Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   229 / 730
(#) szergey válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Meglátjuk, a közeli jövőben mászkálok arrafelé méregetni én is majd.

Odáig, hogy 4,3u és 680uH nem tűnik olyan rossznak, talán a 4,3 sok, de nem tudom az L-pad miatt fejben kiszámolni az impedancia változását.
(#) Zupp87 válasza szergey hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Boxsim-mel nézegettem az impedanciamenetet. A 626-ét szépen fel is használta, amit a mérésed alapján adtam meg neki, de a DX-ét (amit szintén te mértél), nem volt hajlandó megenni. Tehát hagyatkoztam 0,01mH Le és 0,001 Le2,R2,Le3 értékekre.. Így 200-ig olyan, amilyen a 626-ból, és a 38Hz-re hangolt reflexdobozból fakad, 200-on 8 ohm, onnan 2 k-ig emelkedik, ott van csúcs (22,5 ohm), aztán csökken, 20k-nál 7,8 ohm az eredő impedancia.

Már nem erre gondolok, hanem arra, hogy mennyit változtat az eredetin az ellenállásosztó.

Ha a 4 ohmos nominál impedanciára gondolsz, az az LPAD-dal 8,55 ohm lesz. És érdekesség képpen elsőfokúval is inkább fordított poralitásban szeret bekötve lenni a DX a 626-tal. Először simán, polaritáshelyesen volt a kettő bekötve, aztán megfordítottam, és megjött a középtartomány (szimulálva is és hallgatva is így volt). Az 582-nél meg érdekességképpen pont fordítva volt.. mikor összeraktam a dobozokat, nagyon nem volt közepe.. aztán kiderült, h bakiztam, és fordítva kötöttem be. Azzal a mélyközéppel meg polaritáshelyesen szeretett működni a DX.

Igen, az arány érdekelt, így már biztosabban mondom, hogy túlzó a 4,3u. De persze ez félig azért sötétben tapogatózás.

Először 560 volt a mélyközép előtt.. úgy még inkább soknak tűnt.. Apropo: módosítottam az előzőn.. kíváncsi vagyok, helyesek-e a polaritásra vonatkozó észrevételeim.. mert nem csak szimulálva, hanem fülelve is úgy tűnik, igen.
(#) ptesza válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Mondhatnám azt is ,hogy leírtam , de te nem is vitattad ,ne szívjad mellre.(#583504). Ez a piezzo bekötés nem egy két nagy veszekedést indított már útjára. Bobz is használhatta volna a fórum keresőjét, mert itt van a megoldás is.

Ha a piezzó nem illesztőtrafós ,márpedig ez nem ,akkor egy párhuzamosan kötött ellenállással 4-8 ohm közé kell illeszteni az impedanciáját. Ha az érzékenysége nagyobb mint a többi hsz-é ,akkor egy soros ellenállás is kell. Természetesen a soros kondi az mindenképpen kell.

(#) ptesza válasza wtc hozzászólására (») Dec 21, 2009 / 1

4.2 mH tekercs kell a 150 Hz-hez , ha nagyobb teljesítményről lenne szó akkor vastagabb huzalból kell elkészíteni.

Ez a 4 ohm ez mért vagy csak rá van irva? Mert nem ugyanaz!

Ezzel a programmal ki lehet számolni a tekercset.
(#) ptesza hozzászólása Dec 21, 2009 /

A forum nem eszi az exe-t , majd a rar menni fog.

Calcoil.rar

(#) ptesza válasza szergey hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Biztosan . De őt a legegyszerűbb megoldás érdekli. Kell vagy 50 méter rézdrót. Ferritre biztosan kevesebb ,de ahhoz nincs progim , én úgy mérném, vagy venném
(#) szergey válasza ptesza hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

4,2 légmagosból nem kivitelezhető ésszerűen.
4 ohmnál tényleg kicsit könnyebb, de az is valószínűsíthető, hogy a sima elsőrendű szűrő nem lesz elég.

Vannak esetlek, amikor hiába egyszerű.
(#) ptesza válasza szergey hozzászólására (») Dec 21, 2009 / 1

A logotech-nél van 4.2-es ,de ferriten. durván 900 Ft.
(#) szergey válasza ptesza hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Hja, tudom.
(#) sector99 hozzászólása Dec 21, 2009 /

Sziasztok !

Ehhez a hangszóróhoz szeretnék hangdobozt építeni. Egyszerű egyutas zárt dobozt.

A famunka és a kivitelezés megy, de méretezésben egyebekben abszolút kezdő(még az sem....) vagyok.

Bevallom nem olvastam végig a fórumot....., de szeretnék tanácsot(linket) kérni, hogy merre is induljak el.

KÖSZÖNÖM !

(#) bobz válasza ptesza hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Sikerult rajonni a titkara. Egy soros elleneaalas, es egy soros kondi kel hozza. Amugy tenyleg ez vagta recs-re az erositot. Az erosito sok Voltot ad ki eleve, ami a lemezek kozott attuthetett, es kiegett a 4 nagy tranzisztor benne(nincs rovidzar vedelem az erositoben) Az tan egy 50W-os al lett probalva, ami allandoan kikapcsolt a rovidzarvedelem miatt. Ezutan egy radiotechnika У-7101 es erositovel lett probalva, csak ugy onmagaban, es itt mar ugy szolt ahogyan kel neki. Ez azert van mert ez az erosito alacsonyabb feszultseget ad ki magabol.
(#) aflmor válasza bobz hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Én ezért javasoltam, egy soros 400V-os fóliakondit elé. Függetlenül, hogy van-e hangváltó, vagy nincs ! Ez nem a "hang miatt" kell, hanem a piezo "védelmében".
Míg nem alkalmaztam, ment tönkre pár db. Viszont csörgőnek még jó volt a darabokra hullott piezo lapkával a belsejében
(#) ImiDj válasza ptesza hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Aha mar kezdem erteni
(#) ptesza válasza bobz hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

A párhuzamos ellenállásra a piezo-val mindenképpen szükség van. Nem akarok senkit győzködni , ha olyan sok erősítőd van akkor toljad nekik. De nem hinném ,hogy van olyan ami 1 ohm terhelést elvisel. Vagy kisebbet. Nyílván ez égette le a másik erősítőt. A kondival csak a vágás helyét állítod be , a soros ellenálással az érzékenységet illeszted. A párhuzamossal az impedanciát kell illeszteni.

(#) szergey válasza aflmor hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Mert 200V körüli kimenőfeszt produkál az erősítőd?

A kondi fesztűrésén egyébként nem múlik, hogy mekkora feszültség kerül a piezóra, szóval ez a védelem így egy kicsit gyenge lábakon áll.
(#) szergey válasza sector99 hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Most melyik a három közül? Egyébként sajnos semmi használhatót nem közölnek a hangszórókról.
(#) aflmor válasza szergey hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Ha gyenge lábakon áll, majd leül. Azért 400V-os, mert ilyen van itthon. Teccik érteni?
Egyenfeszről hallottál már? Az alább is említett, védelemnélküli-zárlatos erősítők velejárója a kimeneten. Na, "az ellen véd".
Többet nem tudok mondani, kérem kapcsolja ki. (by Szalacsi)
(#) wtc válasza ptesza hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Köszi a válaszotokat!
De ha már ittartunk, nem lenne egyszerűbb egy ilyet vennem? És mi a különbség, az aktív, tehát potival is állítható vágási frekvenciás hangváltó és ez között?(Csak ugye ehhez 8ohm-os hangszóró kell)
Ha mondjuk egy 100W-os quad405-re rákötnék egy mélyhangszórótt ezzel a váltóval, akkor elérném ugyanazt, mint hogyha itt a Hobbielektornikán is megtalálható alul áteresztő szűrőt (ami szintén 150Hz-ig állítható) kötnék a quad elé?
Köszi!
(#) szergey válasza wtc hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Nem. Az a vékony madzag a nagy DC ellenállásával egyrészt rontja a hangszóró elektromos paramétereit, másrészt fölöslegesen fűtöd ahelyett, hogy az erősítő kimenőteljesítményét a membrán megmozdítására fordítanád.

Nem nagyon értem, hogy jön ez ide, mert szűrő nélkül használni bármiféle magashangszórót elég lehetetlen ötlet. Teljesen alapkövetelmény, hogy csak a kihasználható tartományban kapjon jeleket. A mélyebb frekvenciák, vagy az egyenáram elviselése pedig nem tartozik egyetlen magashangszóró munkaköri kötelességei közé sem. Az is teljesen alap, hogy a kondenzátorok a frekvenciafüggő ellenállásuk miatt felüláteresztő szűrőként viselkednek, ha valamiféle fogyasztóval sorosan kötjük őket.. Akkor most miről beszélünk egyáltalán?
Ennyi erővel minden csatolókondi "védelem".

Látom azért sikerült áttörést elérnünk!
Idézet:
„Ennyi erővel minden csatolókondi "védelem".”
Így van. És legalább a piezo nem lesz kukatöltelék, ha nemvárt esemény történik. Mondjuk én ezt kb. 20-25 éve ötöltem ki, mikor még nem 500Ft volt egy kínaipiezo...

Ahogy gondolod. Megyek, és teszek gyorsan, minden hangsugárzóm bemenetére egy 470u kondit. Vagy inkább mégsem kéne? Félek, mert a legtöbb hangszóró itt nálam 5000,-/db fölötti áron kapható.
Ha már ilyen jól kitaláltad.

470u ? ...ahogy érzed.
Vagy kérdezz meg valakit, aki ért hozzá :puszi: :smoke:
(#) Tomi20 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Szia

Lemértem ma a szubláda impedancia görbéjét. Egy kis emlékeztetőül: EW-18HN hangszóró (adatok itt), 175 liter doboztérfogat, 3db 110mm-es PVC cső 15cm hosszúak. A görbén most két csúcs látható, nem tudom, hogy ez jó-e, de szerintem nem. Az viszont biztos, hogy sokkal mélyebb a hangja mint cső nélkül.
A kérdésem az lenne, hogy kell-e valamit változtatni, hogy még jobb legyen?

csővel.JPG

Na ugye itt jön a probléma, mert azzal hogy a kondenzátor odakerül nem csak idézőjeles, általad feltalát "védelmi" funkciót lát el, hanem nagyban megváltoztatja a mögötte lévő eszköz működését.

A hozzáértéses poénod szerintem hanyagoljuk, nem vagy abban a helyzetben jelenleg.

Hogy milyen helyzetben vagyok, azt majd én eldöntöm. Leveszem a váladról eme súlyos terhet! De, köszi.
Következő: »»   229 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem