Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia!
Köszönöm a hasznos információkat, remélem az optimalizálással elfogadható lesz a fehér zaj. Mellékletben a végerősítőm NYÁK terve a ténylegesen beültetett alkatrészekkel (karikáztam a visszacsatoló részt). A tápfeszültség +-37V DC. Az előerősítő beépítése előtt a visszacsatoló részben 470R és 47µF alkatrészeket használtam, bár még így sem volt teljesen kivezérelhető a végfok.
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy LM1036 előerősítő+hangszínszabályzó panelhez. (Alkotó + Reloop terv) Bővebben: Link A panel bekötve a végfokra kitekert hangerő potival nagyon sistereg (fehér zaj?). A magas poti kitekerésére a zaj erősebb, "élesebb". R2, R7 ellenállás 22kOhm-ra cserélve. Brumm a legcsekélyebb mértékben sincs, viszont a susogás már negyed hangerőtől elindul, onnan hangerő emeléssel folyamatosan erősödik. A hangszínt kiiktatva a rendszerből (letestelve a kimenetét), teljesen megszűnik a zaj. A végfok panel (LM3886) önmagában tesztelve, zajtalan. A hangszín bemenetét letestelve a zaj változatlan. NE5532 IC kicserélve, majd kivett állapotban is kipróbálva, szintén fenáll a zaj. Az LM1036 IC-t is kicseréltem (2db van belőle összesen), a helyzet ugyanaz. A panelt már teljesen áttakarítottam (higítóval), látszólag a legapróbb szennyeződés sincs a panelen, de biztos ami biztos, meg is kapartam minden lehetséges részt. Plusz egy észrevétel, a hangerő potit negyed és közép állás között mozgatva "mozog" a mélyhangszóró membránja. Remélem van megoldás, és nem gyárilag ilyen zajos ez az IC... Előre is köszönöm a segítséget! Üdv: Ádám
Üdv!
Az alkotós nyák rajzon találtam egy S1 és egy S4-es bemenetet, amihez tartozik egy R3 és egy R10 ellenállás, amely a kapcs. rajzon nincs feltüntetve. Ezeknek mennyi az értéke, van egyáltalán szükség rájuk? Ha jól olvasom, akkor ezen a pontokon ki lehet kerülni a műveleti erősítőt. És még egy kérdés. az 1µF Kondenzátorok lehetnek elkók, vagy nem szerencsés? A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2019
Figyeld a mellékelt rajzot.
Idézet: „z ellenállások értékét változtatom(R2,R7) úgy hogy a poti 3 kivezetéséből kettőt bekötök mintha ugyancsak egy ellenállás lenne” A mellékelt rajz szerint kösd be a potmétert a műveleti erősítő visszacsatolásába, a csúszkát összekötöd az egyik végével. Az ellenállást ne hagyd ki, hiszen így 47K tól tudod növelni a visszacsatolásban lévő ellenállásértéket, vele az erősítés mértékét. A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2019
Reloop és Alkotó fórumtársak fejlesztett kapcsolását felhasználva magam tervezte nyákkal hibátlanul teszi a dolgát.
Eddig csak az erősítő volt hajtva pc tápról a hangszín külön tápról, és a hangszín a leírás szerint 100µF kondival szűrve van.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2019
Sziasztok!
Megcsináltam én is a reloop-os - Alkotós elrendezéses áramkört. A jobbsarokban Proli007-féle analóg kalimpátor látható, amiről cikket is írt. A potik 50mm-re vannak egymástól. A trimmereket nem láthatjátok, mert nincs is még benne . Köszönöm mindenkinek.
Üdv!
Sajnos nem segített az ellenállások cseréje! Esetleg megpróbálhatnám emelni az erősítő kapcsolásban az 1k ellenállást ami sorosan megy testpontra a 22uf kondival? Tudtommal azzal lehet állítani a diferenciál fokozat erősítését , de javíts ha tévednék ! A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2019
Üdv!
Építettem egy sztereó erősítőt lm1036 hangszín szabályzóval , minden működik viszont a pc-ről érkező jelet nem nagyon szereti ! Értem ezalatt azt , hogy túlvezérli a cuccot , és átmegy torzításba ,viszont ha a windows-ba leveszem a hangerőt 68%-ra akkor ez megszűnik , tökéletesen tiszta ! Mit lehetne tenni ez ellen , hogy ne vezérelje túl a bemenő jel ? Ha így hagyom, akkor bármilyen erősebb audiojel túl fogja vezérelni szerintem! Csatoltam , hogy melyik erősítőhöz próbálom illeszteni !
Sziasztok!
Elhatároztam magam, hogy megépítem a fórumon is fellelhető LM1036 sztereo hangszínszabályzót ! Már megterveztem sprint-be , akinek van kedve és persze ideje , az rákukkanthat , esetleg elkerülte e valami a figyelmem , esetleg nem jó a tervezés stb... Csatolom a kapcsolási rajzot ami alapján terveztem a nyomtatott áramkört + xps formátumot és egy exportált képet is. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2019
Valaki tud segíteni?!
Van ennek a vacaknak egy kis frekvenciához hasonló alapzaja. Ezt hogy tudnám csökenteni,vagy megszüntetni? Hangerő szabájzót ki iktattam mert nem kel! De ez nem fojásolta be a zajt.
Sziasztok!
Vettem én is egy LM1036 modult. Nagyon szépen adja a magasat, mélyet. Meg vagyok vele elégedve majdnem teljesen, csak egy a baj neki! Ha halgatom a zenét és le stopolom akkor főrterlmes alapzaj halható. Pld búg a mély, magasból meg pattógó sistergés halatszik. Ha elindítom a zenét akkor meg nem hallom, gondolom elnyomja a zene. Tápszűrés az biztos hogy jó, mert inverteres tápot használok, sőt kipróbáltam aksiról is nem volt változás. Anyit elmondanék még hogy ez a morajlás akkor halladszik a legjobban ha teljesen kivan vezérelve a hangerő. Amúgy a pc hangkártyám integrált és nem ép csendes! Van neki elenyésztő zaja amit ki ad magából. De telefonrol is kipróbálva zaj szinte ugyan az ennek mit lehetne csinálni? valakinek volt már evvel dólga?
Szia. A hangszínszabályozó külön segédtápról megy. Eredendően egy rendelt kitt volt a hangszín TDA IC-s de nagy volt az alapzaja, és emiatt cseréltem. Próbáltam egy 12V akkumulátórról is, de ugyan egy a jelenség, kiiktattam, akkor az erősítő nem produkálja a jelenséget, sőt a TDA változatnál sem csinált ilyet, és úgymond csak kicseréltem, sajnos a beépítést követően nem fotóztam le, de délután lefotózom és rakok fel olyan fotót is. De a huzalozás az ugyan ez, annyi, hogy mivel egyenirányított, szabályozott a DC 12V, ezért a panelon a diódahidat áthidaltam.
Tisztelt Reloop. Ismét a segítségedet kérném.
Közben megépítettem ezt: https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=242511 a kétpanelos elrendezés miatt, a Sharp system 7700 végfokomhoz, indult elsőre, viszont az 1 csatorna, nálam jobb nem szólt, van kivezérlésjelző is utána, majd méregetés után eljutottam a hibához, a kimenet előtti 10 mikrós kondi volt a bűnös (C23) nem jutott át rajta a jel. Csere és ment, na de, ha feltekerem a hangerő potit, max állás vége előtt iszonyatos sípoló jelet küld ki, de csak az említett jobb oldalon és a kivezérlésjelzőn is látszik 3-4 led világít. A bal oldal hibátlan. Egyébként ez alatt a tartomány alatt se zúgás, se búgás, gyönyörűen teszi a dolgát. Annyi hogy NE5532 helyett és LM 833N-t használok. Mértem az 5 v-s stab után 5,8V van, illetve az LM1036N 17 lábán is. A csatolt módosítással lecsökkentettem a potméterekre jutó feszt, így megszünt a zavaró jel, de a balance eltolódott erősen az egyik (bal oldal irányában), és kimenet is gyengébb lett, ha a csatolt módosítás nélkül a jól működő bal oldalt hasonlítom össze. Így a potméterekre jutó fesz:4,9V. Esetleg valami javaslat?
Mellékelem az ábrát.
Mutasd be hogy néz ki amit építettél!
Mindjárt előkaparom a kapcsolási rajzot.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2018
Sziasztok! R3 értéke mi lenne? R3 miért nem szerepel a sematikuson? S1 csatlakozó hol van a sematikusról??? Miért szerepel a sematikuson 2 darab NE5532 ic, ha a panelrajzon 1 foglal helyet? Ez így kesze-kusza sajnos és megépíthetetlen...
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2017
Sziasztok! Itt az oldalon láttam egy régebbi rajzot ami a gyári ajánlása az LM 1036 nak ebből
volt egy átrajzolat. A kérésem annyi lenne hogy átnéznétek hogy működik e? A rajzot magam kedvére picit módosítottam. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
Sziasztok!
Megtaláltam a hibát a pattanással kapcsolatban. Akkor vettem észre a hibát, amikor Reloop javaslatait próbáltam ki. Észrevettem hogy a C10-es elektrolit kondenzátor fordított polaritással van beültetve. Azonnal elővettem a beültetési rajzot, és ott is rosszul van feltüntetve. Amint megfordítottam jó lett, egy nagyon-nagyon kicsi pattanás most is van (zene nélkül) de nem zavaró. Ezek után kipróbáltam Reloop javaslatait: a 100nF-os fólia kondenzátor a 7-es láb és a test közé, nem volt jó. A 47Kohm a kapcsolónál jónak bizonyult. Mellékelem a beültetési rajzot, ahol a C10-es kondenzátort meg kell fordítani polarizáció helyesre. Kicsit furcsa, hogy ezt eddig nem vette észre senki. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Szia! Próbáld ki az alábbi módosítást! A K1 kapcsolóra tégy 47k ellenállást a mellékelt ábra szerint, az LM1036 7-es láb és a test közé (forrasztási oldalra) pedig 100nF-os kondenzátort, miként a többi szabályzó bemenetnél ajánlja a gyártó.
Sziasztok!
Elkészült az lm 1036+ne5532 -es panel Alkotó tervei alapján. Mielőtt beépítésre került volna, lepróbáltam és jól működik. Egy problémám viszont lenne vele, amivel szerintem nem vagyok egyedül. A loudness -kapcsolgatásakor erős pattanás van jelen, amit szeretnék minimalizálni. Ebben szeretnék segítséget és tanácsot kérni! Milyen módon tudom ezt a reccsenést-pattanást megszüntetni?
Az elmúlt hetekben több alkalommal vittem az előerősítőt magammal, eddig mindenki dicsérte.
Pár adatot szeretnék kérni, aki gyakorlottabb a témában. A legnagyobb bemenő jelszint nagysága, ahol végkitérésig kitekerve a hangerőt még nem torzít. Ilyenkor hány mV-os jel jön ki? A bass-boost-ról van diagramm, ahol leolvashatók az adott frekvenciákon való erősítés nagysága? Vagy bármi írás erről? A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016
A sorrendre természetesen oda kell figyelni, de az érintett kondik 2x7,2 és 2,5x7,2 méretűeknek kell lennie, ami szépen elfér a raszteres távolságon (2,54 mm). A legnagyobb érték ha jól emlékszem 220 nF, aminek mellékeltem a méretét. A 10 és 100 nF keskenyebb 0,5 mm-el.
Talán így jobban látható.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2016
Tiszteletem szeretnék segítséget kérni megcsináltam ezt a nyák lapot de se hogysem tudom működésre bírni hol rontottam el ?
Szia! A bal csatornába rajzoltam egy lehetséges megoldást.
Egy újabb fokozat, termelhet nem kívánt zajt, torzítást.
Javaslom, próbáld ki az ellenállás növelését. Ha ez jó a telefonhoz, akkor pl. kapcsolhatóvá is teheted ezt, így lesz egy választható érzékenyebb bemeneti lehetőséged is. Továbbra is csak feltételezve a próba sikerességét, célszerű a mellékelt ábra szerint megvalósítani a váltást, mert így az átkapcsolás pillanatára sem szakad meg a visszacsatolás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |