Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Köszönöm az infókat, akkor teszek egy próbát, gondolom rosszabb nem lesz.
Az mitöl lehet, hogy pl szinusz jelnél a visszafutási jelet is mejeleniti? Zavaró, hogy a szinusz jelnél olyan mintha még egy jel lenne. Magyarán dublázza a jelet.
Ez inkább trigger probléma gyanús, vagy trigger beállítás nem jó. Próbálgasd a triggert állítgatni.
Nem írtad, hogy milyen szkópról van szó.
Ha látszik a visszafutás, az lehet a visszafutás kioltó hibája, ha egyáltalán van benne olyan. Egyszerű szkópoknál nincs is visszafutás kioltás, mivel úgyis gyorsabb a visszafutás, ezért kisebb a fényereje. Ebben az esetben, ha túl nagy az alapfényerő, akkor látszik a visszafutás is. Ha van benne visszafutás kioltás, csak nem működik, akkor is látszik. Volt olyan szkóp is, ahol a hátulján ki volt vezetve a "Z" moduláció, és egy rövidzárral lehetett váltani belső, vagy külső kioltás (moduláció) között. Lehet az is, ha a fűrész (eltérítő) generátor jele nem fűrész, hanem háromszög. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017
C1-94 szkóp. Ha lentebb veszem a fényerőt, akkor rendesen jeleníti a jelet, csak sajnos nagyon halványan. Van 3-kivezetés a hátulján, és egy banándugó van kivezetve, ezt lehet váltogatni.
Jól sejtettem, ebben nincs visszafutás kioltás. A fényerő gombbal próbálj meg olyan beállítást találni, ahol a fényerő, még jó, és a visszafutás látványa nem zavaró.
Akkor ha jól értelmezem, ez nem hiba, ennél a tipusnál a fényerővel kell játszani?
Ez egy igen egyszerű alap szkóp. Sajnos nem sok választásod van.
Lehetne esetleg egy kicsit megpiszkálni, hogy gyorsabban fusson vissza, de ahhoz egy másik szkóp is kéne. Szerintem nem ér annyit. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017
Szerintem van visszafutás kioltás. A T23 tranzisztor emitteréről a wehnelt hengert tápláló áramkörre.
Van, már rájöttem, T4, T5 tranzisztor. Az én rajzomon-
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017
Itt gyanítom a bibit, valamiért nem megy rá a fényerő.
Sziasztok!
Érdeklődnék,valakinek van-e chauvin arnoux C.A902 szkóphoz kapcsolási rajza? Előre is köszönöm a válaszokat.
Hát ez pénzbe kerül..
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
Hajlandó vagyok fizetni érte.
Üdv mindenkinek!
Kaptam ma egy H3015 orosz szkópot. Sajnos nem működik a vízszintes eltérítés. Kicseréltem szinte az összes elektrolit kondenzátort de nem javult a helyzet. Megjelenik egy kicsi függőleges vonal és elkezd ugrálni. Lehetséges hogy a nagy teljesítményű tranzisztorok mentek tönkre benne?
Nézd át a potmétereket ,ha azokkal nincs gond (és a tápfesz is megvan),akkor a nagyfesz tranzisztorok vezérlését kell megnézni hogy elmegy-e addig a jel.
Üdv!
Ez egy nagyon jó kis 10 megás gép, érdemes megjavítani. A vízszintes eltérítés trigger generátora egy speciális diódára épül, AI301 alagútdióda. Ezt használják mint indított fűrészgenerátort. Valószínű a hiba ott van, a dióda mással nem pótolható, jósága szokásos ellenállásméréssel nem mutatható ki.
A potméterek rendben vannak mindegyik jó. Nem tudom hogy ez a szkóp menyire melegszik normális működéskor de mikor bekapcsolom 2 perc elteltével a nagy teljesítményű tranzisztorok forróak és a fekvő kondenzátorok is forróak. Én egy kicsit furcsállom hogy ilyen hamar beforrósodnak.
Ha a kondenzátorok forróak az nem igazán jó. Ki kéne őket szedni és átmérni hogy megvan-e a kapacitásuk és nem vezetnek-e át.
Az 0,1µF/750v-os kondi helyett mekkorát rakhatok be? Mert 0,1µF kondit sehol sem találtam
630nF-os is lehet szerintem bátran,az csak a kapacitása ott nem sokat számít (ő adja a csőnek az anódot). MKP-ból láttam hasonlót.
630nF az nem 0,63µF-ad?
Igen.
![]()
Akkor simán mehet bele 100nF/1000v kondi is
![]()
Igen nyugodtan,de azért mérd át a többi nagyfeszültségű kondenzátort is.
De gondolom ezeknek a kondiknak a cseréje nem oldja meg a vízszintes eltérítési hibát.
De legalább nem lesz a közeljövőben egy újabb baj forrása,meg hát így valószínűleg "üzemibb" feszültség lesz azon a kondin. A végtranyókat meg tudod mérni hogy megkapják-e a meghajtás részéről a kapcsoló jelet? Esetleg másik szkóp akad a javításhoz?
Jelenleg nincs szkópom most
![]()
Egy analóg multiméter is jól jöhet akár. Kell a test pontja a tápnak na meg a tranzisztor kivezetései,és lehet méni a feszültségeket.
![]()
Okés akkor lemérem őket
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |