Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő
 
Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   30 / 50
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Az én végfokaimban BD249-250 pár volt. A tápfesz: 27-35V. A meghajtó tranzisztorok BC(212-182) tipusúak az IC meg amilyen volt... De mindegyik panel tudott legalább 10-140000Hz egyenes átvitelt 0Db-en. Ha most építenék végfokot akkor szintén ezt építeném meg mert strapabíró, jó hangzású igénytelen erősítő.
(#) bgsf válasza CHZ hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Mihez?
Azt a nyákot ami a képen van még tussal és csőtollal rajzoltam. De hiba nélkül és elsőre működött. Ez az egy nyákterv nem gerjedt. Volt több próbálkozás is, de némelyik már FM sávon is nyomta a zenét!
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Kitartásodhoz (30db.).
(#) reloop válasza djjohnnyb hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
A 100mA mint a nyugalmi áram szabályozhatóság felső határa került szóba. A lényeg az volt, hogy egy kezdő utánépítő ne tegye tönkre a végtranzisztorait.
Minimálisan egy ellenállással kiegészíteném a nyugalmi áram szabályozót. Az általad alkalmazott megoldást a kedvező tapasztalataid ellenére sem ajánlom senkinek.
(#) bereczk.jans válasza lamalas hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Szia! Jó 20 éve kettős tápról készítettem Texast. Nem tettem bordára én se a szinteltolót és stabil volt. Akkor rossz hangsugárzóim miatt nem becsültem eléggé -e kapcsolást. Mostanában kevés az időm, több projekt áll. Egy vázlatot összedobtam egyszerű tápegységhez. Mi a véleményetek a rajzom működőképességéről?( Én nem akarom megnövelni a kapcsolás teljesítményét) Szimulátor programhoz nem értek.
(#) bereczk.jans válasza bereczk.jans hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Op-amp táplálása 1 tápfeszültség esetén a nem invertáló bemenet brummra érzékeny. A stabilizálást, az IC túlfeszültségtől való mentesítését és a búgófeszültség elnyomását megoldja az LM317. A kompozitok emittereinek testelési gondját megszünteti a két 1000µF-s elektrolit kondi.
Új nyákot nem kell tervezni, mert bármelyikre a változtatások ráépíthetőek.
(#) bgsf válasza bereczk.jans hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Régebben leírtam hogyan lehet egyestápról hajtani a Texast, sokan lehurrogtak, de a mai napig működik és házimozi erősítőként... Megrajzolom a kapcsolást. az erősítőn semmilyen átalakítás nem kell és a táp is nagyon egyszerű..
(#) elektrorudi válasza bereczk.jans hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Szia,
A rajz szimpatikus, egy (két) kivétellel:
Az LM317-en eső feszültség túl kicsi!
Ha 36V a (nyers) táp, akkor előfordulhat, hogy egy nagyobb beütésnél "elfogy" a stab. IC-hez a táp. (nem lesz megy a kb. 3V különbség a kemenet és a bemenet között). A helyedben csökkenteném a kimenő feszültséget, mondjuk 24-25V-ra. A TL071-nek az is bőven elég lesz.
Ja... a kondenzátorok töltődésének idején (bekapcsolási tranziens) nem tudom, mi lesz a kimeneten. A hangszóróvédelem feltehetőleg nélkülözhetetlen lesz.
(#) djjohnnyb válasza reloop hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Utólag elnézést kérek mindenkitől. Itt elsősorban a 25W-os texas-ról beszél mindenki. Én a nagyobb teljesítményű változatot építem (70W), melyet szoktam Hídba is kötni és meg kell mondanom, hogy rendkívül jók a tapasztalatok. Amerre én lakok néhány Zenész ezt használja és Én is 2 ilyennel DISCO-ztam anno. Persze ilyenkor már a kiegészítő áramkörök (koppanásgátló, kimeneti védelem), nem elhagyhatóak.
(#) bereczk.jans válasza bgsf hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Ismerem a módszered.(A tápegység trafó közép kivezetését kiforrasztani. Az új testpont a pufferkondik találkozásánál lesz. A hangsugárzó is ide csatlakozik.) Én is alkalmaztam a 2x50W-s STK IC-hez, amikor kipróbáltuk a fiam méregdrága hangsugárzóival és a DC veszélyt teljesen ki kellett zárni. Saját, egyszerű hangdobozaimon öregedő botfülemmel nem találtam különbséget közepes hangerőn. Texasnál az IC-s résznél nem hiszem, hogy problémát okozna, mert annak a tápfeszültség elnyomási tényezője igen jó. A végtranzisztoroknál illetve a meghajtóknál már lehet gond egy szkópos megfigyelés során. Persze más látni a hibát, amit nem biztos, hogy hallunk.
(#) bereczk.jans válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
A 36V nem kapocsfeszültség, hanem már egy közepes terhelésnél lévő feszültség. (Kapocsfeszültségem 40-41V. 250W-t tud leadni a trafó. 5-6V-nál nagyobb eséssel nem számolok. Valódi egy tápfeszültséges kapcsolásban gondolkozom. Igaz a 22 Ohmos ellenállások virtuális testelése miatt kicsit sántít a dolog. A Texas a kompozit tranzisztorainak ellencsatolása és visszacsatolásai miatt Texas. Ezekbe kár lenne belenyúlni.
(#) laszlokunstar hozzászólása Aug 27, 2011 /
 
Ehhez a módosított erősítőhöz van-e valamelyikőtöknek nyák rajza, ha lehet sprint layout formában. Ha meglenne, nem állnék neki rajzolni, időhiányban szenvedek, mint a legtöbben.
(#) koncsik03 hozzászólása Szept 3, 2011 /
 
Helló!
A bc301-es helyett lehet használni bc300-ast?
Kösz!
(#) reloop válasza koncsik03 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Minden további nélkül.
(#) Zsoltipapa hozzászólása Szept 10, 2011 /
 
sziasztok:kérdésem a következő érdemes-e 2db texas végfokot,fázisforditó adapterrel használni,hidba kötni?
(#) reloop válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Üdv! Technikailag megoldható, mekkora tápról és hány ohm -os terhelésről lenne szó?
(#) Zsoltipapa válasza reloop hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
a táp 2x25v és 4 ómos terhelés szerinted maradhat igy?Jelenleg igy üzemel.Ha megküldöm akkor felmelegszik,ha visszaveszem szépen lehül.(nemis gondoltam volna hogy ijet szól.bődületes)
(#) laszlokunstar válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Szép magyar nyelv.
Lassabban, és pontosabban írj.
(#) reloop válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Tekintsd úgy, hogy 2 ohm -mal terhelsz egy csatornát. A végtranzisztoroknak 10A felett lesz a csúcsáramuk, kétszeres hőt termelnek (S.O.A.!). Kicsit át kéne dolgozni a kapcsolást, hogy tartósan csúcson lehessen járatni.
Ott van még a táp terhelhetősége is. 2-300W kéne a hídnak.
(#) Zsoltipapa válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
szia! nemtudom mia problémád a szöveggel?Talán nemvolt érthető.Érdekes a másik koléga megértette
(#) Zsoltipapa válasza reloop hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Láttam már töbféle texas kapcsolást szerinted sokban külömböznek egymástól?
(#) reloop válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Nem sok a különbség, azért Texas a Texas.
(Írhatnál gondosabban, a "külömböznek" biztos Nálad is pirossal volt aláhúzva )
(#) laszlokunstar válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Szia! Én is megértettem, csak ennyi a gondom:
"a táp"-> A táp
"ómos" ->ohmos
központozás után szóköz:
"így?Jelenleg"->így? Jelenleg
"üzemel.HA"-> üzemel. Ha
"igy"->így
"megküldöm akkor"->megküldöm, akkor
"felmelegszik,ha"->felmelegszik, ha
"lehül.(nemis"-> lehül. (Nem is
"volna hogy"-> volna, hogy
"ijet"-> ilyet
"szól.bődületes"->szól. Bődületes
A válaszlevélben pedig:
"szia"-> Szia
"nemtudom"-> nem tudom
"mia"-> mi a
"szöveggel?Talán"-> szöveggel? Talán
"nemvolt"-> nem volt
"érthető.Érdekes"-> érthető. Érdekes
A HE-nak van helyesírás ellenőrzője, használd, és ne kapkodj.
(#) reloop válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
A 4 ohm -mal terhelhető hídhoz találtam 2 ohm -os kvázi-komplementer kapcsolást. Bővebben: Link
(#) reloop válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Gondosan kijavítottad
(#) Pityu9 hozzászólása Szept 30, 2011 /
 
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni, megszeretném építeni ezt a Texas erősítőt néhány változtatással (a mellékelt képen bejelöltem) és ezzel kapcsoltaban az lenne a kérdésem, hogy mekora kondenzátort érdemes a nyugalmi áramot szabályozó tranzisztorral párhuzamosan kötni (ha egyáltalán érdemes), és az általam módosított rajz működőképes-e, és megfelelőek-e a régi BC301/303-as tranzisztorok, vagy érdemes valami mással kiváltani amivel jobban szólhat. A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!
(#) reloop válasza Pityu9 hozzászólására (») Szept 30, 2011 /
 
Szia! A módosítás előnye, hogy TL071 -et használ.
A feszültség generátorra kötött kondenzátor jótékony hatásáról még nem hallottam. A BD139 célja a hűtőbordára szerelhetőség lenne? Annak nem sok értelme volna, mert a nyugalmi áram ingadozása nem a BD, hanem a BC tranyók hőmérsékletétől függ.
A BC301/303 páros remekül bevált ennél a kapcsolásnál, nem változtatnék rajta. A bemenetről eltávolított paralell dióda nem okoz gondot.
(#) elektrorudi válasza Pityu9 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /
 
Ez egy sok évtized óta működő, nagyon jól kidolgozott konstrukció. reloop mindenben megválaszolta a kérdéseidet, de két gondolatot fűznék hozzá:
- az antiparalell diódákat sem hagynám el. A 22p kondenzátor miatt előfordulhat olyan szélsőséges üzemállapot, hogy szükség lehet rájuk.
- a nyugami áramot állító potit lecserélném egy ellenállás+poti kombinációra. A "miértje" a téma előző oldalain olvasható.
(#) Pityu9 válasza reloop hozzászólására (») Okt 1, 2011 /
 
Üdv!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek, megfogadom a tanácsotokat. A DB139-et tényleg azért raktam bele, mert azt könnyebb felfogatni a hűtőbordára, de ha annak nem olyan a hőfokfüggő erősítése mint a BC182-nek, akkor nem azt fogom bele rakni.
Üdv!
(#) reloop válasza Pityu9 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /
 
Csak a pontosság kedvéért: A BD139 hőfokfüggőségével semmi gond. Ennél a kapcsolásnál a nyugalmi áram beállító tranzisztort felesleges a hűtőbordára kötni. Nincs hőmegfutási veszély. Sőt a nyugalmi áram beállító tranzisztor felmelegítésével a kimenőjel torzulni fog a nullátmenet közelében. (Ennél a topológiánál ezt nem lehet elégszer leírni.)
Következő: »»   30 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem