Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Monster02 válasza nagysasy hozzászólására (») Feb 19, 2014
Üdv . Tessék kiforrasztani az alkatrészeket azt végig mérni az összeset persze ha van hozzá megfelelő műszered! Itt a fólia kondira vagy a kerámia kondira gondolom nem mindegyik műszer tudja. 2-od esetben a forrasztásokat is ellenőrizném persze az nem okoz mérés tartományba való gondot. Alkotó írt egy gondolat sort a műszerekről és hogyan kell kiszámolni az osztó ellenállásokat. Ha Im=2mA, akkor rx1=100Ω / ez azt jelenti hogy a mérni kívánt feszültség áramerőssége 2mA amivel a műszer gond nélkül el tud dolgozni. Az Rx2a ellenálás meg azt határozza meg mekkora legyen az osztás pl amit márt többen is írtak: akkor ezek aránya 1000-szeres. Mondjuk te 199v-ot kötnél a műszer bemenetére jó működő műszer esetén akkor a kijelzőn megjelenne a 199.0 V. De ha valamely alkatrész értéke nem megfelelő akkor tönkre megy az alkatrész és a műszer is. 5 db kritikus alkatrész van, C2/C3/C4/R2/R3 alkatrészek. ezeket is elellenőrizd!
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) fongab válasza nagysasy hozzászólására (») Feb 18, 2014
Szia
rx1=100 ohm
Rx2a=100K ohm = 100 000 ohm
Rx2b = nincs bekötve
Lásd Alkotó számolása :számolás
Vagy számold ki 200V / 100100ohm ( a 100Kohm+ a 100ohm ) =0,001998mA a 100ohm os ellenálláson X 0,001998mA folyik igy a feszültség=0,1998V =199,8mV al
üdv.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) nagysasy válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 18, 2014
Az osztó rx1 100 Ohm az Rx2a 100 k Rx2b nincs.
(#) Ghoost válasza Mexbacsi hozzászólására (») Szept 25, 2013
Mivel a tapegyseged, mind 200mV; mind 2V; s mind 20V mereshataron tulcsordulast okozna a muszernek, igy a te mereshatarod a 200V-t lesz.
A tablazatbol kiolvashato, hogy ha rx1=100 Ohm, akkor az Rx2a=100K.
S ez a kapcsolasod feszultsegenek meresehez lesz idealis neked.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2013
(#) Mexbacsi hozzászólása Szept 25, 2013
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni Alkotó által összeállított 7107-es feszültségmérő építésével kapcsolatban. Nem világos számomra, hogy az rx1,Rx2a és az Rx2b ellenállás milyen értékű legyen.
A tápegységem kb. 36V-ot és 2,5A-et tud pufferelés és egyenirányítás után. Tippem, hogy az rx1 100 és az Rx2a pedig 100kOhm-os, Rx2b pedig üres. Stimmelne így?

Köszönöm.
(#) Alkotó válasza ScyNET hozzászólására (») Máj 13, 2013
A 100R (rx1) és a többi osztótag értéke is attól függ, mekkora "mérőáramot" akarunk beállítani. Ha ez túl magas, akkor terheli a mért pontokat, ha meg túl alacsony, akkor zavarérzékeny lesz. Véleményem szerint, 0,1-2mA között kell a jó értéket keresni.
Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor már bármilyen áramra kiszámolhatóak az osztótagok. A rajzi értékek 2mA-es mérőáramot tételeznek fel. Tehát rx1 minden méréshatárnál bent maradhat. De ha csak "alapműszerként" akarod használni (tehát mondjuk egy tápegység paramétereit akarod kijelezni, ahol jó eséllyel már annak panelján megvannak a szükséges osztók), akkor 200mV-os állásnál nagyon célszerű kivenni rx1-et. Ha bent hagyod, akkor mega-ohm nagyságrendből 100R-ra csökkented a műszer bemeneti ellenállást, ami alaposan meg fogja terhelni a táppanelen lévő osztót, meghamisítva ezzel a kijelzés értékét.
A negatív tápfesznek minimális a terhelése. A mért értékek nem jók. Vagy a zéner rossz, vagy valami miatt sokkal jobban terhelődik mint kellene.
(#) ScyNET hozzászólása Máj 12, 2013
Udv ,Alkoto. Adtam neki 8 volt ACt, meg ki felejtettem az rx1=100ohm-os ellenallast, szoval 000,osze erintve is meg ha nem akkor is. kiprobaltam 1.5 voltos elemmel a 20 voltos alkatresz bealitassal es pontos. Tehat amikor 026ot mutatott az az en figyelmetlensegem volt mert azt hittem nem kell az rx1, be raktam es picit alitottam rajta. igy most nem ugral sehova. Szepen 000. Ami a sok huzalt illeti csak ez matrix tipusu led kijelzoim voltak, es igy tudtam kivitelezni csak.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) Alkotó válasza Gabó hozzászólására (») Okt 8, 2012
Gratulálok hozzá. Ez egy jól sikerült panelterv, még nem volt vele gondja senkinek.
Ha az rx1-et bent hagyod, akkor a műszer belső ellenállása lényegesen kisebb mintha kivennéd. Ez azért lehet probléma, mert ha pl. egy általam már előre kiszámolt osztóra kötöd rá, akkor a kijelzett érték pontatlan lesz. A számításnál feltételeztem, hogy a műszer belső ellenállása megaohm nagyságrendű, ezért azt elhanyagoltam, viszont a benthagyott rx1-el ez az érték 100ohm-ra csökken, amit már egyáltalán nem lehet elhanyagolni.
(#) Alkotó válasza Gabó hozzászólására (») Okt 8, 2012
Ezt egy korábbi levelemből másolom ide: "Az ingadozást témáját, legalább 10-szer kitárgyalták már a fórumon. Persze a vélemények egy része vitatható (mint pl. a panelmosogatás), de vannak bölcsek is.
Véleményem szerint, az ingadozás alapvető oka, a referencia ingadozása (nagyon pici ingadozásról van szó), mert ehhez viszonyít a műszer. A referencia pedig azért ingadozik, mert mikor változik a kijelzett érték, akkor a különböző szegmensszám miatt változik a tápág árama is. Az áramváltozás megrántja (egy picit) a stabilizátort, és mivel ebből van leosztva a referencia is, ezért azt is megmozdítja. Tehát jó stabilizátorra van szükség (abból is többféle van), valamint nagyon jól átgondolt paneltervre, mert ha az nem jó, akkor a rángatás miatti feszültségesés nagyon durván "beszól" a referencia 100mV-jának. Az én paneltervemen erre direkt figyeltem, ott ez az utóbbi hiba nem fog jelentkezni.
A panelmosásra visszatérve azért egy dolog nem zárható ki. Ha durván elszenesedett gyanta van a forrasztási oldalon, akkor előállhat egy olyan szélsőség, hogy már a szenesedett gyantának is van zavaró ellenállása, ami szintén ingadozhat a terhelés függvényében. De ehhez otrombán ronda forrasztásra van szükség.
Fontos! Az ICL7107 önmaga sem atomstabil, tehát egy nagyon kicsi imbolygása neki is lehet. Ezért célszerű tényleges bolti IC-ket használni, mert az ingyenes minták eredete több mint bizonytalan. Több 10 db-os kijelző építés tapasztalata alapján, nagyon ritka mikor az utolsó számjegy +-1 értéknél többet inbolyogna, ami még bőven a megadott pontosságon belül van."

1. Az AC feszültségnek akkorának kell lennie, hogy terhelve is maradjon a 7805-nek kb. 2V tartaléka a bemenetén. Ezt könnyen meg tudod mérni.
2. Ha olyan labortáphoz kapcsolod a kijelzőt amiben már az osztók eleve benne vannak, akkor oda 200mV-os "alapműszer" kell. Ezt úgy érheted el, ha kiveszed az összes bemeneti osztót (rx1, Rx2a és Rx2b), majd Rx2 valamelyikét rövidre zárod.
(#) Teaway válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 5, 2012
Közben elkészült egy önálló osztó modul a 200V-os méréshatárra: rx1=100R, Rx2a=99,9k, Im=0,3mA.
Ha mégis megkergülne a mostani, akkor ez megy a helyébe.
(#) Teaway válasza nferi1 hozzászólására (») Jún 3, 2012
Nálam a 200V-os méréshatárnál: rx1=10k, Rx2a=9,99M, Rx2b=nincs.
Úgy néz ki, hogy szerencsém van, mert betonstabil és nem ugrál, annak ellenére, hogy az Im 0 és 3uA között van.
(#) nferi1 válasza Medve hozzászólására (») Máj 7, 2012
Csak szúrja a szemem, hogy nem használom az első digitet.

Ha jól tudom, akkor az icl7107 5V-os tápot kap.
Ezek szerint nem lehetne baj ha a kapcsoló A 2, 20, 200-as méréshatároknak megfelelő ellenállásokat kapcsolja a műszer bemenetére. Pl. 2-re van állítva a méréshatár, de 50V-ra a labortáp kimenete, akkor nem füstölne el, mert a 100Ohm-os rx1-n max 500mV-esik.
Jól gondolom?
(#) csabacsaba válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 10, 2011
Szoval akkor az rx1=100ohm,Rx2a=100k s az rx2b hez nem kell tegyek semmit.?
(#) csabacsaba hozzászólása Dec 10, 2011
Sziasztok!
Csinaltam egy feszultseg szabalyozhatos tapot 2n3055-el es meg szerentem csinalni ezt a feszultseg merot.Meg van minden alkatreszem hozza csak abban akadtam el hogy latom hogy vannak azok az ellenasok:rx1,Rx2a,Rx2b.Na ezeket az ertekeket nemtudom hogy milyen tegyek.Valaki tudna segiteni?
A tapom o-30-40voltig szabalyozna.Koszonom szepen!
Udv.
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Máj 6, 2011
Ha van multimétered, akkor mérj referencia feszt a trimmeren, úgy, hogy a bemenetet rövidre zárod (nincs rajta elem). Állítsd be a potival a 100mV-ot.
Ezután mérd meg a telep feszültségét és utána kapcsold a műszer bemenetére. Mérj az IC 31-es lábán feszt. A századrészét méred a telep fesz.-nek?
(rx1=100 ohm bent van?)
(#) joseyy hozzászólása Márc 19, 2011
Jó estét!
Egy kis segítségre lenne szükségem, utánna néztem ennek a digitális feszültségmérős kapcsolásnak, és megtetszett. Szeretném elkészíteni, és ezesetben kérnék egy kis segítséget. Ezen kapcsolás szerint szeretném megépíteni : Bővebben: Link
200V-os méréshatárra szeretném bekalibrálni, így ha jól értelmezem, akkor rx1=100R ; Rx2a=100k; ebben kérnék egy kis megerősítést, hogy ezek kellenek e nekem ténylegesen a kapcsolásba. Köszönöm előre is a segítséget.
(#) Alkotó válasza Sword hozzászólására (») Dec 3, 2010
A kérdést nem értem. A rajzon egyértelműen táblázatba foglaltam az egyes méréshatárokat, és a hozzájuk tartozó osztótagokat.
Csak annyi kiegészítés van hozzá -már leírtam jópárszor-, hogyha 200mV-os alapműszerként használod, akkor rx1-et is ki lehet hagyni, illetve egyáltalán nem kötelező 2mA-es mérőáramot választani, az csak egy ajánlás volt részemről.
(#) Alkotó válasza hadnagyakos hozzászólására (») Márc 29, 2010
Legelőször fordítsd meg a kijelzőket, és reménykedj, hogy jók maradtak azok is, meg az IC -is.
Éppen fordítva kell állniuk. A mérőpanel forrasztási oldala van felül, mikor helyesen olvashatóak a számjegyek. (remélem figyeltél rá, hogy a kijelzőpanel számozott csatlakozói, a nekik megfelelő számhoz kerüljenek a mérőpanelon, és úgy forrasztottad össze őket.
Aztán zárd rövidre Rx2-t, vedd ki rx1-et, és a bemenetet is zárd rövidre. Így állítsd be a 100mV-os referenciát. Elvileg 3 nullát kell mutatnia.
(#) Mucu válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 14, 2010
9.1 kohm és 1 kohm-os ellenállásokat használok. rx1 helyére nem tettem semmit(se rövidzár, se ellenállás). rx1 helyén 1.6 voltot mérek.
Viszont rx1 helyére ezután betettem egy 200 ohm os ellenállást (csak ezt találtam itthon) rámértem az rx1 lábaira és valóban túlcsordult, a feszültség 293mV.
Végülis rájöttem, az osztóknál rontottam el hogy rx1 helyére eleinte nem tettem semmit, rosszul értelmeztem a kapcsolási rajzon a "Ha Im=2mA, akkor rx1=100 ohm..." mondatot. Tulajdonképp figyelmen kívül hagytam. Bocs mindenkitől a sok kérdezősködésért.
Ezt én rontottam el. Most nincsenek itthon a megfelelő értékű ellenálások de ha meglesz beteszem, biztosan működni fog! Köszönöm a segítségeteket!
(#) Alkotó válasza Mucu hozzászólására (») Márc 14, 2010
Ha a rajzom szerint 000-át mutat, és csak az előjel villog, akkor ott már nem lehet nagy hiba. Az alapkijelző helyesen működik.
Nem egészen világos, hogyha ezután berakod az osztót (mint írod 2V-hoz), akkor miért mutat "1"-et 1500-helyett. Az "1"-es kijelzés azt jelzi, hogy a bemenetre több mint 200mV került, tehát túlcsordult.
Ez osztóhiba, ami nagyon egyszerű probléma, két méréssel ellenőrizhető minden. Egy multiméterrel mérd meg mekkora a mért feszültség (rajzomon Um), és ebből mennyi jut a bemenetre (rajzomon rx1 ellenállás két lábán)
(#) roland0327 válasza Mucu hozzászólására (») Márc 14, 2010
Szerintem az osztóban rontassz el valamit. Próbáld meg, hogy:
rx1: 100R
Rx2a: 100K
Rx2b: semmi
Így tegyél rá, egy elemet. Az 1K-os poti tekerd kb. középre.

Betetted a 100ohmos ellenállást amit a multkor kérdeztél?
(#) Mucu válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 11, 2010
Heló.
Megmértem a panelműszeremen az 1-es láb, GND +5.01 volt, 26-os láb GND -4.91 Volt. Tehát ez jó.
Referencia feszültséget 100mV -ra állítottam. 2Voltos állásban rátettem egy ceruza elemet és továbbra is megjelenik egy egyes a kijelzőn! Megpróbáltam egy másik IC vel is, hiába. Az rx1 helyén kell az a 100 ohmos ellenállás? Mert ez nincs benne nekem.
(#) Alkotó válasza Mucu hozzászólására (») Márc 2, 2010
Nem tudunk eleget, de azért van amit érdemes "látatlanban" is tanácsolni.
1. Ellenőrizd a tápfeszeket. (1-es láb +5V; 26-os láb -5V, és 21-es láb GND
2. Rx2 vagy legyen rövidzár, vagy legyen bent a megfelelő osztó érték (ha 200mV-osként használod, akkor rx1-et is kiveheted, olyankor nincs szerepe). Utána zárd rövidre a bemenetet. Így megszűnik minden lebegés, minden külső zavar.
3. Most állítsd be a referencia feszültséget 100mV-ra. Ezt a 36-os lábon méred, és a trimmerrel tudod beállítani.
4. Most kapcsolj rá olyan feszültséget, ami illik az éppen használt méréshatárhoz. Ezt mérni fogja a műszer, de párhuzamosan mérd egy másik "hiteles" műszerrel is. Vélhetően lesz egy kis eltérés, amit szintén a trimmerrel lehet korrigálni. Csak minimális hiba lehet! Ha az eltérés jelentős, akkor más gond van valahol.
5. Az utolsó számjegy kicsit mozoghat, ezt a specifikáció is megengedi, de valójában nagyon stabil szokott lenni. Nálam annyi a "lengés", hogy a kiiírt nulla elé néha kiteszi a negítív jelet, és nagyon ritkán bevillan +1 vagy-1 kijelzés.
(ide tartozik, de nem tudom mennyire hiteles információ, én még nem találkoztam vele, ezért csak óvatosan kezeld. Vannak bizonyos gyártási sorozatok, amik sokkal rosszabbak mint kéne, vagy esetleg ezek hamisítványok, vagy ingyenes mintákból származó darabok, vagy ki tudja miért, de előfordul, hogy egyes 7107-ek sehogy sem jók, majd egy csere után azonnal minden helyreáll.)
(#) roland0327 válasza Mucu hozzászólására (») Márc 2, 2010
Próbáld meg azt, hogy a méréshatárt 20V-osra állítod. Tehát:
rx1: 100R
Rx2a:10K
Rx2b:1M

És így próbálj feszültséget mérni vele. De 20V alattit.

Amúgy a 2V-os méréshatárral milyen feszt akarsz mérni? Javaslom egy ceruzaelem mérését.
(#) Kicsa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2009
Szia!
Lenne egy kis problémám a feszültségmérőmmel és szükségem lenne egy kis segítségre. A te általad tervezett nyákot építettem meg,a hibajelenség a következő :
Összeraktam 200 mV-os méréshatár 'kiterjesztéssel' : Rx2A rövidzár és rx1 100 Ohm. Ha a bemenetet rövidrezárom akkor az 1 kOhmos poti végállásánál -0.00 .
Ha a bemenetre 11,9 mV-ot kötök,az IC 30-31es lábai között már csak 5,8 mV-ot mérek,a kijelzés pedig 0,53.

Ha a bementen 193 mV van, a bemeneti lábakon 95 mV van és 8.72-t ír ki. 200 mV felett pedig túlcsordul. Ha kicserélem az IC-t,akkor is ezt csinálja. A panelt alaposan átmostam körömlakklemosóval a forrasztás után,kezdek tanácstalan lenni. Esetleg van valami ötleted hogymi lehet a hiba?
köszi szépen előre is
Üdv Kicsa
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem