Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Bár katalóguslapot nem néztem, de gyanítom, hogy ekkora meghajtó árammal a triakod csak a poti kis ellenállású állapotában kap megfelelő nyitóáramot, hogy gyújtani tudjon, mivel egy kisebb teljesítményű helyett egy nagyobbat építettél be - következésképpen nagyobb gyújtóárammal dolgozna - ha lenne és nem korlátozná le az 5,6k... Tehát ha begyújt - ott már a potinak szinte nincs is jelentősége. Kisebbre nem javaslom cserélni a potit, vagy az ellenállást, mert ekkora teljesítményt nem fog tudni elviselni (elfüstöl) - cseréld a triakot az eredetivel csereszabatosra, aminek elegendő a poti és az ellenállás által biztosított nyitóáram...
Szia!
Nem az a baj, hogy nem gyújt a triak, hanem az, hogy mindig gyújt. Vagy egyszerűen rosszul forrasztotta be a triakot meg az egyéb alkatrészeket, vagy rossz alkatrészek vannak az áramkörben.
Köszi a válaszokat!
Úgy sikerült életet lehelnem a kapcsolásba, hogy a terhelést nem az áramkör bemenetével sorba (ahogy a Velleman kapcs. rajzon van), hanem a triak ágában helyeztem el (a Rádiótechnikás kapcsolás alapján)... Így most tökéletesen működik, bár az 5,6k-s ellenállás elfüstölt (pedig 1W-os volt...) , szóval lecseréltem egy nagyobbra (27k)!
Mi volt az a fogyasztó amit belekötöttél a szabályzóba? Azt ugye tudtad, hogy az R2 (220kohm) akkor kell, ha 120V-ról táplálkozol.
Szia!
Kérdésem lenne, az ilyen porszívóból kiszedett szabályozó, az az áramerősséget, vagy a feszültséget szabályozza? Én úgy gondolom, hogy az áramesősséget, de nem tudom most mérni, mert nincs multiméterem (beszart szegény, és vennem kel újat)
Szia!
Egyik sem igaz, mert fázishasítás (gyújtásszögvezérlés) elvén működik a triakos szabályozó
Helló!
Igen, tudtam, hogy a 220k-s csak a 120V-os hálózat esetén kell. Viszont azon csodálkozom, hogy ez a hivatalos kapcsolás ilyen nehezen akar életre kelni. Vagy én csinálok valamit nagyon rosszul, pedig ebben a kapcsolásban azért nem lehet sok buktató... Ez idáig mondom a normális működéshez az kellett, hogy a terhelést átrakjam a triak ágába, valamint nagyobbra cseréljem az 5,6k-s ellenállást (27k-ra), mivel az az 1W-os volta ellenére is elfüstölt (vagy ha nem az, akkor meg a poti az egyik véghelyzete közelében). Ezeket a módosításokat mind a rádiótechnikás kapcsolás alapján csináltam... Lehet a kezdeteketől fogva is azzal kellett volna szemezgetnem.
De áruld már el, hogy mi volt az a terhelés. Itt is a bemenetre van kötve a terhelés és gyanítom, hogy működik: Bővebben: Link
Sziasztok.
Ezzel Link a kapcsolással meg lehetne valahogy oldani hogy 47kohm-os potméterrel is jól működjön?
Szia! Nem, mert nem lehetne leszabályozni a teljesítmény.
Sziasztok!
Megépítettem a mellékletben található kapcsolást. A próbaterhelés egy 100 W-os hagyományos izzó. A rajzban látható tekercs csak 9 uH-s (ez volt kéznél). A Triak típusa BTA 12-600 B, a Diak pedig ER 900 = DB 3 (HEStore). A problémám az, hogy a kapcsolásnak "hiszterézise" van. Ha nulláról tekerem felfelé, akkor kb. akkor kapcsol (gyújt) be elöször a triak, amikor kb. 35-40 %-os fényt ad az izzó. A bekapcsoláskor azonnal ilyen fényerővel működik. Viszont, ha innen elkezdem visszafelé tekerni a potit, akkor egészen szépen csökken az izzó fényereje. Viszont, ha az izzó kialszik teljesen, felfelé tekerve a potit ismét a leírt jelenség lép életbe. A felsőbb szabályozási tartományokban nincs ilyen gond. Van valakinek ötlete, mitől lehet ez? Cseréltem triak-ot és diak-ot is eredménytelenül. Köszönöm!
Szia!
Mutatok egy hiszterézismentes megoldást: Bővebben: Link
Szia !
Én az alsó tartomány jobb állíthatóságához, a mellékelt rajz szerinti kiegészítést használom. Üdv MGy
Ebben a cikkben bővebben is olvashatsz a megoldásról.
Hello
Hagyományos fényerő szabályzó kapcsoló teljesítményét hogyan tudom megnövelni 1200-1300W-ra??? vagy valami egyszerű kapcsolási rajz? Válaszokat előre is köszönöm
Melyik az a "hagyományos"? Milyen feszültségre?
Nagyon leegyszerűsítve: P=U*I azaz I=P/U, tehát ha feltételezzük, hogy 230V-on dolgozik a kapcsoló elem (triak, tirisztor, stb...) akkor 1300/230=6A. Tehát olyat kellene választani, ami feszültségben és áramban is kibírja a kívánt értékeket. Ha nagyobb, az nem baj.
Erről lenne szó.
BTA08-600 triac van benne. Nem tudom hogy, lehetne olyat hogy ezzel megvezérelni egy nagy tirisztort vagy ennek a teljesítményét felbővíteni, esetleg valami egyszerű kapcsolási rajz. 230volt-ról üzemelne.
Sajnos ezeknél az egyszerű szabályzóknál csak csökkenteni lehet a hiszterézis mértékét, megszüntetni nem. A diódahidas megoldás annyit csinál, hogy a nullátmenet környékén kisüti az időzítő kondenzátort. Ha a triak időzítő elemei rosszul vannak méretezve akkor ugyan úgy jelentkezik a hiszterézis. Javaslom a gate kör RC tagjának a méretezését. (Kondenzátor). A potenciométer minden esetben lineáris karakterisztikájú legyen!
Ha masszívan hűtöd, akkor így is kibírja az 1300W-ot.
Sziasztok!
Mi a különbség, azaz mivel kell védeni az áramkört, ha izzó helyett magát a trafót akarom dimmelni? Eddig sima izzó volt használatban, most viszont lecseréltem 12V-os ledekre, melyeknek a trafócskája a lámpa házában kapott helyet. Köszönöm!
Szia!
A C2-R2 párost ne felejtsd le. De nem is védelmi szerepe van ennek, hanem a biztonságos kommutációt (kikapcsolást) segíti induktív terhelésnél. Bővebben: Link
Több problémával kell szembenézned, de erről már volt szó egy másik fórumon:
Bővebben: Link
sziasztok!
Tudna valaki segíteni hogy, egy triakos fényerő szabályozónál mi okozza a hangtechnikában a zavart,és hogyan kéne szűrni. A földelés a szabályzó fém dobozhoz nincs még bekötve.Ez mennyire lehet fontos? Most egy tápegységből kiszedett szűrőt kötöttem be ,de nem sok változást hallok a hangfalakban. Köszi előre is.
Fojtó tekercset kell közbe iktatni a triak kimenet és a fogyasztó közé.
Üdv!
Nem biztos, hogy teljesen ki tudod szűrni. A vezeték is kisugározza a zavart, nem csak a szabályzó.
Köszi! a soros tekercsre gondolsz vagy amit a tápokban használnak párhuzamos ferrit gyűrűsre??
A kimeneten ez érdekes,inkább a bemenetre hallottam hogy, a hálózatba visszarúg vagy mi és az erősítő összeszedi. Ugyan az a konnektor rendszer amiben az erősítő és a fénytechnika van sajnos nincs más a teremben!!! Asszem ez se túl jó eset. Egyenlőre csinálok egy sávot fém dobozba földelve a dobozt,aztán kipróbálom. De nem kizárt hogy, a helyszínen levő erősítő nincs jól földelve vagy valami más gond van a helyi rendszerben. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
Sziasztok!
Építettem anno egy DMS-es Dimmer pack-ot. Ez triakokkal oldja meg a fényerőszabályzást. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne megoldani azt hogy valahogyan "magától megkeresse" a fázist? Egy ideig úgy használtam, hogy egy 230v-os relével figyeltem a védőföldhöz képest a fázist, és ha jól volt bedugva a kütyü, csak akkor engedte áram alá a 230-as részt. Ezzel az volt a baj, hogy mivel emiatt a védőföldön keresztül folyt áram, és mindig leoldott a Fírelé... ezt szeretném kiküszöbölni. Gondolkodtam, glimmlámpa+fényelem (pl.: fotodióda) pároson, vagy esetleg egy érintés nélküli fázisceruzát átalakítani... A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2014
Szia
Én a fázisceruzából indultam ki. Te is arra gondolsz, amire én. Glimmlámpa=fáziscerka) + fototranyó, pár alkatrész és már kész is a fázisra aktiválás. Egyszerű de nagyszerű. Nem emlékszem már, hogy mihez kellett, de tudom azt, hogy ez volt a legegyszerűbb megoldás, a hirtelen adódott problémára. |
Bejelentkezés
Hirdetés |