Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Köszönöm! A Holton topológiás említett kapcsolás a második differenciál erősítő ellenütemű vezérlésével igen - igen jó torzítás kompenzált nagyon igényes kapcsolás.
Egyszerű áramcsatolt darlingtonos végerősítővel egyszer már nagyon rég játszadoztam. A munkapontjával volt problémám, mert vagy "B" osztályban műdödött keresztezési torzítással, vagy "AB" osztályban a munkapont kezdett megszaladni. (741 IC-ből szerettem volna többet kihozni. Egyszerűen a kudarc kapcsán megmaradt bennem a kíváncsiság nem -e valakinek több sikere volt vele.) Elismerem a dracula is már egy jobb egyszerű megoldás.
Nem véletlen, a tárgyalt kapcsolás bája az egyszerűségében rejlik. Azért a Holton topológia nekem sokkal inkább bejön. Maradva az IC-nél és a source követésnél a dracula is jó, ha a hatásfok terén engedményt teszünk.
Sziasztok!
https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/dracula_fet-es_vegfok.html?pg=2 Itt mi indokolja a kimeno csatolo kondenzatorok alkalmazasat?
Sziasztok!
Valakinek van megépítve dracula végfokja? Kíváncsi lennék egy pár dologra vele kapcsolatban.
Sziasztok! Van valakinek a cikkek között szereplő dracula erősítő megépítve?
Tervezem hogy megépítem de jó lenne egy pár szaki vélemény is róla. (Mellékesen megkérdem valaki nem gyárt mostanában nyákot mert kellene nekem is vagy 2darab.)
Nem, a dracula nem ez a teljesítmény-kategória. Az kis teljesítményű fejhallgató erősítő, ha arra gondolsz. Ha üzemi hőfokon van beállítva a nyugalmi árama, akkor az viszonylag stabil, nem ingadozik a végfok hőterhelése.
A szóban forgó 400W -os fetes végfokba viszont nem elég az a két diódából és egy trimmerből álló nyugalmi áramot állító kör. Ez potenciális veszélyforrás, mivel ezek az IRFP fetek hajlamosak a hőmegfutásra. Az meg nem elég kompenzáció, hogy azt a két diódát a hűtőbordára szereli az ember, hogy hőkontaktban legyen a végtranzisztorokkal. A dracula sem jó ebből a szempontból. Az rendben lenne, hogy egy hőkompenzált referenciaforrás szolgáltatja a fetek nyitófeszültségét, mert az nem mászik el a hőmérséklet változás hatására, de emiatt épp ugyanaz vele a probléma, mint a "mezei" dióda-trimmer megoldással. Melegedés hatására a végfok tranzisztorok ugyanakkora nyitófeszültség esetén jobban nyitnak, ezt kellene kompenzálni azzal, hogy olyankor kisebb nyitófeszültség kell nekik. A dracula TL431 -es referenciája erre nem alkalmas. De mivel itt kis teljesítményről van szó, így ez nem okoz problémát. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
A dracula FET-es végfokról mi a véleményetek? Ismerősömnek kellene építenem valami olcsó és jó hangzású félvezetős erősítőt.
dracula FET-se végfokot valaki meghallgatta? Milyen a hangzása?
Na jól van, azért nem rossz ez a dracula. Most, ahogy hallgatom a jól bevált zenéket, olyan hangokat is hallok, és olyan távol egymástól, ahogy még soha. Legközelebb megépítem Király Tibor VF3-ját, csak nehogy az legyen, hogy az az egyszerű kis erősítő agyonveri ezt a dögöt.
Draculánál (kapcs rajz) ha bekapcsolom, a jobb oldali hangszóróból búgás hallatszik, ami gyorsan lecseng, de jól ki is tolja a membránt. Ez FET halál lehet? Méricskéléssel a panelon nem tudom megállapítani.
Tegnap elhalálozott a negatív tápág, cseréltem az LM337-et, most van fesz, az OPA-t nem raktam még vissza. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
dracula végfokot élesztek, terhelés teszt közben jobban melegedett a jobb oldal, feltekerve a hangerőt elszállt a negatív tápág (LM337T). Az egyenirányító után jók a feszültségek, a panelon zárlat vagy szakadás ezek után nem tudom, van-e... este fogom vizsgálni, de korábbi teszteknél rendben volt. Mire lehet következtetni a melegedésből és a negatív táp megszűnéséből?
További tünet még, hogy az este beállított nyugalmi áram ma bekapcsoláskor a másfélszerese volt. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2015
Készül a dracula végfok háza. A toroid miatt nem aggódok, de a táp nyákja közvetlenül a végfok panel mellett kapott helyet. Érdemes bebugyolálni fém házba, hogy ne zavarja a végfokot?
Amúgy nagy örömmel látom, hogy a dracula végfokkal mások is birkóztak már, tanultam a hibáikból. Mondjuk nálam elég gáz, hogy az egyik OPA meg se mozdult, de ezen már nem múlik, kicsit reklamáltam aztán rendeltem másikat.
Szia! Így keresd a sorstársakat!
A FET-eket nem raktad elég komoly hűtőfelületre, azért fut fel gyorsan az áramfelvétel. A nyugalmit üzemmeleg bordánál kell beállítani, mikor a terhelés hatására már nem tud jobban felhevülni. A kapcsolás szegénységi bizonyítványa a nyugalmiáram hőfokfüggése, azért együtt lehet vele élni. A stabilizátorokat IC nélkül rakd rendbe, nyilván valahol hibádzik. Átolvasom azért a cikket, de nem hiszem, hogy el lenne valami írva...
Urak! Megépítette már más is ezt a végfokot? dracula FET-es végfok
Mindent a leírtak szerint építettem be, a nyugalmi áram beállításakor az áram csak nőtt, nőtt, rámértem a darabonként 2300 Ft-os OPA táplábaira, 50V figyelt ott, max 30-at bír az IC. 5x átnéztem az egészet, nincs zárlat, nincs szakadás, az IC feszültségét biztos, hogy a leírásban megadott ellenállások állítják be, nem raktam be véletlenül másikat. Szerk: +/-30V-ot bír az IC, ez azt jelenti, hogy az 50V nem is hiba? Csak éppen melegszik és megy fel a nyugalmi áram. A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2015
Most utánaolvasva én is látom, hogy így kéne. Csakhogy ez a dracula FET-es erősítő. Ennél hogy? Azt is olvastam, hogy szkóppal hogy kell szinusszal, azt is megcsinálom, csak előbb szeretném befoltozni ezt az ismeretbéli lyukat. Soha nem tanultam ilyesmit és a cikk, ami alapján építettem, nem tér ki ilyen kezdő kérdésekre.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2015
Sziasztok!
Találtam még régebbről egy dracula Fetes végfok panelt,gondoltam megépítem, kipróbálom. A táplálás +/- 38V. Az erősítést 30 ra állítottam be. Az vele a problémám, hogy hatalmas a keresztezési torzítás, valamint a negatív félperiódus hamar szaturációba kerül. Notebookról már kb. 0,2V (bemenet) amplitúdónál elkezd vágni a negatív rész. Szerintetek hol a probléma? TL071 hajtha a feteket.
Sziasztok, a dracula fantazia nevű erősítőnek jóhangja van ? Mik a tapasztalatok vele ? Felveszi a versenyt egy videoton végfokkal ?
Most volt időm összekötni a dracula erősítőt, a mellékelt képen látható a jelenlegi állapot.
Ha nincs rádugva semmi, akkor borzalmasan sistereg, ha pedig rádugom a CD-t, hangkártyát, vagy a telefonomat, akkor már alig, de azért még úgy is bőven hallható. Próbáltam már, hogy az RCA-k árnyékolt kábellel voltak bekötve, de az nem sokat változtatott a sistergésen. Leginkább semmit se. Most a két RCA a házhoz van csavarozva, de ez se javított semmit. Mit kössek másképp, hogy jó legyen? Vagy ha belerakom a dobozba, akkor attól rendbejön?
A dracula MOSFET-jeit hogyan fogatod a bordához? Ugye nem akarod a lábait vezetékkel megtoldani?
Készítettem egy dracula végfokot. Véletlen a plusz tápágra a negatívot kötöttem, a negatívon pedig nem volt semmi.
C7 kipukkant, IC3 tönkrement. A FET-eket megnéztem alkatrész teszterrel, aszerint jók, de a biztonság kedvéért tettem bele újakat. Kicseréltem még C5, C6,C8-at, de azoknak se volt bajuk. VR1-et megcseréltem a másik végfokkal, abban jól működik. Az ellenállásokat mértem, stimmelnek. Viszont a nyugalmi áram 20mA, és hiába tekerem P1-et bármilyen irányba, nem változik. P1-et is mértem, és működik rendesen. Talán az LM317 lehet még beteg? De a 15V, amit IC3-nak beállítottam, stabil, és a -15V is. Melyik alkatrész okozhatja ezt? A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
dracula gróf nem adja meg magát... Újabb gondom van, ötletem semmi.
Most már minden alkatrész a helyén, a nyugalmi áramot beállítottam 80mA-ra, de csak rettenetesen halk kimenetet kapok, szinte semmit. A tápfesz 29V, mert momentán nincs több, de azért úgy gondoltam, ettől is elindul. Vagy rosszul gondolom?
Üdv!
Elkezdtem megépíteni a dracula FET-es végfokot. Válogattam az alkatrészeket, és a beültetési rajz szerint tettem be őket, de az OPA604 tápellátása nem stimmel. Három alkatrészen módosítottam: R1,R2=2,55kOhm 2,5 helyett C11 10000µF 4700 helyett D1-D4 UF4007 1N5408 helyett. A bemenetre +-29,3V jut, mert ennyit tud maximum a labortápom. Az OPA negatív tápja -14,4V, ami rendben van, de a pozitív csak 9,6V. Próbáltam már zárlatot keresni, illetve cserélni az LM317-et, meg végig ellenőriztem az összes alkatrészt. A végfok áramfelvétele középállású P1 potméter esetén 20mA a +29,3 és a -29,3 ágban. Mit nézzek még? A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2013
Sziasztok, építettem egy 2.1 es erősítőt , amiből a mélynyomót egy dracula végfok hajtja, a két speakert peddig egy tda 7375 integrált erősítővel hajtom. A tda tápját egy lm317t-vel oldottam meg , fold - pozitív sínről.A bemenet egyik sávját mélyre kötöttem , s a két sávot nyilván a tda-ra. Az erősítők külön külön szépen szólnak viszont ha mindkettöt bekötöm akkor hallani lehet egy 50hz es zúgást,tehát ha valameikről lehúzom a bemenetet megszűnik a zúgás(az erősítők be vannak táplálva). Kérlek segítsetek, nem jövök rá a bajra... A zenét lehet hallani csak zavar ha lehalkítom.
Sziasztok!
Ma össze raktam a dracula másik csatornáját is, az élesztésnél a negatív ágban lévő 10Ohm füsttel fejezte ki nem tetszését. Ki forrasztottam a FET-eket és a GATE lábaikon 10V és 20V mérek, a trimert hiába tekerem... TL431 a hibás?
Sziasztok!
A dracula élesztés sajnos sikertelen lett. A trafó primer ágába kötöttem biztosítékot(315mA) Azonban sajnos rögtön kiégett... Kis szedtem a FET-eket szintén le verte, Csak a műveleti erősítő ki vétele után marad élve a biztosíték. Az IC 4 és a 8 as lában -+12V mérhető feltételezem az jó, azonban a 1-7 lábon pozitív tápfeszültség... Szerintem ez a hiba... Mi okozza? Ez lett a végleges nyák: A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
Sziasztok!
A dracula végfokot +-23V tápról IRFZ44N, IRF 5305 párossal, mekkora a legkisebb terhelő impedancia amit rá köthetek? És hogyan tudom számolni a kimenő teljesítményt?
Sziasztok!
Elkészíttetem e Bővebben: Link Végfoknak a NYÁK tervét megnézné valaki, hogy hibáztam-e? Előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |