Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   31 / 123
(#) Moderátor hozzászólása David 3g hozzászólására (») Jan 7, 2011

A topikjában, és nem itt.
(#) danesz0810 hozzászólása Jan 10, 2011 /

sziasztok nekem olyan problémám lenne ezzel az erősítővel h az egyik oldala halkabban szól mint a másik h ez mitől lenne nekem azt is mondták h előfok hiba is lehet de nem tudom biztosra meg ezt h lehet megcsinálni ha valaki tud segíteni írjon ha tud előre is kösz
(#) szamóca válasza danesz0810 hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Aki sztem-ez, szted-ez, h-z, jah-oz, nah-oz, 1-ez, ijen-ojan-oz, mien-ez, stb, tehát korunk sajátos betegségében, a lustasági elbutulásos igénytelenségben szenved, (ráadásul ekezetmentes, nagybetűs mondatkezdést nélkülöző írásával még krónikusabbá teszi) inkább ne írjon (kérdezzen, segítsen). Biztos jön majd egy írástudó, aki segít megválaszolni a feltett kérdést. Vegye úgy hogy nem neki szánták. Aki pedig NAGYBETŰVEL ÍR MINDENT, HOGY KITŰNJÖN A HOZZÁSZÓLÁSA, jó ha tudja, hogy ez az írásmód, a kiabálás írott megfelelője.
Ha te magadra ismersz ezen felsorolt hibák valamelyikében, próbálj meg az elkövetkező hozzászólásaidban ezeken változtatni. Hidd el mindannyiunknak jobb lesz. Téged mások szemében intelligensebbé, emberibbé tesz, minket válaszadásra ösztönöz.
(#) shalafi.66 válasza danesz0810 hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Gyakorlatilag bármi lehet, némítástól, hangerőpotin át előerősítőig bármi. Végig kell követni a jelet és megtalálni, hogy hol lesz különbség a két oldal között. Első lépés, megnézni, hogy monósítva is van-e eltérés.
(#) danesz0810 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

kösz de én nem erre vagyok kíváncsi hanem h mi baja lehet az erősítőmnek mert ahogy irok szerintem mindenki érti
(#) danesz0810 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

köszi a válaszodat monóba is ugyanezt csinálja a jelet mivel birnám követni??
(#) shalafi.66 válasza danesz0810 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Mondjuk egy állandó jelet (szinusz vagy zaj) a bemenetre, és a rajz szerint nézed hogy melyik fokozat vagy poti után lesz különbség.
(#) Bors Menta hozzászólása Jan 15, 2011 /

Sziasztok!
Az erősítő bekapcsolásakor rövidebb-hosszabb,ideig egy búgó hang jelentkezik,letekert hangerőnél.
Mi lehet a probléma?
Köszönömisti
(#) martin96 hozzászólása Jan 25, 2011 /

Hello!
Az mitől lett, hogy hirtelen megnőtt a teljesítmény?Már negyed hangerőnél le tudná égetni a 60w-os hangfalaim, és még bírná tovább is.Meg néha elkezd recsegni a jobb oldali csatorna és csak akkor javul meg ráütök az oldalára.
(#) Tocki hozzászólása Jan 26, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Van nekem is egy Videoton RA 6363-as erősítőm. Illetve kettő. Az egyiknek semmi baja, ma is használom, viszont a másiknak van valami baja. És most kérném a ti segítségeteket, hogy mi lehet a baja?!
A végfokok jók, az előfok is, és a szabályzó is. Ezt onnan tudom, hogy egyesével is, majd egyszerre is áttettem őket a működő példányba, és minden szuper volt. A táp kimenetét is megmértem, számottevő különbséget nem észleltem, csak annyi, hogy a rossz eősítő tápkimenetén egy kicsit nagyobb áram van. Gondolom azért, mert v.mi nem működik, tehát nem is fogyaszt áramot. De mi?
Ha valaki tud segíteni, kérem, hogy segítsen, és előre is köszönöm:
Tocki
(#) Tocki hozzászólása Jan 27, 2011 /

Üdv. Már megint én.
Megoldottam a problémát.
Az előlapi fejhallgató csatlakozó volt rossz, mert lekapcsolta a kimenetet, ezért nem produkált semmit az erősítő. Hát mit mondjak; erre nem gondoltam. Na sziasztok!
(#) csubííí hozzászólása Jan 28, 2011 /

Hello mindenkinek!

Segítségre volna szükségem. Van egy Videoton RA 6363 S rádiós erősítőm. Két problémám volna vele.
Az egyik,hogy a rádióadó a bekapcsolás után kb.10perc múlva állapodik meg,addig előrébb kell tekernem a skálát az adott rádióadóhoz és ahogy telik az idő úgy folyamatosan kell hátrább tekernem. Ha már megállapodott utána gond nélkül megtartja,nem (megy el). Ha elkapcsolom magnóra majd vissza ugyan ez a jelenség van,csak kevesebb idő kell.
Szóval mi a hiba oka és javítható-e?
A másik,hogy az egyik oldalon olyan jelenség szokott jelentkezni,hogy miközben szól elkezd sercegni,recsegni de a zene normálisan szól közben. A hiba alatt minden potméterre normál módon reagál mintha nem is lenne gond. Mindegy mi van rá kötve vagy a rádiója szól-e akkor is szokott jelentkezni ez a probléma. Most nem tudom,hogy az elő-fokkal vagy a vég-fokkal van-e gond vagy valami mással. De érzésem szerint a vég-fokkal.
Itt mi lehet a hiba oka és javítható-e?

A segítségeteket előre is köszönöm!
(#) csubííí hozzászólása Jan 28, 2011 /

Hello mindenkinek! Megint én volnék!
Tegnap megpróbáltam tesztelni az erősítőt,minkét csatornára rákötöttem egy 8 ohm-os hangszórót(általam csak teszt hangszórónak nevezettet). Láss csodát,a sercegés recsegésnek semmi nyoma. De nem sokáig vagyis kb.2 órát tartott az öröm,ugyanis még szerencse hogy a készülék mellett voltam egyszer csak az az oldal amelyikből még nemrég a sercegés szokott előfordulni hirtelen elkezdet búgni (gondolom az egyenáram ment ki rajta) azonnal ki is kapcsoltam. A készülékből enyhe füst,meg a hangszóróból is. A hangszóró tekercse leégett,fura módon a vég-fok panelon csak a felső teljesítmény-huzal lakja égett meg egy kicsit. Bemértem mindent és nem találtam rossz alkatrészt,de valami mégis okozza ezt,de mi? Szóval később újra bekapcsoltam és mind ha nem történt volna semmi,szól rendesen. Már nem tudom mitévő legyek,mit is kellene cserélnem,hogy az az oldal is gond nélkül szóljon. A nagy hangfalat rá sem merem kötni.
(#) shalafi.66 válasza csubííí hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Érdekes, talán vezetési hibát kéne keresni, és biztos, h. a vég környékén.

A tuner elhangolódása általában egyik-másik trimmernek köszönhető.
(#) agressiv válasza csubííí hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Össze kéne dobni hozzá egy hangszóró védő áramkört amit nem feltétlenül kell beszerelni és úgy nyugodtaban lehetne tesztelgetni. A hiba oka lehet akár hőmegfutás is valamelyik tranzisztoron ami épen elviseli rövid ideig és ezért ül DC a kimenetre anélkül, hogy tönkre menne az erősítő.

Védelem helyett még lehet rakni egy 100mA-es biztosítékot ami szoba hangerő mellett nem okoz gondot, de hiba esetén kiég a hangszóró helyett
(#) doktor válasza csubííí hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Érdemes tápoldalon, megmérni a hangolofeszültséget, sokszor a 7815 stab cseréje, megoldja a gondot, de ilyenkor érdemes ránézni a táppanelra.
(#) csubííí válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Mindent átforrasztottam,ha a modulokat felcserélem akkor is a már emlitett hiba jelentkezik,csak felcserélés végett a másik oldalt. Valamikór sokáig szól gond nélkűl valamikor meg perceken belül jelentkezik. Várok egy kicsit és minden szól megint rendesen.
(#) csubííí válasza agressiv hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Ma fogom beépíteni a hangszóró védőt,így legalább nem megy semmi tönkre,legfeljebb ki-be kapcsol majd. Mire gondolsz a hőmegfutásnál,mert nem mondhatnám,hogy nagyon melegedne valamelyik tranyó. Kondi,vagy egyenirányíttó nem lehet gond? A diódák megmérve jók!
(#) csubííí válasza doktor hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

A tápoldalon minden rendben,az említett tranyó jó,csak az egyik oldalt jelentkezik a hiba. Ha felcserélem akkor is azon a panelon,csak másik oldalt.
(#) doktor válasza csubííí hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Én a rádió részre gondoltam,a freki elmászásra.
(#) velegiistvan hozzászólása Feb 8, 2011 /

Sziasztok!

Sürgős segítségre lenne szükségem. Nemrég szétszedtem a készülékemet, annak érdekében, hogy megállapítsam, mennyire növeli a skálaizzó feszültsége az erősítő alapbrummját. Sajnos az égőt nem tudtam kivenni, a helyéről, mert az előlapi Ic-k mögött foglal helyet. Hogy lehetne könnyen kicsavarni az égőt anélkül, hogy bármit is tönkretennék? Én az előlapot, valamint az első panelt próbáltam meg kicsavarozni, de a skálatekerő miatt ígysem fértem hozzá. A másik nagy gond, hogy amikor lecsavaroztam az első panelt, a készülék bekapcsolójánál a külső műanyagot támasztó rugó kiugrott a helyéről. Hova kellene azt visszatenni? A másik probléma, hogy a némító Ic kábelsaruja is leesett a kapcsolóról, a vezetéke viszont nem szakadt ki sehonnan. A kábelsarut visszaraktam a kapcsolóra, annyira, hogy érintkezzen a mögötte levő fémmel, de valamiért nem működik, mert nem hallgat el, bárhol is érek hozzá az előlaphoz.

2. Valamiért, ha a rádiót, vagy ha a phono bemenetet használom, a hangerőpoti rendkívül érzékeny, még ha teljesen le van halkítva a cucc, akkor is hallatszik valami a jobb hangszórón. Ha kicsit feljebb tekerem, akkor már szól mindkét hangfal, de valamelyik oldal mindig kontakthibás. Ha 10°-kal feljebb csavarom a volume-t, minden szól megfelelően, de nagyon hangosan. Érdekes, hogy a tape csatlakozóknál nincs ilyen probléma.

A segítséget előre is köszönöm.

Üdv!
(#) ABCD válasza velegiistvan hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Üdv! A skálaizzó foglalatát egyszerűen hátrafelé ki kell húzni az előlapból. Ami a 2. problémát illeti, szerintem a hangerő potméter cseréje megoldja.
(#) doktor válasza velegiistvan hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

A poti csere előtt érdemes egy tisztással megpróbálkozni, valamint az izzó feszültséget csökkenteni, ellenállás segitségével, és a kábeleket is célszerű kicserélni.
(#) laci6662 válasza velegiistvan hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Szia!

Szerintem nem növeli az izzó az alapbrummot szinte semmivel, én már kísérleteztem vele, és arra jutottam, hogy a zajt szinte 100%-ban a trafóból szedi össze vagy a szabályzómodul, vagy a végfokok.
Kipróbáltam egy jó hosszú vezetékekkel távol elhelyezett táppal és semmi hallható brumm vagy zúgás nem volt, de ahogy közelítettem a tápot a végfokokhoz a brumm megjelent, sajnos szerintem erre az egyetlen megoldás az amit az EA-6383-ban csináltak, hogy távolabb kell tenni a végfokokat a trafótól, ami itt ugyebár nem volt kivitelezhető helyhiány miatt.

Üdv: Laci
(#) velegiistvan válasza ABCD hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Köszönöm a gyors válaszokat. Kontakt spray-vel próbálkoztam, de sajnos nem javított semmit a dolgon. Viszont felmerült még egy kérdés:
Nektek fogja az ra6363 a Kossuth rádiót? Én sehogy sem tudtam URH-n behozni sem Fm1, sem Fm2-ben.
Jól tudom, hogy ha az fm2 kapcsoló nincs benyomva, akkor azok a Keleti szabványnak megfelelő frekvenciákat jelentik? Csak mert abban az üzemmódban egyik adót sem fogja a készülék.

További szép estét.
(#) ABCD válasza velegiistvan hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Sajnos a Kossuth rádiót csak középhullámon lehet befogni (540 kHz), mert az URH tuner csak 104 MHz ig megy. Ha nincs benyomva az FM 2, akkor a keleti (OIRT) normát fogja a készülék, amin Magyarországon -szerintem- már nem sugároznak.
(#) vka hozzászólása Feb 8, 2011 /

Nekem is ilyen rádióm van, engem is zavar hogy az FM sáv tetejét 104MHz felett nem fogja. Valaki alakította már át a készüléket úgy, hogy a 108MHz-ig működjön? :miaz:
(#) bekeipeter válasza vka hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Az FM modulban az UP73-mal próbálkozz!
(#) doktor válasza vka hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Hirdettek, már ilyen készüléket, ahól a sávszélt, megnyűjtották 108 MHZ-ig.
(#) bekeipeter válasza csubííí hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Nézd meg, a végfok valamelyik áramhatároló tranyója lehet bezajosodva, vagy a negatív visszacsatoló ágban lesz a baj! Én is jártam már így, csak nekem egy Isophon mélysugárzó bánta a dolgot (20000Ft és két év várakozás)
Következő: »»   31 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem