Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   105 / 148
(#) Lac364 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Pedig két feritt magra gondoltam.Azt hiszem még gondolkodom rajta hogy is lenne jó.Számolgatok..
(#) Lac364 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 2, 2011 / 1

Számoltam.Erre jutottam.

A maximálisan megengedett teljesítmény:58x40x18mm Toraid feritt mag

Pmax_cs = Ae2 * 4 * f =1,68x1,68x4x40000=451584mW=451,584Watt

Primer menet szám

Np = (Up * 10000)/(4 * Bmax * Ae * f)

Np = (13,5Vx10000)/(4x0,2Tx1,68cm2x40000Hz)=2,51...menet=3menet x2primer

Nsz=(80vx10000)/(4x0,2Tx1,68cm2x40000hz)=14,8...menet=15 /2szekunder

Ellenőrizés nem fog-e telítődni a ferrit mag az adott menet szám feszültség mellett:

B = (Up*10000)/(4,44*f*N*Ae)

B = (13,5Vx10000)/(4x40000x2x1,68cm2) = 0,25Tesla

Primer maximális áram

Ip = P / Up = 451Watt / 13,5V = 30,74Amp

A szekunder tekercs maximális árama

Isz = P / Usz = 451Wat / 80V = 5,63Amp

A huzal átmérők meghatározása

primer tekercs vezetékének minimális átmérője

Dp = 1,13 * Gyök(Ip / 5A/mm2) =2,8mm =0,2mm huzal 200 szál

szekunder tekercs vezetékének minimális átmérője

Dsz = 1,13 * Gyök(Isz / 5A/mm2) =1,2mm =0,2mm huzal 36 szál

Mi a véleményetek?
(#) Lac364 válasza Lac364 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

A tl431 feszültség szabályzó mellett a szekundert szerintem 18-20 menetre tekerve.
(#) szucsip válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Miért ne lenne hozzá köze? Ha nagy az AL érték, akkor nagy lesz a primer induktivitás, túl nagy, akár már 1 menetnél is. Persze le lehet vinni a frekvenciát, de akkor csökken a magon átvihető teljesítmény is (ugyan akkora indukció mellett).
(#) Lac364 válasza Lac364 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Talán még kiegészíteném annyival ,hogy a primert 260 szálra emelném ,mivel az akkumulátorban lévő feszültség nem mindig 13,5V lehet akár 11V is akkor a primer max áram 41A.Így 11V akkumulátornál is kivehető a max teljesitmény.Elvileg
(#) (Felhasználó 46585) válasza szucsip hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

És mi köze van a primer induktivitásnak az átvihető teljesítményhez? ( nyilván ne szélsőségekben gondolkozzál ) Semmi. A mágnesezőáramhoz van köze, ami fordítottan arányos az induktivitással. ( ha feltételezzük, hogy a vasmag nem telít be ) Én már ezt a dolgot annyiszor leírtam, még egyszer nem fogom. De ha csak arra gondolsz, hogy az itt használt képletben, amivel a primer menetszámot állapítjátok meg nem szerepel az Al... ebből egyenesen következik, hogy ahhoz, hogy egy trafó működjön, még vasmag sem kell.

Nem kevered véletlenül az indukciót, meg az induktivitást?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Lac364 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Tételezzük fel, hogy a táp minimális betápról jár, mondjuk 10 V-ról és nincs a trafónak szórása, meg nincsenek a körben ohmos veszteségek, stb, szóval, ideális. A szekunder áram, az jó, ha egy graetz van a kimeneten egyenirányítani. A primer áram is jó lenne, ha csak egy primer lenne. De, kettő van, amiken felváltva folyik áram, ahogy a tranyók kapcsolgatnak. Tehát, ez csúcsértékben 450/10=45 A. A primer tekercselést viszont nem ez az áram melegíti, hanem ennek az áramnak az effektív értéke, ami 45/gyökkettő.
(#) Lac364 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Ami azt jelenti hogy 45/gyök2=45Amp/1,41=31,91Amp
Ezekszerint megfelel a 0,2mmx200Szállas érték?
És a szekunderen?Ott is ezt a képletett használva?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Lac364 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Attól függ, hogy milyen áram folyik a szekunderen, vagyis milyen a kapcsolási rajza a szekunder oldalnak.
(#) Lac364 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Na igen.Ezt még nem tudom.Mivel valójában két toraidra gondoltam.És nekem ,nem tudom miért de mindig gondom volt a szimmetriával.Magyarán nem volt a kimenet szimetrikus.Pl: +42V -38V és terhelve is .Biztos hogy párhuzamos szálakat húztam a szekundernek ezért nem is értettem miért voltak eltérések.Ezt kerülendő úgy gondolom hogy a két toraidon lévő két szekundert külön egyen irányítanám majd így kötném szimmetriába ,és dupla tl431 -es feszültség szabályzót tennék.Viszont akkor két sg3525 kellene hacsak más módszert nem találnék ki a feszültség szabályzásra.
(#) Lac364 hozzászólása Okt 3, 2011 /

javitás:

B = (Up*10000)/(4,44*f*N*Ae) Ez a szinusz vezérlésre való.

B = (Up*10000)/(4*f*N*Ae) Ez a négyszög vezérlésre.

De ezt gondolom mindenki kivülről fújja.
(#) Suncorgo válasza Lac364 hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

A kapcsoló üzemű topicban folytattam a pályafutásom
(#) szucsip hozzászólása Okt 10, 2011 /

Sziasztok!

Végre tudtam tesztelni "labor" körülmények közt a tápomat , amit a 91. oldaltól lehet megnézni, néha néha tettem fel képeket és módosításokat.

Az a helyzet, hogy 13V bemeneti tápfeszültséggel a kimeneten 45V feszültséget tudtam "stabilan" tartva mérni úgy, hogy 11,9 ohm volt a terhelés.

Ez kb 170W kimenőteljesítményt jelent. A felvett teljesítmény pedig valamivel 200W alatt volt. Tehát a hatásfok 85% -ra becsülhető.

Ez eddig szép, és jó. Viszont nagyon melegedtek a vezetősávok. Sőt, füstölt 1-2 átkötés is. Azokat próbáltam vastagítani. A FET -ek is eléggé fűtöttek, tartósan nem tudtam bekapcsolva hagyni a tápot.

Aztán egyik kísérletnél beállítottam 42V-ot a kimeneten, és leterheltem a tápot 8,3ohm-mal. A kimeneti feszültség ekkorra már csak 36V lett.
Kb fél perc alatt nagy pattanást hallottam, és láttam, hogy átégett az egyik vezetősáv. Aztán levettem róla gyorsan a tápot, de még ekkor is füstölt. Bizony a gate-ellenállás füstölt (5,6ohm), mert az egyik fet gate-je ráégett a source-ra.

A fetmeghajtó csodával határos módon túlélte.

A kérdés: miért forrósodott minden, és miért halt meg a FET? A kimeneten egyébként 39menetes, sárga pc táp magból tekert folytó volt. 100kHz frekvencia.

Nem tudom, hogy ide írtam-e már, de R-C snubberekkel jól elláttam a trafót, és környezetét.

Mitől mehetett tönkre a FET? A réteghőmérséklet ment volna fel? Vagy esetleg egymásra nyitottak volna? (amit kétlek, mert elég gyors a meghajtás)

Hogyan lehet csökkenteni a drain-en kialakuló feszültségtüskéket? (talán az és a hőmérséklet együttesen nyirták ki a fetet?)

És mi az a szort induktivitás? Azt hogyan lehet csökkenteni?
(#) Tök Ödön válasza szucsip hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

Idézet:
„A kérdés: miért forrósodott minden, és miért halt meg a FET?”

vedd ki a fet gatejéröl az ellenálásokat.
ez a táp egyébbként nudli. a hs 500 hangvátojábol kiguberált 9500al értékü fazékmagbol (légrés kiköszörülve) sg 3525 ic-vel simán leröffen 1500w minden melegedés nélkül. igaz nem tudom egy percnél tovább terhelni mert a tápon kivül minden más füstöl.
(#) szucsip válasza Tök Ödön hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

Szia!

Köszönöm a gyors választ, de nem merem kivenni az ellenállásokat, mert -igaz most nem mértem, de- már így is kardélen táncoltatom a meghajtót. 1,5A csúcsra képes, és 400mA "konstans" áramra. Jelenleg is nanoszekundomok* alatt nyitnak-zárnak a FET-ek. (azaz nyitottak ) Teszek be képet a GS feszültség alakulásáról, és megjegyzem, hogy ez a fotó még a 8,2ohm -os gate ellenállásokkal készült, most viszont 5,6ohm a gete ellenállás.

Tehát a melegedés java része szerinted a kapcsolási veszteségekből jön ki? Ez elég durva, mert eddig úgy gondoltam, hogy pöpec a meghajtás.

Azt nem írtad, hogy milyen trafót használtál a tápodban!

Én áttekerés nélküli PC táp trafót használok. Nem tudom, hogy mi lehet a baj, hogy miért mászik az egekbe a primeráram. Nem lehet, hogy a fenthagyott 2×4 menetes tekercskiegészítések kavarnak be? Esetleg túl sok a szekunder menetszámom (110V a szekunderek feszültsége a középkivezetéshez képest)

A PC tápos sárga folytó vasmagnak mennyi lehet az AL értéke?
(#) Tök Ödön válasza szucsip hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

valami marha nagy gebasz lehet mert az a trafo is jo. simán le kell jönni vagy hatszáz wattnak 100khz-n. lehet hogy menetzárlatos. a schotyknak legalább 100 voltosnak kell lenni a tüskék miatt.
egyébbként amit leirtam az egy kisérlet verzio orion hangváltobol kiguberált fazékmaggal. ki lett köszörülve belöle a légrés. brutális! simán hazavágta a huszkilos teherautokhoz valo aksitöltömet.
(#) szucsip válasza Tök Ödön hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

Jó, tehát a trafó volt a hangváltó magjából? Így már érthető. Szerintem a PC táp trafója 600W-ot azért nem tudna... Igaz nem melegedett, de áttekerés nélkül tutira nem jön le róla 600W. Eredetileg 70kHz körül ment, tehát felvittem a frekvenciát, a menetszámot meg csökkenteni kellene ilyenkor.

Nem hiszem, hogy menetzárlat vagy bármi egyéb lenne vele. A kérdés az, hogy a szabadon fityegő tekercsek kapacitív vagy induktív módon megrángathatják-e a fetek áramát. A dupladióda pedig 200V-os, és még csak nem is melegszik.

Esetleg le kéne tekernem abból a 2×21 menet szekunderből..? Ha kisebb a szekunderem menetszáma, akkor kisebb induktivitású fojtó is elég?
(#) Ge Lee válasza szucsip hozzászólására (») Okt 11, 2011 / 1

Inkább a Uds-ről illetve a primerről kellett volna képet csinálnod. Elég régen szedtem már szét PC trafót, de ha jól emlékszem annak a szekunderei nincsenek szoros csatolásban, tehát a push pull táphoz egyáltalán nem jó primernek. A szekunder sem lesz jó mert nem középen van megcsapolva az eredeti primer, hanem belül 18 kívül pedig 20 menet van vagyis véletlenül sem lesz szimmetrikus. Nem tudom milyen fetet használtál de gondolom 50-60V körülit. Szerintem simán nem bírták a nagyobb áramoknál kialakuló tüskéket. Meg kell nézni milyen a terhelt Uds. Néha az is segít egy kicsit ha lassítod a meghajtást, nagyobb lesz ugyan a kapcsolási veszteség de nem lesznek akkora tüskék.
(#) szucsip válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Az Uds -ről is készítettem képet, elég jól néz ki. Eleinte jó nagy tüskék voltak, de tettem be RC tagot a primer tekercsekkel párhuzamosan, meg persze a szekunder oldalra is, így csökkentek a tüskék. Persze a tegnapi 170W-os mérésről nem volt kép...

IRFZ44N feteket használtam. Az miért baj, ha a szekunder (vagyis ami anno primer volt) nem szimmetrikus?

Mi történik akkor, ha nem szoros a primer tekercsek csatolása? Hogyan lehet szorosabbá tenni?
(#) Ge Lee válasza szucsip hozzászólására (») Okt 11, 2011 / 1

Gondolom szimmetrikus tápot akarsz belőle, de a régi kettéosztott primerrel az nem fog menni mert nem azonos a menetszám. Ha a két primer (volt szekunderek) közt nagy a szórás, akkor jó nagy feszültség tüskék lesznek a feteken, amit azok már nem fognak elviselni. Ha nem kellően szoros a primerek csatolása (fordított PC trafó esetén ez a helyzet) akkor a snubber sem segít. Javít valamit rajta, de a terhelés növeléskor lesz egy olyan pont ahol meghaladja az Uds a fetre megengedett értéket. Ez történhetett most is.
(#) szucsip válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Áá köszönöm, végre értelek. Egyébként nem, nem akarok szimmetrikus tápfeszültséget. Szimpla feszültséget akarok. A fő kérdésem az, hogy miként tudnám kellően szorosan csatolni a primer tekercseket (amik ugye az eredeti szekunderek voltak, a maguk 3-3 menetével).

Jól sejtem, hogy ha nem elég szoros a csatolás (de akkor már nem inkább a primerek és a szekunder között kéne javítani a csatolást?), akkor a transzformátor egy tekercsként funkcionál önindukciós szempontból?
(#) Lac364 válasza Suncorgo hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Kapcsoló üzemű topikból legalább 10-et találtam kapásból Melyikben is?
(#) Ge Lee válasza szucsip hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

A primer - szekunder csatolása elég jó, 6uH körül van. A mostani primereddel (volt szekunder) az a baj, hogy 2db 0,7-es huzalból van (ha jól emlékszem) mindkét fele, amiket még pluszban elválaszt egymástól egy sor szigetelés is. Erre azért nem vennék mérget, mert nagyon régen szedtem már szét PC trafót, és képeket sem csináltam róla csak az emlékekre hagyatkozom. Azt kellene csinálni hogy 0,4-esből vagy amilyen huzalod éppen van összefogni 10-12db-ot, ezt egyben feltekerni és a végén szétválogatni 6-6db-ra. Mindezt úgy, hogy az egész benne legyen az osztott szekunderben. Tehát a szekunder fele van alul, rajta a két primer együtt tekerve, majd legfelül a szekunder másik fele. így kicsi lenne a szórás a primerek és a primer-szekunder között is.
(#) szucsip válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Tehát a primer (ami az eredeti, vagy az én áramkörömben használt primer?) szórt induktivitása 6uH körül van? És ez jónak mondható?

Én úgy emlékszem, hogy a PC táp trafójának tekerését primerrel kezdik, aztán szigetelő rézfólia (az miért van benne..?) aztán jönnek a szekunderek, 3*3menet+4menet (és ez szimmetrikusan). Majd újabb rézfólia, és a maradék primer. Én is csak emlékezetből mondom.

Leírtad, hogy miként javaslod a tekerést. Nem tudom, hogy van-e itthon kellő mennyiségű huzalom. Amúgy gyakorlatilag ugyan úgy kéne az elmondásod szerint visszatekerni (mármint elrendezés szempontjából), mint ahogy most van. Annyi különbséggel, hogy megduplázódna a primertekercseket alkotó szálak mennyisége, és nem lenne bent a két rézfólia.

Nekem amúgy a szekunder is dupla. Tehát középmegcsapolásos szekundert akarok. Nem lehetne valahogy a primerek közé beszorítani a szekunderek menetek egy részét? Primer menetszámot 3menetesre hagynám, a szekundert pedig a mostani kb 20 menetről 14-re csökkenteném.

Még egy pár kérdés: a szekunderek szórási induktivitása nem transzformálódik be valahogyan a primer körbe? Ha most semmi más nem történne a trafóval (feltételezzük), csak a szekunder menetszámok csökkennének, akkor a primer oldali feszültségtüskék változnának?

Továbbá: figyelembe kell-e venni valami féle parazita kapacitást, vagy azok elhanyagolhatóak?
(#) EgyGabor hozzászólása Okt 16, 2011 /

Sziasztok!Albinolynx kollégával próbálkozunk de sajnos nem sikerül elindítani a gyári erősítő tápot!! Ezért arra gondoltam hogy építek egy másikat ugyebár meg van a gyári "trafó" 8 db IRF24N tranzisztor KB egy 300 wattos táp kellene nekem védelemmel valami egyszerű de megbízható táp kellene nekem!! tudnátok valami jó kapcsolást küldeni nekem esetleg nyák rajzot is hozzá ? ?? Csak nekem max. +-35 volt kell!erre gondoltam
(#) pinyó39 válasza EgyGabor hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Annak idején a "Terminálon" sokan megépítették, biztosan működik, P. Gy. cimborám követte el a nyákot min 10 éve.
(#) EgyGabor válasza pinyó39 hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

És milyen berendezés kell nekem hozzá hogy be tudjam állítani meg tesztelni tudjam nehéz egy ilyen tápot meg építeni ??
(#) pinyó39 válasza EgyGabor hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Ha kened vágod a témát és építettél egy pár ilyen tápot, elég egy multiméter. A régi táppal mi lett , biztos hogy javíthatatlan? Ha szénné égett a NYÁK is akkor szoktam csak a gyáritól eltérő megoldást keresni. Dobhatnál egy képet róla, hátha valamelyikünknek eszébe jut egy jó megoldás rá.
(#) EgyGabor válasza pinyó39 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Hát a nulláról még nem építettem ilyen tápot csak javítottam állatába kicseréltem benne a kipukkant alkatrészeket és mentitt vannak képek vagy kellene a nyák oldali részről is kép?? Úgy kezdődőt az egész hogy kb 500 forintomba került az erősítő a fettek elvoltak szállva a tápba kicseréltem őket és elindult a táp bekapcsolásnál ég a Protect meg a Power led de a protect el is alszik és csicsergős hangot adott ki magából kicseréltem a vezérlő ict mert aszt mondták hogy lehet hogy rossz de semmit nem változott most ott tartok hogy már nem cicereg de valahol zárlat van mert a pozitív ággal sorba rakok egy égőt és kigyullad!
(#) pinyó39 válasza EgyGabor hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Nézd meg a végfok részt is abban is kell valami hibának lennie.
Következő: »»   105 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem