Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   42 / 115
(#) frecsko válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Ventivel az ellenállatok hőjét akarja lejjebb kényszeríteni.

Mokka:Ennyi adatból még magad sem tudod kitalálni , hogy mit szeretnél.
(#) mokka válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Bocsi
sanyo-denki 5.2v-1.4A unipolar
valóban el-vissza számoltam
Na-először 36v-6A táp a tekercsek középkivezetésén22ohm 25w-
működik,de az ellenállás alatt elégett a panel
ezért bátorkodtam hűtőbordára rakni néhány ellenállást+venti,de nem lett jobb
Próbaképpen kapott egy 12v-8.2A-es tápot
az ellenállások maradtak a motorok csak ugráltak
viszont a melegedés maradt
5 ohmmal itt is megy,csak fűt
vezérlés nélkül is fűt,a motorokat el sem lehet fordítani
köszi
(#) dkarcsi73 hozzászólása Feb 18, 2011 /

Sziasztok!
Valaki megtudná nekem mondani, hogy MACH3 programmal megoldható-e, hogy mondjuk az INPUT1 aktiválásakor a betöltött G-kód az első sortól újra indul.
Magyarul a jelenlegi ALT-R kombinációt egy külső nyomógombra szeretném helyezni.
(#) tajtikalman hozzászólása Feb 18, 2011 /

Sziasztok! Aki nagy SERVO szakértő, segitsen nekem!
A barátom cégénél c-vágányra tettek egy cnc esztergát,
mert mechanikailag gallyza ment, kellet a hely az újnak!
Mindenki elkezdett kukázni benne, jól széthodták, lényeg.
hogy lakatos létére nekem hozott belőle egy komplett
MITSUBISHI TRA 61 A SERVO DRIVE-ot.
Megkerestem a neten, ez valami csodaszerkezet lehet,
mert hihetetlen ára van.
Én léptetőmotoros gépemet építgetem saját terveim alapján,szépen precízen,szerencsére esztergályos marós
a szakmám. szervóhajtásról még nen álmodom.
Mit csináljak ebből? SEGITSETEK! köszi (itt küldök egy
képet róla)

tra 61kep.JPG

(#) horcsab hozzászólása Feb 18, 2011 /

Tudna valaki segíteni szervó vezérlő ügyben?
Röviden a probléma:
Adott dspic30f4012-vel egy szervó motor vezérlő. A motor amit vezérelni kellene 150V-os és kb 400W. A teljesítmény oldal mindig eldurran. A dspic optoval le van választva, az IGBT meghajtó pedig IR2181. Az áramkorlát szintén le van választva ami a pic FLTA lábára megy. Az áramkorlát teszi rendesen a dolgát. Az áramkorlátot 2.5A-re állítottam be amit egy halogén izzóval próbáltam.
A szervo PWM 2kHz-en jár, az IGBTk IRG4PC40W. Az IGBT-vel védődiódák természetesen be vannak kötve (UF5404), valamint a G-E közé 18V zener. A gate 15V-al van hajtva. Szkópon szép négyszög a jel. Kissebb motorral (50W) 40V-ról gond nélkül jár.
A motorral párhuzamosan van kötve 180V-os szupresszor dióda(SUP), ami nem szólalt még meg.

Ha valaki tud kérem adjon ötletet, mi okozza a sorozatos tönkremenetelt.
Mellékletben a kapcsolási rajz.

servo.pdf

(#) kulzol60 válasza tajtikalman hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Szia

99% hogy nem step/dir rendszerü igy Te otthon nem fogod tudni vezérelni .
Amit mi amatörök használunk vezérlö programokat ( Mach3 ,Emc stb ) mind step dir rendszerü .
Szinte biztos a foton lévö nem az , kellene hozzá az eredeti szoftver is az meg hardwer kulcsos .

Számodra szerintem értéktelen .
Az is lehet hogy tévedek .

Egy közelebbi nagyobb foto jo lenne a csatlakozo környékéröl vagy valami adat táblájárol .
(#) kulzol60 válasza horcsab hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Szia

Ugyan ezt a kérdést tedd fel a cnchungary.com on a servoépités topickban és bitos kapsz rá választ .

Regelni kell hozzá .
(#) pipi válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

favágó módszer?
2 áramkörös kapcsoló, és a megfelelő bill. mátrixpontra rákötöd?
(#) dkarcsi73 válasza pipi hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Szoftveres módja nincs? Ez tényleg alpári....
(#) Antauri válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Annyira nem vágom a programozást, de szerintem írhatsz rá makrót, itt találod a leírást.
(#) tajtikalman válasza kulzol60 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Szia, köszönöm, hogy reagáltál a kérdésemre!
most összegyűjtök minden anyagot róla, és amit összekukázok kép meg adatok, meg ami létezik, rögtön küldöm!
(#) pako válasza horcsab hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Próbálj meg nagyobb holtidőt adni a hídnak, hátha összenyitnak.
(#) richy92 hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok!
Kicsit meg van halva ez a topic,ezért írok valamit.Itt van az én cncmnek a vezérlője,elég jó kis szerkezetnek tűnik,most találtam meg a linket hozzá amit úgy küldtek,mert én készen vettem a vezérlőt.Minden hozzászólást szívesen várok pl hol lehet a microsteppet állítani,hova lehet és hogyan kell végálláskapcsolót kötni stb.Majd képet is megpróbálok feltenni ha szerzek egy jó fényképezőt.Ha valaki kedvet kapna a megépítéséhez akkor szóljon és meg tudom adni a vezérlőm volt tulajdonosának az elérhetőségét akinél azért még hever egy pár db a fiókban szerintem.
V E Z É R L Ő M
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv:Richy
(#) richy92 válasza richy92 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Mármint ic beszerzésben tudok segíteni.Nekem idáig jó tapasztalatom van vele,szállításnál sérült de az eladó megjavította.A motorjaim melegszenek,mert túl nagy áram van beállítva a vezérlőn.Ha valaki tudna segíteni,hogy melyik pótméterrel lehetne lejjebb venni az áramot meg hova kellene kötni a multimétert ugye,mert pwm-el szabályoz akkor azt megköszönném.
(#) HA5AWS válasza richy92 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szia!
Én is ezzel az IC-vel építettem meg és nagyon tetszik. A mikro step a MS1 20, MS2 19-es lábakon, jumperral állítható
MS1 L MS2 L Full step
MS1 H MS2 L Half step
MS1 L MS2 H Quater step
MS1 H MS2 H Eight step
A kimeneti áram pedig a PFD láb 2,5V esetén a ref lábon állítható. A ref lábon mért feszültség 1,6* max motor áram. 0,5A -nál max 0,8V állítandó, 1A -nál max 1,6V...
Adatlapból sokminden kiderül.
Üdv: Gábor

A3977.pdf

(#) HA5AWS válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Az általam megvalósított áramkör Bővebben: INNEN van. Még javaslom az optos leválasztót hozzá.
(#) Villanypasteur hozzászólása Feb 28, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Komplett doksit keresnék bipoláris léptetők vezérlő elektronikájáról. Egy link tökéletesen megfelel. A tekercsenkénti áramigény max. 5 A lenne. Bocs, hogy nem néztem át mind a 42. oldalt, a megvizslatottak között idáig nem leltem meg az anyagot.
Kösz előre is!
(#) richy92 válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Köszi!
Majd esetleg skype-on vagy msn-en tudnánk videóbeszélgetést csinálni,hogy biztosan ne rontsam el a vezérlőt?A motorjaim 5V 1A-esek.A 3 panel közösítve van egy gravírozott panelon,amin pár db sorkapocs,egy ic meg egy kondenzátor van.Egy kép a vezérlőről És az oldal ahol található,érdemes megnézni
A vezérlővel idáig nem sok gondom volt.Néha ha kikapcsolom a tápegységet akkor a mak is benyomja az e-stoppot,de nem mindig.Ez mitől lehet?Hogyan célszerű leállítani a vezérlőt hogyha nem megy a gép?Elég hogyha kikapcsolom a tápegységet vagy először az e-stoppot is nyomjam be a makban?Végálláskapcsolókat hova lehet szerelni a képen látható panelon és záró vagy nyitó irányú végállás kell?Mekkora áramú motorokat lehet rákötni,mert elméletileg 2,5A-ig jó,de nem lesz baja ha pont egy 1,9Nm-es 2,5A-es motort rakok rá?Egyedül a tápfeszültség értéke az amit nem szeretek a vezérlőbe mert azt hiszem hogy max 18V lehet,de ezt nem célszerű megközelíteni,vagy nem sokat jelentene ha 40volttal hajtanám pl?Én egy ugyan olyan tápegységgel használom,mint ami a linken van.
Még egyszer köszönöm.
Villanypasteur:Ha bipoláris léptetőmotor vezérlő elektronikára gondolsz akkor nézd meg az előző hozzászólásomban linkelt oldalt.
(#) HA5AWS válasza richy92 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Szia!
Még én is csak tesztelem a vezérlőt, túl sok tapasztalatom nincs de az eddigiek pozitívak. A kikapcsolási gond valószínűleg az induktív visszahatástól lehet. A panelodon van sok védődióda amit a gyári adatlap nem ajánl de ártani nem árt. A képen amit küldtél csak egy egyszerű illesztő van a számítógép és a vezérlő között, galvanikusan nem választ le. Meg kellene próbálni egy ilyen áramkör használatát, idővel meghálálja a printer port és a számítógép. Aki 8 bites gépeken nőtt fel azoknál a mai napig ökölszabály, hogy a perifériát kapcsoljuk először utána a számítógépet, kikapcsolásnál fordítva, először a számítógépet, utána a perifériát. Persze lehet arra szükség, hogy a léptető motorokat feszültségmentesítsük erre ha jól emlékszem az enabled láb a megfelelő. Célszerű lenne még megnézni motorok nélkül ki-be kapcsolni a tápegységet véletlenül nem-e annak a hálózat felé termelt impulzusa zavarja meg a géped.
A végállás kapcsolókat a mach 3 gépkönyve leírja hova kell kapcsolni, de az nem a vezérlőre, hanem a printer panelre csatlakozik.
Az adatlap 2,5A max. áramot ír elvileg tudja is az áramkör, MOS FET-es a vezérlő híd. Ha nagyon biztosra szeretnél menni, az áramszabályzót vedd vissza valamennyivel. A vezérlő PWM meghajtást ad a motornak így csak az áramot kell beállítani. A 40 V kicsit soknak tűnik a max. nyers feszültség 35V az adatlap szerint.
(#) frecsko hozzászólása Márc 2, 2011 /

Sziasztok.
Valakinek megvan ez a két vezérlő nagyobb felbontásban??
(#) guliver83 válasza frecsko hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Szia
Remélem erre gondolsz!
(#) guliver83 válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Vagy ez is olyan.
(#) frecsko hozzászólása Márc 2, 2011 /

Köszönöm köszönöm
(#) frecsko hozzászólása Márc 3, 2011 /

Ezek MACH3 -al kompatibilisek??
(#) HA5AWS válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Sziasztok!
Arra azért figyeljetek, hogy a #936513 az galvanikusan leválaszt a #936517 nem.
Gabor
(#) guliver83 hozzászólása Márc 3, 2011 /

A következő IC-ből lehet építeni egy vezérlőt?
TEA3717
(#) zsoltee0001 válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Szia
Ha jól látom 2 db kell egy bipoláris motorhoz.
Elég karcsú, 1 A-t tud.
Kicsit problémás hűtőbordát fabrikálni rá.
Az Input0, Input1 rész nem világos, az lenne a DIR?
(#) Antauri válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Úgy látom az I0 és I1 az árambeállítást végzi, a bemenet a 8. láb fázisvezérléssel, Step-Dir hajtáshoz kell még elé egy előtét.
(#) guliver83 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Szia!
Nem nagyon tudom, hogy hogyan is működik, van készen egy panel ami 2db motort vezérelt, csak valahogy életre kellene kelteni, egy írógépben volt benne.
(#) richy92 válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Ha vásárolni szeretnél ilyen ic-t akkor azt javaslom hogy ne tedd,mert én is vettem majdnem ilyen ic-ket a boltos rábeszélése miatt,de nem egy ismert ic szerintem,én egy l297/298-as párost ajánlanék,az ismeretségi körömben több ember is használ ilyen ic-ket gond nélkül.
Következő: »»   42 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem