Fórum témák
» Több friss téma |
Tehát javaslom a zombee úr féle verzió megvásárlását aminek az ára közel anyagköltség, és aki hozzám hasonlóképpen vaksi már annak mindenképp egy kifizetődő beruházás.....
Egyáltalán nem a tiédre gondoltam, csak sokan a dopert is stk500-nak hirdetik és egy elrettentő mókolmányt láttam még abból is ott....
A Doper lényegében egy STK500, csak akik árulják(kettő ilyet is találtam) elfelejtik megemlíteni.
Sebességben és driverben különbözik a "rendes" emulátorral meghajtott STK500-aktól, természetesen a Doper mindkettő tekintetében a "rosszabbik" választás. Csatolom a saját Doper verzióm panelét. A forrasztás ennél sem szép, de legalább stabil. Az általad belinkelt STK500 is hasonló mint a tuxgraphics-os, csak jóval több LED van rajta. A bootloader nem rossz ötlet, később azt is beteszem a sajátomba. Az enyém jelenleg az ISP csatin keresztül programozható. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2013
Működni működik az is(nagyon lassan és rosszan) de nem egy egészséges megoldás.....
Sziasztok! Előre is szeretnék elnézést kérni, de nem olvastam át ezt a témát. Bár lehet meg lelném a választ, de kellene az útba igazításotok, mert egyáltalán nem foglalkoztam még az ATMEL programozásával.
A problémám az, hogy a Topi féle (kittben kapható) programozóját kellene most már munkára bírnom. A hardver összerakásával nem volt gondom. ( S nem is az első áramköröm. ) Szerintem összerakásnál nem vétettem benne hibát. A virtuális COM-port a gépen él. Elvileg a megfelelő dríver van feltelepítve. Telepítettem az ATMEL STUDIO 6.1-et. A program ( a WinAVR telepítése és használata: Link szerint ) képes lenne az STK500-as ( klón ) kezelésére, de ezt a programozót nem lehet benne megtalálni. Szóval csak a programozót kellene feléleszteni legalább a demóprogram kipróbálásáig. Előre is megköszönöm a segítségeteket!
Csak AVR Studio 4-el működik, ne is fáraszd magad a 6-ossal...
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
Ok! Utánanézek, hogy hol tudom a 4-est kipróbálásra letölteni. THX.
Közben elkezdtem a téma átolvasását. ( Jobb későn mint... ) A WinAVR telepítése és használata cikkben olvastam, hogy az STK500-ashoz kell a libusb nevezetű driver. Ezt feltelepítettem és az eszközkezelőben a hardver eszközök között egy új eszköz jelent meg libusb-win32 devices névvel, amiben a "Hobbielektronika.hu:AVR-doper" eszköz található. Ha ezt megnyitom akkor a rácsatlakoztatott eszköz állapota szépen látszik. Vagyis aktív-használatra kész ha rádugom és inaktív-nincs csatlakoztatva ha lehúzom a programozót. Tehát a programozó ezek szerint jól működik? ( Fogalmam sincs hogy egyáltalán minek kellene történnie ha jó és ha nem jó. )
Negatív. Az eszköz elvileg aktív de az AVR Studio 4-el sem tudtam életre kelteni.
Az nem lehet igaz, hogy egy pársoros HEX-et nem tudok beégetni. ( AVR és a könnyű programozás. !? ) Már semmi ötletem sincs. Ha ez így halad, akkor tényleg a PICkit2-vel fogom felprogramozni az égető mellé melléket demó programot...
PICkit-tel nehéz lesz AVR-t programozni!
Elolvastad a cikkben az élesztési, driver telepítési részeket? Link1 Link2 Mint írva vagyon, HID módban nem ismeri fel az AVR Studio. CDC módban pedig a megadott drivereket kell felrakni a megadott módszer szerint. Én még nem készítettem el ezt a programozót viszont megdöbbenve olvasom, hogy (zombee szerint) nem lehet az Atmel Studio 6.1-gyel használni. Még jó, hogy nem építettem meg. Mindenki rá akart dumálni, hogy az milyen jó a Studio-hoz. Ezek szerint fogalmuk sincs, mit ajánlgatnak? Vagy zombee nem tudja? Vagy mindenki 4-es AVR Studio-t használ 2013-ban? Kérdés, miért jobbb akkor ez, mint az STK200? Az USB porton kívül.
Pár soros hex-hez nem is értem miért kell egy processzor-és vinyózabáló valamit használni.
Szóval 2013-ban aki nem robotot programoz az AVR Studio 4-et használ. Egy GSM kártyát feljesztek amiben ATMega128 ketyeg. Már elég nagy a program, de nem látom szükségét a 6-osnak. Miért is kéne? (Azon kívül hogy a 4-esben vigyázni kell a CTRL+INS és SHIFT+INS kombinációkkal mert elszáll.) A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
Szerintem azért, mert a 4-es Studio-hoz kell a WinAVR, ami 3 évvel ezelőtti, mert nem fejlesztik.
Hát Te tudod, de nekem a legfrissebb AVR Toolchain megy alatta, ami a WinAVR "utóda".
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
Értem. Nekem jó a Studio 6.1.
Ez alatt melyik programozó működik, ami házilag is összerakható és esetleg nem kell bele FT232 és hasonló USB chip?
Megy az amiben az FTDI van, csak azt kicseréled MAX232-re.
Doper-t nem javaslom.
Szívások vannak vele. Még jobban jársz egy MAX232-es STK500-l és egy USB-soros átalakítóval... Az STK500 firmware megy Studio 6.1 alatt (nálam _van_ készen, és az alatt _is_ tesztelem). DE: marketingmegfontolások miatt sok IC-t _nem_ támogat Studio 6.x és 5.x alatt, csak 4.19 alatt van a teljes AVR kínálat az STK500-hoz!
Értem, köszönöm.
Le van írva valahol, hogy 6.1 alatt mit támogat és mit nem? A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
NEm akarlak megbántani de sztem pár szá drót meg egy LPT aljzat többre érdemes(stk200). Ezek a szoftveres usb emulációk nekem sem jöttek be, Én is megépítettem, de örökké nyűgje volt az isp frekvenciával. Egy taviros stk 500 is olcsó, utánépíteni sem nehéz és az legalább korrekt mert tartalmaz usb/soros átalakító csippet. Picit olcsóbb készen mint a doper kittben. Valamiért mégis azt favorizálják....
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
Néhány oldallal korábban Topi (kicsit markánsan) kifejtette a véleményét, ne kényszerítsd rá hogy mégegyszer megtegye. Kicsit többet tett annál hogy a bejelentkező nevet megváltoztatta.
Ha most leírná, a többség úgysem olvasná el mert dögunalmas lenne kódokat olvasni. A HV rész úgyis csak 8 és 14 lábú ATTiny-knél működik. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
Sziasztok!
Most állok egy nehéz döntés előtt. AVR vagy PIC? A kérdésem az lenne, hogy amit a HeStore oldalán találok AVR programozót, ~5000 Ft, azzal az összeépítésen kívül, kell bármilyen "extra" dolgot művelnem? Szóval megveszem, összerakom, csatlakoztatom a géphez és már programozhatok is egy egyszerűbb attiny-t? Melyik az a "legbonyolultabb" MCU amit ezzel a programozóval programozni lehet? Az AVR Studio-k közül melyiket használjam? 4-5? Sok a kérdésem, ne haragudjatok! Köszi szépen!
AVR, programozónak egy normális STK500 klón, és AVR Studio 4 vagy 6. Az 5-öst nem kéne...
Ugyanezen pénzért _stabil_ STK500-at is kapsz már: Bővebben: Link
Vagy akár itt az Apróhirdetések közt is van... Doper-t felejtsd el, ha nem akarsz bosszankodnmi már az elején. Az STK500 programozó (illetve minden ami ún. ISP programozást tud, az a teljes 8-bites AVR családot ismeri - kivéve a 6lábú Tiny chipeket). STK500 és megvalósításai csak az AVR-Studio 4.19-l használhatóak teljeskörűen. A későbbiek / későbbi AVR-Studio-k nem támogatják a STK500-at (marketing okok miatt).
Kissé ellentmondásos dolgokat írsz. Itt még azt írod, hogy bizonyos AVR-eket nem támogat. Most meg azt, hogy magát az STK500-at nem.
Akkor most mi van? Valaki írja már le, hogy mi mit támogat és mi alatt, mert kezd az egész olyan lenni, mint egy török bazári alkudozás.
1, Az STK500 ISP felületű programozást biztosít. Ez a 8-bites AVR-ek közül a 8...100 lábúakat jelenti. Azaz amikben van ISP (InSystemProgrammig) port/felület a programozáshoz. (A Tiny6-8-9-10 8bites, de _nincs_ISP kialakítva bennük)
2, AVR-Studio 4.19 volt az utolsó, ami az _összes_ ISP képes chipet támogatta STK500 programozóval. Az újabb AVR-Studio-kban (5.x, 6.x sorozat) marketing okok miatt csak a lehetőségek 20 %-át építették be. Azaz _nem sz összes lehetséges_ chipet támogatja. Marketing: vedd meg az MKII programozót... A HEstoreban hírdetett STK500 NEM STK500. Hanem ún. AVR-Doper nevű programozó. Ami a kavart okozza: STK500 az jelenti a hardware-t is meg a kommunikációs protokollt is. A HEStore programozó megérti a STK500 protokollt, de önmaga NEM STK500 hardware. (kb. az, hogy beszéled az angiolt, attól nem vagy még angol). A bazár bezárt ?
Értem. Az érdekelne még, hogy mely programozókat lehet használni Atmel Studio 6.1 alatt, amivel kezelhető az összes ISP képes proci (8..100 lábú)?
Köszönöm az elismerést. De kérlek ne az évekkel korábbi példányok alapján minősítsd
mások munkáját! Csak eggyel kell visszalapozni... A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
MKII, MKII clone, AVR-Dragon. Ezeket ismerem.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
STK600 és JTAG ICE mk2/mk3, persze nem otthoni játékokra találták ki.
Találtam egy leírást a Studio 6.1 Readme-jében. Link
A 19. oldaltól le van írva, hogy melyik programozóval melyik AVR-t tudja kezelni. Ezek alapján egy AVRISPmkii megfelelne utánépítve. Már csak egy egyszerű és olcsó kapcs. rajzot kell keresni és egy olyan FW-t, amit a Studio 6.1 felismer és kezeli is. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
Szia!
Én építettem egyet és működik. 4.x, 5.x és 6.x alatt. Sőt BASCOM-al is. (Ez elsőre problémás volt, de csak egy másik fw verziót kellett rátenni.) Azonkívül az összes 8-bit-s AVR-t támogatja, mivel rendelkezik ISP, PDI és TPI csatlakozásokkal. Így néz ki. Ha érdekel, jelezd. |
Bejelentkezés
Hirdetés |