Fórum témák
» Több friss téma |
Az első kérdésem , hogy milyen fordítót használsz?
Nos a megszakítás azért nem megy mert jelenleg nem kezeled le.
A globális változókat mindig a main() függvény elé vesszük fel. Ez nem kell.:
Szerintem használj szimulátort kezdésnek sok időt és energiát spórolhatsz meg.. (Proteus) A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Idézet: „A timert amúgy úgy szeretném megvalósítani, hogy ha az RA2-n lévő gombbal a pic lábát a földre húzom, akkor induljon a visszaszámlálás.” A PIC lábát felhúzod 5v-ra. Majd a gomb és a láb közé teszel egy 10K-os ellenállást. Mikor megnyomod a gombot 10k-os ellenálláson keresztül húzod le földre, így nem lesz rövid zárad.. Rögtönzött kód a vizsgálatra és a timer2 indítására. Először is a main() fgv-ben a timer2-őt le kell állítsd:
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Idézet: „A PIC lábát felhúzod 5v-ra. Majd a gomb és a láb közé teszel egy 10K-os ellenállást. Mikor megnyomod a gombot 10k-os ellenálláson keresztül húzod le földre, így nem lesz rövid zárad..” Ezt nem fordítva kéne? Mármint az ellenállással 5V-re húzni a PIC lábát és a gombbal GND-re húzni? Biztonságosabbnak tűnik, bár lehet, hogy nincs igazam.
De igen, igazad van, már nem tudtam javítani.. Köszi..
Idézet: „Debug előtt debug módban leforditod és felprogramozod?” Igen, persze, végig is debuggolom az egész programot, tele van máshol is breakpoinal, minden rendben megy, amíg nem próbálom a config regisztereket írni.
Mplab XC8-at használok.
Proteusban fogom tesztelni majd, de először el kellene jutnom odáig, hogy legyen mit tesztelni. A hétvégéig remélem már a fő része a segítségetekkel menni fog. A gomboknak már utánanéztem, de az könnyebbnek tűnt megvalósítás szempontjából, ezért hagytam ki első körben. Átnézem a kódomat, a tanácsok feldolgozása után és ha megint elakadok írok. Addig is köszönöm a segítséget.
No igen azért volt ismeretlen a #FUSES utasítás.
Nem biztos, hogy maradéktalanul menni fog a kódom.. Hi-Tech fordítóval dolgozom, 10-12-16-os családoknál.
Lehet ám 32768Hz-es órakvarcot is használni, ekkor a PIC járhat a sima belső 4MHz-es oszcillátoráról is, a pontosság az órakvarctól fog függeni.
A witelcd itt fiktív függvény, csak felhasználási példának írtam bele. Valaki árulja el, hogy a kódban miért tesz minden sor közé egy üres sort, akár enterrel, akár shift+enterrel hozom létre az új sort. Megjegyzés: szerencsére ez csak az előnézetben volt így. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
A masodperc++ sort kétszer kell betenni, mert két másodpercenként ugrik az értéke.
Üdv!
Szeretnék egy olyan programot írni pic16f628a - ra , ami azt csinálná , hogy 12v - ot adna ki 3 lábra akkor ha a 4. láb bemenő feszültsége nagyobb mint 10V. Ez mennyire lenne bonyolult ? Tudnátok valami oldalt linkelni , ehhez honnan tudnék elindulni ? Előre is köszönöm.
Ennek csak nagyon kicsi része lenne programból megvalósítható, a többit elektronikailag kell összehoznod..
Ilyenkor jönnek szóba a tranzisztorok és relék.... Nem szabad elfelejteni, hogy a szóban forgó PIC-el maximum ~5v 25mA-et tudsz kiadni. Innentől vagy tranzisztorokkal erősítesz vagy tranzisztorral kapcsolsz mondjuk egy relét.. Van neki topikja ott jól kibeszéltük ezt a témát: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Uhh , köszönöm , akkor pihentetem a dolgot egyenlőre még
Először is a PIC 5V vagy 3.3V. Ha nagyobbat akarsz akkor kiegészítő alkatrészek kellenek, pl tranzisztor. A bemenő ellenőrzéséhez több lehetőség van. Pl: PIC A/D-je, vagy egy sima küszöbfeszültség figyelő kiegészítő áramkör.
Köszönöm neked is , pihentetni kell a dolgot ehhez még akkor , mert ekkora tudásom nincs a témában
Nem kell nagyon pihentetni, ha van egy kis elektronikai ismereted akkor mennin fog, de mondjuk ha lenne a tranzisztort magadtól is kitaláltad volna. Ilyesmiket kell a PIC kimeneteire tenned, hogy 12V-ot kapcsolgass. Ami a bemenetet illeti az is megvalósítható szerintem 2 tranzisztorból meg 1-2 ellenállsából.
Esetleg ha nem lenne nagy kérés , azt össze tudnád nekem írni , hogy ehhez a "project"-hez , milyen alkatrészekre lenne szükségem ?
Akkor elmennék megvenném őket , mert ez a beszerzés is nem olyan egyszerű (30+km) Köszi.
A PIC-et fel is kell programozni valamivel (pl. PICkit2/3), de az elhangzottak alapján kétlem, hogy neked lenne ilyensmid
Ha nem feltétlen szükséges a PIC és a program megírása akkor szerintem egyszerűbb lenne teljesen analóg módon megoldani tranzisztorokkal és ellenállásokkal...így megspórolod a PIC-et és a neki szükséges 5V előállításához a 7805-ös stabilizátort. Ezzel nem akarom elvenni a kedved a PIC-ek programozásátol, csak annyira egyszerű a dolog, hogy nem feltétlen szükséges hozzá egy mikrovezérlő
Azért valamennyi programozói tudásom van (webprogramozó). Jelenleg van 3 db pic mikrovezérlőm is :
pic16f628a,pic18f4520,pic16f877a Van programozóm is , fel is tudom programozni a kódot a mikrovezérlőbe. C-ben ...
Uraim, le ellenőrizne valaki?
Nem rég készítettem egy MosFET-es PWM meghajtást és említették, hogy nem árt minél alacsonyabb frekivel küldeni a cuccot. Ez a része már inkább PIC és programozás, így gondolom ide tartozik. Nos mos volt időm vele foglalkozni és megnéztem, a gyári beállításokat mivel azzal állítom be a PWM jelet. A következőket bogoztam ki: (MPLAB+C18+18F4550)
Ezek a gyári beállítások a PWM1-hez. A számolásom a gyári függvényekből kiemelt elemekkel behelyettesítve, így néz ki: titt2 = 1 / (Fosc / 4 / <T2_prescaler> / (PR2+1) / <T2_postscaler> ) T2CON = (0xfb & config) == 0xfb & (TIMER_INT_OFF & T2_PS_1_4 & T2_POST_1_8) tovább -> T2CON = 0b00111001, hexában 0x39 Számokkal: 1 / (48000000/4/4/256/8) == 1465Hz == 1,465kHz Tehát a gyári beállításnál maradva a PWM frekije ~1,5kHz? Jó a számolásom? A MosFET meghajtásnak ez a frekvencia gondolom már elegendő és jó... Előzmények, ha valaki részleteiben akarna elmerülni: Bővebben: Link Köszi..
Helló!
Szerintetek miért nem világít a ledem a B1 es lábon?
Hát én úgy tudom, hogy motorok hajtásánál a PWM frekit 20 kHz fölé szokták állítani azért, hogy nem lehessen hallani a sípolást.
Megvan , nem while-ba kell tenni , hanem csak egy 1 -es értéket adni neki .
A második while() ciklus sosem fut le mert az első végtelen..
Illetve nem világítana, ha nem villogna mivel invertálódik minden lefutásnál. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Ha nem sürgős akkor összedobom a kapcsolást ha ráérek, de az sem mindegy mit akarsz kapcsolni a tranzisztorok végén a 12V-al.
Másik, hogy a bemenő fesznél 10V a kapcsolási limit, de milyen határok között mozog a fesz.? Mennyi a minimum és a maximum?
Én ezt szoktam használni.
A FET-nek jó lenne, az a kérdés amit a FET-tel hajtasz, annak jó-e .
DC motor meghajtáshoz készítettem a PWM-es MosFET meghajtást, csak nem tudom, mekkora PWM freki kell neki ezért kérdezem, hogy jó e az a gyári ~1,5kHz.
Nem sürgős . Autóba lenne , erre kötnék rá pár fogyasztót , pl rádiót . Ez azért lenne jó , mert álló helyzetben lekapcsolná a villanyt a rádióról pl. hogy az autó indítható maradjon. A 10V csak egy példa szám volt. A fesz meg max 15 V lehet a generátor töltése miatt.
Erre azért szerettem volna pic-et használni , mert ezt a feszültség értéket amit ha elér lekapcsol , amennyire csak lehet könnyen módosíthatóvá szeretném tenni a későbbiekben és úgy gondoltam , hogy a pic programjában lenne a legegyszerűbb ezt lekezelni . A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Köszönöm a magyarázatot , rájöttem hogy világít csak simán
Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy ismeri-,használja-e valaki a baji féle "PIC égető2 USB portra (felprogramozott vezérlővel)" égetőt?
A ChipCad -nál most évvégi árleszállítási akció van: Ezzel jobban járnál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |