Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1869 / 3988
(#) exorcist válasza zoltan0801 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Potizás helyett az adatlapban található képlet segítségével is ki lehet számolni az ellenállás értékeket.
(#) danydosster válasza zoltan0801 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Az mi hogy 1.5 A bír?
Találtam ezt a rajzot ezzel meg lehet oldani vagy elég csak az LM317, vagy ahhoz kell még valami?

fesz.gif

(#) zoltan0801 válasza exorcist hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Igen teljesen igazad van, nekem még nem volt szükségem erre a képletre, de most, hogy megnéztem tényleg sokkal egyszerűbb.
(#) danydosster válasza exorcist hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Azt a képletet hol kell nézni?
(#) exorcist válasza danydosster hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Idézet:
„Az mi hogy 1.5 A bír?”

Az azt jelenti, hogy a kimenetre kötött fogyasztó áramfelvétele ne legyen nagyobb 1,5 Ampernél. (A te 4V-od mellett ez 6W, amaradék 30W-ot meg szegény LM317-nek kellene elfűteni :nono
Az a rajz önmagában nem elég.
Kell egy egyenirányítás és szűrés, pl így: Bővebben: Link
és utána a load helyére jön az LM317-es kapcsolás: Bővebben: Link, R1 és R2 pedig a képletből számolható ami az adatlpban van, mint már említettem (6.oldal a HEStore-os linken).
(#) zolika60 válasza danydosster hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Itt
(#) danydosster hozzászólása Dec 6, 2012 /

Akkor ha pl egy B250D egyenirányító és egy 5V stab ic megoldaná?

Ebben a hozzászólásodban még 4V-ról volt szó, arra nem jó az 5V-os stabilizátor. Hogy tudjak segíteni, mondd meg mi a fogyasztó, mekkora a névleges feszültsége és fogyasztása, ill. mi állítja elő a 24V váltakozó áramot, mekkora teljesítményű?

Ne haragudj a nagy összevisszaságért.
Szóval arról lenne szó hogy van egy 2 ledes villogó. Nem jó néztem meg a trafót, mert nem egyenáramot ad hanem váltóáramot. 25 volt kimeneti váltófeszültsége van. Pontosan nem tudok teljesítmény mondani, mert nem tudom mivel régi a trafó még régről szereztem.
Erre akarom a két ledes villogót rákötni. Az 5V onnan jött hogy kipróbáltam hogy a villogó menne e 5V ról és megy. Így gondoltam hogy egy 5V stab ic elég lesz. De nem számoltam azzal hogy váltófeszültség van nem egyenfeszültség. Így szükségem van egy hídra ami először egyenfeszültséget csinál a 25V váltófeszültségből majd egy 5V stab ic amire már rá tudom kötni a villogót.
(#) (Felhasználó 93903) hozzászólása Dec 6, 2012 /

Sziasztok!

A alábbi kérdéssel fordulék hozzátok:
Olvadóbiztosíték helyett szeretnék készíteni egy olyan apró passzív áramkört, ami a biztosíték helyére csipeszelve egy külső potméterrel beállított áramerősség felett hirtelen megszakítja az áramkört.
Főleg erősítők vagy komolyabb áramkörök élesztésénél gondoltam használni, hogy ne tucatjával temessem a biztosítékokat, vagy az egész projektet. Csak beállítom, hogy 0.5 amper, és alapesetben vezet, míg e fölött hirtelen szétkapcsol és pár sec-ig tarja ezt az állapotot, amíg áramtalanítom. A biztosítékfoglalat kapcsaitól venné az áramot magának. Nem feltétlen kész áramkört várok, hanem akár amiből ki tudok indulni és megtervezni.
(#) elektros90 hozzászólása Dec 6, 2012 /

Hello.
Ennek az áramkörnek az lenne a feladata, hogy ECL -0.75, -1.55V logikát CMOS 0V/5V logikára alakítson?
Ez működőképes szerintetek?
Köszi.

OK, így már minden világos. A két ledes villogó valószínűleg keveset fogyaszt (ha nem Power Ledek vannak benne.) Az általad elképzelt konfiguráció így rendben van, B250D egyenirányító híd, de a kimenetére tegyél egy 1000µF-os elektrolit kondit, utána a 78L05 és a villogó.
(#) exorcist válasza (Felhasználó 93903) hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Hello!
Ha erősítő élesztéshez kell, ahhoz egy 40W körüli izzót szoktak használni sorbakötve a hálózati betáplálással. Ha máshoz kell, vannak pl. regenerálódó biztosítékok: Bővebben: Link
(#) mindenes válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Igen. Léteznek ilyen átalakítók.
(#) mindenes válasza (Felhasználó 93903) hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Ebbe a témába nézz át.
(#) elektros90 válasza mindenes hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Azt tudtam, hogy léteznek. Nekem ezzn az áramkörön kell végeznem pár szimulációt.
Igaz azt sem tudom mit kellene csinálnia. Próbáltam szimulálni a kimenő fetes fokot. 0V ra nem is tudok lejutni.
(#) kamaro hozzászólása Dec 6, 2012 /

Sziasztok! Erősítő hangerő szabályzó potméterét mivel lehet rendbe hozni? Zajos, meg darabosan állítja a hangot.
(#) blackdog válasza kamaro hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Forrasztópáka.
Cseréld ki. Nincs értelme kinlódni vele.
(#) Mybuster hozzászólása Dec 6, 2012 /

Üdv.

Adott egy kapcsolás Bővebben: Link ha egy 25A-es BD250 tranyót használok akkor 25A lesz a felső határ? az R2 ellenálás értékét kell változtatni?
Köszi,előre is.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
(#) kadarist válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Szia!
Ez a rajz nem jó. Jó rajz: Bővebben: Link
(#) blackdog válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

LM7812 adatlapján ott van a képlet a számításhoz. Kb. 30. oldal. De a 25A-t felejtős. Hatalmas hűtés kellene hozzá.
(#) Mybuster válasza blackdog hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Köszönöm nektek,értem!

A fogyasztása nagyon csekély. Sima ledek vannak rajta. A kondi miért kell rá? Stabilizálás céljából?
Amúgy a villogás gyorsasága függhet attól hogy a trafón milyen áramerősséget ad?
Márcsak mert rákötöttem egy sima régi siemens töltőre az 5V 100mA és azzal is nagyon gyorsan villog.
(#) elektros90 válasza danydosster hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

A kondi kisimítja az egyenirányított, pulzáló feszültséget. A villogás nem függ attól, hogy a trafód milyen nagy áramot képes leadni.
(#) kokanyk hozzászólása Dec 6, 2012 /

Sziasztok. Lenne egy olyan kérdésem hogy milyen tranyót tudnátok javasolni hogy 12 Volton kapcsoljam a testet. Kocsiba csinálok egy erősítőt. És abba akkor kell működnie ha a rádiot be kapcsolom. BD437 el meg csináltam de pillanatok alatt szét ment és nem kapcsolt már. Kb. 1-2 A folyik át rajta.
(#) s3toraph hozzászólása Dec 6, 2012 /

Sziasztok!

Segítséget kérnék egy kezdő kérdésben, mert hiába googlizok, nem találok C nyelvű mintát. A problémám: egy MSP430G2553-ra akarok rákötni egy DS18B20-at, azt már tudom, mit hova kell kötni, meg ha minden igaz, meg is van a hőmérséklet kiolvasásának a menete, csak éppen nem tudom ezt C-ben megfogalmazni, mert nem tudom hogyan lehetne 1-wire-ben kiküldeni a hőmérőnek a parancsot (pl. CC), majd visszaolvasni, ugyanazon a porton/tüskén(az adatlábán) keresztül. Állítólag nem is lehet 1-wire-ban megoldani, de másvalaki szerint meg lehet. Szóval, nem megy, parancsok vagy mintaprogram kellene nekem. Milyen paranccsal, hogyan definiáljam és paraméterezzem? rx_byte, tx_byte kell hozzá? Vagy más?

Üdv
(#) blackdog válasza kokanyk hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Miért nem használsz relét?
(#) kokanyk válasza blackdog hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Nem találtam. De most már meg van. Meg jó lett volna ha nem kattan.
(#) s3toraph válasza s3toraph hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Vagy legyen másik protokoll, mondjuk UART vagy SPI? Mit javasoltok?
Ja azt nem mondtam: IAR-ban írom a progit.
(#) G-man hozzászólása Dec 6, 2012 /

Egyoldalas NYÁK-lapot mivel szoktátok feldarabolni?
Következő: »»   1869 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem