Fórum témák
» Több friss téma |
lm 317 esem van vagy 1 marok
laptopom töltője beadta a kulcsot de találtam egy egyenirányítva 30 volt / 4 amperes trafót adatlap alapján 1.5 ampert tud lm317 a kimenetén nekem 3.5a kéne 20 volton párhuzamosan bekötök 3db lm317 est az járható út a laptop töltésére? tudom létezik LM 338 T stb de ha megoldható 317el csinálnám meg mert ebből van sok előre is köszi
Bővebben: Link
ezt találtam amihez van alkatrészem vélemény? működik majd rendesen? valaki épített hasonlót? előre is köszi A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
Működnie kellene, építsd meg és próbáld ki.
Légy szíves, és használj nagy mondateleji kezdőbetűket!
Köszönöm.
Igen, ez természetes. Ennél a kapcsolásnál a bemeneten levő feszültség és a kimeneten levő feszültség különbségét megszorzod az átfolyó árammal, és megkapod, hogy hány Watt fűti a bordádat.
Akkor mondanám,hogy jól működik a kapcsolás, ha a kimeneten megjewlenik a kívánt feszültség a megfelwlő terhelhetőséggel, ha a TIP maghőmérséklete 100fok alatt marad, és a betáp nem olvad szét. Ha ezek nálad teljesülnek, akkor használhatod nyugodtan .
sziasztok. az érdekelne hogy lehet e amper szabályzást is csinálni valahogy ebben az ic ben?
Légy szíves, és figyelj egy kicsit a helyesírásra is! (Nagy kezdőbetűk, e kérdő szó előtt kötőjel, stb.)
Köszönöm.
Amper szabályzást nem, de áram szabályzást lehet, bár nem az IC -ben, hanem vele. Az adatlapján találhatsz kapcsolást, meg képletet a szabályzás kiszámításához.
Én olyat szeretnék kérdezni, hogy úgy általánosságban véve egy feszültség szabályozó IC-re mekkora hűtőborda szükséges? Az ellenállásnak és a potméternek mekkora teljesítményűnek kell hogy legyen? Én konkrétan egy 24V-os 5A-es trafófa szeretnék olyan tápot készíteni, amivel 1,25V-tól 24V-ig lehet a kimeneti feszültséget állítani. Egy LM 338T vagy LM1084IT feszültség szabályzó elvileg jó, mert bírja az 5 Ampert.
Hello!
Ilyen hogy "általánosságban" nincs. Legalább hozzávetőlegesen ki kell számolni. Az IC ugyan tud 5A-t, de ha alacsony a kimeneti feszültség, vagy ne adj ég rövidrezárod, Nem fogja tolerálni a hőt. - Ha 24V váltófeszültséget egyenirányítasz, akkor abból, kb.32V egyenfeszültség lesz. - A stabilizátoron termelődő hő, a terhelőáram, és a be-kimenti feszültség különbségének szorzata lesz. A legrosszabb eset, mikor 5A-al terhelnéd, és 1,2V a kimenő feszültség. Ekkor (32V-1,2V)*5A=154W lesz a hővé váló teljesítmény. - Az LM1084ADJ-nél, a maximális be-kimeneti feszültség, 29V amit a kapásból meghaladsz 24V váltóval, mert az már 30,8V lesz. Adatlap szerint 5A terhelés mellett ez a feszültség különbség egyébként csak maximum 14V lehet. Maximális disszipációja a toknak, 70fok házhőmérséklet mellett, 30W szemben a 154W-al. - Az LM338-nál sem lenne sokkal jobb a helyzet, mindössze annyi, hogy a maximális feszültség differencia 40V lehet. De 5A terhelés mellett, ez is kb. 15V-ra csökken. A TO3-as tok hőellenállása 1K/W. Ha a tokot 0-fokon tudnád tartani, akkor is csak 125W-al lehetne terhelni. Lévén, hogy 125fok a maximális kristályhőmérséklet. (TO220-as tok mellet ez 4K/W vagy is 31W-al lenne ugyan így terhelhető a tok.) Nos, itt meg is lehetne állni. De ha az "elvi bordát" számolnánk, akkor 30 fok környezetei hőmérséklet és 70 fok bordahőmérsékletre számolva ez 40fok emelkedést jelent a 145W mellett. Ami 0,27K/W hőátadási tényezőnél jobb bordát feltételezne. Az adatlapból kb. az látható, hogy az LM338 TO3 tok mellett, 1,2V kimenti feszültségnél, kb. 1A-al és 17V kimeneti feszültség felett lenne terhelhető 5A-al. Egy 0,5K/W hőátadású bordán. Ekkor a maximális hőtermelés, kb. 75W lenne, ami még mindig sok, a 125fokhoz, így maximális feszültség különbség 11V-ra esne, vagy is 21V-tól felfelé lenne használható az IC 5A mellett. Ekkor a maximális teljesítmény 55W lenne, és a szükséges borda hőátadása 0,73K/W. Az ellenállásra 1,2V jut, a potira 24V-1,2V=22,8V és mindkettőn 5mA folyik. Vagy is az ellenállásra jutó teljesítmény 6mW a potira 114mW. A potit inkább az 5mA-es csúszkaáram veszi igénybe jobban. üdv! A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
Kedves proli007!
Nagyon szépen köszönöm ezt a kimerítő választ! Egyébként ennél a trafónál van egy kapcsoló, amivel lehet 24V egyenáramot kapcsolni. Rámértem műszerrel, annyi. Tehát van 24V 5A egyenáramunk. Ilyen feltételek mellett milyen fesz. szabályozót tudna ajánlani? Üdv!
Hello!
Én jó szívvel analóg disszipatív szabályzót nem ajánlanék erre a feszültség és áram tartományra előszabályzó nélkül. Az LM338 adatlapján található kapcsolások alapján ki lehet a szabályzót egészíteni. Vagy több LM338-al, vagy itt az oldalon található tranzisztoros kiegészítéssel. De én ezeket leginkább fix kimenti feszültség esetén tartom használhatónak, ahol a leírtak alapján lehet méretezni a hűtést és a teljesítményt. Tartós áramfogyasztás mellet egy IC-re v. tranyóra én 30W-nál többet nem terhelnék. A trafón ha van átkapcsoló, az szerintem csak azt jelenti, hogy van a dobozban egy egyenirányító híd. Ami után mérve ugyan 24V egyenfeszültséget kapunk, de ez csak a feszültség átlagértéke, ami szűretlen. Szűrés nélkül, pedig nem lehet tápegységet építeni, csak aksitöltőt. Ha pedig szűrjük, akkor felmegy a szinusz csúcsértékére a feszültség és már is 32V lesz. Amperenként 2200uF..4700µF szűrés kell, vagy is 5A esetén ez 10000..22000µF-os minimum 40V-os kondit jelent.. 24V egyenből egyébként elég nehéz 24V-ig szabályozott feszültséget készíteni, hiszen veszteségek is vannak.. Ha mindenképpen tápot szeretnél építeni, akkor szerintem nézz körül, a labortáp topikba, mert egy 5A-es stabilizált tápra elég ritkán van szükség. (Gondolom a trafó terhelhetőségéből adódik az elképzelés.) De beállítható áramkorlátra viszont annál inkább. Az 5A áram (ami LM338-nál korlátozás szinten 7A is lehet) simán legyilkol egy elektronikát. A háromlábú stabikat pedig célszerűtlen kiegészíteni szabályozható áramkorláttal, mert megszűnik az egyszerűség varázsa. Ugyan ott vagy, mint ha tápot építettél volna. Vagy is gyanítom a következő lépésed ez lett volna. üdv!
Egyébként meg lehet egy áramkörben csinálni azt, hogy 3db ilyen LM 317-es IC-t párhuzamosan kötünk, és akkor az 1,5 A-es max áram megháromszorozódik?
Ezt a párhuzamos kapcsolást úgy értem, hogy egyenként 3db adjust összekötve, 3db Vin összekötve meg a harmadik láb 3db összekötve.
Hello!
Elvileg össze lehetne kötni. De a gyakorlatban nem célszerű és ha ésszerű lenne, akkor az adatlap is ajánlaná a módszert. Ha összekötöd, várhatóan gerjedés lesz a vége, valamint az árameloszlás nem lesz megfelelő az IC-k között. Vagy is amelyiknek a kimeneti feszültsége csak 10mV-al lesz magasabb, az fogja vinni elsőként az összes áramot. Majd mikor az lekorlátozott, belép a következő legmagasabb feszültségű ect. ez nem túl jó, mert a melegedés miatt a belső korlátozás leszabályozhat. Ha megnézed itt az LM338 adatlap 9. oldalán a felső ábrát, akkor láthatod hogy a stabi kimenetén kis ellenállásokkal növelik a belső ellenállást, és külön IC gondoskodik a három stabi áramelosztásának szabályozásáról. Az R1 értéke pont fele akkora, mint R2. Az IC azt figyeli, hogy a két ellenálláson azonos feszültség essen és ha nem azonos, változtatja a két felső stbi feszültségét. Így biztosított, hogy R1-en kétszer akkora áram legyen mint a feszültség szabályzó alsó stabin. A két felső közötti áramelosztást pedig R5/R6 oldja meg. Így egyformán fog húzni a három stabi. De azt is vedd észre, hogy a rajz alatt felhívják a figyelmet, hogy minimum 100mA alapterhelés kell az áramkörnek. üdv! A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
Miért ezt az utat választod? Miért nem úgy építed meg a tápodat, ahogy én? megfejeltem 2 db párhuzamosan kapcsolt 2N3055-tel, azokat még 1 BD 139-cel, és egy BC547-tel ultra-darlingtonba kötöttem, van egy 0,2 ohm figyelő ellenállás a kimeneten, ez egy potenciométeren keresztül vezérli a túláramfigyelő tranzisztoromat, ami, ha kinyit, összezárja az áteresztő tranzisztorok bázis- emitterét. Így egy akár 10 Ampert is tudó, nagyon spéci labortápom lett.
Kapcsolást szabad látni erről?
Eddig pc tápból herélt tápot használtam ideje lenne már építeni nekem is valami okos tápot. Tényleg különben LM 317-nél adatlap írja áramgenerátor elméleti kapcsolását. Az adatlap 1.5A max ír, létezhet hogy nagyobb Pozitív szabályozható stabilizátorral ugyanez az áramgenerátor kapcsolás elkövethető csak nagyobb áramra? Teszem azt ha van olyan stabilizátor ami TO3 tokban van.
Engem is érdekelne ez a kapcsolás! Ez a 10A nem is hangzik olyan rosszul. Pláne, ha mondjuk 2-22V-ig van a kimenet (Azért csak 22, mert egy ilyen áramkörnek veszteségei is vannak és az lecsippent valamennyit a 24V-ból).
Nem konkrét rajz alapján terveztem, az hogy 3 tranzisztorból rakjam össze a darlingtont, azt valóban valamelyik RT évkönyvben láttam, csak ott zéner diódás fix tápok voltak. Az LM317 bekötését annak adatlapjáról néztem, és csak úgy behelyettesítettem a zéneres cucc helyére, mert nekem valami szabályozható kellett. A túláramvédelmet pedig a saját fejemből találtam ki, 1 darab PNP-s tranzisztor, de még valami diódát kellett raknom az, és az LM317 közé, ha majd ráérek, esetleg lerajzolom. A 10 Amper az nem biztos, de legalább 5A-t tudnak, nálam csak annyi, amit a trafóm tud, az egyikbe Junoszty TV trafó van, a másikban meg valami BRG cuccból kivett, olyan jó 2mmm-es huzalból van a szekundere. 2x építettem meg, és ha kettős táp kell valamihez, olyankor szoktam a régit elővenni, és sorba kötöm őket. A másodikhoz viszont már digitális, áramszaggatós túláramvédelmet csináltam 555-el és BD650-el, bár igazán nem tűnik jobbak a régi analóg egy tranzisztorosnál. Ha ráérek, akkor talán rászánom magam a rajzolásra. Sajnos a gépen nincs alkatrészkészletem, ezért a Paintbrush-al nem rajzolok, inkább a kézi rajzot szoktam lefotózni.
Lehet, hogy hiba, hogy nem készítettem róla rajzot, amikor megalkottam, de gyakorlatilag még nem sikerült tönkretenni, pedig sok mindenre használtam, autóakkumulátor töltésétől kezdve erősítők tesztelésére, mindenféle dolog kipróbálására.
Ez nagyon szuperul néz ki! Van benne feszültség, áramerősség szabályozó. 2-22V-ig működik. Tökéletes! De gondolom egy nagy kapacitású elkó azért kell az inputjára szűrés céljából nem?
Még egy kérdés: Az 5A-t milyen kimeneti feszültségnél tudja leadni? Gondolom nem 6 V-Nál, hanem 20V körül. Üdv!
Köszi hogy lerajzoltad nagyon tuti az lm317-et nem említetted akkor azért nem értettem
hogyan lesz szabályozott. De igy mostmár minden világos. Kincs ez a rajz.
Bocs, az elkót tényleg lefelejtettem. Az 5 amperesben nálam 2200 mikró, a 10-esben olyan 6800 mikróFarad körüli lehet, több darabból összerakva. Nem igazán mértem szélsőséges körülmények között, 12 Voltról biztosan tudja, mert gépkocsi fényszóró izzóval próbálgattam. Az az orosz tranzisztor nekem kicsit bűzlik, lehet, hogy anélkül is működne, a poti csúszkát a sok tranzisztor bázisa/LM317 kimenete pontra kötve, vagy tennék be még egyet, egy NPN-t, ami azt a pontot a tápnegatívra húzná, vagy az egészet a mínusz ágba tenném, egy NPN tranzisztorral. Egy délután dobtam össze, azt már közel húsz éve használom, és jól működik. Pedig ma már nem így oldanám meg a túláramvédelmet, a nagyobbikba már másmilyen van, de éppen ez működik tökéletesen, még ha nem is értem, miért? A PNP-s tranzisztornak a kollektorra ugyanis valahonnan negatívot kellene kapnia, de az is lehet,hogy még valamit lefelejtettem a rajzról. A lényeg az: a figyelő ellenállás egy tranzisztort nyisson, ami olyankor az egészet lezárja, mindegy hogy hogyan, az is lehet, hogy az LM317-en keresztül. Ja, és ilyenkor az LM 317-et már nem is kel hűteni. A tranzisztorok meg az alumínium házra vannak szerelve kívülre, az a hűtőjük.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
A 2200u messze kevés lesz 5A-hez, de a 6800u is a 10A-hez. Azért nem láttad, hogy kevés lesz, mert autóizzóval tesztelted, annak meg kb. mindegy, hogy a Duna hullámámosságával egyező feszültséget kap-e, azzal is világítani fog valahogy. Oszcilloszkóppal nézd meg egyszer teljes terhelés mellett a kimenetet, aztán lesz csodálkozás.
Hello!
Ha a húsz évvel ezelőtti működik, akkor nézd meg a rajzár újra, mert amit lerajzoltál, az nagyon nem jó. A 24V váltóból lehet ki tudsz nyerni 22V-ot, de egyenből ezzel biztosan nem. A 317 szabályozása nem jó, az áramszabályozás szintúgy. Egyébként az tényleg "szabályozható tápegység" lesz, ha a 317 után van kötve, de stabilizált semmiképpen. üdv!
Pedig már kezdtem reménykedni, hogy találtam egy jó kapcsolást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |