Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Van egy kérdésem! (egyenlöre csak egy)
![]() Ennél amit küldtél ott hány méter vagy gramm réz kell? Elöre is köszönöm! ![]()
Ezt neked kell kiszámolnod.
Beszerzed a megfelelő csövet, amit olvashattál, Vagy ahhoz közeli méretet. Ha megadtak huzalméretet, akkor ha van megadott menetszám, a cső kerületéből kiszámolod az egy menethosszt, megszorzod a menetszámmal és voilá, megvan a huzal teljes hossz (plusz ráhagyás). A súlyra meg keress a neten huzalátmérő - métersúly (vagy 100 méterre megadott súly) táblázatot és számolsz.
Téleg nagyon szépen köszönöm!
És kellemes ünnepeket!
Kiszámoltam 133m létezik?
Ugy kaptam hogy: 5,8cm-s csévetestre rá tekertem rézdrotot és 19cm-t kaptam átalakitotam 0,19m-be és megszoroztam 700-al és megkaptam a 133m-ert jol számoltam?
Szia
Igen a kapcsolás maga, működik. Én is építettem ugyanilyet, csak nagyobb méretekben.
Értem akkor valószínű megcsinálom! És még olyan olyan kérdésem lenne hogy a réz szálat szépen sorba kell feltekerni vagy mindegy?
Ha tudsz vele tekerni... Szerintem vékony. 0,1 mm alá nem érdemes menni, hacsak nem vagy parókakészítő kisiparos, vagy pók...
![]() Boldog Karácsonyt ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2014
Szépen sorban, egy soron. Mondjuk én azért, egy picit nagyobb tekercset készítenék. De ha direkt mini Teslát szeretnél, akkor pont jó.
Csak ilyen kicsit szeretnék de ez gondolom nem szikrázik úgy mint a nagyok? Vagy tévedek?
Helló, ez a nyák terv hibás? vagy így is működik?
Beforrasztás közben vettem észre hogy eltér a kapcsolási rajztól. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2014
Szerinted a kettő között mi a különbség? Mert én nem igazán látok.
Szikrát ne nagyon várj. De egy kisebb fénycsövet, talán begyújt.
Nos erre én is kíváncsi vagyok a kötés szerint az R3 ellenállás nem kapcsolódik a pozitív ághoz a nyákrajzon meg mégis akkor hogy is van ez?????
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
Mindkét rajzon oda kapcsolódik. A Nyákon egy biztosíték van közé kötve, a rajzon ez nincs feltüntetve, mivel nem muszáj a nyákon lennie.
És akkor miért nincs közös vezetőn a D7 katód és R3????? A biztosítéknak meg semmi köze a dolgokhoz amúgy igazat kell hogy adjak abel25 észrevételének eltér a kapcsolási rajztól el végtére is az R3 a T5 emittere és R8 csatlakozásához kötődik! Semmi köze a pozitív ághoz, a nyákterven meg mégis így van.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
Ohh. Értem. Kicsit megtévesztő volt számomra a rajz. Én azt mondanám, hogy a nyákterv jó és a kapcs. rajz a hibás. Már abból kiindulva, hogy többen is utánépítettek az eredeti nyáktervvel.
Hello!
Látható, hogy az R2-R3 ellenállás egy feszültségosztót alkot. A T2 FET gate-jét előfeszíti nyitóirányban. Azért működőképes mindkét esetben, mert nincs jelentős eltérés a gate-re jutó feszültségben a kötéstől függően. Egyébiránt a kapcsolás tekinthető helyesnek.
A PVC csö mekkora értéken belül kell hogy legyen az átméröje?
És lehet például aluminiumbol is vagy más fémböl a csö? ![]() Idézet: „És lehet például aluminiumbol is vagy más fémböl a csö?” Láttál valaha fém tekercstestet trafón? Nem? Akkor pont ennyire lehet fémből a cső ![]()
Oké de akkor az elsö kérdésemmre tudod a választ?
![]() Ja és ha tekerek a fém csöre papirt akkor se lehet? (tudom hogy hüje kérdéseket teszek fel!) Idézet: „(tudom hogy hüje kérdéseket teszek fel!)” Bocsáss meg, de ez elég enyhe megfogalmazás.
Egy csőhosszúságú rövidrezárt menet, ráadásul nagyfeszültség mellett, az álmoskönyv szerint nem jelent jót
![]() Jut eszembe, arra a kérdésemre, hogy hogy állsz az elektronikai tudással, azt válaszoltad: "Jol allok vele!" Oké, hogy állsz, de haladni kéne tovább... ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
Eltérhetsz a paraméterektől, maximum változni fog a frekvencia. De mondjuk egy 6cm átmérőjű cső ára elhanyagolható, a huzal árához képest.
"Nincs az a papír" ami elszigetelne ekkora feszültséget. Ráadásul tűzveszélyes, átégeti. Van, hogy a műanyagcsövön belül is átüt a nagyfeszültség és ki kell önteni valamilyen szigetelő anyaggal. Idézet: „Van, hogy a műanyagcsövön belül is átüt a nagyfeszültség és ki kell önteni valamilyen szigetelő anyaggal.” Soha nem ütött nekem még át csövön belül. Nem is tudna. Mivel a térerő kifele hat, arra tud kisebb potenciálú helyet keresni. De a primer és a szekunder között viszont átüthet! (Nekem szépen lángolt egyet)
Láttam egy leírást, ki is próbáltam. Egy rézcsövet toltam a Tesla tekercs belsejébe. A rézcső és a Tesla tekercs földelése közé, kötöttem egy kis áramú 12V-os izzót.
Csodák csodájára izzott, világított. ![]()
Ja, az első kérdésre válasz: teljesítménytől függ.
Nem tudom, mekkora kraftod van, meg mit szeretnél építeni, de javaslom a Skori-féle miniteslát. Azzal nem csinálsz akkora galibát, nem olyan veszélyes. Ha jól tudom, Skori megadott nagyjábóli csőméretet, nem? Olyan 5-6 centis cső megteszi ahhoz. A lényeg úgyis a rezonancia kiszámolása, ami még jobb, kimérése (szkóp, plusz színuszos jelgenerátor, de ha van egy strapabíró voltmérőd és a jelgenerátorod hiteles skálával bír, akkor a szkóp el is maradhat).
Én Skori-féle miniteslát akkarok épiteni!
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
Akkor Skori oldalának mélyreható tanulmányozását javaslom
![]() Ilyeneket lehet ott olvasni, mindjárt az elején: "A jelenlegi áramkör 13,5V-ról 1...2A körüli áramfelvételü. A tekercs adatai: huzal: 0.09mm CuZ (egy rossz reléböl bontottam, 0.1-es huzasl is jó lenne hozzá szerintem), a csévetest átméröje 6cm, a megtekercselt rész hossza 6.5cm. (tényleg elég kicsi,nem?) Menetszám: kb. 700menet" - kiemelés tőlem ![]() (A 0,09-es huzal elég mazochistás, de ha van egy rossz reléd... de ami még jobb, egy 230V-os mágneskacsolód, abból akár picit vastagabb huzalt is tudsz bontani. 0,1 - 0,15-ös huzal tökéletes. Vagy szétszedsz egy nagyobb dugasztáp-trafót, de nem kapcsolóüzeműt, hanem sima trafósat, a primerje jó lesz.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |