Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   203 / 227
(#) pic13 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Van egy kérdésem! (egyenlöre csak egy)
Ennél amit küldtél ott hány méter vagy gramm réz kell?
Elöre is köszönöm!
(#) _BiG_ válasza pic13 hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Ezt neked kell kiszámolnod.
Beszerzed a megfelelő csövet, amit olvashattál, Vagy ahhoz közeli méretet.
Ha megadtak huzalméretet, akkor ha van megadott menetszám, a cső kerületéből kiszámolod az egy menethosszt, megszorzod a menetszámmal és voilá, megvan a huzal teljes hossz (plusz ráhagyás).
A súlyra meg keress a neten huzalátmérő - métersúly (vagy 100 méterre megadott súly) táblázatot és számolsz.

Téleg nagyon szépen köszönöm!
És kellemes ünnepeket!

Kiszámoltam 133m létezik?
Ugy kaptam hogy: 5,8cm-s csévetestre rá tekertem rézdrotot és 19cm-t kaptam átalakitotam 0,19m-be és megszoroztam 700-al és megkaptam a 133m-ert jol számoltam?
(#) _BiG_ válasza pic13 hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Jól.

Kellemes ünnepeket neked is!
(#) Nanok válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

Szia

Igen a kapcsolás maga, működik. Én is építettem ugyanilyet, csak nagyobb méretekben.
(#) pic13 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

A 0,08-as rézdrott is jo lesz?
(#) morzsa15 válasza Nanok hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

Értem akkor valószínű megcsinálom! És még olyan olyan kérdésem lenne hogy a réz szálat szépen sorba kell feltekerni vagy mindegy?
(#) _BiG_ válasza pic13 hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

Ha tudsz vele tekerni... Szerintem vékony. 0,1 mm alá nem érdemes menni, hacsak nem vagy parókakészítő kisiparos, vagy pók...

Boldog Karácsonyt
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2014
(#) Nanok válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

Szépen sorban, egy soron. Mondjuk én azért, egy picit nagyobb tekercset készítenék. De ha direkt mini Teslát szeretnél, akkor pont jó.
(#) morzsa15 válasza Nanok hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

Csak ilyen kicsit szeretnék de ez gondolom nem szikrázik úgy mint a nagyok? Vagy tévedek?
(#) abel25 hozzászólása Dec 24, 2014 /

Helló, ez a nyák terv hibás? vagy így is működik?
Beforrasztás közben vettem észre hogy eltér a kapcsolási rajztól.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2014
(#) sastas01 válasza abel25 hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

Szerinted a kettő között mi a különbség? Mert én nem igazán látok.
(#) Nanok válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Szikrát ne nagyon várj. De egy kisebb fénycsövet, talán begyújt.
(#) chopper800 válasza abel25 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Nos erre én is kíváncsi vagyok a kötés szerint az R3 ellenállás nem kapcsolódik a pozitív ághoz a nyákrajzon meg mégis akkor hogy is van ez?????
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
(#) sastas01 válasza chopper800 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Mindkét rajzon oda kapcsolódik. A Nyákon egy biztosíték van közé kötve, a rajzon ez nincs feltüntetve, mivel nem muszáj a nyákon lennie.
(#) chopper800 válasza sastas01 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

És akkor miért nincs közös vezetőn a D7 katód és R3????? A biztosítéknak meg semmi köze a dolgokhoz amúgy igazat kell hogy adjak abel25 észrevételének eltér a kapcsolási rajztól el végtére is az R3 a T5 emittere és R8 csatlakozásához kötődik! Semmi köze a pozitív ághoz, a nyákterven meg mégis így van.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
(#) sastas01 válasza chopper800 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Ohh. Értem. Kicsit megtévesztő volt számomra a rajz. Én azt mondanám, hogy a nyákterv jó és a kapcs. rajz a hibás. Már abból kiindulva, hogy többen is utánépítettek az eredeti nyáktervvel.
(#) SKY válasza sastas01 hozzászólására (») Dec 26, 2014 / 1

Hello!
Látható, hogy az R2-R3 ellenállás egy feszültségosztót alkot. A T2 FET gate-jét előfeszíti nyitóirányban. Azért működőképes mindkét esetben, mert nincs jelentős eltérés a gate-re jutó feszültségben a kötéstől függően. Egyébiránt a kapcsolás tekinthető helyesnek.
(#) pic13 hozzászólása Dec 29, 2014 /

A PVC csö mekkora értéken belül kell hogy legyen az átméröje?
És lehet például aluminiumbol is vagy más fémböl a csö?
(#) _BiG_ válasza pic13 hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Idézet:
„És lehet például aluminiumbol is vagy más fémböl a csö?”

Láttál valaha fém tekercstestet trafón? Nem? Akkor pont ennyire lehet fémből a cső
(#) pic13 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Oké de akkor az elsö kérdésemmre tudod a választ?
Ja és ha tekerek a fém csöre papirt akkor se lehet? (tudom hogy hüje kérdéseket teszek fel!)
(#) Collector válasza pic13 hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Idézet:
„(tudom hogy hüje kérdéseket teszek fel!)”

Bocsáss meg, de ez elég enyhe megfogalmazás.

Egy csőhosszúságú rövidrezárt menet, ráadásul nagyfeszültség mellett, az álmoskönyv szerint nem jelent jót

Jut eszembe, arra a kérdésemre, hogy hogy állsz az elektronikai tudással, azt válaszoltad: "Jol allok vele!"
Oké, hogy állsz, de haladni kéne tovább...
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) Nanok válasza pic13 hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Eltérhetsz a paraméterektől, maximum változni fog a frekvencia. De mondjuk egy 6cm átmérőjű cső ára elhanyagolható, a huzal árához képest.

"Nincs az a papír" ami elszigetelne ekkora feszültséget. Ráadásul tűzveszélyes, átégeti. Van, hogy a műanyagcsövön belül is átüt a nagyfeszültség és ki kell önteni valamilyen szigetelő anyaggal.
(#) _BiG_ válasza Nanok hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Idézet:
„Van, hogy a műanyagcsövön belül is átüt a nagyfeszültség és ki kell önteni valamilyen szigetelő anyaggal.”

Soha nem ütött nekem még át csövön belül. Nem is tudna. Mivel a térerő kifele hat, arra tud kisebb potenciálú helyet keresni.
De a primer és a szekunder között viszont átüthet! (Nekem szépen lángolt egyet)
(#) Nanok válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Láttam egy leírást, ki is próbáltam. Egy rézcsövet toltam a Tesla tekercs belsejébe. A rézcső és a Tesla tekercs földelése közé, kötöttem egy kis áramú 12V-os izzót.
Csodák csodájára izzott, világított.

Ja, az első kérdésre válasz: teljesítménytől függ.
Nem tudom, mekkora kraftod van, meg mit szeretnél építeni, de javaslom a Skori-féle miniteslát. Azzal nem csinálsz akkora galibát, nem olyan veszélyes. Ha jól tudom, Skori megadott nagyjábóli csőméretet, nem? Olyan 5-6 centis cső megteszi ahhoz.
A lényeg úgyis a rezonancia kiszámolása, ami még jobb, kimérése (szkóp, plusz színuszos jelgenerátor, de ha van egy strapabíró voltmérőd és a jelgenerátorod hiteles skálával bír, akkor a szkóp el is maradhat).
(#) pic13 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Én Skori-féle miniteslát akkarok épiteni!
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014

Akkor Skori oldalának mélyreható tanulmányozását javaslom

Ilyeneket lehet ott olvasni, mindjárt az elején: "A jelenlegi áramkör 13,5V-ról 1...2A körüli áramfelvételü. A tekercs adatai: huzal: 0.09mm CuZ (egy rossz reléböl bontottam, 0.1-es huzasl is jó lenne hozzá szerintem), a csévetest átméröje 6cm, a megtekercselt rész hossza 6.5cm. (tényleg elég kicsi,nem?) Menetszám: kb. 700menet" - kiemelés tőlem

(A 0,09-es huzal elég mazochistás, de ha van egy rossz reléd... de ami még jobb, egy 230V-os mágneskacsolód, abból akár picit vastagabb huzalt is tudsz bontani. 0,1 - 0,15-ös huzal tökéletes. Vagy szétszedsz egy nagyobb dugasztáp-trafót, de nem kapcsolóüzeműt, hanem sima trafósat, a primerje jó lesz.)
Következő: »»   203 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem