Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő-transzformátor szabályzása
Lapozás: OK   14 / 27
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
A célom a működésre bírás. A villamos szekrény, amiből kibontottam, össze volt nyomva felére egy részen, és ez pont ott volt. Az egyik gate kivezetés kiszakadt, meg az AK kivezetés rázárt a másik A-ra is. Keményen meghajlott a többi kivezetés is. Le is vehettem volna a házáról a lapkákat, de nem akartam, viszont a közös AK pontot szétválasztottam. Egyébként ezzel az egy tirisztor modullal is teljes értékű hegesztőtrafó egyenirányítást és szabályzást lehet csinálni.
(#) AccessDenied válasza maszek0005 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Miért olyat? Csak mert a BC557 PNP a BC 107 meg NPN.
(#) granpa válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Nagy machinátor vagy , remélem jók lesznek a mérési eredmények (terhelés próbák), és fel tudod használni!
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Most vittem be dip-be a kapcsolást.

schema.dch
    
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Az ajtót megtudom nyitni de ezt nem. Ha megkérhetlek, mellékeld a program nevét amivel meg lehet nyitni.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Diptrace, 200 likacskáig ingyenes (de lehet több), és nagyon egyszerű program. Kapcsolási rajzból tervezi a nyákot.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Új eredményt értem el. Az első képen látható kapcsolást valósítottam meg, de itt is az volt a hiba, hogy üresjárásba a poti kb középső állás tartományába leverte a biztosítékot. Gyanítottam, hogy azért van, mert üresjárásban a trafó szinte teljesen induktív jellegű terhelés, azaz az üresjárási áram szinte csak a főfluxus fenntartására folyik. Ezért valószínüleg ahogy a gyújtásszüget csökkentettem, egyszer csak elért a hatástalan gyújtásszög tartományba, ahol az indukciós áram miatt már a nem tudott megnyitni a tirisztor, ami a következő periódusba a vasmag túltelítődését okozta, ami miatt akkora áram alakult ki, hogy leverte a biztosítékot. Ami miatt a közép tartomány alatt meg nem oldott le a biztosíték, az valószínűleg azért volt, mert olyan kicsi gyújtásszöget kapott a trafó, hogy nem tudott komoly telítődés kialakulni. Viszont ahogy felvettem az ívet, már bárhova lehetett csavargatni a potmétert(állítani a gyújtásszöget) anélkül, hogy a biztosíték leoldott volna, ami valószínűleg azért volt, mert a trafó induktív ellenállása lecsökkent a terhelés hatására, és így kisebb gyújtásszög is hatásos volt.

Így aztán csináltam egy kis szűrést a magas frekvenciás zajok szűrésére, egy 150nF 275V-os kondi és egy 100ohm 2W-os ellenállást sorba kötöttem, majd a katódok közé kötöttem, plusz, ami a legfontosabb, hogy egy 100W-os izzót kötöttem a katódok közé, ezzel biztosítva az üresjárásban adott hatástalan gyújtószög periódusában a vas előmágnesezését, és láss csodát, tökéletesen ment a trafó üresjárásban is, és hegesztés közben sem oldott le a biztosíték. És mintha a maximális áram is több lett volna. Az biztos, hogy így most tökéletesen működik, és kb 95-5%-ig szabályoz a kapcsolás, tehát szerintem akár 20A-el is tudtam volna hegeszteni.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Sőt, arra most jöttem rá, hogy mivel az izzó ellenállása hidegen elég alacsony, ezért maximális állásba nagyobb kell legyen a teljesítmény, mert amíg a tirisztor nem tud megnyitni, addig az izzószálon keresztül már kapja a primer a fordított feszültséget a feszültség null átmenet után.

Meg az előző hsz-be fordítva írtam vagy két dolgot, de remélem értitek.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
A pot méter hány wattos?
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Sima, csak arra kell figyelni, hogy 230V-osat vegyünk. Miért kérded?
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
A sima füstöl!
Min 2W-os kell!
A 230-as milyen? olyat még nem láttam..
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Nekem semmi baja nem volt 230-as az olyan, ami nem 100V-ig bírja, mint az olcsóbbak, meg lehetőleg műanyag kivitel. Most olvasom, hogy ez is csak 250V DC, de 500V-tal tesztelik őket. 0,2W-osnak írják ezt a potit, és nekem nem füstölt.
(#) gyuri65 hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Szia Access! Menetzárlatos lett a szekunderem amit én tekertem. Valószínűleg sérült a selyem valamelyik hajtásnál. Nem is ez a lényeg letekertem és most nagyon figyelve újratekertem a szigetelést is megoldva. Az lenne a kérdésem hogy most jobban sikerült mert 23V helyett most 26Voltot tud. Maradhat így vagy mi legyen? természetesen a másik oszlopot is áttekerem.
(#) gyuri65 válasza gyuri65 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Hülyeségeket mértem! Valószínű hogy a hálózat variál mert most 24V mind a két tekercs. Bocs a marhaságokért! Üdv: Gy.
(#) gyuri65 válasza gyuri65 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Bocsánat! Marhaságokat mértem valószínű a hálózat ingadozik most 24V mind a két tekercs. Elnézést! Marad minden ahogy van. Üdv: Gy.
(#) mpisti válasza gyuri65 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia Gyuri!
Ne aggódj, ha 1-1,5V különbség lenne a két tekercs között,az sem lenne probléma, ugyanis kiegyenlítenék egymás feszültségét. Örülök hogy már itt tartasz.
(#) pjg válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Ezen még több adat van. Igaz Cseh nyelven de OCR-s. Így könnyen áttehető a fordítóba.
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Sajna az OCR el van barkácsolva...
(#) kadarist válasza pjg hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Ez lengyel nyelvű, tehát lengyel fordítást kell eszközölni.
(#) AccessDenied válasza pjg hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Elég jól néz ki. Csak azt nem értem, hogy minek kellenek a 25 amperes diódák? A 6 ohm 40W ellenálláson max kb 2 amper folyhat, meg a kapcsoló ugye 1A-es. Meg a lengyelbe szerintem a félig vezérelt egyenirányító híd anódja utáni rész a 30. oldalon el van rajzolva, ott nem tudom, hogy hogy folyhatna hegesztéshez elegendő áram. mpisti ha eljuttatnád a kapcsolási rajzot jó minőségbe, csinálnék belőle egy nyákot, és kezdeném a beszerzést.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 11, 2012 /
 
Meg most keresem, hogy milyenek legyenek a relék, és K1 meg EZ relék tekercsei 24V váltót kapnak? Plusz a K2 kapcsoló tekercse is 24V váltót kap, amikor 12V-ot ír rá... Most nézem a lengyelben ott azért 24V-os van.

Aha! Az "EZ" tekercs az a gáz mágnesszelepe. Igazából MMA-hoz a kapcsolás fele szükségtelen, de nem egy bonyolult dolog, úgyhogy lehet jobban megéri kiképezni a helyét, és elhagyni a reléket, és K1 helyére betenni egy kézi kapcsolót MMA-hoz, és akkor a Pr2, C2 is felesleges, és tényleg elég lesz egy 24V-os trafó. Ezen kívül az impulzus üzemmódhoz tartozó potik helyett is elég lesz egy fix ellenállás, vagy rövidzár, mivel a potik is drágák. Lehetne ezt bőven butítani sima MMA-hoz. Egyébként is a 3 áramkörös relé az valami speciális cucc, R15-ös típusú kapcsoló? Azt mondjátok még meg nekem, hogy az előtoló motort mi szabályozza ebben a kapcsolásban, vagy hogy hol van bekötve?
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 11, 2012 /
 
Közbe rájöttem, azért nincs előtolás, mert ez argonos.

Ha minden igaz, akkor ha a pirossal lehúzott alkatrészek nem kerülnek be, és a kék átkötések igen, akkor tökéletesen menne MMA célra a szabályzó? Talán a sárga karikában lévő rész még kellene, mert úgy vettem ki, hogy az valami kontroll impulzust(?) generál, de a 2-es potihoz tartozó rész az az impulzus szüneti áramot állítja, a 3-as poti és hozzá tartozó rész az impulzus szélességet, a 4-es poti a hozzá tartozó rész pedig az impulzus szünet szélességét állítja.

Még hogy nem lehet 555-tel tirisztort hajtani! Csak egy jó impulzus trafó kell hozzá.Egyébként nem tudom, mit írtak ezek a lengyelek, amit a fordító így fordított: "Egyes pénisz generátor" Azért remélem csak egy hegesztőtrafó lesz belőle!
(#) pjg válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Előtoló motor? Ez TIG berendezés.
(#) Mályi László válasza pjg hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Ebben a formációban igazad is lehet. De nézd át jobban a rajzot akkor rá jössz a panel nem csak praktikus hanem univerzális is. A fő transzformátor dönti el hogy milyen betű jellel kerül forgalomba. Persze olyan kiegészítőket tesznek hozzá amilyen jel lesz az elején, hátulján, valahol.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Azért én a kapcsolást ennyire nem herélném ki. A K1.1 kontaktor vezérlését például benne hagynám, mivel a magas gyújtófeszültségre kisebb beállított áramtartományban is szükség van. A gáz vezérlés persze MMA üzemben nem kell. Az 555-el is lehet tirisztort hajtani mivel van küszöbérték figyelés benne. De erre a célra szerintem sokkal jobb egy céláramkör, még ha kissé drágább is.
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Igazából fixre kellene kötni a K1:1 és K1:2 kapcsolókat... A sárga karikás részre mondjatok valamit, hogy az ott mire szolgálna, mert én még nem jöttem rá.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Szerintem önállóan semmire sem jó, de az alatta levő résszel együtt az impulzusüzemet tudta.
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Szerintem meg rosszul gondolod. Jobban átnéztem, és anélkül nem is működne semmi, mert ez csinálja az 1,47kHz-es alap jelet, ami miatt az impulzus trafó működni fog, és nem 50Hz-es 35-38V-os impulzusokat kap. Igazából amikor US2 jele pozitív, akkor T3 kinyit, ezzel lehúzza T7 bázisát a földre, így nem kap jelet az impulzus trafó, nem nyitnak még a tirisztorok. Aztán a PR1-el beállított idő elteltével US2 kimenete 0V-ra vált, ezzel zárja a T3-at, és engedi, hogy R23 ellenálláson keresztül T7-et US6 1,47kHz-es jele vezérelje, tehát az impulzus trafó kapja az impulzus csomagokat, amit US6 állít elő, így a tirisztorok kinyitnak. Mindezt ismételgeti másodpercenként 100x (valószínűleg azért, mert VT2-ről kap egy reset jelet null-átmenetkor)
Mondjuk valami ilyesmi magyarázatra vártam volna valakitől, aki nagyon benne van a témába.

Közben fordítgattam:

A 12V-os fesz stabot 2mm vastag 8cm^2-es bordára kell szerelni.

Az impulzus trafó EI magos trafó, nem ferrit (gondolom, mert a ferrit szó nem volt sehol a szövegbe), a keresztmetszete 1cm^2, a primer 100 menet 0,2-es huzal, a szekunder 70 menet 0,2-es huzal, és ajánlott a VD9, VD10 polaritását belőni szkóppal (szerintem elég ha csak nagyon odafigyelünk a tekerési irányra).

D3, D4, R1, R2, C1 a hegesztési ív stabilitását növelik, R1-et hűteni kell

Nagyjából ennyi fontosat vettem ki a szövegből. Mellékletbe csatolom a szöveg szó szerinti fordítását, ne tévesszen meg benneteket, több, mint fél órámba került hogy egyáltalán ilyen állapotba hozzam.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 12, 2012 /
 
És az impulzus trafó gerjesztése 1 / (3 * 4 * 1470 * 0,0001) = 0,567T lenne, ha váltakozó irányba kapná az impulzusokat, de mivel egyenáramú gerjesztést kap, ennél valószínűleg valamivel nagyobb lesz.

Itt a végleges butított kapcsolás, ami kézi bevonatelektródás ívhegesztéshez jól fogja vezérelni a szekunder oldali teljesítmény-tirisztorokból felépített félig vezérelt egyenirányító hidat reményeim szerint.

Még gondolkodom, hogy a kapcsolásba helyet kap egy jó csatlakozó sor, és egy kapcsoló, amivel egy kiegészítő panelen csatlakoztatható lehetne az áramkör többi része.

MMA.jpg
    
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Te egy szerencsés ember vagy, mert van időd a gép előtt ülve törni a fejed egy kapcsolási rajz működésének megértésén. Én viszont -ritka kivételtől eltekintve- csak azt a néhány percet tudom a gép előtt tölteni, amit a munkám megenged.Ezekben a rövidke időszakokban írok a fórumba okosságot vagy butaságot attól függően,hogy az adott problémával már volt dolgom ,vagy csak elképzelésem van a problémával kapcsolatosan. Egyébként egyáltalán nem biztos hogy rosszul gondoltam, ugyanis a fázishasítós gyújtás nem minden esetben működik impulzussorozatos gyújtással,bár kétségtelenül ez a legjobb módja az induktív terhelésű tirisztor gyújtásának. A sima fázishasító IC-k közül egyik sem ad a tirisztornak/triac-nak impulzussorozatot egy félhullámon belül, ezt mindig külön áramköri megoldásokkal állítják elő. Csak a nullátmenet utáni küszöbértéket figyelik, hiszen ettől függ hogy egy félhullámban hány fokig van az adott szabályzóeszköz begyújtva. Aki ezt a kapcsolást megalkotta, valószínűleg a rendelkezésére álló IC-kből-ami kizárólag 555-ös volt- építette fel az áramkört. Egyébként az IC2 felel a szinkronért, tehát a gyújtási szög ettől az IC-től függ. De- építsd meg és próbáld ki hátha nem írt butaságot az orosz.
Következő: »»   14 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem