Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor próbáld meg azt, hogy az egyik 30 volt részt kösd sorba a primerrel megfelelő menetiránnyal, hogyan reagál így egy 15 %-os menetszám növelésre..
Ennél a módszernél nem ártana egy 100 wattos izzó sorbakötés először, hogy eltaláld a jó menetirányt, nehogy levonódjon a primerből - halványabban kell izzani, akkor jó - utána vedd ki a körből és teszteld. Ha továbbra is zúg, stb., akkor szétszedés, lakkozás, egyebek.. Amennyiben csendben maradna, akkor meg kell toldani a primert, viszont a szekundereid csökkennének 10-15 %-kal.
Még a csökkentés bele is férne!
Ilyen lakkot hol tudok venni? Esetleg valami tipp van rá, hogy hogyan tudnék otthon toroidot tekercselni? A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
Lakk kérdésben olyantól kérdezz, aki nagyban tekercsel, ill. vmi közeli tekercselő céget, nincs-e kis maradék.
Otthon te ne állj neki, mert oda spéci felkészültség kell - nem pár centis gyűrűt kell nagyon feszesen és sok menettel betekerni.
Még1 utolsó kérdésem lenne!
Biztos menet zárlatos lessz ez idővel?Máshozá esetleg nem tudom elhasználni?
Ha a rezgés miatt dörzsölődni fog 1-2 menet is, apránként túlmelegszik, ha több is, akkor meg leég.. + még az áttétel miatt megemelkedhet a szekunder is egy hajszálat.
Máshová nehezen, mert nagy és súlyos. Arra jó lesz mindenképpen, hogy megcsináld az erősítődet, leteszteld és vmikor bemondja az unalmast.. addig meg gyűjtesz egy jobb trafóra. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
Inkább sima EI magosat tekerek magnak, azt már csináltam csöves anódnak puszta kézzel és semmi hangja nincsen csak teszi a dolgát...
Lehet, hogy elkéne küldenem valami céghez akik javítanák ezt a toroidot, de akkor már egy vagyonba lennék... A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
Azt mindenhogyan újratekernék... munkadíj + réz és kérésedre impregnálás is.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
kipróbálom a javasolt próba menetszámemelést és majd utána jelentkezek!
Sziasztok
Van egy, Kispesti Elektromos KSZ gyártmányú 1 000VA-es szabályozható (0-240V) hálózati toroid trafóm. ( Csak a trafó van meg. ) Át szeretném tekerni, az egészet. Nem kell a szabályozhatósága, hálózati trafót akarok csinálni, belőle. Esetleg, valaki tudna mondani primer/szekunder 1V/menetszámot? Köszönettel fongab
Rátekersz néhány menetet, megméred a feszültségét és máris ki tudod számolni.
Én nem barmolnám szét. Ha nem kell, add el inkább. Több neked kivánatos trafót kapsz érte...
Szia
Igen ezt én is gondoltam de hátha. Akkor tekerek. üdv.
Szia
Mind írtam csak a tarfó van meg, és a csúszka része elég kopott. Azért lett, selejtezve. Igy is egy szálat a csúszka alatt, össze kellett forrasztani. Igy a eredeti tekercset le kell szedni és ujra tekerni, mert igy csak, nehezéknek jó. (labortápon gondolkodok és ahhoz, szerintem nagyon jó lenne. Igaz primert még be kell szerezni, szekundernek való átmérő2,5 huzalom van.) Köszönöm az észre vételt. üdv.
Ha mindenképpen szét akarod bontani, vedd le majd a tekercs alól a szigetelést. Nézd meg a magot. Ha nincs lakkozva, impregnálva a vas, csak bele van tekerve egy vaslemezből hegesztett gyűrűbe, alakítsd át. Érdemes.
Kiszeded a lemezeket, a gyűrűt kisebbre vágod és újrahegeszted. A lemezelés térfogatából ki tudod számítani, mennyit érdemes szűkíteni rajta. 2/3-ára, felére össze tudod húzni a belső átmérőt. Nő a vasmagkeresztmetszet, kisebb menetszám kell. Kétszeresére simán meg lehet növelni a teljesítményt. Egykor 500 VA-s toroidokból tekertem hegesztőtrafókat. Az utolsó "rajtammaradt", azóta is megvan, bár már ritkán használom. Doboz nélkül 10,5 kg és simán vitte a 3,25-ös pálcát. Az egyetlen 1 kVA-s toroid, amihez akkor az Ezermester boltban hozzájutottam, azóta is szabályzótrafóként üzemel. Nagyon komoly érték. !!!
Ha kisebbre húzza a gyűrűt valóban nő valamelyest a vaskeresztmetszet és kevesebb huzal is kell rá, de attól nem lesz nagyobb teljesítményű. Sőt, kevesebb huzal fér rá, mert kisebb lesz az "ablak", vagyis a gyűrű közepe. A nagyobb teljesítményhez vastagabb huzalt kell rátekerni, és kész is van, a magot nem kell bántani.
Valóban meg lehet tekerni így is nagyobb teljesítményre, sőt sokkal nagyobbra, mint ha beszűkíti. Ellenben több menet, sokkal több réz kell hozzá.
Sziasztok! Végre elkészült a tápom, 2 utas egyenirányítással.
A toroid trafó adatai: 400VA / 2x30VAC / 2x6,66A. A diódáknak az SB256 feliratú egyenirányító híd 2 diódáját használom, ez 25A-es. Végül is vettem 6db 10000µF 63V elkót, úgyhogy 60000µF a puffer. A tápot Alkotó lágyindítójával indítom, a 2db sorba kötött 4,7R NTC jól teszi a dolgát, szépen bekapcsolja max terhelés alatt is. A tápról csatoltam egy képet, további 2 trafó is van a toroid mellett. A trafót teszteltem hajszárító fűtőszálspirállal. 42,8V/0A, 39V/4A, 36V/8A a tesztelt maximum 35,7V 10,5A (375W). Tehát kb. 35V-ot tud maximumban. 300W-on teszteltem járattam 5 percig. A trafó belangyosodott, halkan búgott és a diódahíd is bemelegedett (rátettem egy kis bordára, amivel együtt melegedett, úgyhogy elvileg fémházas), kb. 3sec-ig lehet megfogni, hőmérőm nincs....De akkora terhelést nem fog kapni, mert nem szinusz jelet hallgatok az erősítőn. (A dobozból kimegy 12V, +/-5V és a 42V, illetve a távbekapcsoló 2 vezetéke, ugyanis gombnyomással lehet kapcsolni be/ki, kb 2sec-ig kell nyomni.) A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2015
Sziasztok! Adott egy 1kW teljesítményű toroid 2X42V feszültséggel,és 12.5A van ráírva,gondolom a terhelhetősége a szekundernek.A lényeg hogy 2 db 400 w os modult hajtana,de a 2.5 A biztosítékot pár bekapcsolás után már egy modullal is kilőtte a lágyindítóban.A primer bejövőn a fázis és 0 án a 4A biztik megmaradtak.Volt aki azt mondta kell a 10A a lágyindítóba és ugyanúgy a fázis és 0 hoz is.Nos ez lenne a kérdés mekkorára érdemes biztosítani?
84 V * 2,5A-el az nálam 210W. Ha te 400W-al terhelted, ahhoz 4,76A tartozik. Tegyél oda legalább 6A-es lomha biztit!
Köszönöm,tehát 10A biztosíték elkel,mert 2db 400 w os modullal lesz terhelve a transzformátor.Fontos hogy ehhez indulásnak 40.000µF kondenzátort kell feltöltenie a diódahídon keresztül,mielött elindulnának a modulok.*
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
Akkor még azzal is lehet gondod, mert az nem kevés! Válassz egy 25-35A-es dióda hidat, az bírni fogja! Ilyet pl: Bővebben: Link
Üdv!
Van egy toroid trafóm aminek 2 kimenője van egy 14V-os meg egy 32,5V-os , nekem csak az utóbbi kell , a másikat hagyhatom szabadon ?
Köszönöm!
Még egy olyan kérdésem lenne , hogy a 32V-os ágat mivel terhelhetném meg ideiglenesen hogy megmérjem mekkora áramerősségre képes ? 4-6A kellene nekem kb A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
Autó izzókat szoktam ilyen célra használni; sorba, és párhuzamosan kötve, fokozatosan növelve a terhelést. Közben mérem a feszültséget, hőmérsékletet.
Például 3 db 12 voltos 50w izzóval. Soros műszer ampermérés állásban,nézed az átfolyó áramerősséget és a trafót is hogy mennyire melegszik .
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
granpa
zotya1983 Köszönöm A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
Szia
Köszönöm a válaszod. Van egy kicsi vas méretbe a 1/3 annak max 9A irtak, annak jó a feszültség leszedője is azt fogom, állíthatóra megoldani. (egy AC feszültség stabilizálóba volt. ) Mégegyszer köszönöm. üdv. A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
Vettem ma 3db 12V 50W-os halogénizzót , sorba kötve 26,9V-ra esik a fesz. 3.9 - 4.0 A és 5 perc működés után a trafó belsejében 38.8 celsius fok.
Remélem elég lesz ez így . 1,2m cekászt kell majd neki melegíteni ... A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |