Fórum témák
» Több friss téma |
Az a baj, hogy ilyenkor nem elég piszkálni. Ha kihúzod az antennáját akkor sem javul a vétel az SW (rövidhullámú) sávokon?
nem. és az MR1 is csak időszakonként jön.
Jók az elemek? Ennél a készüléknél is előfordulhat az elektrolitkondenzátorok kiszáradása, ami miatt romlik a készülék vételkészsége.
adapterről megy de a kondikat megnézem.
Köszi
Talán meg kéne javítani, újra hangolni, a hullámváltó kontaktusait megtakarítani. De műszerek, hozzáértés nélkül, csak jobban tönkreteszed.
Helló meberek!
nekem is van egy ugyanijen rádióm, borzasztó a vétel rajta és néha elhalkul amit nagyanyám egy oldalbavágással szokott orvosolni. szivesen vennék némi tanácsot amivel jobb állapotba lehetne hozni, kapcsolási rajz ijesmi szintén érdekel. Mellesleg adapterről uzemel legalább 10 éve Azonkívül találtam egy elhagyatott megázott szintén tento markaju szalagso magnót, sajnos modell számot nem találtam rajta, hiányos a boritás, valoszinuleg azon volt, elég gánya modon volt karbantartva(osszevissza kábelezések, csavarkötések dróttal megoldva) a panelek közti kábelezések szét vanak kötve és nem egyértelmű hogy mi hova jön, találtam egy letört tekercset is stb... ha valaki tud szolgálni 1 vonatkozó kapcsolási rajzzal az nagy köszönetben részesül és lekötelez. a szériaszám a mi a vázba van ütve az a következő: 50846 ha jól látom, gyátási idő 1987 12(gondolom a decemberre utal) orosz gyártmány, ahoz képest angol feliratok vannak rajta. ha lesz alkalmam lefényképezem és feltöltöm ide.
Az oldalbavágásos javítás kontakthibára utal. Egy alapos karbantartás, esetleg javítás minden bizonnyal ráférne.
Kösz a gyors választ.
Gondoltam én is a kontaktra, de nem szivesen nyúlok bele amig nincs kapcsolási rajzom róla, jártam ugy sokkal frissebb kiadásu kiserősitőben hogy kibontottam és abban a pillanatban leesett 2 forrasztás, most keresd meg a kétoldalas nyákon a 2 hejet... szóval még várok hátha érkezik rajzocska.
hú még jó hogy PDF ben küldöd, igy eszembe jutott hogy a friss rendszeren még nincs adobe reader
1000kösz
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Egy Wega T555 tunerrel van egy kis baj, az egyik oldal sokkal halkabban szól. Ezt sztereóban én monoban is csinálja. Ha tudok valamit javasolni hol keressem a hibát azt megköszönöm. Üdv
A hangfrekvenciás fokozatban. Mivel monóban is csinálja, valószínűleg nem a sztereó dekóder a hibás, hanem az utána következő hangfrekvenciás fokozat, esetleg a demfázis tagok.
Köszönöm szépen a segítséged, megnézem hátha. Még egy valamiben kérném a tanácsod. Philips FT-880 néha full jelnél is leesik a jel nullára és egy idő után visszajön. Ennek mi lehet az oka?
Sziasztok,
SHARP GF-5454H tunerével van a következő probléma: Az AM rész jól működik. Az FM részt próbáltam OIRT-ról CCIR-re visszahangolni, de előtte ki kellett cserélnem az AN7223 KF erősítő IC-t, mert már régebben tönkre ment. Az FM tuner olyan furcsaságot produkál, hogy 1-2 erős adót tud venni, de úgy, hogy néhány másodpercig szól tisztán, aztán magátol leszakad az adóról. Azt is megfigyeltem, hogy bekapcsoláskor minden esetben rövid időre szól az adó. A tunerben egy TA7335 FM frontend IC van (ami AFC részt is tartalmaz), sajnos ilyet már nem kapni. A lábakon a főbb feszültségek jók (találtam egy hasonló kapcsolási rajzot, GF-4545 készülék). Szerintetek ez TA7335 IC hiba lehet?
Sziasztok!
Kaptam feléleszteni egy rádiós magnót, RangeMaster T704 felirattal, a futómű alapján ITT vagy Siemens belsővel. A rádiója eredetileg CCIR-es, de át volt hangolva, két a forgókondira ráforrasztott 33pF-os kondenzátorral. Ezeket levéve, nagyjából visszaállt a mai sáv, de már valahol 86 körül elkezdődhet, és 102,8-nál hallható az utolsó adó, az is nagyon halkan (108MHz-ig van skálázva!). Először itt próbálkoztam, itt láthatók az eddigi eredmények (nem sok előrelépés). Elég érzéketlen, valószínűleg hangolni kéne, ami műszerek nélkül nem lesz egyszerű, de még megpróbálkoznék vele. Viszont más furcsaságot is észrevettem. A térerősségjelző műszer az AM-sávokon tökéletesen jelez, az FM-en viszont pont a jelzett maximumnál elmegy a vétel, és ha kicsit melléhangolok, akkor visszajön. Ez milyen beállítási hiba lehet? Előbb ezt tenném rendbe, ha megoldható, mert a műszer azért segítene a maximumra hangolásnál. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
Idézet: „A térerősségjelző műszer az AM-sávokon tökéletesen jelez, az FM-en viszont pont a jelzett maximumnál elmegy a vétel, és ha kicsit melléhangolok, akkor visszajön. Ez milyen beállítási hiba lehet?” FM Demodulátor tekercs elhangolódása okozza.
Köszönöm a gyors reakciót, ezt a részt már a rádiófrekis rész végén kell keresnem, ugye?
Az utolsó FM KF tekercs.
Kép alapján a kék vasmagra tippelek. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni egy Unitra AS 630-as nyugati normás tuner javításában: az a probléma, hogy csatlakoztatott és nem csatlakoztatott antennával is azonos vételi erősséget produkál és gyenge a jel, végigkövetve az antenna bemenet jelútját, a tuner kockáig minden rendben. Amellett, hogy gyenge a jel, nem szól sztereoban, nincs elegendő jelerősség, hogy billenjen a zajzár. A tuner hangolható és egyébként befogja a csatornákat, csak nemtudom pontosan hol lehet a hiba. A mérőponokon a feszültségek -0,5V kevesebbek, és a tuner tápfeszültsége 12V helyett 10V. A segítséget előre is köszönöm! Üdv!
Üdv mindenkinek.
Van egy C2600 grundig rádiósmagnó, aminek az URH csatornája elhallgat egy idő után, de az a baj, hogy nem tudom kiszedni a panelját, hogy megnézzem mi lehet a baja. Szedett már szét valaki ilyen rádiót? Erről lenne szó. a rádió A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
Vagy harminc vagy még több éve láttam ilyet belülről. Emlékeim szerint csak néhány csavar tartja. Talán az elemtartót és az antennát is ki kell szerelni. Régen volt már nagyon.
3 csavar tartja az előlapot az elemtartón keresztül, a panelt semmi nem tartja látszólag, az antennát is kiszedtem, mégsem jön ki.
Akkor még próbálkozok, köszi a választ.
Ezek szerint a az osc, mod. működik, különben nem lehetne hangolni. Szerintem a KF-et kellene vizsgálni, mert az érzékenység (+stereo vétel) mindenekelőtt a KF jó működésének a függvénye. Ehhez persze jó lenne FM szignálgenerátor, enélkül szinte reménytelen. A tápfesz. a tápegységben biztosan beállítható.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
Úgy rémlik, az előlap jön le ugyanúgy, ahogy a hátlap... Mintha alul lenne 3 nyílás, amin benyúlva óvatosan csavarhúzóval kioldható alul, aztán felül leakasztató.
Az előlap és a hátlap is lejött, csak a panel nem jön ki, hogy hozzáférhessek a kapcsolókhoz és az alkatrészekhez.
Üdv!
Köszönöm a segítséget, még párszor átnézem, mert szállítás után hibásodott meg, elötte jó volt. Üdv!
Ezesetben lehet, hogy csak valami primitív kontakthiba, vagy alkatrészsérülés, vagy hidegforrasztás, ami éppen most engedett el; nem biztos, hogy egyszerű megtalálni.
Üdv!
Átforrasztottam a fő panelt, kicseréltem az elöregedett elkokat, annyit javult a helyzet, hogy mostmár antennával jobb a vétel, mint anélkül (valamennyit jelez mostmár a térerősség jelző), de még mindig nem az igazi, a zajzár és a sztereo vétel még mindig nem billen. Ha rákapcsolom a tetőantennára, akkor már közel 100%-os a jelerőssség, de még ilyenkor sem billen a sztereo és a zajzár (annak ellenére, hogy ez egy legendásan érzékeny tuner). Ezen kívül még azt vettem észre, hogy a skála felső 1/4-én eléggé erős hamisvételt produkál. Üdv!
Keresd meg a hangolófesz. stabilizáló elemét, hétha gyengusz, de a többit sajnos igazán csak FM szignállal lehet (aránydetektortól visszafelé KF-ek) jól bemérni, ill. hangolni(wobblerszkóp az igazi, de hát hol van?). Aztán külön téma a dekóder, ehhez már szkóp is jó, ha van. Nem könnyű feladat. Ha a "hamisvétel" alatt a tükörferkvenciás vétel értendő, akkor biztos, hogy a KF(-ek) nincs(-enek) jó helyen hangolva.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |