Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Köszi! Olvastam még pár éve, de elfelejtettem.....
Ez akkor azt jelenti, hogy a 2700-as és az 1500-as Al értékű fazékvas nem lesz jó ehhez a készülékhez? :'( A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2015
Itt van a saját NYÁK-tervem az eszközhöz.
Kevesebb átkötés, rövidebb vezetősávok Katonásan rendezett alkatrészek... Bal-jobb! Víííígyázz! pihenj! Kinek hogy tetszik? A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
Itt a végtermék: Viccesen alacsony (3,5mV) lett az Uesr érték.....
Egyébként meg tökre működik.... Mondjuk elég sz@r a 33nF-os kondim. Ott lapul az LCD alatt, éppen kilóg alóla, az a szürke "valami"..... A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
Sziasztok, én is megépítettem már vagy két éve az LCM3-at, használható is, de egy hibájával nem tudtam megbékélni. L állásban hiába kalibrálom rövidrezárt zsinórokkal 0-ra, néhány perc alatt minden esetben elmászik, méghozzá mindig ugyanannyi idő alatt és ugyanannyit (kb. 0,16uH). Utána nézve a kapcsolási rajznak felvetődött, hogy ezt az ESR méréshez szükséges 33nF-os kondenzátor másik oldalán levő anomália okozza. Ez bizonyossá is vált, mert a kondenzátort kiforrasztva ez az elmászás rögtön meg is szűnt (az egészben az volt a fura, hogy polarizálatlan kondenzátor mérésben nem mászott el a nulla pont, pedig ugyanazokkal az alkatrészekkel van ott is megvalósítva a rezgőkör). Induktivitás mérésre így már használható lenne, de sajnos így nem tud ESR-t mérni. Mi is lehet az oka? Valószínűleg az, hogy induktivitás mérésben nem kerül minden mérési ciklusban egy kisütő impulzus a 33nF-os kondenzátor elkó mérés felőli oldalára, ezért az a pont hosszú ideig a levegőben lebeg. Ettől azután a rajta levő pontenciál elvándorol, amitől meg fog változni a rákötött 2db. PIC láb (13, 14) bemeneti kapacitása. Ez azután szépen elhangolja 1-2 ezrelékkel az oszcillátor frekvenciáját. A megoldás annyi, hogy meg kell szüntetni ezt a lebegést. Egy 10MOhm-os ellenállást az elkómérés bemenet és a GND közé kötve ez a hiba megszűnt, és nekem nem tűnt fel, hogy észrevehető mértékben beleszólna a mérési eredménybe. Jobb megoldás lenne, a szoftverbe belenyúlni és egy rövid kisütő impulzust küldeni 13-as PIC lábra (mint a kondi mérésnél is van).
Vajon másnál is jelentkezett ez a hiba?
Ez érdekes, akkor biztos lesz 1.36-os hex a fazékmagoshoz. Én azt szeretném megcsinálni. De várjuk meg a fejlesztőket.
Sziasztok!
Pár hónapja építettem (itt) egy LCM3 -at. Méregetés közben +9VDC ment a bemenetére. Azóta a beállított, és a kalibrált frekit 0 ;0 -nak mutatja.. Szerintetek a PIC megadta magát? MInden mérésnél kérdőjelet mutat.., és kalibrálásnál hibát jelez. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
A passzív alkatrészeken kívül a pic meg a kijelző van a műszerben, ami relatíve "bonyolult" és 9V-ot nem visel el alapból.. Ha a passzív alkatrészek jók, látványosan nem égtek le, vagy nem zárlatosak, vagy nem szakadtak és a kijelző meg jó, akkor a pic az esélyes... kérdés közvetlenül megkapta-e a bemenetére a 9V-ot, mert azt valószínűleg nem viseli el, vagy esetleg valamilyen leosztott formában jutott-e oda a jel? Viszont ha úgy tűnik, hogy azóta nem jó, hogy 9V lett kapcsolva valamelyik bemenetre, akkor gyanús...
Sziasztok! Az LCM3 automatikus kikapcsolását szeretném úgy alakítani, hogy csak az LCD háttérvilágítását kapcsolja ki. Próbaképpen át is kötöttem úgy, hogy az 5V stabilizátorról ne vegye le a feszültséget, csak világításról, de sajnos azt csinálja, hogy ha egyszer lekapcsolta a háttérvilágítást, akkor hiába fojtatnám a mérést, a műszer működik ugyan, de többé nem kapcsolja vissza a háttérvilágítást - csak ha ki és újra be kapcsolom a műszert. Létezik erre valami megoldás?
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy a kijelzőn a C után lévő m17 érték mit takar? V1.25-ös szoftver van rajta. Valamint az is érdekelne hogy ez a szoftver tudja-e az áramkörben való mérést? Köszönöm.
Üdv Mindenki.
Nem igazán vagyok otthon LCD kijelzők terén,a csatolt kijelző alkalkas , az LCM3 hoz? Kösz!
Valószínűleg igen lényeg hogy HD44780 kompatibilis legyen.
A 16f690-est feltudom programozni, természetesen ingyen, ha neked még nincs programozód.
Valószínűleg NEM!
Ez nem egy sima kijelző, ahogy látom ki sincs vezetve a kijelző csatlakozó, viszont rá van kötve valami panel, ami nem látszik, hogy micsoda!
Csatlakoztatható. A kijelző rész felhasználható - az Arduino panel nélkül.
Egyetértek Allf-al! Használható. Szabvány HD44780 fehér háttérvilágítású kék alapon fehér karakteres kijelző van az Arduino panelre rakva. Az összes szükséges kivezetés Arduino elrendezésben hozzáférhető. A nyomógombok a kijelzőtől teljesen független áramkört alkotnak. Mellékelem a kapcs. rajzot.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
Viszont nem nagyon érdemes szórakozni vele. 400-500Ft kezdőártól már rendelhető HD44780 kijelző, tetszőkeges színkombinációban.
Sziasztok!
C8-nak (33nF) ez megfelel? Az alap sw-el használnám majd. Köszi!
Köszönöm a felajánlást,de a programozást megoldom,meg a postaköltség nagyon sok lenne.
Üdv.
Köszönöm mindenkinek,hogy foglalkozott a témával.Én is úgy gondoltam ,hogy ha le lehet forrasztani a panelról leszedem,ha meg nem megoldom panelestől,max a nyomó gombokat kiszedem. Nálunk nem 400-500 Ft -ba jőn ki a kijelző ,15-20 euró, egyedül evvel a megoldással tudnám olcsón megúszni. DISPLEJ LCD LCM16021AWSL Karakteristike: Negative , 16x2 , 84x44x13.5 mm DISPLEJ LCD LCM1602ASL Karakteristike: Positive , 16x2 , 85x30x12.5 mm. A negatív illetve a pozitiv amit nem világos,ezt úgy kell értelmezni mint a 7 segmenses Led kijelzőknél,hogy van ahol közös az Anód, illetve van ahol közös a Katód? Ha igen ,akkor ehhez az LCM mérőhöz melyik kompatibilis? Kösz!
Ha van forrasztópákád (és mivel az LCM3-at is össze akarod rakni, így gondolom van) akkor az Arduino-s panelről leforrasztod az LCD-t és már meg is van, ha ezt tudod olcsóbban beszerezni...
Van pár, 30w-200W -ig . Azt hiszem maradok ennél a megoldásnál.
Ha mínuszban a fél százalék nem a legjobb !
Miért is? A 33nF pontos értékét többször is írták (nem keresem vissza), hogy nem fontos, a műszer szoftveresen kalibrálja önmagának a 33nF értékét, amiből az ajánlott típus ha jól gondolom valami +-10 (vagy az is lehet 20%!) tűrésű...
Mod: megnéztem ami nekem van ( az az egyik ajánlott típus), nem tudom, hogy nem látszik -e a tűrése, mert be van forrasztva és esetleg valami takarja, mert a felirat látható részén nem láttam ráírva, viszont a tetejébe bele van ütve egy "M", ami, ha a tűrése (és nem tudom mi lenne más), +-20%-ot takar... A stiroflexek, azok közül is az egyik az, aminek a pontos értéke lényeges elvileg, az az a kondi, amit a szoftverben, a két-nyomógombos feltéttel át is tudsz állítani, hogy milyen értékű, ahhoz viszonyít több értéket az áramkörben, amiket a különböző állásokban történő kalibráció során "mér meg" és tárol el, az adott 1nF értékéhez relatív módon... ha jól tudom... esetleg ha p_istvan jár erre, és leírja, neki kell, hogy legyen erről a legpontosabb infója A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
Mintha valaki itt pár oldallal (tényleg nem sokkal) visszább, használt volna ilyen jellegű kondit a műszerhez (nem biztos, nézd vissza pár oldallal a témát -lehet akár 5-10-zel is de attól szerintem nem többel), és valami egészen magas UEsr-t sikerült elérnie... én úgy emlékszem, hogy mintha ilyen kivitelű kondi lett volna....
Igen, igen! Most olvasom, már kezd összeállni a kép. Van 250-es fazekam is, az is tekerek hozzá. Akkor az sw ugye v1.30 vagy v1.35 ? Huzalkeresztmetszet, menetszám?
Jó lesz ez a műszer, nem is értem miért halogattam eddig az után építést....
A menetszám, ha jól emlékszem 20, van a Skori oldalán valamilyen tekercsszámító, abba ha beírod, akkor kiadja a menetszámot... én például úgy csináltam, viszont a huzalátmérő az érdekes, egyik haverom csinálta többször is újra a tekercset, és végül nem tudom melyiket találta jobbnak, 0,1-es meg 0,2-es huzal volt a variációk között, a 0,2-esből lehet csak 1 fért rá, a 0,1-esből viszont több is párhuzamosan... a verziót a cikkből tudod megnézni, nem tudom melyik az, amelyik fazékmaghoz van kifejezetten, mert abban valamilyen kompenzálás nincs benne, ami a nyitott vasmagú induktivitáshoz van a másik, "normál" szoftverben, a fazékmaghoz, viszont elvileg nem kell...
A menetszám 20, 1.35-ös verzió. A 30nF tökéletes
A 20 körüli menetszám jó lenne. Én úgy csináltam, hogy a lomexben vettem egy 100uH fojtót mint sokan mások, majd az 1.25-ös szoftverrel elindítottam a műszert. Megtekertem a fazék vasra a tekercset, megmértem, hogy 100uH legyen és aztán beépítettem. Lecseréltem a programot 1.35-re és működött rendesen. Nekem 3*0,2-es huzalból van tekerve. Ha kell akkor a menetszámot változtatva egészen pontos tekercset lehet csinálni...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |