Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A szekunderből lehajtasz pontos 10 menetet, megméred mennyit csökkent a feszültség és ebből aránypárral kiszámolhatod hány menet kell a szükséges módosításhoz.
A szekunder tekercsek egymás felett vannak, tehát az egyiket el kell távolítanod. A visszatekerést így készítem. A linken látható vetélőt a bontásnál is használom. A képek 8 évvel ezelőttiek, az ott látható trafó a mai napig üzemel. Kérdés, mennyit is kéne letekerned. A 8 Ω-mal terhelt híd egy TDA7294-ese 4 Ω terheléssel találkozik. Készítettem egy ábrát amely megmutatja a biztonságos hőelvezetés feltételeit. Ez akkor léphető túl, ha speciális hűtést alkalmazol és alacsonyan tartod az IC hőmérsékletét. Leszorító kengyel, hűtőtönk keresőszavakkal találsz rájuk példát.
Tökéletesen. Egyáltalán nem követelmény a hűtőtönk (de ha valahol, akkor inkább a kisimpedanciás terhelésnél fontos). A hídnak a 16 Ohm gyárilag is specifikált terhelés. A leszorító kengyelt azért javaslom, sokkal biztosabb megoldás, mint a zászlófuraton keresztül egy csavarral rögzíteni. Szigetelő lap csakis csillámlemez legyen akárhogyan is döntesz a felfogatást illetően.
Az egymáshoz közeli IC-k, ugyanilyen közel fogják a bordát is melegíteni, e miatt bekrepeghet a hővédelem. Ez a tokozás, egyébként is határeset, hiszen azon a kis fémlapon kellene akár 100W nagyságrendű hőnek is távoznia, ráadásul még a csillámon is át kell verekednie magát. Nem véletlenül merült fel a hűtőtönk, és/vagy leszorító kengyel alkalmazása.
Ez a "miles" megadás teljesen elfogadott a panelgyártásban, de nekem mégis át kell váltanom "mm"-be, mert csak így tudom értelmezni. Azon a panelterven, amit én rajzoltam, 2 mm vastag vezetősávok vannak. A melléklet alapján, ezen is 6 A áram folyhat, 35um-es rézréteg esetén, ha a környezeti hőmérséklet fölé 20 °C melegedést engedünk meg (ez a szokásos elvárás). Szerintem ez már önmagában is elég, de azért bejelöltem azokat a helyeket, ahol pl. ónozással növelhető a keresztmetszet. Egy ilyen bonyolultságú áramkörhöz indokolatlan a kétoldalas panel. Csak a virtus kedvéért balgaság erőltetni. A csatlakozót megint nem árt átgondolni. A forrasztott vezetékkel nehéz vetekedni. Nálam maximálisan bevált a "stokkó" alkalmazása. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2015
Volt egy képem, de nem találom esetleg holnap küldök. Rajzoltam egy rajzot, ilyen az elrendezés, minden PCB függőlegesen áll. 1-1 Híd panel alatt hűtőtönk van. A végerősítő panelei gyáriak, a relés védelemhez én terveztem a panelt. A jelkábeleket ábrázoltam zöld és piros szinnel, velük bilincselve futnak az egyenáramú kábelek. A jelkábeleknek jól árnyékolt mikrofon kábel van rakva.
Azt még nem próbáltam, de tettem már hűtőtönk alá szilikon lapot, az bevált. Bővebben: Link
Több tényező van ebben a konstrukcióban amitől nagyon hamar elszállhat túlmelegedéstől az IC:
- szilikon lap, a maga gyenge hővezetésével; - hűtőzászló csavaros rögzítés csak tetézi a szilikon lap által behozott gyengeséget, nem fekszik fel az IC, az a rész ahol a hőtermelés nagy része szeretne távozni, csak csücsül a szili lapon. Legalább leszorító kengyel + csillám lap megoldás kéne ide. Legjobb ahogy reloop mondja a hűtőtönk lenne. Keress rá itt a témában, Alkotó még 3D rajzokat is készített hűtési megoldásokról.
Szia! A leírás a TDA7294 hővédelmének aktiválására illik legjobban. Jó lenne egy képet látni arról a hűtőbordáról és egy beszámolót, mi viszi át a hőt az IC-ről a bordára.
Csillám, hűtőpaszta az ugye minimum követelmény, hűtőtönk, leszorítókengyel pedig a melegen ajánlott ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
Bővebben: Link
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Nézd meg ezeket. A leszorító kengyel nagyon jó megoldás, és sokkal egyszerűbb mint a hűtőtönk. De a jó tönk is rendkívül hatékony tud lenni (pl. olyan lyukacsos mint a képen), de ehhez nagyobb mechanikai felkészültség kell. A tönk gyakorlatilag egy közbenső hűtés. Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2014
Kis kiegészítés, elnézést a dupla postért!
Szóval elég sokat olvastam róla, hog ezeknek az IC-knek bizony kényes oldala a hűtés... Vagy hűtőtönk teljesen elszigetelve mindentől - az IC negatív tápja és a hűtőzászló kapcsolata miatt, vagy leszorító bilincs kell hozzá. A leszorító bilincsnek nem nagyon vagyok híve - más IC-vel szívtam már miatta, viszont hűtőtönköt nem tudok gyártani... Egyéb alternatív megoldást tud valaki? Másrészt viszont ha jól értem, hűtőtönk használata esetén közvetlen a kapcsolat az IC és tönk között, nem kell se szilikon se pedig csillám. így viszont magát a tönktö kell elszigetelni a további hűtőfelülettől. Javítsatok ki ha nem jól értelmeztem! A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2014
Üdv! Nem lehet hogy a paneled vége nekifeszül a bordának,megakadályozva ezzel hogy teljesen síkban feküdjön fel az ic?hűtőtönk, vagy valami leszorítókengyel használata kötelező, egyrészt jobban elvezeti a hőt (hőmegfutás pl),és segít hűvösebben tartani az ic t,így nem lép be a tortyogás vagy a védelme olyan hamar.
Szia! Az 50-60°C elég magas, és ez a csak a tok, vagy a hűtőborda hőmérséklete. Az IC belseje könnyen elérheti a 150°-ot, és bizony leszabályoz. A TDA7294-nek ±40V tápfeszültségnél nagyon hatékony hűtést kell biztosítani, lásd leszorító kengyel, hűtőtönk.
Írd le, vagy fényképezd le jelenleg milyen hűtést alkalmazol!
Ajajaj, először is 4 ohmot nem szereti ez a kapcsolás 8 ohmon hajtsd őket, másodszor ha 1 hűtőventid van azt helyezd szívó üzemmódba úgy disszipáljon és középre tedd.A tda kat nem elég csak hűtő közelébe tenni rögzítsd is fel a bordára.Javaslom a hűtőtönk alkalmazását ezt egy pár oldalt visszalapozva kitárgyaltuk részletesen olvasgasd el. Ahogy elnézem a képen a bal oldali ic egyáltalán nem kapcsolódik rendesen a hűtőbordához mindkettőt rögzítsd hogy felfeküdjenek vízszintesen.
Nem elegendő így "hűteni" ezt az erősítőt. A fórumtéma jelentős része arról szól, hogyan kell ezt csinálni. A képeden lévő megoldásra aligha találtál ajánlást. (hűtőtönk, és/vagy szorítókengyel a jó megoldás.)
Nem mondom, hogy a borda kérdéssel nem kell foglalkozni, de a fontossági sorrendnek a végén kullog valahol. Amit javasoltam méretet, az gyakorlatilag egy 100x250 mm-es alumínium lemez, ami mondjuk 3 mm vastag. Ez akár a doboz is lehet.
A melegedés (Reloop nagyjából minden oldalon leírja) a tápfeszültségtől, és a kimeneti áramtól függ (ez utóbbi meg a hangszóró impedanciától). Ha magas a tápfeszültség, akkor az hoz egy minimális (alig érzékelhető) teljesítmény többletet, de ezért akár dupla hőmennyiséggel kell fizetni. A borda méretétől sokkal-sokkal fontosabb az IC rögzítése (hűtőtönk és/vagy szorítókengyel). Illetve ha már a fontos részletekre tereltem a szót, egyértelműen az a tapasztalatom, hogy a túlzott pufferelés többet árt mint használ. Véleményem szerint IC tokonként 2x4700µF az ideális, és ennek a duplája vagy akár többszöröse eltünteti a levegősséget, a lendületet. Ez is olyan mint az élet, meg kell próbálni eltalálni az egyensúlyokat.
A hűtőtönk itt úgy jön a képbe, hogy a megengedett üzemi tartományon kívül fogsz működni. Nincs ezzel semmi baj, ki van taposva az ösvény
![]()
Hallgass egy kis zenét
![]() amúgy a hűtőtönkre visszatérve még nem döntöttem el,de valószínű hogy leszorítókeret lesz simán és az megy rá, ha érdemben haladok felteszem ![]()
Teljesen rossz irányba haladsz. Valamiért azt gondolod, a borda nagysága és annak minél intenzívebb hűtése a lényeg, illetve ettől remélsz valamilyen előnyt.
De ez nem így van. A borda nagysága, és annak ventilátoros hűtése csak hosszabb távon hozhat némi előnyt, de oda még el is kell jutni. Hiába nagy és hideg a borda, ha az IC-ben lévő lapka gyorsabban tud melegedni. A lényeg a IC tokjának a hűtőfeületre való felfogása. Erre a saját furata a legkevésbé alkalmas, éppen ezért alakultak ki egyéb megoldások is (hűtőtönk vagy/és leszorító lemezes felfogás). Ha ezt sikerül jól megoldani, akkor akár jó eséllyel passzív borda, vagy a doboz fala is elég lehet hűtésnek.
Amire válaszolsz a hozzászólásodban, ott nincs hűtőtönk, hanem szorítókengyel van. Ilyet "szerezni" nem tudom hol lehet, de nem is kell ilyennek lennie. Bármilyen lemez jó a célra, még meg sem kell hajlítani. A rajzomon is csak a kényelmesebb szerelés miatt van egy hajlítás, de valójában nem számítok gyakori szerelgetésre.
Tehát mondjuk egy 20x3mm-es laposvasból is vághatsz egy 50mm-es darabot, vagy bármilyen lemezből, de azért javaslok legalább egy 2mm-es vastagságot, vagy ha vékonyabb a lemez, akkor a szélek felhajlításával kell merevebbé tenni őket.
Igen amit berajzoltál onnan kívántam lecsapolni a petrolt, a hűtőtönk c. fejezetet kiolvastam már,hasonló megoldást szeretnék jó nagy bordákkal és legalább 2X 8 cm ventivel.
A jpg- t azért elmentettem magamnak hogy véletlen se másképp szedjem le az áramot a végpanelhez. Keresem jelenleg a megfelelő jó hosszú nagy hűtőfelületű bordát. Jelenleg várok alkatrészeket, biztosítékok lágyindító, saruk, és egyéb kisebb dolgokat. Folyt köv... A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
A lényeg: a pufferekig legyen a vezeték minél rövidebb, a testet és a tápfeszültséget a jelölt pontokról hozd el! Nem lehet akárhová kötni mert búgni fog! Bővebben: Link
A tápfeszültséged jó nagy. Ennek folyományai: hatalmasat fog szólni, elképesztő hatékonyan kell hűteni! Nézd meg mi az a hűtőtönk! Szükséged lesz rá. Esetleg erre is.
A hűtőtönk is remek dolog, de a leszorítókengyeles megoldást se vesd el. pl. itt hivatkozok kiakítási lehetőségekre, és itt, meg itt is kengyeles megoldásokat ajánlok.
Ha nincs hűtőtönk elég a leszorító is?
Kb 3mm vastag
Remélem nem estél abba a hibába, hogy a szigetelést az IC és a hűtőtönk közé raktad. Egy régebben feltett fotód gyanús ebből a szempontból. Bővebben: Link
A +/-43V-os táplálás sajnos távol áll az optimálistól. A 8 ohm-mal terhelt hidat úgy kell méretezni tápfeszültség szempontjából, mint a 4 ohm terhelésű alapkapcsolást. Az adatlapi ajánlástól való eltérésért kapod ezt a rengeteg meleget büntetésül.
Az egyik végfoknál van hűtőtönk a másiknál nincs. Persze paszta az van. És mind a két végfok kezd védekezni. A tápfesz 2x43Dc ha számít valamit.
Reloopnak igaza van, nekem is van hűtőtönk és aztán van szigetelve a -vs től.
Amúgy egy végfok nemfog azért kikapcsolni mert több wattot lehet préselni a hangszóróba. Innentől más topikba illenek az erősítővel kapcsolatos kérdések A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
Szia!
Köszönöm a tanácsokat! A kondit mindenképpen odébb teszem. A hűtőtönk nem szimpatikus, de a leszorítókengyel tetszik ![]() A végső kérdésre a válasz; az embernek mindig vannak igényei, ezek az igények az idő múlásával alakulnak, ahogy az egyén öregszik, kialakul a jól bejárt út, amin szeret sétálni. Ha valamit építek szeretek mindent egy nyákra tenni, nem szeretem, ha a dolgok a levegőben lógnak, nem szeretem a vezetékezést, ezt le is írtam Reloopnak. Egyébiránt nem szeretek birka módra az árral sodródni, nem szeretem a "tipikus" ujjá építéseket, szeretek valamit hozzátenni, amitől az enyém lesz az a dolog. Hasznos oldala is van; tegyük fel, kinyomtatom, vasalom, marom, fúrom, forrasztom, hallgatom, van egy erősítőm, amiről annyit tudok, amennyit. Így már többet tudok (sejtek) a dologról, a tápról olvasottak, a Te tanácsaid... Nálam ez az oka a folyton új nyákot tervezek, készítek című őrületnek. Vicsys által készített chronotemp, az általam után épített példány néhány plusz dologgal ![]()
A leírt jelenség a hűtés elégtelenségére utal. Ez nem jelenti azt, hogy kicsi a hűtőborda, már az is gond, ha az IC-ről nem elég tempósan jut a hő a hűtőbordára. Ekkora tápfeszültségnél az IC hűtőzászlója alatti szigetelő már túl lassú ebből a szempontól. A témában keress rá a hűtőtönkre!
A hűtőtönk is nagyon jó megoldás, de nálam várakozáson felül jól bevált a leszorító kengyel használata.
Ez utóbbinál nem kell nagyobb szigetelő lap. A leszorító kengyel lényegesen hatékonyabban képes az IC hátlapját a bordához szorítani, sőt még önmaga is elvezet bizonyos hőt a műanyagon keresztül. Szerelése is egyszerűbb, mert a felfogatás megenged egy kismértékű mozgást. Egy hátránya van, mégpedig maga terv, aminek olyannak kell lennie, hogy elférjen a kengyel, és annak csavarjai is. Neked is ajánlom, nem fogsz csalódni benne.
Akkor szigetelés nélkül kell felcsavaroznod a bordára (persze pasztával) és a bordát elszigetelni a doboztól.
Ha szigetelőlapot raksz a tok és a borda közé, akkor lehet akármekkora ventillátoros bordád, a későbbiekben is hallani fogod a hővédelem működését ![]() hűtőtönk és a borda közé jó megoldás az öntapadós kapton szalag is.
2 ventillátor hűtené, mivel buliba volna tervezve ezért a nagyobb bordát rakom be. Jah és kell hűtőtönk? (Most először lesz a dobozon GND)
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |