Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2762 / 3965
(#) kaqkk válasza MikulaSan hozzászólására (») Márc 23, 2016 / 1
 
Így csináld 2db 47k-s trimmerpotival be tudod állítani a maximális jelszintet ami még nem torzít .
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2016

untitled.pdf
    
(#) MikulaSan válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Köszönöm szépen és kiprobálom.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Márc 23, 2016 /
 
Hány Ω ellenállást kell sorba kötnöm egy 3V-os LEDdel, hogy 12V-ról működjön?
(#) RoliNyh válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
(#) Udvari Zsombor válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Köszike!
(#) pucuka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
A LED nem 3 V -os (mint egy izzólámpa), hanem egy meghatározott áramnak kell átfolyni, és akkor kb. 3 V esik rajta. Az izzónál 3 V -ot kell rákapcsolni, és annyi áram folyik, amennyi a teljesítményéből következik. Nem mindegy.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2016
(#) gernerakos válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Akkor jól sejtettem, köszönöm.
(#) Syn7h37ic válasza MikulaSan hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Ez azért van, mert egyrészt a magnó fej bemeneti pontja néhány száz mikrovoltos csak, továbbá, a magnószalag sajátosságai miatt erőteljes korrekció van az átvitelben. Meg kell keresned az MC előerősítő utáni pontot, ahol már a nincs benn a korrekciós erősítő, és itt a jelszint is elfogadható. Ez legtöbbször valahol a hangerőszabályzó környéke, ha normál potméteres az autórádió. Ha digitális, akkor csak a benne lévő IC-k azonosítása után fogod megtalálni a megfelelő bemeneti pontot. De itt is illeszteni kell, mert a PC-k fejhallgató kimenete kis impedanciás, legalább egy soros kondi, és egy megfelelő paralel illesztő ellenállás kel majd a bemenethez. kondinak kezdésnek pl. 470 nanofarad, ellenállás tipikusan 4-5 k Ohm.
(#) nrobert hozzászólása Márc 23, 2016 /
 
Sziasztok!

Szabályozható tápegységet próbálok készíteni LM2576-os IC-vel, a kimenetet 1,2V és 25V között lehetne álítani. A kimenő feszültséget ledes feszültségmérővel szeretném jelezni. A feszmérő számára csináltam egy fix 12V-os tápot LM7812-es IC-vel. Az LM2576 és az LM7812 külön panelen vannak, az előbbi a trafó 0V és 22V-os leágazásához csatlakozik, az utóbbi a 0V és 12V-os leágazáshoz. A feszmérőnek három vezetéke van, ebből kettőt a 12V-os tápra, a harmadikat az LM2576-os kimenetének pozitív ágára kötöttem. A feszmérő viszont jóval kisebb feszültséget mutat a tényleges kimenethez képest. Pl.: a kimeneten multiméterrel 12V-ot mérek, a ledes kijelző csak kb. 3,5V-ot mutat. A két szabályzó IC negatív kimenetei között ebben az esetben több mint 8V különbséget mértem. Valószínűleg ez okozhatja az eltérést a két mért értékben. Összeköthetem-e a két panel negatív pontjait?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2016
(#) ThompsoN hozzászólása Márc 23, 2016 /
 
Sziasztok!

Vásároltam két RT424F05 bistabil relét. Az adatlapot nézegetve viszont nem jövök rá, hogy a két tekercs közös lábát +5V-ra, vagy GND-re kéne kötnöm. Vagy ez teljesen mindegy?
(#) proli007 válasza nrobert hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Hello! Ne, mert várhatóan zárlat lesz. Ha jól értem, a trafó közép kivezetéses. A két szélsőt Graetz-el egyenirányítva megkapod a 2576-hoz a feszültséget. A negatív ponthoz képest a közép kivezetésen féltáp lesz. Azt szűrve használhatod a műszerhez. És akkor akkor mind kettő GND pontja a negatív táp lesz.
(#) qvasz2 válasza ThompsoN hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Pedig ott van minden az adatlapon: a tiéd egy 2 tekercses 5V-os példány. Ennek a középső, A3-as lába a +5V, és a másik kettőre (A1, A2) felváltva tudsz adni negatívot, akkor kapcsolgat.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) ThompsoN válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Köszönöm a segítséget, este volt már, és nem találtam meg.
(#) kameleon2 válasza MikulaSan hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Meg kellene keresni a végfok dierekt bemenetét. Általában ahol a potméter csúszkája van - az megy a végfok felé és a poti két vége a bemenet. Esetleg egy csatolókondi lehet rajta. Mivel sztereo - nyilván dupla potmétered van. A potméter és az opcionális kondenzátor előtti részt pedig egyszerűen ki kell hagyni.
(#) Wuti91 hozzászólása Márc 24, 2016 /
 
Üdv!
Olyan problémám akadt hogy vettem a szobámba egy csillárt de én két körösre akarom bekötni (minkét kapcsoló külön külön kapcsoljon 2 izzót) Mit kell átkötnöm és a vezetékeket hova kell bekötni hogy jó legyen? Én úgy képzeltem el hogy 2 fázist bekötök középre a földelés helyére a kapcsolótól jövő vezetékeket pedig a sorkapocsnál a 2 fázisra a COM 1 és COM 2 kötném a nullára pedig a 2. Így jó lenne nem????
(#) proli007 válasza Wuti91 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Hello! Ha a lámpánál nincs földelés kialakítva (Szabvány szerint kellene, mert fém a háza) akkor a kékeket hagyd együtt, és a barnákat tetszőlegesen csoportosíthatod két felé. Egyik csoport az eredeti helyén marad, a másik csoport a földelés helyére. A falból is egy kék és két fekete vezetéknek kellene jönni. Kék a nulla, a két fekete a kapcsolt fázis.
(#) Wuti91 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Az átkötés megvan de a bekötés már nem megy ennyire könnyen. A kapcsolónál a falban 3 vezeték jön ki 2 fekete és egy zöld sárga. A zöld sárgában van áram a 2 feketében nincs. A mennyezetnél a lámpánál is 3 vezeték jön ki és egyikben sincs áram. A 2 fekete vezetéken szakadást mértem a mennyezeten kijövő vezeték vége és a kapcsolónál kijövő vezeték vége között, és hogy tudjam melyik melyik szigetelőszalaggal jelöltem mindkét végét fehérre és kékre. De a harmadik az piros színű és nem zöld sárga mint a kapcsolónál, és a szakadás mérésénél alig sípolt a multi, nem úgy mint a két feketénél. Hogy tudom bekötni ahogy én szeretném????
(#) mlaci79 hozzászólása Márc 24, 2016 /
 
Sziasztok!

Az alább kapcsoláson a csatlakozónál mik azok a fekete táglalapok? Kondi esetleg?
Kép alapján legalább is én kondira tippelek.
(#) vargaf válasza mlaci79 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Induktivitások.
SMD induktivitás
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) kameleon2 válasza Wuti91 hozzászólására (») Márc 24, 2016 / 1
 
Pedig egyszerű a dolog. A falban van valahol egy kötődobozod még. A kapcsolónál gyaníthatóan amiben van fázis, az a betápod. A másik két elmenő lehet csillárszál 1 és csillárszál 2. A csiilárnál nem is szabad áramnak lennie, amíg nem kapcsolod fel a kapcsolót. Azaz ott 1db nullád van és a csillárszál 1 és csillárszál 2. Ha nem így van akkor ilyenné kell alakítani. Akkor tudsz 2 áramkört csillárkapcsolóval kapcsolni. A csillárszál 1-et és csillárszál 2-t egy sima sípolós műszerrel ki tudod mérni a műszer egyik végét a csillárnál teszed rá, a másik végét a kapcsolónál lévő egyikére. Akkor jó ha összesípol, mert akkor megvan az egyik. Megjelölöd szépen, hogy később ne keverd el: ráírod: csillárszál 1. Ugyanígy jársz el a csillárszál 2-vel is. A csillárnál lévő 3. vezetéket úgy tudod ellenőrízni, hogy vagy van próbalámpád és az egyik vezetéket erre teszed (ami se nem csillárszál 1 se nem csillárszál kettő kizárásos alapon). Az izzó másik felét mondjuk a konnektor fázisába. Ha világít hurrá a csillár oldal jó.
A kapcsolónál már ugye meglesz a két csillárszálad, a harmadikban meg ott a fázis.
A kapcsolódat bekötöd úgy, hogy a közös pontra bekötöd a fázist (L), a másik kettőre a két csillárszálat. A csillárnál így lesz kapcsolt fázis 1 és kapcsolt fázis 2-d valamint a nulla. erre már csak a két áramköröd kell rákötni. Lehetőleg kikapcsolt kapcsolóállás és lenyomott kismegszakító mellett!.
(#) trickentrack hozzászólása Márc 24, 2016 /
 
Üdv!

Találtam egy nyáktervet TDA7294-el az ezzel foglalkozó fórumban. Elkíszítettem, egyenlőre monóban, forrasztottam rá potméter csak teszt képpen. Összedugom, a bemeneten nem volt semmi és valaki el kezd beszélni! Mondom mi a f...sz, erre hallom kossuth rádió! Elnézést a kifejezésért, de ez volt a reakcióm! Ha rádugom a telefonom akkor szól a zene is, de ez most mi? Ez mitől van? Vagy hogy?
Le is videóztam hogy lássátok! Videó

Előre is köszönöm!
(#) mlaci79 válasza vargaf hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Frankó. És gondolom akármilyen nem lehet. Mi van akkor, ha elhagyom?
(#) Hp41C válasza mlaci79 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Inkább SMD ferritgyöngy (az értéke nem biztos, hogy ezé a típusé) zavarszűrőnek. Rövid RS485 kábel esetén elhagyható.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) pucuka válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Örülhetsz, nyertél egy szép, jó földhurkot. Tervezd át a nyákot, ha lehet az ajánlások szerint.
(#) proli007 válasza Wuti91 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
A hálózatod nem szabvány színekkel van szerelve, de leírásod alapján így kellene bekötni. Remélem így már eligazodsz.

Csillár.png
    
(#) trickentrack válasza pucuka hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Attól ez nem lehet, hogy az egész épületben nincs földelés? Azt már észrevettem, hogy minden fém cucc csíp. (Nem a házunk, hanem egy külön épületről van szó!)
(#) mlaci79 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Mennyire rövid? 8-10m kellene bekötnöm.
(#) nrobert válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Köszönöm a segítséget. Szűréshez mit használjak? Egy aluláteresztó szűrőt 50Hz-re?
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) gkari válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Ha csíp, akkor védővezető biztosan van ott (tán még egy testzárlatos készülék is), csak a földelés felé a kapcsolata megszakadt, elég veszélyes állapot! Ha nem lehet masszív földelést létesíteni, akkor FI "relét" kell telepíteni, ennek "gyengébb" földelés is elegendő.
(#) Bakman válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Addig csíp, amíg valaki ott nem hagyja a fogát a műhelyedben. Többe fog kerülni, mint most egy villanyszerelő.
Következő: »»   2762 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem