Fórum témák
» Több friss téma |
Ilyet még én se csináltam, de biztosan megoldható
Nem bonyolult a dolog ! Egy 16f628 ba röhögve belefér .
3 számláló kell (egy az 1s es időalapnak és kettő a két időzítés beállításához , a többi a logikai komparátorok dolga .
Induláshoz talán megfelel...
Talán valami ilyen lehetne .
Nagyon köszönöm dcsabi és kaqkk gyors segítségét. Már próbálgatom a módosítgatásokat
Üdv!
Készítettem egy Óra programot 7 szegmenses kijelzőkre multiplex vezérléssel megvalósítva. A kérdésem az lenne, hogy így a programot látva működhet? Közös Anódos kijelzőket fogok hajtani vele. Adatkiküldéssel szinkronban kapcsolgatom a kijelzőket. Amit így hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy mekkora frekvenciával érdemes ezt a kapcsolgatást csinálni? Most 20ms-os periódusidőt adtam meg, de sejtem ez sok lesz. Dávid
Működni működhet , De a kijelzés nem lesz jó .
villogni fog a kijelző és összemosódnak a számok . keresd meg itt a témában van egy programrészlet ami tökéletesen viszi a 7szegmenses kijelzőket , (ha jól emlékszem 4 digitre írtam de értelemszerűen tovább bővíthető . Talán dig4 lehet a file név
Találtam egy 2 digites meghajtót ezt bővítheted a multiplexerek bemeneteinek növelésével és a számláló
nullázásának átvariálásával .
Értem, de miben kell módosítanom az én programomat, hogy ne mosódjon össze? Egyáltalán mi miatt mosódik össze? Körülbelül mikor tetted fel azt a programot?
Épp az előző hsz ben a te kedvedért feltettem egy két digites meghajtást , nem nézted ???
De néztem, csak nem nagyon értem miben különbözik.. Más megoldásokat látok, de nem hinném, hogy az befolyásolná a működést. Szimulálni meg abszolút nem tudom, még ha megadok értékeket a multiplexer bemeneteire akkor sem. IF1 bemenetén mit akar jelenteni az az NC?
Vannak olyan dolgok, amit nem lehet normálisan megcsinálni a parsiccal. A kijelzők multiplex meghajtása is ilyen. Ezt mindenképpen include fáljban kell megoldani, akkor lesz tökéletes. Mutatok majd egy működö megoldást is, csak a másik gépemen van a project.
Vagy megcsinálom 877-essel és minden kijelzőt külön porton vezérlek .. Legalább kihasználom a lábakat..
A mintapéldák közt van fent jól működő 4 számjegyes 7 szegmenses kijelző vezérlés, multiplexeléssel.
Az alapján működött az én számlálóm is, és nem vibrált. Meg is kerestem itt van... Kis módosítással, hozzá igazítással be teszed a programodba és működik.
Hm..
Enyém ugyan ilyen.. az oszlopok kapcsolgatása van máshogy megoldva, de maga a multiplexelés ugyan az. Az lesz a legjobb ha kipróbálom.. Nem nagyon akarom elhinni, hogy nem működik. Ennél bonyolultabb programok is lefutottak stabilan. Kösz! Dávid
Pedig elhiheted ! A hétszegmenses kijelző a parsicban
(a gyári példa ) szépen fut amíg kicsi a program "a háta mögött" De ahogy nő a program úgy jönnek elő a hibák villogni kezd ,és teljesen összemossa a számokat , én kb két hónapot szívtam vele mire összejött tökéletesre . valahol a téma közepén találod a progit amit erre a célra írtam Sajnos most nem tudom előkeresni mert egy vírus miatt minden régebbi cuccom elveszett .
Mellékelek egy include fájlt, ez 6db hétszegmenses kijelzőt kezel. Próbáltam érthetően felkommentezni.
Szia!
Hogy varázsoljak, hogy a szimulátorral lássam is a működést?
Elnézést! Látom, csak nem vártam eleget.
A Delay késleltetőt hogy lehet alapra állítani, újraindítani?
Konkrétan mire gondolsz?
Ha lejár a beállított ídő, alapra áll. Ha a kiváltó feltétel újra megjelenik a bemeneten, újra indul. Szerintem a gyakorlatban is próbáld ki és megtapasztalod... Az a modul vagy egy bizonyos hosszúságú impulzus előállítására, vagy egy "bit" késleltetésére való. nagyon hosszú időzítéseket nem célszerű ezzel a modullal csinálni. Inkább egy 10-20ms-os "Timer" modul jeléből, számlálóval és még egy két másik modullal, van erre is bőven példa a a topicban.
Kaqkk!
Úgy látszik, csak nálad volt valami probléma. Ma délelőtt folyamán összeraktam, és tökéletesen működik.. Dávid
És mekkora a program a "háta mögött "?? Nálam már egy 99ig számláló eredményjelzővel is villogott .(2db 10 es számláló ) Ja és Dcsabinál is probléma volt ? nála sem ment rendesen a gyári példaprogram
Felteszem én a programot.. Hidd el tökéletesen működik.
Dávid
De látom te nem olvasod el amit a másik ír !
A 877 ben ez az óra csak 8% ot foglal ! told bele 628 ba és ott nézd meg mit művel ! ott már kb 40 % ot foglal és nem is lesz jó a kijelzés ! Üdv
Sziasztok
Egy egyszerű módosítást csináltam az LCD-re kiírásnál, de nem tudok rájönni mi a hiba. Az LT9 villogtat a munka állításkor egy > jelet. Az LT10 - nél ugyan ez lenne a feladat, de a P1:X3-nál nem megy át a jel. Ha simán összekötöm akkor működik. Mi lehet a hiba?
A PIC-et így állítsd be...
Az összekötő zászlókat nem szükséges használni egy lapon. Ha igen akkor nevezd át úgyanarra a "bitre" az egymáshoz tartozó "vezetékeket". Jobb egér gomb...stb
Akkor csináld 877-el .. Én már a legelején mondtam, hogy 877-el csinálom, Te meg erősködsz hogy Parsiccal nem lehet multiplex vezérlést. Most akkor lehet vagy nem lehet? Ha 628-al nem lehet akkor csináld 877-el..
Hiába állítom nem az a baj. Ha kipróbálod és egyet kattintasz a munka idő állításra akkor az egyik "P1:X2" együtt villog a másik "P1:X2" lábbal tehát össze vannak kötve és az Lcd-n villog a legelső kockában a > jel.
Ha most a szünet idő állítására kattintasz egyet az egyik "P1:X3" láb villog viszont a másik "P1:X3" láb nem. Olyan mintha nem lennének összekötve. Tehát a kérdéses a "P1:X3" lábak közötti szakadás.
Én egyszer sem mondtam hogy nem lehet ! Ha visszaolvasol
És rendesen átolvasod amit írtam akkor rájössz ! Azt írtam hogy a gyári példa nem tökéletes : Ahogy nő a program úgy romlik a kijelzés . . Egyébként én megcsináltam a kijelzést úgy hogy nagyobb program előtt sem romlik el , és fel is tettem ide a témába ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |