Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szilárdtest relé

Témaindító: zolee, idő: Feb 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 30
(#) sniperx válasza Sebi hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

230V-os van nálam is, de mókolni nem lehet, ipari berendezésbe menne ilyen. Szerintem futok pár kört ezügyben akkor a képviseleteknél.
(#) Gezaba hozzászólása Aug 28, 2012 /

Sziasztok!

Tl-wrt841N es routerrel szeretnék 2db 50-100W, 230V os ventillátorokat kapcsolgatni . Valószínűleg a legegyszerűbb ha a gpio lábakat használom fel amire eredetileg a működést jelző ledek vannak kötve. Valószínű 3,3v TTL. Az SSR-t sorba kötném a venti kapcsolójával. Szükség van ilyenkor induktiv tüske elleni védelemre.Ha igen akkor milyen diódával kell ezt megoldani? Milyen SSR lenne nekem jó?
(#) Sebi válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Használhatod pl.
ezt
Váltakozó áramú alkalmazásoknál nem alkalmazható diódás védelem, nem erre van szükség. A kapcsolóeszköz (relé, triac, tirisztorpár) kimeneti pontjaira RC tagot illik tenni a feszültségcsúcsok levágására. Újabban varisztort is alkalmaznak erre a célra. Ezek az alkatrészek mechanikus relénél késleltetik az érintkezők beégését, félvezetőnél pedig csökkentik a nem kívánt (egy-egy félperiódusnyi) bekapcsolások lehetőségét.
Ilyen kis teljesítményű fogyasztók bekapcsolásához olcsóbb, ha optotriac-triac összeállításból magad építed fel az áramkört.
(#) Sebi válasza Eteroxee hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Amit találtál, az úgy feszültségben, mint áramban megfelelő. Ez - egy feltehetőleg IGBT kimenetű - optocsatolóval leválasztott bemenetű szilárdtest-relé. Ha a bemenetére építesz egy impulzusszélesség-modulátort, akkor egy sima potméterrel tudod szabályozni a fordulatszámot ("gázkar").
(#) Gezaba válasza Sebi hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Köszi a gyors választ.
1000 HUF ért tudnék ilyen szerezni szerezni.
Crydom HD4812
PTO 22 240D10
Ezek is jók? Melyik lenne a jobb nekem? Milyen ellenállás és kapacitás kell az RC taghoz?
Milyen optotriac-triac kellene ha építeném?
(#) Orbán József válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Üdv! Bármelyik jó a céljaidra. Általában van valamekkora értékű RC tag a belsejükben, esetleg külsőleg lehet tenni varisztort, de nem érdemes túlkombinálni.
Nullátmenetnél kapcsolnak ki-be, tranziens inkább a hálózaton egyéb helyekről jöhet, illetve külső okból bekövetkező áramszünet pillanatában.
Ha építeni akarsz - de ezres áron vett szilárd esetán kár az időért - Zerocross optocsatolóval érdemes megcsinálni és ellenpárhuzamosan kapcsolt tirisztorokkal, azok jól tűrik az induktív terhelést. Jelzett alkalmazásodnál megvenni a szilárdot, bekötni, használni, elfelejteni - szerintem.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Ha jól látom a második SSR tirisztor kimenetű, vedd azt.
(#) Gezaba válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Köszi a választ. Miért jobb a tirisztor kimenetű?
(#) Orbán József válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Idézet:
„... és ellenpárhuzamosan kapcsolt tirisztorokkal, azok jól tűrik az induktív terhelést.”

A triac hajlamos nem kikapcsolni induktív terhelésnél.
(#) Sebi válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

És eggyel kevesebb P-N átmenet miatt a feszültségesés is kisebb, ami inkább nagyobb terheléseknél jelent előnyt.
(#) ballazs58 hozzászólása Szept 9, 2012 /

Van egy eszköz,amit ha bekapcsolok egy spec. kimenetén megjelenik DC 5,27 V. Ezt a feszültséget szeretném felhasználni másik eszköz tápjának bekapcsolására. Nem tudom az 5,27-es kimenet terhelhetőségét, ezért gondoltam a szilárd test relé alkalmazására. Amit működtetnék (kapcsolnia kell) egy SAMSUNG TV + egy szokványos 10 W-os asztali PC aktív "hangfal"! AC 230 V ~ 5 A ha jól saccolom (?)
Nem vagyok gyengeáramú guru, ezért is a lehet nem szakszerű megfogalmazás, de nem idegen tőlem a terület, segítségetekkel biztos meg tudom oldani.
- Szerintetek jó az elképzelésem?
- Milyen típust javasoltok?
- Ha esetleg ez nem jó megoldás valami javaslat?
Köszönöm.
(#) pluto válasza ballazs58 hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Szia!

Ez a kapcsolás talán segít. Neked a kapcsolási rajz felső része érdekes. Ebben a kapcsolásban egy AVR kimeneti láb vezérli a kapcsolást, az X3-4 csatlakozón keresztűl. Amire ügyelned kell, hogy 15mA-t vár a MOC3041M optocsatoló. (ha jól emlékszem). A triak 8A-s. Ebből a kapcsolásból már letudod vezetni azt, amire szükséged van. Most nem akartam "letisztítva" megrajzolni. Adatlapok tanulmányozását csak ajánlani tudom, mert már nem igazán emlékszem az értékekre. Viszont már nagyon régen működik.

Üdv, Pluto.

Triak.PNG

(#) ballazs58 válasza pluto hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Szia!
Ahogy írtam, nem vagyok toppon ebben a témakörben, így inkább visszakérdezek. meg közben bogarásztam a net-et is:

Jó lesz ez így?
(#) _vl_ válasza ballazs58 hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

A BT138-at meg mellőle a sallangokat lehagytad a rajzról...
A MOC3041M csak arra van, hogy a BT138-at kapcsolja, a fogyasztó(k)nak a BT138 adja a delejt.
(#) pluto válasza ballazs58 hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Szia!

Nem! Lerajzoltam Neked "letisztítva". Így működik. Az egyetlen amin változtatnod kell az az R1 értéke. Ezzel az értékkel az én kapcsolásomban működik. A legegyszerűbb módja az érték meghatározásának, hogy az R1 helyére bekötsz egy trimmer-potit, amit előzőleg mondjuk 600ohmra állítasz és egy ampermérőt. Ezután a vezérlésedben kiadod a jelet, vagyis megjelenik a fesz, a megfelelő lábon. Ezután addig tekered a potit lefelé, amíg alulról el nem éred a 15mA értéket. Ezután már csak meg kell mérni a poti értékét, veszed a legközelebbi szabvány értéket, de úgy, hogy 15mA alatt maradj. És kész is. Biztos ami biztos alapon, berajzoltam egy biztosítékot is. Elnézésedet kérem, hogy ilyen szájbarágósra sikerült, de a kérdésfeltevésből nekem az jött le, hogy valahogy így kellene válaszolnom. Ez az optotriak., ez pedig a felhasznált triak.

Üdv, Pluto

Triak_1.PNG

(#) proli007 válasza pluto hozzászólására (») Szept 11, 2012 / 1

Hello!
Nem illik, a triac-ra közvetlen kondit tenni, legyilkolhatja. A MOC adatlapon is láthatod, hogy egy 39ohm van vele sorba. Nem véletlenül..
üdv! proli007
(#) pluto válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2012 / 1

Szia Proli007!

Köszönöm az észrevételt!!! A jövőben úgy lesz, ahogy írtad. Pedig ezt így már több tucatszor használtuk és eddig még nem volt rá panasz. Valahogy valamikor így lett megépítve és senki nem vizsgálta, mert működött. Ami persze nem garancia a jövőre nézve. Úgy hogy engedd meg, hogy még egyszer megköszönjem!

Üdv, pluto
(#) ballazs58 válasza pluto hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Szia!

Dehogy, ne kérj elnézést, nagyon jó amit leírtál, nekem így érthető. Amikor még pl. az EZ 80 és az EL 84 csövek voltak a szokványos elemek, akkor foglalkoztam ezzel a területtel: anno 1964 ~67. Azóta más irányt vettem, de ezek az ismeretek nem múltak el nyomtalanul, ha valami megoldandó problémában bevillan egy alkalmazási lehetőség, akkor belefűzve ezeket az ismereteket keresem a megoldást. Ha nem megy magamtól segítséget kérek. Na elég a magyarázkodásomból!!
Akkor a rajzon bal oldalt lévő Vezérlés körbe kell sorosan bekötnöm az ampermérőt? Csak kérdezem: a 15 mA az valami határérték?
Idézet:
Ezután a vezérlésedben kiadod a jelet, vagyis megjelenik a fesz, a megfelelő lábon
ezek az 1- és 2-es láb
és bocs, amit utánad pluto írt vélemény?

(#) pluto válasza ballazs58 hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Szia!

Igen, sorba kötöd. A 15mA mint maximális érték van megadva, az adatlap szerint. Be is linkeltem a hsz.-be. Tehát törekedjünk a 15mA-re. A 100n-s kondival, pedig köss sorba egy 39 ohm-s ellenállást, úgy ahogy proli007 írta. Amit Ő ír, az "szentírás" itt a fórumon. (mint ahogy egy modi ezt valamikor szépen megfogalmazta.)

Üdv, pluto
(#) ballazs58 válasza pluto hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Szia pluto!

Oké, értem. Összeszedem a szükséges "alkatrészeket" és megépítem. Beszámolok az eredményről.
Addig is köszönöm a segítséget neked és proli007-nek is: ballazs58
(#) Gylajos hozzászólása Szept 18, 2012 /

Sziasztok,

amatőrként segítséget szeretnék kérni.

Egy késleltető kapcsolóra volna szükségem. (valami olyasmi mint amikor becsukjuk az autó ajtaját és utána még x másodpercig égve marad a utastér világítás.)

Összefoglalva 12V-ról kellene működnie és egy nem kell elhalványulnia csak 6-12másodpérc után kikapcsolni egy relét.

Kérlek, segítsetek! Áramkör vagy esetleg kész megoldás is érdekelne!

Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza Gylajos hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Hello!
Ez egy 555-el könnyen megoldható. De miért a szilárdtest relé kérdésnél tetted fel? Azt fogja kapcsolni?
Nem tisztázódott az sem, hogy mi indítja majd a késeltetést. Valamint hogy az 12V-ot, vagy GND-t fog kapcsolnia kapcsoló/nyomógomb..
üdv! proli007
(#) Orbán József válasza pluto hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Üdv!
A kifogásolt részlet az ún. snubber kört képviseli, az hivatott az induktív terhelés okozta feszültségugrásokat és áramokat elterelni a teljesítmény kapcsolóeszközről.
A mellékelt fotón van egy táblázat, ajánlás...
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012

P1150056.JPG

(#) pluto válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Köszönöm. Jobb későn, mint soha ... De, hogy egy ilyen táblázat miért nem került még a kezembe? Nem is értem.
(#) Gylajos válasza proli007 hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

hát én már más topikokra is írtam, de érdemben senki nem akart segíteni.
egy hidrogén generátort kell egy relével késleltetnem az autómba. Megpróbálom leírni laikusan...
Nem tudom, hogy tudod-e hogy ez egy fogyasztáscsökkentő cucc. 2db van a kocsiba. Arra gondoltam, hogy az egyik állandóan fogom üzemeltetni, a másik csak akkor, ha nyomom a gázpedált. A gondolat abból jött hogy alapjáraton nem kell sok gáz mint fordulatnál. Ezért a 2. generátort a gázpedálra szerelt mikrokapcsolóval egy relén keresztül szeretném késleltetni, hogy váltáskor ameddig leveszem a lábamat a gázpedálról ne kapcsoljon ki hanem késleltetve legyen 5-7 másodpercig, csak akkor kapcsoljon ki, ha letelt ez az idő mint például ha piros lámpánál állók. Szóval erre kellene nekem egy késleltető megoldás, de eddig senki nem tudott ilyen áramkört v. megoldást adni.
Ha tudsz segíteni, nagyon megköszönném.

Hello!
Ne viccelj! Még külön topik is van rá..
Ez pld. megfelene?
üdv! proli007
(#) Gylajos válasza proli007 hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

huuu... ez ZSIRLÉZER nagyon köszi! holnap be is vásárolom a cuccokat hozzá és meg kreálom. Erre az irfz44-re kell valami kis borda?

Hello!
Ha a relétekercs nem valami kis ellenállású, nem kell. 10mA-ig biztosan nem,mert csak akkor fűt, miközben kikapcsol. Az meg csak egy "pillanat".
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
(#) _vl_ válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Szerintem még 100-150mA-nél se kell neki hűtőborda...
(#) Gylajos válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Szia, hevenyészve összeraktam egy próbanyákon. Tényleg működik! Nagyon Köszönöm! Egy hete keresem ezt a megoldást. Gondolom ritkán használnak ilyen kapcsolást mert eddig senki nem tudott segíteni. Most 1-2másodperc ideig húzza a relét. Írtad, hogy az R2 helyére be lehet tenni egy potit ha hosszabb időt szeretnénk. Segítenél, hogyha 5-6 másodperc késleltetést szeretnék akkor mit kellene betegyek az R2 helyére. Nem akarom tekergetni jó nekem a sima ellenállás is csak az értékét nem tudom.

Ja, és jövök egy sörrel!
Következő: »»   12 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem