Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Lényeg, hogy gyorsan kell, mert megolvadhat a műanyag. Kicsit megcsiszolod vagy reszeled a forrasztandó fület, majd beónozod, és már is lehet forrasztani rá. Csak ne melegítsd sokáig, mert kilágyul a műanyag. A lábak elgörbülésének elkerülése érdekében én néha beledugok egy ellendarabot, majd miután kihűlt, kihúzom.
Jó koszos lehet (gyárilag); letvasszert neki, ónozás, semlegesítő lemosás, ezek szerint gyorsan.
A csiszolást már próbáltam, de azért köszi mindkettőtöknek!
Üdv!
Sziasztok! szeretném megkérdezni, hogy a 78L05 leszabályoz-e, ha a kimenetén zárlat van, vagy elhalálozik?
Elvileg leszabályoz, de gyakorlatilag nekem már több tönkrement pár másodperc alatt. Gyanítom, hogy gyártófüggő lehet, nem figyeltem meg nálam, hogy azonos gyártóktól vannak-e a tönkrementek. Jobb erre a leszabályzásra nem számítani. Ez hasonló lehet, mint pld. hangvégfok ic.-k egy része is rövidzárvédett. Itt is rövidzárvédett típusok elpukkantak nekem.
Elvileg igen, gyakorlatilag próba-szerencse alapon megy. Találkoztam már olyannal, hogy az elsőt kibírta, másodikra dobott egy hátas.
Új áramkört élesztek, és nincs 5V, viszont zárlat sincs.Akkor valamit csak benéztem.
Sziasztok!
Kérdezném,hogy egy 25µF/250V AC feszültségű kondenzátorra mekkora max. egyenfeszültség kapcsolható,valami HGL lámpában volt eredetileg.
Szia!
250V/0,707=353,6V vagy 250Vx1,41=352,5V A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
Szia!
Nagyon köszönöm! Le kell,hogy írjam a füzetembe,mert mindig elfelejtem,sajnos én sosem tanultam oskolában elektronikát, csak szorgalomból,hobbiból,magam.
A 78L05-nél fordítva van a bemenet-kimenet mint a sima 7805-nél. Előlről felirat felől nézve. Talán ezt nézted be.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
Sziasztok. Erre a kérdésre valaki tudna válaszolni? Köszönöm!
Van neki topikja: Bővebben: Link
Sziasztok! Megépítettem ezt Bővebben: Link
de csak próbapanelon. Az első kijelző nem működik.(vagyis nem jelenik meg rajta semmi). Jól van összedugva minden,már fel cseréltem őket,már a tranzisztorokat is felcseréltem,átnéztem újból a kötéseket de nem akar semmi megjelenni. A Hex ami hozzá tartozott azzal nagyon vibrált a két működő kijelző.(és próbáltam mérni is vele,de le föl ugrált mérés közben) Aztán találtam egy másik forrást onnan leszedtem azt a Hex.-et azzal szépen megy a kijelző.Viszont az első nem értem miért nem megy.Valakinek valami ötlete? Mértem a kimenő lábakat ami megy a led kijelzőkhöz mindegyiken 1,72V-ot mértem kivéve a 2-es lábon ott 4.98V-ot. Nem tudom ez esetleg mond e valamit. Ha van valami ötlet megköszönöm.
Sziasztok
Szerintetek létezik olyan, hogy egy láb "belehegged" a lyukgalvánba? Szedtem ki egy zárlatos léptető vezérlőt, az összes láb gyönyörűen kilovadt, 1-et kivéve, a test lábat. Egysezrűen nem boldogulok vele, már attól félek megégetem a panelt. Majd még agyalok, hogy szedjem ki, de valszeg fúrni kell. Üdv
Valszeggel ne próbáld.Nézd meg nincs-e elgörbülve, olyannal már szívtam.
Ha kuka az IC, akkor csípd le a tokról, és próbáld továbbtolni.
Pont azt csináltam, ez az egy láb van már csak benne, az agyam elhajítom de nem bírok vele
Sziasztok!
Lenne egy elég összetett kérdésem, amibe ha segítenétek nagyon hálás lennék! Lenne két ajtó. Amin a beérkezett dolgoknak egyensúlyba kellene maradnia. A tárgyak bejutását egy-egy infra fénysorompó figyelné. Nekem, arra lenne szükségem, hogy amikor a tárgy bejut az egyes ajtón, akkor a felette elhelyezett visszajelző zöld-ről váltson át pirosra, illetve a másik ajtó piros visszajelzője zöldre. Az lenne a fontos, ha az egyes kapun például két tárgy érkezik, be akkor se váltson a rendszer, hanem akkor váltson csak, ha kettes ajtón is történt bedobás ( a hozzávetőleges egyensúly fenntartása miatt) Nézegettem kapcsolásokat, ha építenék egy egy nyomógombos ki be kapcsolót esetleg alkalmazható lenne valami kiegészítésekkel, vagy ide valami más megoldás lenne a jobb?
Hello!
Vasalásos technikánál mennyi ideig kell vasalni a nyákot és milyen hőfokkal? Múlthéten készítettem így egy nyákot elsőre remekül sikerült. Ma akartam készíteni egy tápot erősítőbe kb 10x12 cm-es nyák és szinte nincs üres terület rajta. Nem sikerült pedig sokáig vasaltam erősen nyomtam rá alap majd kicsit közepes hőfokon volt a vasaló, végül áztatás után felel ábra tapad meg csak de annak egy része épp hogy a másik pedig teljes mértékben hígító alig akarta leszedni. Valami hasznos tapasztalata jól jönne.
Szia! A témájába elég sok a találat a kérdésedre. Bővebben: Link
Szia
Kb.130-140 fokon próbáld vasalni, addig, amíg a fotópapír enyhén barnulni nem kezd. Vasalás után közvetlenül (még melegen!) tegyél rá valami hőelvonót, pl. alulemez, stb... Teljesen hútsd vissza, majd áztathatod.
Csupasz Köszönöm neked a választ.
reloop El felejtettem keresni
Hello! Alapgond, hogy nem logikus amit írsz. Javaslom rajzold le magadnak.
- Először is van valami kiindulási helyzet, amit jeleznek a lámpák. Az mi? - Ha A-n bedobsz, akkor piros lesz A jelzése. Ez oké, de a B hogy lenne zöld? Előtte az piros volt? - Ha A-n bedobsz kettőt, akkor meg ne váltson? Amikor az elsőt bedobod, már is akkor piros lesz. Ha meg a másodikra visszavált, akkor az milyen infó? Úgy néz ki a jelzés ekkor, mintha nem dobtál volna be még semmit. Pedig A már kettővel több mint B. - A problémát (lévén hogy diszkrét bementi jelek vannak 1-2-3..) csak számlálással lehet megoldani. - A kiértékelésnél meg három állapot lehet. A<B A=B A>B ezek alapján működtethető a lámpa. - A ki-be kapcsoló nyomógombnak meg az egészhez köze nincs. Egyet bedobsz - piros, még egyet bedobsz - zöld? Ez azt fogja mutatni, hogy páros vagy páratlan a bedobott akármik száma.. üdv!
Szia !
Én úgy gondoltam, hogy az alapállapot az, hogy A zöld, B piros. A ledek úgy lennének kötve, hogy az A zöldje egy körön van a B pirosával. Így amikor váltás van akkor a másik kör kap áramot, így cserélődik a jelzés. Az, hogy ne érzékeljen két szer A-t az azért kellene, mert ha be dobsz egyet az A ba, és nem figyel az ember és bedob még egyet, akkor megint vissza kapjuk az eredeti jelzést, a zöldet. Ezt valahogy úgy szeretném megoldani, hogy az A érzékelő jelét leválasztom addig, amíg a B érzékelője nem jelez, ezek utána a B szakadna meg és az A jele után megy a folyamat. Így megint bedob egyet valaki más. És akkor már hárommal több van A ba, mint B ben. A súlyeloszlás nem lesz pontos, mert a bedobott tárgyak nem azonos méretűek. Ha a kapcsolós ötlet nem kivitelezhető. akkor ezt a számlálós dolgot hogyan lehetne kivitelezni?
Üdv!
Hozzájutottam 1 kis akkus fúróhoz, gondoltam nyák fúrásra tökéletes, csak sajnos az előző tulaj megpróbálta szétszedni. Ezt a műveletet a 2 szénkefe bánta. Próbáltam méretre csiszolni a helyükre másikat viszont valamiért mikor megpróbálom bekapcsolni nem indul el (a motor maga jó 100%). Próbáltam szénkefék nélkül 12v-al, csak a kefék tartója ért a rotorhoz úgy működött... A kefék jól állnak szemben egymással mikor a rotor a helyén. Mi lehet a hiba oka?
Szerintem még mindig messze logikátlan a dolog. Vagy nem értem a lényeget. De a "súlyeloszlás" és a "súlyozás" nem azonos fogalom jelenleg. Mert darabszámról beszélsz, és közben súlyról. Ez csak akkor lehet azonos, ha minden darabnak egyenlő súlya van (mint ahogy írod is(. De akkor mi értelme van a darabszámlálásnak?
- Ha azt oldod meg, hogy ha bedobsz egyet az A-ba, akkor oda nem lehet fizikailag sem bedobni semmit, csak a B-be, akkor "egyensúly van". De ha csak az érzékelést blokkolod le, akkor nem egyensúly, csak információ zavar van. - "És akkor már hárommal több van A ba, mint B ben" És akkor ez jó, vagy rossz? - Mert amit írsz, az egy RS tároló. Vagy szemléletesebben egy mérleghinta. Ha az A felét lenyomod, átbillen. És ezek után már hiába nyomkodod az A-t, ott marad ahol volt. Vagy is az A-lenyomás után, már csak a B-lenyomására billen vissza. Ez után ismét csak az A következhet. De ez nem lehet jó megoldás, ha jól értem, amit nem értek. Számlálóval, kb. úgy lehet megoldani a dolgot, hogy mondjuk a számláló fel-le tud számolni, és induló állapota a félállás. Felfelé léptetni A-val, lefelé léptetni B-vel lehet. Ha azonos a léptetések száma A és B oldalon, akkor félállásban áll a számláló. Egyébként félállás alatt vagy felett lesz a számlált érték. Természetesen a számlánc hosszát (maximálisan számlált értéket) meg kell előre határozni. Ezen érték fele lesz a maximális differencia A és B között. Különben túl, vagy alá csordul a számláló.
Sziasztok!
Egy időzítős problémát kellene megoldanom. Eddig odáig jutottam, hogy CD4060-as IC-vel tudok megfelelő időzítőt létrehozni(15+-3 perc, körülbelül) . Kimenetére aggatok egy relét, ami az idő elteltével kapcsol. A relé elé, mivel nem kockáztatom az IC kimenetét teszek egy tranzisztort, ebből gondolom bármelyik mezei típus jó, ami elbír 100 mA-t. A probléma ott van, hogy úgy kellene kialakítani a rendszert, hogy 230V-os körben van egy kapcsoló és egy motor(konyhai elszívó ventillátor). Amikor a kapcsolót megnyomom akkor a motor bekapcsol, majd megy 15 percig. A 230 ból hogyan tudok az IC-nek is barátságos nagyjából 12 V-ot előállítani? Gondolom valami kis trafóval kéne megoldani (van egy asztali lámpából kiszerelt kis trafóm 12V, 5W-os izzót hajtott, ez jó lehet?). Illetve lehet a fáradtság, lehet a képzelőerő hiánya, a relét, motort, kapcsolót hogyan kéne jól bekötni? Reléből egy egyáramkörös elég vagy kétáramkörös kell? Életvédelmi szempontból megfontolt helyen lesz, plafon közelében, műanyagdobozban. Remélem sikerült mindent értelmesen megfogalmaznom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |