csillapodott! Nem hittem a szememnek. Magyarázatot én sem találtam.
(#) lui144 válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Sajnos az enyémben már nincs.

Jujjj. Négyzettáblázatnak kell lennie, abban megkeresed a számot és visszanézed, minek a gyöke. Legrosszabb esetben írsz a táblázatra egy programot, számolótáblát és kinyomtatod
(#) belganarancs válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Köszi a dicsérő szavakat!
(#) sooty válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Az volt ám a királyság! Én kb. egy éve nosztalgiából vettem egy ptk-1024-et 300ft-ért és faragtam bele aksit, teljesen meglepett, hogy dc-dc konverterrel csinál 3v-ból 9v-ot a számológépnek az "akkupack"
(#) sooty válasza lui144 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Innen letölthetsz egy casio fx3600p freeware kalkulátort. Casio emulátor
(#) poros válasza mineral hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Talán a "szellemi toprongy" műsorok megfeküdték a gyomrát.
(#) gyerek67 válasza poros hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Egy alkalommal Székesfehérvár felé autózva én egy komplett távvezetéket láttam így lengeni (minden kábelét!). Pedig azokban nem megy hülye műsor...
Meg is álltam az út mellett bámészkodni, de én sem találtam semmilyen ésszerű magyarázatot. Kilóméteres távolságokra el lehetett látni a napos időben és végig látszott a vezetékek hintázása. Ja és a szél akkor sem fújt.
(#) Rober_4 válasza gyerek67 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Rezonancia? Mint a gitárhúr...
(#) zolika60 válasza gyerek67 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Szerintem, ha megfelelő frekvenciával fújja a szél, akár több tíz kilóméterre, a vezetékeken végig mehet a hullámzás.
(#) poros válasza gyerek67 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Na na . Azokon továbbítják a "nézhetőségükhöz" szükséges energiát. Mindettől függetlenül már én is tapasztaltam hasonló jelenséget.
(#) Robi98 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Egyáltalán nem fújt a szél, csak a hó esett.De ami a legérdekesebb volt,hogy csak az a szakasz mozgott és nagyon erősen.
(#) gyerek67 válasza Rober_4 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Gitárhúr? Lehet.
De ki a fene pengette meg?
(#) Rober_4 válasza gyerek67 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Hát a hó. Ugyanúgy mint a katonák a hídon.
(#) gyerek67 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Jaaaa!
Az fordult meg a fejemben, hogy esetleg egy kamion nekiment valahol valamelyik oszlopnak...
Olvastam utána szorgalmasan a neten a híreket, de nem találtam semmit.
(#) gyerek67 válasza Rober_4 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

De Robi:
Nyár volt!
Következő: »»   1533 / 3608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem