Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1948 / 3986
(#) sanykaraj hozzászólása Márc 20, 2013 /

Üdv melyik topikban foglalkoznak régi rádiók áthangolásával és vagy javításával?
(#) pucuka válasza sanykaraj hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

A fórum keresőjével próbálkoztál?
(#) csezoli21 hozzászólása Márc 20, 2013 /

Sziasztok!

Van egy házilag épített 2*130 Wattos FET-es erősítő, csak épp hangfal nincs hozzá, de van egy pár 10 Wattos hangfalam! Meglehet azt valahogy oldani hogy azokat rá lehessen kötni? Értem úgy, hogy ne füstöljenek el a hangfalak, kisebb teljesítményű táptrafóra, vagy egyéb trükkre gondolok, de a végfokpaneleket nem szeretném forrasztgatni! Köszönöm ha van rá válasz!
(#) sanykaraj válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Igen de nem igazán értetem hozzá mit is kéne keresnem
(#) pucuka válasza sanykaraj hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Szerinted? Bővebben: Link
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Márc 20, 2013 /

Sziasztok!
Az baj,hogyha egy 650mA (24V AC 16VAMAX)-os adapterről üzemeltetek egy 24 voltos, ultrahangos párásítót,ami 800-850 mA-t venne fel?
(#) banyaiakos válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Köszi szépen! Írok ha elkészült
(#) Tarbur hozzászólása Márc 20, 2013 /

Sziasztok!
A tárolónkban egy ősöreg neon lámpa van vastag csövekkel, és már régóta alig akarnak bekapcsolni a csövek. A gyújtópatron is még a legelső amit annak idején beleraktak, valami lengyel alumínium tokos fajta, az van ráírva, hogy 25-80W. Ismerős villanyszerelőket kérdeztem, hogy az újabb műanyag tokos gyújtópatronokkal biztonságosan működtethető-e. Valaki azt mondta, hogy minden további nélkül, adott is pár darabot amire 4-65W van írva, állítólag megfelelő. A másik vélemény az, hogy ideig-óráig elmegy vele, gyújt is, de bekapcsolás után ajánlatos kicsavarni különben hamar tönkremegy. Kipróbáltam amit kaptam, hamar begyújtja a csöveket, de pár pillanatig eléggé világít előtte.
A kérdésem az lenne, hogy hagyhatom benne ezt a műanyag 4-65W feliratosat, vagy vegyek olyat ami volt is benne? Köszönöm.
(#) mps válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Szia! Kicsi a teljesítmény, az adaptered 650mA-t bír, ezt nem terhelheted meg 800mA-val, mert füstölögni fog miatta.
Amúgy a párásítódnak jó a váltó feszültség?
(#) dudassandor1 válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Szia!
Nem bántásból, de szerintem neked nem hangFALAD van, hanem hangSUGÁRZÓD! (Vétózd meg ha nem így van, de itt a fórumon az összekeverésükért harapnak!)
Viszont egy egy ötlet arra, hogy ne égesd le a hangsugárzódban levő hangszórókat:
tegyél a hangsugárzók vezetékeibe (sorosan a hangsugárzóval) 1-1 darab olvadó biztosítékot. Mégpedig a hangsugárzók maximális teljesítményét figyelembe véve. Azaz P=I2*R képletből számítva ha 8 Ohmos a hangsugárzód akkor 1,1A, ha 4 Ohmosak akkor 1,5A. (10 Watt névleges teljesítménnyel számolva)
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
(#) mps válasza Tarbur hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Jó lesz hozzá.
(#) Tranzisztor mester válasza mps hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Szia!
Köszi!
igen,jó hozzá a váltó fesz.
(#) Tranzisztor mester válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

holnap veszek hozzá jó adaptert. az baj,ha nagyobb mA számút veszek?
(#) csezoli21 válasza dudassandor1 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Hangsugárzó, bocsánat!
4 Ohm -osak! nem is rossz ötlet
olcsóbb mint ha táptrafót cserélnék, ami nem is tudom hogy megoldaná e ezt a gondot!
Köszönöm

Alternatívának megfelel, de lehet valakinek lesz jobb ötlete. (igen, a hangszórócsere is drágább mint 1-1 db üvegbiztosíték)
(#) mps válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Bocsi, hogy bele szólok, de sajnos nem annyira jó ötlet. Ha picit fentebb tekered a hangerőt máris biztit cserélhetsz, ha van egy hangosabb rész, beütés szintén, ha nagyobb biztit teszel bele a hangszóród pattan el.
Inkább egy soros ellenállás, de az fűteni fog, vagy tápfesz csökkentés, de a tuti a megfelelő hangsugárzó.
(#) csezoli21 válasza dudassandor1 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Hát igen, főleg hogy ezek egy igen régi Tesla dobozok! De viszont gyári állapotúak, nem szívesen állnék neki hangszóró keresgetésnek bele! De nagyon tetszik ahogy szólnak! Nem szívesen küldeném el őket!
(#) csezoli21 válasza mps hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Értem, gondoltam, de akkor viszont mi lenne a megoldás? A végfokpaneleken nem tudok módosítani, max a táp részében! Tápfesz csökkentés? Na ezen gondolkodtam én is!
(#) granpa válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Az a biztos, ha nagyobb az adapter teljesítménye; aztán az eszköz annyit szív, amennyi kell neki. Így tovább bírja, és nem is melegszik annyira. 1A-es felett már jó.
(#) mps válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

A táp csökkentése jó lehet, persze lehet, hogy ehhez az erősítőbe is bele kell nyúlni. A biztos az lenne ha vagy a hangdobozaid cseréled, vagy az erősítőt.

Igen, az biztos, hogy a zenei alapanyag miatt, gyakran lehetne biztosítékot cserélni. Durva megoldás, de egyszer megnézed, hogy hol mennek ki a biztosítékok, majd cseréjük után picivel visszaveszed a hangerőt, és ügyelsz rá nagyon, hogy e fölé soha nem tekered! De az igazi tényleg az, ha illesztesz hozzá megfelelő teljesítményű hangsugárzókat.
(#) mps válasza dudassandor1 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Ezzel az a gond, hogy (ha nagyon szorosan vesszük a kifejezéseket) az erősítőkben nincs hangerőszabályzás csak vezérlés. Tehát hiába állít be valamilyen értéket ha a bejövő jel változik, ugyebár vannak halkabb és vannak hangosabb felvételek...
(#) dudassandor1 válasza mps hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Erről írtam az előbb (feltételezve, hogy van a végfokban egy hangerő potméter).
(#) nedudgi válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Szerintem jó megoldás nincs a problémára. Ha soros ellenállással megnöveled a hangsugárzó impedanciáját, a hangminőség romolhat. Átmeneti megoldás lehet, hogy soros és párhuzamos ellenállást alkalmazol, hogy az eredő 4 Ohm legyen - ekkor a hangfalak biztosan megússzák, viszont a teljesítmény nagy része a szobába távozik (ilyenkor télen talán nem is baj ) .
Persze ez a megoldás feltételezi, hogy az erősítő optimális terhelése 4 Ohm.
(#) mps válasza dudassandor1 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

A problémának az a része nem oldódik meg, hogy beállít egy hangerőt(most maradjunk zenénél), majd jön a következő szám (de akár számon belül egy hangos rész) ekkor Ő nem tud már oda kapni, hogy lejjebb vegye a hangerőt. Esetleg egy elektronikus védelem ami nem szedi szét a hangképet sem, de egyszerűbb egy új erősítő. Szerintem.
(#) proli007 válasza Izeg. hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Hello!
Természetesen szükség van frekvencia korrekciókra, úgy felvételnél, mint lejátszásnál. A lejátszási korrekció töréspontjai szabványosítottak, hogy más által felvett kazettát is lejátszhass. (Pontosabban a szalag mágnesezésének frekvencia menete szabványos, ha jól emlékszem. Ehhez léteztek/nek mérőszalagok.) A felvételi nem, mert mindenkinek joga van az általa beépített fejekből a legjobb eredményt kihozni. De hogy a leírás manapság ez hol található meg, fogalmam sincs, régi "magnós könyvekben" benne volt.
üdv!
(#) FPBalazs hozzászólása Márc 20, 2013 /

Sziasztok!
Kezdő vagyok , és egy olyan kérdésem lenne , hogy építettem 7 szegmenses kijelzővel egy 0-9 ig számlálót. Eredetileg egy Bináris számlálót csináltam és ezt később alakítottam át szegmenses kijelzővel . A számlálásért egy 74LS90 es IC a szegmenses kijelző meghajtója pedig egy LS4543 as.A gondom az lenne , hogy habár működik, de nem tökéletesen. Impulzus nyomógomb lenyomásakor a számláló vált egyet , és a felengedésekor is még egyet.
Ha valaki tudna nekem segíteni , akkor azt megköszönném!
(#) Szirty válasza Tarbur hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Helló Tarbur!

Fénycső lesz az, nem neon cső. A neon cső narancsvörös fényt ad és 2x7kV feszültségről üzemel, nem kell hozzá gyújtó.

Idézet:
„A másik vélemény az, hogy ideig-óráig elmegy vele, gyújt is, de bekapcsolás után ajánlatos kicsavarni különben hamar tönkremegy.”

Hülyeség! ha be tudja gyújtani (és nem kezd el villogni világba) akkor a gyújtónak már semmi szerepe, a cső éli a saját életét és világít. ha már begyújtotta a gyújtók ki is veheted hazaviheted, a cső világít kikapcsolásig. Olyan nincs, hogy a gyújtó jobban vagy kevésbé gyújtja be.
(#) munya hozzászólása Márc 21, 2013 /

Sziasztok!

Szeretnem megepiteni az itt is felelheto Dracula vegfokot, de a tapban nem vagyok biztos, hogy jo lenne.
Lenne egy Toroid trafom aminek a szekunder kimenetei 2x36V es a teljesitmenye 1000VA.
35V tapfaszultseg kellene, ami az egyeniranyitas, es a puffereles utan, ezt joval meghaladna. Mik a lehetosegeim?

Udv!
Munya
(#) proli007 válasza FPBalazs hozzászólására (») Márc 21, 2013 / 1

Hello!
A gond az, hogy a nyomógombot "pergésmentesíteni kell". Mert egy nyomógomb nyitása-bontásakor nem fixen működik, hanem kontakthibázik. A számláló, meg megszámolja. Két félféle képen lehet ellene védekezni. Egyik RS tár használata, ahol a nyomógomb zár kontaktusával bebillented a tárolót, a nyugvó kontaktusával ki. (Ez a szebb, de váltóérintkezős nyomógomb kell hozzá.) A másik, hogy RC taggal integrálod a kapcsolt jelet, és utána Schmitt-es bemenetű áramkörrel visszaformálod a jelet négyszögjellé. De általában ezt a kondenzátoros megoldást közvetlen a számláló bemenetre nem lehet kötni, mert annak órajelének gyors felfutású jel kell. Ha lassú fel-lefutású órajelet kap, esetleg össze-vissza működik.
Ha már LS IC-ket használsz, akkor a Schmitt-es lehet egy 74LS132 vagy 74LS14-es is.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013

LS-Input.png

Következő: »»   1948 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem