Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   43 / 54
(#) ferci válasza peti18a hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Ha az izzós- párhuzamos stabilizátor alkalmazást választod, akkor a sima zeneres gyenge lesz a 200 mA-hez, ill. nehéz lesz találnod az akku végfeszhez.
Csinálhatsz szintén ellenállás-zener-dióda lánccal ( a báziskörben ) és egy nagyobb BD tranyóval egyet, előre be tudod állítani, mikor kezdjen nyitni és akkor ráteszed az akkura. Kis hűtést tegyél a BD-re.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) weend válasza peti18a hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Szia!
Ezt építsd meg, ez elnyűhetetlen. Nálam ment legalább 20 évet, egyszerű és bevált. Alkatrészekre nem kényes, a potival tudod az áramot állítani.
(#) pucuka válasza peti18a hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Ha pl. sorba kötsz 2 db ZY6,8 zénert, Az 13,6 V, mivel 2 W disszipációt tudnak, 290 mA is átfolyhat rajtuk, max.
Ha izzónak 12 V / 3 W -ost választasz, az izzó 187 mA -re korlátozza az áramot. Így a zénereket sem teszed tönkre.
(#) MATA hozzászólása Aug 20, 2016 /

Üdv mesterek!
Most elsősorban Topi-hoz szólnék azt szeretném kérdezni hogy az általa tervezett processzoros Nimh töltő jó lenne e 1 cellához is mondjuk az LM317 legkisebb feszültsége 1.25V ezért nem vagyok bent biztos hogy jó lenne egy cellához is? Köszönöm!
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Szept 14, 2016 /

Sziasztok! Vettem egy 18V-os, Ni-Mh akksis fúrót, a zaciban, elméletileg csak a motorért. De olyan jónak bizonyult a mechanikája, hogy sajnáltam szétszedni. Ütve fúr, meg nyomatékszabályozós, a tokmány-csapágy sem lóg. Már megvettem hozzá a cellákat, 15 db. Újracellázom a battery-packot,
viszont 18V-ra nem találok sehol töltőt, vagyis inkább használható rajzot,mert a töltő arany árban lenne ! Van valakinek rajza esetleg?
(#) attika válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Szia.
Nem tudom milyen töltőket néztél és, hogy mennyire drágát de szerintem egy ilyennel jobban járnál, ez tud többféle akkut tölteni.
Szerintem ha építesz egyet se jössz ki olcsóbban.
(#) rascal válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Szia! Talán az is egy jó megoldás lenne ide, hogy a töltés előtti merítéshez készítenél egy olyan elektronikát ami, cellánként figyeli a feszültséget, utána pedig az egészet egy áramgenerátorral időre töltenéd, úgy, hogy a bevitt kapacitás valamivel kevesebb legyen mint az akkuk kapacitása. Ez olcsón kihozható, és szerintem az akkuk élettartamára sincs rossz hatással.
(#) Kovidivi válasza rascal hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

A probléma, hogy az akkumulátorok kapacitása az idő folyamán csökken. Ami fél évvel ezelőtt még tökéletes volt, az ma már túltöltést eredményez, tovább csökken a kapacitás, és elindul az ördögi kör.
(#) rascal válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Ez igaz, de gondolom nem fixre készítenél egy ilyet, hanem az áram és idő állítható lenne. Ha az olcsóság szempont, akkor egy-két akkura (vagy jó helyre közéjük) hőmérséklet szenzort rakva észrevehetné a töltő, hogy ha emelkedni kezdene a hőmérséklet, és akkor időben megállna. Ha a számlálót (pl cd4060) kivezeted pl. ledekre is akkor látni fogod, hogy meddig jutott és ha rövidül az idő akkor az áramot csökkented legközelebb. A töltés előtti fix merítés miatt viszonylag együtt maradnának a cellák, hogy évekig elég legyen csak néhányukat monitorozni. (gondolom én)
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Szept 14, 2016 /

Köszi a tippeket! A cellánkénti megfigyelés nem megoldható, s nem is alkalmazzák, csak a Li-ion akksi pakkokban, ott benne van az egész elektronika, mint a notebook-ban. Mivel nem , Magyarországon lakom, így egyszerűbb az Aliexperess-ről rendelnem, meg is a találtam az ajánlott tipust ennek is pont 15 cella a max Ni-Mh kapacitása, s 16€ az ára. Közben találtam egyoldalt, ahol egész jól kivesézik a működését.
(#) rascal válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Nincs mit! Te tudod én lehet, hogy valahogy belegyömöszölném (vagy valami tüskesoron kivezetném) Jó kis töltőnek néz ki, sok mindenre lehet használni.
(#) attika válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Mintha én is egy ILYET linkeltem volna be neked
Micsoda véletlenek vannak.
És pont ugyan arra a típusra bukkansz rá teljesen véletlenül.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016
(#) Chipmunk1960 válasza attika hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Szia! Nem véletlen volt, az után nyomoztam
(#) Chipmunk1960 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Találtam egy egyszerű kapcsolást, MAX712-713 ra itt a leírása ami a leírás szerint 22 celláig bővíthető. A 4 cellás Li-ion note akksiknál is baromi bonyolult a cellánkénti, vagy 2 párhuzamosan töltés elektronikája, szerintem ez nem megvalósítható, vagyis a gyáriban sem használják. A folyamat lényege, hogy rákapcsolja a cellánkénti max töltést a kapacitás 80%-ig, utána, egy karcsúbb áramú "kiegyenlítő töltéssel", azonos szintre hozza a cellákat. Persze ez csak akkor, működhet, ha minden cella hasonló/ugyanolyan paraméterekkel bír. Ebben az esetben elméletileg a kisülés is ugyanolyan szintű lesz. Ha a gyári töltőben megfelelt szerintem, nekem is jó lesz, persze az adott cellákra/kapacitásra átszámolva.

figure_01.gif

(#) elektoonikus hozzászólása Szept 16, 2016 /

Li-ion akksival szerintetek vmilyen áramkörrel lehet Ni-Mh aksitöltőt készíteni,
(#) Chipmunk1960 válasza elektoonikus hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Ezt fejtsd kicsit bővebben, mert nem világos....
(#) elektoonikus válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

3.7V-ról szeretnék 1.2 V-os Ni-Mh akkut tölteni. Ehez milyen áramkört építsek?
(#) rascal válasza elektoonikus hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Egyik lehetőség, hogy pl. Skori oldalán az áramgenerátorok közül kinézel egy szimpatikusat (lehetőleg kapcsolóüzeműt), amit ő ugyan ledek hajtásához tervezett, de egyet én cerka akkuk töltéséhez használok. Van közöttük olyan, ami alacsony tápfeszről is megy. Ezekkel időre tölthetsz. Erre vagy építesz áramkört, vagy a vekkert beállítod, ahogy én is szoktam. Rákereshetsz olyan megoldásra is, ami USB-ről tölt, mert annak is hasonló a feszültsége. Ha nagyon modernt szeretnél, akkor valami cél ic-t keres, pl max712 cpe, bár ez magasabb feszt igényel, amit egy elé kötött dc-dc átalakítóval megcsinálhatsz. Szerintem Skori oldalán ilyet is találsz. Nézz körül a boltok kínálatában, hogy milyen töltő ic-ket lehet kapni, talán van olyan, ami egyből megy 3-4V-ról és megfizethető.
(#) Chipmunk1960 válasza elektoonikus hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Ha a MAX712/3 Ni-Mh battery charger schematic-ra ráguglizol, fogsz találni 1cellás kapcsolást is rá. Ez a leg akksi barátabb, mert a töltési karakterisztikát figyeli. Ha több db-ot szeretnél tölteni egyszerre, olcsóbb egy 6db-os automatát venni. Ha a cellák teljesen egyformák, egyidősek 1 gépben használva merültek ki akkor elméletig a kisülésük is azonos. PLD fúró akkupakk amiről fentebb is szó volt, ott egyszerre tölti az összes cellát, pár V-tól akár 30V ig.
(#) elektoonikus válasza rascal hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Köszi. Skori weblapján találtam kalcsolást.
(#) zombee hozzászólása Nov 27, 2016 /

Sziasztok!
Bolhán vásároltam egy ilyen töltőt: MW398GS
Valószínűleg sokan ismeritek ezt a fajtát. NiCd van ráírva, de "elvileg" NiMh elemeket is lehet tölteni vele. Azért erre a típusra esett a választás mert cellánként tölt, és minden méretben bele lehet rakni.
Azt tapasztaltam, hogy hiába telik el 5-10-20 óra, a LED nem vált át, továbbra is piros marad. 20 óra töltés után rámértem az akksik kapcsaira. A "jobb" AA-s akksiknál 1.35-1.45V, a gyengébb AA-s ill. AAA típusoknál 1.55-1.65V ami szerintem már nem normális. Megmértem a töltőáramot, 140mA-t ad mindenhol. Tényleg nem való NiMh akksihoz, vagy lehet "ésszel" használni? Megjegyzem, a túltöltés alatt lévő akksik nem melegedtek nagyon.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
(#) nedudgi válasza zombee hozzászólására (») Nov 27, 2016 /

Hol láttad leírva, hogy ez automata töltő?
(#) rascal válasza zombee hozzászólására (») Nov 28, 2016 / 1

Kb 20 éve van egy ilyenem, 1-2 éve kíváncsiságból szétszedtem. Van benne egy nudli kis trafó, pár dióda és ellenállás meg a LED-ek. Azok csak annyit jeleznek, hogy folyik-e áram az alattuk levő tartóban, ezért arra jók, hogy lásd rendesen érintkezik az akku az érintkezőkhöz. Annyit érdemes még tudni, hogy a trafó kétutasan van egyenirányítva, de ebből egy-egy irány csak két-két cellát tud tölteni. A 9V külön szekunderen van, annak a részleteire nem emlékszem. Ezzel csak időre tudsz tölteni, ha beállítsz mellé egy vekkert. NiMh-hoz és NiCd-hez is jó. Én automata (és gyors) töltő mellett használtam olyan esetekben, amikor a tölteni kívánt akku túlmerült és emiatt az automata töltő hibásnak jelezte. Ezzel egy kicsit rátöltve, utána merítővel szabályos szintig lemerítve már a gyors töltő is hajlandó volt tölteni a problémás akkut.
(#) zombee válasza rascal hozzászólására (») Nov 29, 2016 /

Köszönöm. Tehát ez csak "tölti" és nem "feltölti" az akksikat, úgy mint a békebeli orosz autóakksitöltők. Így már érthető, miért van rajta egy csomó, időre utaló felirat.

Egy másik projektemhez is lenne egy kérdés, megpróbálom a lényeget leírni. Egy hordozható RFID leolvasót kell megépítenem úgy, hogy lehetőség legyen az akksik feltöltésére a házon belül. Kb. úgy mint a mobiltelefonoknál. A leolvasó elektronika 5V-os (4.5V-5.5V) tápfeszültséget igényel, amit 4 db. NiMh akksi stabilizátor nélkül éppen teljesít. A töltést az RFID-leolvasót is vezérlő mikrokontroller (ATMega8) fogja irányítani. A töltés idejére egy kis relé átkapcsolja a vezérlő tápfeszültségét egy 7805 kimenetére, az akksipakk pozitív sarkát pedig a töltőelektronikára.

Kérdés: adott egy 4-cellás NiMh akkupakk, 2000mAh (valós) kapacitással. Ha 200mA-es töltőárammal töltöm, mekkora cellafeszültségnél kell leállítani a töltést, illetve csepptöltésre átállni? Mennyit segít, ha a "8 lábbal IV." szerinti módon vezérlem a töltést, azaz 6mp-ig tölt, utána 1mp-ig terhel?
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2016
(#) rascal válasza zombee hozzászólására (») Nov 29, 2016 /

Úgy pontos, hogy ha az akkut megfelelő ideig benne hagyod, akkor teljesen fel fogja tölteni. Csak itt az a probléma, hogy az árama aktív szabályzás híján nem lesz állandó, így a szükséges időt csak becsülni tudod. Ilyen kis áramú töltésnél nem akkora gond, ha kicsit tovább bent marad, mert nem fűti fel nagyon a cellát, így az elektrolitja sem fog elgőzölögni.

A 8 lábas cikkben írtak olyanokat, amit én sehol máshol nem láttam, ezért javaslom, hogy a nikkel akkuk kezelésének kicsit olvass utána máshol is. Google rengeteg találatot ad erre. Például a cikk szerint a memóriaeffektus kialakulásának az az oka, hogy ha nem töltöd fel teljesen, akkor abból lesz probléma. Emiatt minden akkunak nekiesik tölteni, ami (a saját szabályai szerint) picit is alatta van a 100%-nak. Annak is amit már korábban feltöltött, csak benne felejtették és az önkisülése miatt merült már valamennyit. Más leírásokban azt lehet olvasni, hogy a memóriaeffektus kialakulásáért az a felelős, ha nem meríted le teljesen, hanem úgy töltesz rá, hogy van még benne valamennyi töltés. Egy helyi példa közülük: Nikkel akkumulátorok kisütése.

A töltős cikkben a program is az ott leírtakat követi, így nem csak egy véletlen elírás, a szerző komolyan gondolta. A programban van egy elírás gyanús dolog is:
  1. const unsigned short CELL_ERROR_MIN_ADC     = 1024*1.42/5/2;

Egyrészt 0.9-1V körüli érték lenne megfelelő, mert a túlmerült akkuknak nem szabad nekiesni nagy árammal, másrészt a cellák számával sem lett beszorozva. A töltős cikket leszámítva sehol nem olvastam olyasmit sem, hogy NiMh akkunál a teljes feltöltöttséget az jelzi, hogy a kapocsfeszültsége egy adott feszültséget elért, vagy meghaladott. Ha tényleg ilyen egyszerű volna, akkor nem lenne szükség a dV/dt és dT/dt módszerekre.

Szerintem ne foglalkozz csepptöltéssel. Sok gyári töltő alkalmazza, viszont ha utánaolvasol azt is láthatod, hogy nem nagyon javasolják az akku túltöltését sem. Én a helyedben töltéskor meríteném (akár cellánként ha megoldható) és utána tölteném időre, vagy valamelyik automatikus módszer szerint. Ha pedig kész végleg leállítanám a töltést. Nem tudom mennyit számít a töltés/merítés gyors váltogatása, sohasem próbáltam. Ha így töltesz és időre, akkor vedd figyelembe, hogy az átlag töltő áram már nem 200mA lesz, hanem kevesebb és ahhoz számold ki a szükséges időt.
(#) Kovidivi válasza zombee hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Talán egyszerűbb lenne egy db. lithium ion cellát használni, ha nem.elég a feszültsége, egy step up convertert rakni utáni. Ugyanabban a térfogatban és talán súlyban szerintem több energiát tárol. A töltésre sem érzékeny, de kapható SOT-23-5 tokozásban is töltésvezérlő olcsón. De ha soros ellenálláson keresztül töltenéd, szerintem akkor sem lenne semmi gond, és csak elég lenne figyelni a kapocsfeszültséget.
(#) eSDi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Idézet:
„A töltésre sem érzékeny”

Üdv!

A Li-ion akku, pont hogy jobban érzékeny a helytelen töltésre. A túltöltés kinyírja, a mélykisütés is. Mind két esetben hamar bekövetkezik a cella károsodása (ehhez képest a NiMH akkukat azért elég jól lehet kínozni). A töltését a névleges (általában 4.2V) feszültség eléréséig maximum 1A-rel szabad végezni. Ezután át kell kapcsolni feszültséggenerátoros módra, amit pontosan kell tartani (pár 10mV-on belül). Akkor van feltöltve az akku, ha ebben a módban a töltőáram lecsökken 200-100mA-ra.

Mindenesetre igen olcsón lehet venni hozzá töltésvezérlőt, szóval még így is érdemesebb lehet vele megoldani.
(#) zombee válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

A lítiumos megoldással (1 cella+step-up vagy 2 cella+balancer+step-down) én is számoltam az elején, de az érzékenysége és az esetleges tűzveszély miatt elvetettem. Az esetleges légi szállítás bonyodalmairól nem is beszélve... Tudom hogy léteznek kompakt megoldások, 2-3-4 cellás olcsó balancerek, csak az idő kevés ahhoz hogy egy általam ki nem próbált technológiát építsek be, a doboz mérete pedig adott (nem túl nagy). Nem szeretném, ha a fő funkció (RFID leolvasás) helyett a műszaki egység (töltésvezérlés) feljesztése venné el a projektidő vagy a doboztérfogat túlnyomó részét. Ár szempontjából sem jönne ki jobban, ha márkás (Samsung, LG) akkuval számolok. A csing-csang-fire és kamu-kapacitásos társai amúgy is felejtős.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016
(#) zombee válasza rascal hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Köszönöm. Gyerekkoromban a "teljes lemerítés" volt a divatos a memóriaeffektus témában, ma a "teljes feltöltés". Igaz, akkoriban csak NiCd-t lehetett kapni. Nincs kedvem igazságot tenni, tekintve hogy előbbit azóta betiltották.
Van egy 2x2 cellás GP falitöltőm ami 16 óráig tölt, és mindegy hogy mit teszek be. Utána zöldre vált a LED, és lekapcsolja a töltést. Kivéve, ha áramszünet vagy kontakthiba lép fel, a 16 óra onnantól indul. Az áramát ennek még nem mértem, gondolom hasonló mint a német "mindenes" cucc, csak ez le is kapcsol. Szerintem ez se jó irány, és a 16 óra túl sok.

A projektről és az akksikról kicsit részletesebben:
2000mAh GP ReCyko akksikat fogok beépíteni, ami a marketing szerint kevésbé hajlamos a memóriaeffektusra, legyen az részleges kisütés vagy részleges feltöltés miatt. Ugyanis várható, hogy 90%-os töltöttségi szint mellett is töltőre fogják rakni 1-2 órára, akár naponta többször is. Ha félévente kell új akksicsomag az nem para, az viszont igen, ha a 4 órás játékdő közben merül le. Az se menő ha töltés közben posszan el. A töltöttségi szint a játék után változó lehet, mert előfordulhat hogy az első 10 perc után bekapcsolják, de az is hogy az utolsó fél órában találják meg. Bekapcsolt állapotban kb. 100mA-es terheléssel számolok. A bekapcsolás a sokak által ismert "AVR-es alkatrészteszter" megoldására épül: egy mezei mikrokapcsolós nyomógombbal bekapcsolják, ugyanazzal a gombbal ki lehet kapcsolni, de 15 perc után magától is kikapcsol. Ezért bekapcsolt állapotban egy tranzisztor látja el nyomógomb áramáteresztő feladatát, de érzékelni is kell, ha ezt nyomógombot ismét lenyomják. A megoldás előnye, hogy kikapcsolt állapotban gyakorlatilag nulla a fogyasztása, de egyelőre kizár minden olyan lehetőséget ami step-up konverterre épül. Üzem közben mérni kell az akksi kapocsfeszültségét, hogy legyen valamiféle visszajelzési lehetőség a töltöttségi szintről. Töltéskor pedig a mikrovezérlő érzékelni fogja a külső táp (12V) jelenlétét, ezért átkapcsolja a saját tápát egy 5V-os stabilizátorra, az akksi pozitív kapcsát pedig a töltő áramgenerátorára.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016
(#) nedudgi válasza zombee hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Mit tiltottak be?
Következő: »»   43 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem