Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Egyesített? Olyan tudtommal nincs, csak olyan áramkör amihez először az egyiket, utána a másikat kell alkalmazni. Mire gondoltál pontosan az "egyesített" alatt?
Az egyesített Kirchhoff törvény
Mivel mindkét törvény mindenféle hálózatra igaz, bátran lehet alkalmazni őket ismeretlen feszültségek és/vagy áramok kiszámítására. A most megismertetett két módszerrel bármilyen, tetszőlegesen bonyolult villamos hálózatot ki tudunk számítani, feltéve, ha adottak a megfelő számú adatok. (adatok alatt feszültségek, áramok, ellenállások értékei értendők) Csak annyit kell tennünk, hogy minden hurokra és minden csomópontra felírjuk a törvényszerűségeket, majd az „ahány ismeretlen, annyi egyenlet” módszerrel az összes ismeretlen feszültséget és áramot ki tudjuk számolni. I. – Ug1 + UR1 + UR2 = 0 II. - UR2 - UR1 + UR3 + UR4= 0 A: Ie - I1,2 - I3,4 = 0 Példák: a) Vizsgáljuk meg először az I. hurokegyenletet! I. – Ug1 + UR1 + UR2 = 0 A nem aktív elemek feszültségeit helyettesítsük be az Ohm-törvény-ből levezethető U = I * R kifejezéssel. Így: I. – Ug1 + I1,2 * R1+ I1,2 * R2= 0 Az egyenlet egy ismeretlent tartalmaz, a megoldása: I1,2=Ug1/(R1+R2) b) Vizsgáljuk most a II. hurokegyenletet! II. - UR2 - UR1 + UR3 + UR4= 0 A nem aktív elemek feszültségeit ismét helyettesítsük be az Ohm-törvény-ből levezethető U=I*R kifejezéssel. Így: II. - I1,2 * R1 - I1,2 * R2 + I3,4 * R3 + I3,4 * R4= 0 Az egyenlet két ismeretlent tartalmaz (I1,2 és I3,4), de az I1,2 áram az a) pontból behelyettesíthető, így az I3,4 áram meghatározható: I3,4=I1,2(R1+R2)/(R3+R4) c) A csomóponti egyenletből A: Ie - I1,2 - I3,4 meghatározható az eredő áram: Ie=I1,2 + I3,4 d) Az Ohm-törvény-ből meghatározható az eredő ellenállás: Re=Ug1 / Ie valamint a részfeszültségek: UR1=I1,2 * R1 UR2=I1,2 * R2 UR3=I3,4 * R3 UR4=I3,4 * R4
Egy biztos, a villamosságtan nagyjai, nem voltak törvénytelenek!
(Ampertörvény, Volttörvény, Bláthytörvény)
Akkor először az egyiket utána a másikat alkalmazzák. Illetve egyikből fejtik ki a másikat. Ennek a fújolt, szuperpozíció tételével megspékelt változata volt a terhelt wheastone híd. Na ott megállt az osztály tudománya szakközépben, pedig 6-7 ember a 30-ból villamosmérnök lett, 3-4 pedig még gyűri a főiskolát.
Gyerekek ránk ne szóljanak a törvény őrei, itt a nagy offolásban! :hide:
Sajnos a mai nap elvesztettem a számológépemet (CASIO Fx-570ES) Számolni kellene soros és párhuzamos RL-t, RC-t, RLC-t. Tud valaki valami megoldást, hogy hogyan is lehetne számológép nélkül számolni négyzetgyököt, arccos-t, sin-t, cos-t? A segítségért hálás lennék
Szüleid tudják, hogy az nap nem voltál iskolában?
Az oprendszered beépített számológépét állítsd át tudományos módba. De némely honlapon is van számoló Bővebben: Link. Ha kell valamilyen képlet, írd meg Bővebben: Link
Nekem is olyan gépem van, nagyon imádom! Bár én mostanság a számrendszerbeli átváltásokhoz használom... Sajnálom, hogy elvesztetted. Esély rá, hogy meglegyen?
Egyetlen gond van, hogy holnap az iskolában elektronikus áramkörökből dolgozat soros és párhuzamos RL, RC, és RLC körökből. Így hiába tudom a képletet, ha kiszámolni nem tudom.
Négyjegyű függvénytábla? ( Én még azzal érettségiztem ) Inverz lengyel logikás TK-1024-em volt ( Van, de már lemerült benne az akku, Nagyon. ). A "sin(2+3)"-at úgy kell beírni: "2 ENTER 3 + SIN".
Én is nagyon imádtam. Remélem, hogy meglesz. Holnap utánajárok korán reggel, hogy hol hagyhattam.
A Sinus és Cosinus számolásához nem rossz de hogy számoljak négyzetgyököt számológép nélkül?
A függvénytáblában van gyöktáblázat is. Az enyémben még volt...
Pár napja sétáltam haza és csodáltam a szép új kábelt amit az új kábeltévé és internet szolgáltatónk telepített a villanyoszlopokra.
Ott láttam hasonlót, hogy csak és kizárólat két oszlop között egy szakaszon hullámzott a kábel. Szélcsendben!!! Se hóesés se eső nem volt.Gondoltam valami suhanc megdobhatta. Kíváncsiságból ott álltam legalább 10 percig és a kábel lengése NEM csillapodott! Nem hittem a szememnek. Magyarázatot én sem találtam.
Jujjj. Négyzettáblázatnak kell lennie, abban megkeresed a számot és visszanézed, minek a gyöke. Legrosszabb esetben írsz a táblázatra egy programot, számolótáblát és kinyomtatod
Köszi a dicsérő szavakat!
Az volt ám a királyság! Én kb. egy éve nosztalgiából vettem egy ptk-1024-et 300ft-ért és faragtam bele aksit, teljesen meglepett, hogy dc-dc konverterrel csinál 3v-ból 9v-ot a számológépnek az "akkupack"
Innen letölthetsz egy casio fx3600p freeware kalkulátort. Casio emulátor
Talán a "szellemi toprongy" műsorok megfeküdték a gyomrát.
Egy alkalommal Székesfehérvár felé autózva én egy komplett távvezetéket láttam így lengeni (minden kábelét!). Pedig azokban nem megy hülye műsor...
Meg is álltam az út mellett bámészkodni, de én sem találtam semmilyen ésszerű magyarázatot. Kilóméteres távolságokra el lehetett látni a napos időben és végig látszott a vezetékek hintázása. Ja és a szél akkor sem fújt.
Szerintem, ha megfelelő frekvenciával fújja a szél, akár több tíz kilóméterre, a vezetékeken végig mehet a hullámzás.
Na na . Azokon továbbítják a "nézhetőségükhöz" szükséges energiát. Mindettől függetlenül már én is tapasztaltam hasonló jelenséget.
Egyáltalán nem fújt a szél, csak a hó esett.De ami a legérdekesebb volt,hogy csak az a szakasz mozgott és nagyon erősen.
Gitárhúr? Lehet.
De ki a fene pengette meg?
Hát a hó. Ugyanúgy mint a katonák a hídon.
Jaaaa!
Az fordult meg a fejemben, hogy esetleg egy kamion nekiment valahol valamelyik oszlopnak... Olvastam utána szorgalmasan a neten a híreket, de nem találtam semmit. |
Bejelentkezés
Hirdetés |