Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   201 / 227
(#) chopper800 hozzászólása Nov 7, 2014 /

Szerbusztok!
Segítséget kérnék Tesla tekercs Szekunder és prímér építésében. Építettem már egy-kettőt de a menetszámot a szekunderen rendszerint a bontott relé kérdőjeles hosszúsága határozta meg. Ezen probléma megoldódott rézhuzal van bőven. A kérdésem az lenne hogyan tudom meghatározni esetleg kiszámolni milyen hosszú milyen átmérő mennyi menetszám szükséges egy ideális szekunder építéséhez és milyen lenne hozzá a legalkalmasabb primer?
Üdv.
(#) abel25 hozzászólása Nov 10, 2014 /

Helló, nekem az lenne a kérdésem hogy a tesla tekercs szekunderének a menetirány az mindegy?
(#) Collector válasza abel25 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Ha 1 van, akkor mindegy.
(#) abel25 válasza Collector hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

oké kösz
(#) cuccos válasza chopper800 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

cs! attol fugg mekora kimeno feszt akarsz es mekkora feszro. taplalod!
(#) 20sz Jófiú válasza Collector hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Ez hang alapján a felexes verzió. Szép szikrákat produkál!
(#) Collector válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Nekem csak flexes verzióim vannak.
(#) Nanok hozzászólása Nov 11, 2014 /

Sziasztok!

Átmérő 0,4mm-es huzalból milyen méretű szekundert érdemes csinálni? Paramétereket tudnátok adni? 63mm-es csövem van itthon, de lehet, hogy inkább 50mm-es optimálisabb lenne.
(#) Nanok válasza Collector hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Ha mondjuk egy 63mm-es csőre, 0,25-es huzalból, tekerek 1000-1200mentet. Mekkora teljesítményt lehet várni tőle?
Vagy, hogy lehetne optimálisabban megtekercselni egy 63mm-es csövet? Van esetleg valahol valamilyen táblázat?
(#) Collector válasza Nanok hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Függ a meghajtástól, a csatolástól meg minden egyéb dologtól. 0,25-ös huzalnál 200-300W-nál nagyobb tápteljesítményt nem célszerű alkalmazni, bár a nagy induktivitású DRSSTC-nél még talán a duplája is beleférhet.
Főként 2 dolog van amit figyelembe kell venni, 1. a menetfeszültség. Minél nagyobb a hosszúság:szélesség arány, annál jobb a szigetelése a szekundernek, 2. a csatolás, ha hosszú a szekunder, és mondjuk spirál primer van, nagyon nehéz jó csatolást kialakítani.
Úgyhogy az optimalizálás nem éppen egy egyszerű feladat.

Más: tipp mi lesz a képen látható tekercsekből

dual.jpg

(#) Nanok válasza Collector hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Köszönöm! Még spekulálok rajta, a huzalt olcsón beszerezni, a legnehezebb.
De van itt egy nagyon érdekes kísérlet, két Tesla tekercsel. Látszólag az adó tekercs minimális áramot vesz fel. A vevő tekercs pedig lead 132V x 5A, kb. 650W teljesítményt.
Mi a véleményetek erről? Ha ez igaz, bár én a lakatfogóban, ilyen frekvencián nem bíznék. Akkor az adó tekercsnek 220V-esetén is, közel 3A-t kellene felvennie.
Kinek mi a véleménye?Két Tesla tekercse kísérlet.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
(#) Nanok hozzászólása Nov 16, 2014 /

Találtam még egy hasonló kísérletet, csak pár másodperc. Itt sincs valami nagy áramfelvétel, bár lehet mérési hiba is.
Link

Hát ez a videó kb. annyi információt tartalmaz, mintha most ide leírnék néhány értéket hasraütésszerűen. Sajnos a méréstechnika egy ilyen tekercsnél nagyon nem egyszerű, amit a videóban látni nagyjából semmitmondó.
Egyébként ez egy földfüggetlen λ/2-es magnifier lesz. Eddig csak egyetlen ilyet láttam a neten. A kis 350W-os meghajtásra fogom rátenni majd.

Van itt egy másik készülék, szintén két Tesla tekercsel. Ez mennyire lehet valóságos?
Gyakorlatilag 1db erős földelése van a rendszernek, semmilyen más külső betáplálás nincs és két energiatakarékos izzót hajt.
Ami a videón látható: A nyitott elektronika, az egy normál Tesla tekercs meghajtó, mindenféle szaggatókkal. A másik oldalon a tekercs alatt, az egy 24V/220V-os inverter. Elől a kis doboz pedig, azt hiszem egy feszültségszabályzó.

20W

Van vagy 10 ezer ehhez hasonló videó a neten "free energy" semmi konkrétum, csak valami kábeldzsungel, meg egy két odaírt watt meg amper érték. Mit kéne erről mondanom?
(#) szsrobert válasza Nanok hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

500W be, 10kW ki megoldás nincs? Megoldaná a lakásfűtést.
Hátránya, hogy az utcában nem fognak tvzni és rádiózni, illetve egészségre ártalmatlan volta nem bizonyított.
Talán rezonancián többször is felhasználja a fogyasztón keresztül a belepumpált teljesítményt.

Csak arra vagyok kíváncsi, hogy van-e realitása? De igazából számomra is, csak akkor lenne realitása, ha én magam végezném el a méréseket. Itt még az is benne lehet, hogy valahol a közelben egy másik Tesla tekercs szolgáltatja az energiát. Ahhoz elég egyetlen földelés is.

Annyi a realitása, hogy energiaátvitel megvalósítható. Mondjuk legjobb esetben is csak néhány % hatásfokkal, HA ilyen közel vannak a tekercsek egymáshoz. Tehát számszerűen: be 100W, ki 1W, és nem fordítva.

Értem, köszönöm! Mondjuk úgy 500W körüli szekunder tekercs építéséhez, milyen paramétereket javasolnál? Van esetleg valamilyen táblázat valahol, az optimális paraméterekről?
(#) szsrobert válasza Collector hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Sok találmány indul kábeldzsungellel konkrétumok nélkül.

Milyen meghajtáshoz?
(#) Zickwelleirnerg hozzászólása Nov 16, 2014 /

Egy tesla-tekercsnél adott a bemeneti Ube feszültség, Ibe áramerősség és a kapcsolásban lévő esetleges kondenzátorok Cn kapacitása és ellenállások Ohm ellenállása. Egy képletre van szükségem, amely ezekből a paraméterekből megadja a szekunder tekercstől R távolságban mérhető Uki feszültséget, Iki áramerősséget és Fki frekvenciát. Nagyon kérem, hogy a képletre vonatkozóan adjatok kapcsolási rajzot is! Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2014
(#) Nanok válasza Collector hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Az lenne az ideális ha félvezetős és szikraközös meghajtással is működne. Mi az eltérés a tervezésben?
Igazából a szikraközös meghajtásnál kellene tudnia csak nagyobb kb. 500W-os teljesítményt. Félvezetős meghajtást, inkább csak kísérleteknél. Kisebb teljesítményen használok, hogy ne zavarja túlságosan össze a mérőműszereket.
Az megoldható, hogy szikraközös hajtással 500W, félvezetősnél maximum 100W. Ez így optimalizálható?
(#) Collector válasza Nanok hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

A szekunder tekercsnek egyre nagyobbnak kell lennie a bemeneti teljesítménnyel arányban. Miért ragaszkodsz te ahhoz a 63-as csőhöz? Így nagyobb teljesítmény esetén hosszabb szekunderre van szükség.
Kivéve persze ha QCW-t szeretnél: Bővebben: Link
(#) Nanok válasza Collector hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Igazából nem ragaszkodom a 63-as csőhöz. Annak örülnék igazából, ha lenne valamilyen közelítő táblázat, az optimális teljesítmény és a paraméterek függvényében.
Ha már csinálom akkor érdemesebb 110-es csőben gondolkodni? A másik problémám az pedig az, hogy 0,4-0,5mm huzalokat tudok szerezni.
Mondjuk egy 110-es csövön, 1000 menet, 50cm hosszan, az milyen teljesítményt tudna? Mennyire lennének ezek a paraméterek optimálisak?
(#) _BiG_ válasza Nanok hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Keress vissza a nevemre, hogy miket tettem közzé az általam végzet kotorászás eredményeként.
Akkor remélhetőleg megtalálod azt is, amikor a teljesítmény és a hossz-átmérő arányait írtam le. Sőt, ha szerencséd van, a tetőkapacitás (toroid) méretezését is megtalálod.
Azt nem tudom hirtelen, hogy a tekercs átmérő-hossz arányának és a hatásfoknak a taglalását végző forrást feltettem-e, majd utánanézek.
(#) abel25 hozzászólása Nov 22, 2014 /

Hello, Skory 24v-os miniteszlájához van valakinek egy használható nyákterve?
köszi
(#) Nanok válasza abel25 hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Hello, Szerintem ott volt mellette. Skori 24V Mini Tesla Coil, Nyomtatott áramkör terv.
(#) alfa007 válasza abel25 hozzászólására (») Nov 22, 2014 / 1

Helló. Az alábbi linken lévő képet mentsd le.(nyisd meg külön oldalon!)
Bővebben: Link
Aztán Paint programmal töröld ki a piros átkötéseket, és mentsd el!
A képen lévő középső rész a vasalós, és az alsó a fóliás.
A mellékel képen lévő nyomtatási méret beállítás alapján nyomtasd ki.
A jól emlékszem én így csináltam.
Sok sikert.

nyom.png

(#) Nutkin hozzászólása Nov 29, 2014 /

Üdv!
Elkészült teljesen a félvezetős teslám. Egy vég tranzisztoros (IRFP460).
Antenna oldja meg a pozitív visszacsatolást.
E osztályú topológia alapján üzemel 80 voltról.
A primer 7 menet. A szekunder frekvenciája olyan 420 kHz körül mozog.
A szikrák olyan 12cm hosszúak.
Csatolok képeket. Később lesz videó is csak fel kell tölteni. A kapcsolás saját tervezés az interneten tanultak alapján.
(És igen a szekunder tetőkapacitás sörös dobozból van.)
Következő: »»   201 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem