Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   21 / 91
(#) Nanok hozzászólása Júl 23, 2013 /

Ennek a DVB-T vevőnek, van egy 5V-os kimenő feszültsége, elvileg antenna erősítőhöz. Na most ha itt rövidzáram lenne akkor az nem tenné tönkre a vevőt?
Ha jól értem akkor a két antennához egyforma hosszú levezető kábel kell. És utána, hogy kell illeszteni, párhuzamosan kötni nem jó?
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Júl 23, 2013 / 1

Nem megy tönkre, csak nem is indul el olyankor. A menüben ki lehet kapcsolni a tápfeladást. Párhuzamosan kötni nem érdemes, mert az impedanciák nem fognak stimmelni és teljesítményvesztés lép fel meg állóhullámok alakulnak ki. Mindenképpen jobban jársz, ha egy antennát használsz, a kettővel nem igazán fogsz javulást elérni.
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Esetleg ha úgy alakítanák ki egy yogi antennát, hogy a lepke elé építeném. Úgy lenne építve, hogy lepke egyik dipólja lenne a dipólja, stb. Az úgy működhetne?
(#) bodgabo válasza Nanok hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Ezen a frekvencián már nagyon nem mindegy, hogy 1-2cm-rel közelebb vagy távolabb vannak egymáshoz dolgok.
Miliméterek is számítanak, egy jó antenna készítéséhez sok ezirányú tapasztalatra, számításra és mérésre van szükség. Nem lebeszélni akarlak a kísérletezésről de ha nem akarsz antenna gyártásba fogni, akkor hamarabb, olcsóbb és jobb eredményt kapsz ha veszel egy megfelelő gyári antennát és beállítod irányba.
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Nem yogi, hanem Yagi. A japán mérnök úrnak adjuk meg a tiszteletet. Egy antennát használj, ami jól működik.
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Júl 23, 2013 / 1

Két különböző dolgot vegyíteni egyáltalán nem szerencsés dolog. A Yagi antenna az egyfajta antenna, jól kidolgozott elmélettel, ha hozzányúlsz, csak rontani lehet. Egyébként a sugárzó mögötti rudak reflektorok, ugyanazt a szerepet töltik be, mint a lepke mögötti fal, csak a Yaginál ezek rezonáns elemek. A lepke antenna viszont csak egy szélessávú dipól, ami jól jön az UHF csatornák vételekor. A nyereség (amire mindenki hajt) lényegében az előre/hátra viszony, és a nyílásszög adja. A lepke (panel) antennánál a reflektor fal, és a dipól síkjának távolságával lehet beállítani a nyílásszögét.A Yaginál a direktorok számával. Minkét módszer hosszas optimalizálási folyamat végeredménye.
Persze mindkettőből lehet falat építeni, tovább csökkentendő a nyílásszöget, ezzel növelve a nyereséget, de egy határon túl az összekapcsolás veszteségei miatt nem érdemes növelni egyik antenna típusnál sem.
az összekötésnek (párhuzamosításnak) is vannak szabályai, biztosítani kell az impedanciák azonosságát, és a fázihelyes összekötést. Ezeket tápvonal transzformátorokkal lehet megtenni.
Pl egy λ/4 elektromos hosszú tápvonal (akár koax, akár szalagkábel) az egyik végén levő rövidzárat, a másik végére szakadássá konvertálja. ennél rövidebb, vagy hosszabb tápvonal szakasz, a hosszának megfelelő komplex impedanciára transzformálja. Ezeket kiszámolni elég nehéz, mert a gyártáskori szórások miatt az ehhez szükséges adatokat (amiket a legtöbb esetben nem is adnak meg) nehéz figyelembe venni. Ezért van szükség drága műszerekre, vektorvoltmérőre, és tracking generátorra, hogy az impedancia változását a frekvencia függvényében mérni lehessen, aztán az így nyert adatokkal lehet pontosítani a számolást. A probléma az, hogy egy tápvonal impedanciája függ az átmérőktől a vezetők távolságától, aé a vastagságától Ha rövidítesz egy sugárzót, mindjárt megváltozik az átmérő/hossz viszonya, ezzel a rövidülési tényező, ezzel az elektromos, és a mechanikai hossz viszonya.
(#) DRAWS hozzászólása Júl 23, 2013 /

Sziasztok. Egy kis segítségre lenne szükségem. Még pediglen ahhoz, hogy : Nekem a Tv-m DVB-T-s és van tetőantennám. Tökéletesen fogom vele a digitális csatornákat (még a HD-kat is). Van kábel tévém is. A problémám az, ha a kábeltévé koax kábelét összekötöm a tetőantennával, akkor a tévén csak a kábeltévé csatornái láthatóak,de ha azt kihúzom a kábeltévét,akkor egyből megy a tetőantennás csatorna. Van erre valami megoldás, hogy egyszerre lehessen bedugni a tv-be mind a kettőt. ( hogy ne keljen mindig ki be dugdosni a kábelt). Köszönöm.
(#) kadarist válasza DRAWS hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Szia!
Nem egyszerű feladat! Egy lehetséges megoldás lehet az, hogy egy külön set top boxszal oldod meg a DVB-T vételét.
(#) Doky586 válasza DRAWS hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

csak úgy lehet (ha nem akarsz dugdosni): hogyha helyette kapcsolgatsz..
vagy ez: Bővebben: Link
(#) pucuka válasza DRAWS hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

A DVB-t sugárzás ugyanazokon a csatornákon, (frekvencián) történik, mint amiket a KTV használ. A KTV leginkább majd minden csatornát használja. A két jelet csak bonyolult szűrőzéssel lehetne összefésülni, és még a szinteket is egyenlőre kellene hozni. Mivel az antennából jóval kisebb szint jön, ezért ha összekötöd a kettőt, az elillesztés miatt is meg az eltérő szintek miatt is az erősebbet, a nagyobb szintűt fogod látni.
(#) DRAWS hozzászólása Júl 23, 2013 /

Köszönöm a válaszokat. Így már világos az ügy.
(#) Doky586 válasza Nanok hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Idézet:
„Ma pontban este 6kor jöttek az akadozások, 9:30 után megszűnt minden probléma.”

Kíváncsi vagyok hogy oldódott meg a problémád?

- tényleg egy nagyteljesítményű adó kapcsol be mindig ekkor a szomszédodban, vagy
- a légköri terjedés miatt alulméretezett az antennád ? (ahogy írtam)

Most jó idő van felmenni a tetőre antennát szerelni..
(#) bodnar00 hozzászólása Júl 29, 2013 /

pucuka: Honnan lehet tudni, hogy vhf vagy uhf antenna? Az antenna méretei: hossza: 246cm, sok kis rövid az 21cm, a dipól 31cm a hátsó 3 pedig 37cm, a teljes hosszuk. Az 1:4 balunhoz hány centis koax kell?
(#) kadarist válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

A gyakorlott szem azonnal felismeri a különbséget. A rövid elemekből felépített az UHF, a hosszabb elemes pedig a VHF.
(#) Doky586 válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

A Yagi hullámvezetői félhullámú dipólok, a hurok (kerülete) az egészhullámú.

Esetedben: 300/(2x0.21)=714
hossz: m-ben, freki MHz-ben.
Ez még módosul a közeli elemek miatt de VHF-UHF megkülönböztethető.
(általában nem egyformák szoktak lenni)
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
(#) bodnar00 válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Ezt most kicsit nem értem. Elmagyaráznád? Mi a 300? Nem a 31 el kellene számolni 21 helyett? Tulajdonképpen ezzel most mit számoltunk ki?

Kép001.jpg

(#) kadarist válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

A 300 a fény sebessége és az eredmény a vételi frekvencia.

freki (MHz)=300/hullámhossz (m)

Ezt írtad: "sok kis rövid az 21cm" azaz 0.21m, mivel csak fél-hullámhossz ezért 2x0.21

De ez yagi esetén úgyis csak közelítő érték.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013

Akkor 24,6cm-es koax darab kell a balunhoz? Mert 610Mhzen jön az adás.

Nem.
A válaszomnak nincs köze a balunhoz.

Volt egy ilyen sejtésem. Felrakom azt a fekete átalakítót ,azután majd meglátjuk mamámnál is jó lesz-e a vétel vele, ha nem akkor még visszatérek.
(#) bodnar00 hozzászólása Júl 30, 2013 /

A dipól előtti két direktort ha kicserélem 24,5 re és 18,7 cm-esre akkor már 610 ,és 802 Mhz-re jobb lesz az érzékenysége? Vagy ilyenkor nem elég csak azt kicserélni, minden mást is újra kell méretezni?
Mux A 55 vagy 65 ös jelerősséget mutatott már nem emlékszek és 97% jelminőséget. 2méter koaxal , teraszon kezemben az antennával. Mux C -t nem fogta be.

Kép006x.jpg

(#) kadarist válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 30, 2013 /

Mindent újra kell méretezni, de leginkább a sugárzót, ami maga a dipólelem. Vidd fel a tetőre és ott is próbáld ki!
(#) Nanok válasza kadarist hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Találtam valami érdekeset azzal kapcsolatban, hogy mért romlik a vétel minősége esténként. Szereztem egy régebbi mpeg2 DVB-T vevőt, amit műszernek használtam. Rögtön észrevettem, hogy sokkal pontosabban és gyorsabban méri a jeleket. Rádugtam az antennát stabil 62% erősség 61% jelminőség 610 és 802Mhz-en is, elég határozott, korrekt a jel.
Ez után átfűztem az új Synaps DVB-T vevőmön, 610Mhz-en 62/60, ez így rendben van. 802Mhz-en 62% az erősség és a minőség 48 és 58 között le fel zongorázik, napközben kicsit kisebb a kilengés 53-58%. Mikor mozgattam a csatlakozót jó erősen belenyomkodtam, úgy tűnt beáll 57-58%-ra. Megpróbálkoztam 3 féle csatlakozóval, az eredmény ugyanez.
De már erős volt a gyanúm, hogy itt az új vevő tunere körül van a gond. Végül az az ötletem támadt, hogy átfűzöm a régi mpeg2-es vevőmön keresztöl az antennát. Az óta semmi gond, megszűnt a probléma.
Nem tudom, mi lehet ez normális dolog-e? Talán a tápfeladó miatt nincs normálisan megcsinálva a bemenet? Vagy az antenna körül vannak csillapítási gondok és valami csillapítót kellene beiktatni?
(#) kadarist válasza Nanok hozzászólására (») Aug 1, 2013 / 1

Lehet, hogy az MPEG-2 vevő felfűzőjében van valamiféle szűrő, ami a sávon kívüli zavartatást csökkenti. Ilyesmire tudok gondolni.
(#) Doky586 válasza Nanok hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Idézet:
„átfűzöm a régi mpeg2-es vevőmön keresztöl az antennát. Az óta semmi gond”

Mondtam hogy alulméretezett az antennád. Az átfűzéssel kapott egy kis jel-erősítést is, így a kritikus időszakban megjavul a vétel.
(#) pucuka válasza Nanok hozzászólására (») Aug 1, 2013 / 1

Akkor nagy valószínűséggel valahol a kábelben, csatlakozóknál, antennánál illesztési gondok vannak. A kábelhossz megváltozásával az állóhullám minimum pontja olyan helyre került, ami már nem zavar. Magyarul, a kábelhosszal kihangoltad a tápvonal komplexust. Ezekután még azt is megteheted, hogy a kábelből levágsz kb. 10 cm, -t, és lehet, hogy ezzel is le tudod hangolni. Az sncs kizárva, hogy az "új" tuner bemenete nem igazán korrekt, Ilyenkor is segíthet a kábelreflexió eltüntetésében a koax némi rövidítése.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Hol olvastál olyat hogy változott a kábelhossz az antenna és az első aktív elem közt?
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Itt:
Idézet:
„De már erős volt a gyanúm, hogy itt az új vevő tunere körül van a gond. Végül az az ötletem támadt, hogy átfűzöm a régi mpeg2-es vevőmön keresztöl az antennát. Az óta semmi gond, megszűnt a probléma.”

Egész biztos, hogy megváltozott a kábelhossz.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Az STB antenna BE és KI-menete közt van egy pár tranzisztoros aktív keverő fokozat...
Így a kábelhossz változatlan maradt.

A két STB bemenő impedanciája ugyan eltérő lehet, de szerintem ez annyira nem lehet gond.
Viszont hogy valami lukszűrő legyen benne ahogy mondtad, az valószínűtlen..
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
Következő: »»   21 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem