Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Meglátjuk, a közeli jövőben mászkálok arrafelé méregetni én is majd.
Odáig, hogy 4,3u és 680uH nem tűnik olyan rossznak, talán a 4,3 sok, de nem tudom az L-pad miatt fejben kiszámolni az impedancia változását.
Boxsim-mel nézegettem az impedanciamenetet. A 626-ét szépen fel is használta, amit a mérésed alapján adtam meg neki, de a DX-ét (amit szintén te mértél), nem volt hajlandó megenni. Tehát hagyatkoztam 0,01mH Le és 0,001 Le2,R2,Le3 értékekre.. Így 200-ig olyan, amilyen a 626-ból, és a 38Hz-re hangolt reflexdobozból fakad, 200-on 8 ohm, onnan 2 k-ig emelkedik, ott van csúcs (22,5 ohm), aztán csökken, 20k-nál 7,8 ohm az eredő impedancia.
Már nem erre gondolok, hanem arra, hogy mennyit változtat az eredetin az ellenállásosztó.
Ha a 4 ohmos nominál impedanciára gondolsz, az az LPAD-dal 8,55 ohm lesz. És érdekesség képpen elsőfokúval is inkább fordított poralitásban szeret bekötve lenni a DX a 626-tal. Először simán, polaritáshelyesen volt a kettő bekötve, aztán megfordítottam, és megjött a középtartomány (szimulálva is és hallgatva is így volt). Az 582-nél meg érdekességképpen pont fordítva volt.. mikor összeraktam a dobozokat, nagyon nem volt közepe.. aztán kiderült, h bakiztam, és fordítva kötöttem be. Azzal a mélyközéppel meg polaritáshelyesen szeretett működni a DX.
Igen, az arány érdekelt, így már biztosabban mondom, hogy túlzó a 4,3u. De persze ez félig azért sötétben tapogatózás.
Először 560 volt a mélyközép előtt.. úgy még inkább soknak tűnt.. Apropo: módosítottam az előzőn.. kíváncsi vagyok, helyesek-e a polaritásra vonatkozó észrevételeim.. mert nem csak szimulálva, hanem fülelve is úgy tűnik, igen.
Mondhatnám azt is ,hogy leírtam , de te nem is vitattad ,ne szívjad mellre.(#583504). Ez a piezzo bekötés nem egy két nagy veszekedést indított már útjára. Bobz is használhatta volna a fórum keresőjét, mert itt van a megoldás is.
Ha a piezzó nem illesztőtrafós ,márpedig ez nem ,akkor egy párhuzamosan kötött ellenállással 4-8 ohm közé kell illeszteni az impedanciáját. Ha az érzékenysége nagyobb mint a többi hsz-é ,akkor egy soros ellenállás is kell. Természetesen a soros kondi az mindenképpen kell.
4.2 mH tekercs kell a 150 Hz-hez , ha nagyobb teljesítményről lenne szó akkor vastagabb huzalból kell elkészíteni.
Ez a 4 ohm ez mért vagy csak rá van irva? Mert nem ugyanaz! Ezzel a programmal ki lehet számolni a tekercset.
A forum nem eszi az exe-t , majd a rar menni fog.
Biztosan . De őt a legegyszerűbb megoldás érdekli. Kell vagy 50 méter rézdrót. Ferritre biztosan kevesebb ,de ahhoz nincs progim , én úgy mérném, vagy venném
4,2 légmagosból nem kivitelezhető ésszerűen.
4 ohmnál tényleg kicsit könnyebb, de az is valószínűsíthető, hogy a sima elsőrendű szűrő nem lesz elég. Vannak esetlek, amikor hiába egyszerű.
A logotech-nél van 4.2-es ,de ferriten. durván 900 Ft.
Sziasztok !
Ehhez a hangszóróhoz szeretnék hangdobozt építeni. Egyszerű egyutas zárt dobozt. A famunka és a kivitelezés megy, de méretezésben egyebekben abszolút kezdő(még az sem....) vagyok. Bevallom nem olvastam végig a fórumot....., de szeretnék tanácsot(linket) kérni, hogy merre is induljak el. KÖSZÖNÖM !
Sikerult rajonni a titkara. Egy soros elleneaalas, es egy soros kondi kel hozza. Amugy tenyleg ez vagta recs-re az erositot. Az erosito sok Voltot ad ki eleve, ami a lemezek kozott attuthetett, es kiegett a 4 nagy tranzisztor benne(nincs rovidzar vedelem az erositoben) Az tan egy 50W-os al lett probalva, ami allandoan kikapcsolt a rovidzarvedelem miatt. Ezutan egy radiotechnika У-7101 es erositovel lett probalva, csak ugy onmagaban, es itt mar ugy szolt ahogyan kel neki. Ez azert van mert ez az erosito alacsonyabb feszultseget ad ki magabol.
Én ezért javasoltam, egy soros 400V-os fóliakondit elé. Függetlenül, hogy van-e hangváltó, vagy nincs ! Ez nem a "hang miatt" kell, hanem a piezo "védelmében".
Míg nem alkalmaztam, ment tönkre pár db. Viszont csörgőnek még jó volt a darabokra hullott piezo lapkával a belsejében
A párhuzamos ellenállásra a piezo-val mindenképpen szükség van. Nem akarok senkit győzködni , ha olyan sok erősítőd van akkor toljad nekik. De nem hinném ,hogy van olyan ami 1 ohm terhelést elvisel. Vagy kisebbet. Nyílván ez égette le a másik erősítőt. A kondival csak a vágás helyét állítod be , a soros ellenálással az érzékenységet illeszted. A párhuzamossal az impedanciát kell illeszteni.
Mert 200V körüli kimenőfeszt produkál az erősítőd?
A kondi fesztűrésén egyébként nem múlik, hogy mekkora feszültség kerül a piezóra, szóval ez a védelem így egy kicsit gyenge lábakon áll.
Most melyik a három közül? Egyébként sajnos semmi használhatót nem közölnek a hangszórókról.
Ha gyenge lábakon áll, majd leül. Azért 400V-os, mert ilyen van itthon. Teccik érteni?
Egyenfeszről hallottál már? Az alább is említett, védelemnélküli-zárlatos erősítők velejárója a kimeneten. Na, "az ellen véd". Többet nem tudok mondani, kérem kapcsolja ki. (by Szalacsi)
Köszi a válaszotokat!
De ha már ittartunk, nem lenne egyszerűbb egy ilyet vennem? És mi a különbség, az aktív, tehát potival is állítható vágási frekvenciás hangváltó és ez között?(Csak ugye ehhez 8ohm-os hangszóró kell) Ha mondjuk egy 100W-os quad405-re rákötnék egy mélyhangszórótt ezzel a váltóval, akkor elérném ugyanazt, mint hogyha itt a Hobbielektornikán is megtalálható alul áteresztő szűrőt (ami szintén 150Hz-ig állítható) kötnék a quad elé? Köszi!
Nem. Az a vékony madzag a nagy DC ellenállásával egyrészt rontja a hangszóró elektromos paramétereit, másrészt fölöslegesen fűtöd ahelyett, hogy az erősítő kimenőteljesítményét a membrán megmozdítására fordítanád.
Nem nagyon értem, hogy jön ez ide, mert szűrő nélkül használni bármiféle magashangszórót elég lehetetlen ötlet. Teljesen alapkövetelmény, hogy csak a kihasználható tartományban kapjon jeleket. A mélyebb frekvenciák, vagy az egyenáram elviselése pedig nem tartozik egyetlen magashangszóró munkaköri kötelességei közé sem. Az is teljesen alap, hogy a kondenzátorok a frekvenciafüggő ellenállásuk miatt felüláteresztő szűrőként viselkednek, ha valamiféle fogyasztóval sorosan kötjük őket.. Akkor most miről beszélünk egyáltalán?
Ennyi erővel minden csatolókondi "védelem".
Látom azért sikerült áttörést elérnünk!
Idézet: Így van. És legalább a piezo nem lesz kukatöltelék, ha nemvárt esemény történik. Mondjuk én ezt kb. 20-25 éve ötöltem ki, mikor még nem 500Ft volt egy kínaipiezo... „Ennyi erővel minden csatolókondi "védelem".”
Ahogy gondolod. Megyek, és teszek gyorsan, minden hangsugárzóm bemenetére egy 470u kondit. Vagy inkább mégsem kéne? Félek, mert a legtöbb hangszóró itt nálam 5000,-/db fölötti áron kapható.
Ha már ilyen jól kitaláltad.
470u ? ...ahogy érzed.
Vagy kérdezz meg valakit, aki ért hozzá :puszi: :smoke:
Szia
Lemértem ma a szubláda impedancia görbéjét. Egy kis emlékeztetőül: EW-18HN hangszóró (adatok itt), 175 liter doboztérfogat, 3db 110mm-es PVC cső 15cm hosszúak. A görbén most két csúcs látható, nem tudom, hogy ez jó-e, de szerintem nem. Az viszont biztos, hogy sokkal mélyebb a hangja mint cső nélkül. A kérdésem az lenne, hogy kell-e valamit változtatni, hogy még jobb legyen?
Na ugye itt jön a probléma, mert azzal hogy a kondenzátor odakerül nem csak idézőjeles, általad feltalát "védelmi" funkciót lát el, hanem nagyban megváltoztatja a mögötte lévő eszköz működését.
A hozzáértéses poénod szerintem hanyagoljuk, nem vagy abban a helyzetben jelenleg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |