Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A kapcsolás rajz és a funkció táblázat alapján, nem +5V-ra kapcsol be az áremkör, hanem a mindenkori negatív tápfesznél 5V-al kisebb pl. jelenleg - 18V nál. Az írásodból nem lehet kideríteni, hogy te a 3-as bemenetre +5V-ot kapcsolsz-e, vagy -18V-ot, ami -23V tápfesz esetén lenne helyes. A "Figure 15"-nél tökéletesen értelmezhető - melyik a referencia pont az 5V vonatkozásában.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2024
Vajon lehetséges még a világon sosemlátott új kapcsolásokat összehozni mások kapcsolásainak lényege meglátásával?
Itt van egy S.A-tól kapott újabb fajta Krell végfokból legyszerűsített Krell gyökerű teljesítményerősítő áramkör bárkinek. Még nem raktam össze. Annyira egyszerű, hogy működnie kell. A trükk az, hogy a meghajtó egymásba hajlított áramtükrökből áll, emiatt tranziens torzítás egyáltalán nem fordulhat elő benne. A kapcsolás végén egy kicsit módosított Sziklai kapcsolás látható, a lényeg, hogy a meghajtók soha ne zárjanak le - ez egyfajta kvázi A-osztályú működést generál. Az első néhány Wattnál szobahangerőn ki kell jönnie a kapcsolás nagy előnyének - kb. 3MHz-ig érzéketlen a szomszédra, a mindig jelenlévő műsorszórókra. +-15V-ról tud működni, persze a nyugalmi áramot beállító ellenállásokat cserélni kell, egy potival igazodni kell a nagyobb tápfeszültséghez - ez ajánlott Új kapcsolás. A kis tranzisztorok lehetnek 2N5551 és 2N5401. A TIP darlingtonok miatt csak +-35V-ot szabad rátenni. 50 V esetén a TIP-eket meg kell duplázni. A műveleti erősítő szabadon cserélhető. Jó szórakozást egy soha nem látott kapcsolással. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2024
Hello. Sajtos Attilának és Bob Cordell-nek, valamint Paul Wilson-nak, A Texas-nak a szabadalomért és a Marantz-nak a PM-8006-ért köszönetet mondva, felteszem az ekvivalencia doboztól és minden feleslegestől megtisztított kapcsolást, ami így sokak közös munkája lett.
Jó szórakozást kívánok a kíváncsiaknak. Karesznak is köszönetet mondok, mert a tök eredeti kapcsolásai mindig arra késztetnek, hogy én is csináljak megint valamit. A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2022
Ez még csak elmélet, de hétvégén összerakom.
Annyi jelentősége van, hogy elhamarkodottan ítélkeztetek - de minden jó, ha a vége jó.
Köszi. Hát ez sem LM4562 volt. Mielőtt az jönne, hogy a szimulátorokban van eltérés felteszem, az én tl071-el való szimulációmat - és tök megegyezik Kareszéval (10kHz 5Vpp). Szóval ki kell minimalizálni az egyes különböző IC-kel a torzítást. Szerintem az LM318-at mindegyik szimulátor jól tudja.
14 alkatrészes hétvégi kapcsolásnak jó lesz ez továbbra is.
"Sajnos az erősítő minősége akkor is csapnivaló, iszonyat mennyiségű páratlan felharmonikust produkál. 20kHz-en 1W-nál már 0,8% körüli torzítása van."
Megosztanád, hogy ez neked milyen beállításban jött ki?
Másik műveleti erősítőhöz másik pf kell. Most tényleg megnéztem a Karesz rajzát. TL071-et használt. Akkor viszont az általa a szimulációhoz használt OPA-hoz játszani kell az értékekkel, mert ez működik.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2022
Még LM318-al is alig rosszabb 0,006%-nál.
Érteni kell a QUAD 405-öt és akkor jó helyre teszitek az ellenállást: Az IC kimenetére és a tekercs mögé kötitek - nem pedig elé.
"soha nem láttam benne azt sokat és mindenki által emlegetett hidat"
Igazad van és egyezik a véleményed az enyémmel. https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/a_quad_405_mukodese_mindenki...n.html
Azért ekkora értékek kerültek bele, mert 3uH-vel már túl alacsony érték jött volna ki az IC számára.
Karesz, talán ha azt szimulálnád, amit én feltettem, az talán jobb eredményt hozott volna.
Rossz helyre kötötted a 95 ohm-ot. Továbbá ha eltérő műveleti erősítőt használsz, akkor a 95ohm helyett meg kell keresni azt az értéket, amivel a legkisebb a torzítás. Ha pedig ez csak olyan kis értékkel jönne ki, ahol már az IC áramlimitje belép, akkor csökkenteni kell a 120pF-et és növelni a 6,9uH-t. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2022
Sziasztok. Ezt csak így komment nélkül nélkül teszem fel. Szórakozás hétvégére.
Szia. Azt is vedd figyelembe az erősítő tesztek olvasása közben, hogy amikor az ítészek leírják a véleményüket, akkor tudják mit hallgatnak.
A vaktesztek azért maradtak abba világszerte, mert a leghatározottabb korábbi véleményeket sem sikerült alátámasztani a vaktesztekkel. Vakteszten az eredmény általában olyan 50%-körül szokott lenni, azaz senki, az aranyfülűek is simán a korábban a lehúzott erősítőt hozzák ki jobbnak. Egyedül tesztelve is, meg csapatban is. Az nagyon-nagyon hasonlít a festészet megítéléséhez. Akkor és csakis akkor vásárolj mások ( hozzáértőnek mondottak) véleménye alapján, ha a vásárlás célja beruházás is egyben. Ha el is akarod tudni adni később a készüléket, akkor a divat és a véleményvezérek alapján vásárolj, vagy építs - mert a jövőbeli potenciális vevők is az ő véleményük alapján fognak vásárolni. De a nők is jó hasonlat. A legtöbb férfi a szőke, dögös ( dudoros) csinált, kikészített épített nőkre bukik. Ez kiderül a médiából is pl. nézd meg a celebeket. De ha családot kell alapítani és a valóság érdekel, nem így választasz. Biztosan érted a hasonlatot. Tehát döntsd el: mi a célja a vásárlásnak, építésnek? Magadnak lesz, vagy a szomszéd elsápasztása a cél? A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2021
Jó kérdés. Az évek során elég sokmindent feltettem ide, néha küzdelmek árán. Valahogy nem érzékeltem az igényt erre.
Én azt tapasztaltam, hogy néha a zsenik, attól lesznek azok, hogy mindenki mást kitartóan, változatos neveken, kiírthatatlanul lefikáznak.
Szerintem a zsenit arról lehet megismerni, hogy önmagában kétkedik, nem az a jellemző, hogy másban. A zseninek nincsen szüksége a tömeg elismerésére mindenáron. Magasztosabb célt követ. Csak ki ne zárjanak ezért a beszélgetésért. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2020
Sziasztok!
Azt kérdezném tőletek, hogy ismertek-e olyan audio-val foglalkozó fórumot ezen a felületen kívül, ahol rendszeres hozzászólások vannak a félvezetős audio erősítőkkel kapcsolatban, DIY témában. Én hármat találtam: - AVX fórum. Itt a DIY témában az utolsó három hónapban összesen max. 10 hozzászólást találtam - audioforum.hu itt ebben a témában egyetlen hozzászólás született ebben az évben - audiodiyers.hu itt már több hozzászólás van, de jellemzően a sajti nevű felhasználó magánterepe Tudtok olyan felületet ezeken kívül, ahol a témában igazi élet folyik? Mint itt volt még 5 éve is? Az elmúlt 10 évben, vagy 200 különböző kapcsolást dolgoztam ki, amelyeknek egy része ( 20-25 féle) megépítve is üzemelt. Ezek bemutatásának keresek terepet.
A szimmetrikus kijáratú erősítő vizsgálatához szükség van egy fokozatra, ami a szimmetrikus jelből aszimmetrikus jelet csinál és egyben lecsökkenti a jelszintet akkorára, amit a hangkártya elvisel.
Ilyet készen vásárolni nem lehet, ezt el kell készítened. Itt találsz is ilyen rajzokat. Ha vállalod az elkészítést, akkor a szükséges kapcsolási rajzzal segítek, de más is fog tudni áramköri rajzot adni neked ehhez. Vállalod? A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2020
Szvsz,Szerény véleményem szerint jó a 2_mA.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2020
Moderátor által szerkesztve
Idézet: „A lebegő kimenetű csatorna jónak mutatkozott mikor a diff. erősítő emitterek a főtápról kapták az áramot egy csupasz ellenálláson keresztül.” Akkor már csak a két 0,6-os dióda és valamelyik áramgenerátor tranyó maradt. De én megfogadnám a te tanácsodat és az áramgenerátorokat elhagynám és egy ellenállással oldanám meg. Vannak hibák, amikre sosem derül fény. Nekem 20 éve van a fiókban egy nyák, amin két forrpont között van 3cm és rövidzárlat, vagyis pár ohm. Namost a két fólia szemmel láthatóan nem találkozik. Nem merem elővenni....
Nekem van ilyen ellenütemű lengéssel kapcsolatban tapasztalatom. Anno a hip-hop áramkörök csináltak ilyet, ha teljesen szimmertikusra volt kötve és beállítva a kereszt visszacsatolás. Mi van akkor, ha a mély hangszínnél a potikhoz vezető kábel, hangszínszabályozó kapcsolónál jobb-bal csere történt? Ettől még fog működni a hangszín szabályozás, de a bal oldal kapja a jobb oldal visszacsatolását és fordítva. És ez lengésre vezet, amig nem egyforma lesz a kondik töltése. Akkor megszűnik. Egyben meg is magyarázná az ellenütemű lengést.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2020
Én nem látok a visszacsatoló ágban olyan fázistolást, ami alacsony frekvenciás lengést okozhatna. Viszont elgondolkodtam az ellenütemű lengésen. A két oldal nem csak az áramgenerátornál közös, hanem a hangszínszabályozó potmétereknél is - ha ott van valamilyen áthallás, aminek nem kellene lennie. Hozzájön még a hangszín szabályozót kikapcsoló kapcsoló esetleges hibája is ( ami eleve rosszul van rajzolva a kapcsolási rajzon..). Ez a lengés úgy néz ki, mintha beállna a lengési feltétel nagyfrekvencián, amit leintegrál valami és az amplitúdó növekedésével a feltétel megszűnik. Már ha nagyfrekis gerjedésről van szó.
Körbe kellene nézni a hangszínszabályozó potméter, az oda vezető vezetékek, a testre menő alkatrészek lábai és az oda menő test körül.
Milyen frekvenciájú a lengés és mekkora az amplitúdó? Mennyi ideig tart?
Q51 emitterén a feszültség, D453, R454 durva 20-50%-os változása is csak 1-2mV DC eltérést eredményez a kimeneten. D451-D452 volt cserélve? Q452, Q552 bármelyike béta "percegése" okozhat lengést mindkét kimeneten és nem is egyforma mértékűt, ha valamelyik hibás kezd lenni ( bezajosodik).
A harmadik képtől kezdve problémás az elrendezés. szvsz.
Amit írtál. az nem minden zenészre irányadó. A 2019-es High End Show-on én csak 6 órát voltam jelen, de megdöbbentően sok, ismert zenészt láttam a látogatók között. Márpedig ez a rendezvény éppen az Audio ezoterikáról szól.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
Azért ez a javaslat némi kiegészítésre szorul. Ha mindkét eszközben a készülékházra van kötve a testpont, akkor a javaslatod nem segít, legfeljebb nem tudod, hogy az egyik szimmetrikus bemeneti pont testre van kötve és aszimmetrikus az átvitel. Ahhoz hogy a javaslatod minden esetben az elképzelésed szerinti kötést eredményezze, ahhoz az kell, hogy a szimmetrikus kábelben a testpont az egyik végén ne legyen bekötve.
Srácok azt tartsátok szem előtt, hogy ennek az oldalnak az értékét a nemzetközi Google fordító alapján való olvasottsága is befolyásolja. Hol olvastok ti xxxdiy.com oldalon ilyen veszekedéseket?
Egy kicsit pontosítom a javaslatod leírását.
Kétsugaras szkóp kell hozzá. A szkóp földje megy az erősítő földre. Az A csatorna tapija a bizti és az elko közé. A B csatorna invertáló gombját be kell nyomni és a bizti után levenni a jelet. Ezután benyomni az "A-B összegzőt" Ezzel csináltunk egy szimmetrikus bemenetű egycsatornás szkópot. Ha mindent jól csináltunk, akkor a szkóp képernyőjén megjelenik a biztosítékon eső feszültség. Óvatosan növeljük a két csatorna érzékenységét a szkópon ( figyelj a bemenetre adható max feszültségre!!) Mindkét csatorna feszültség osztó kalibrátora a kalibrált fix helyzetben legyen. Ezután kösd a bemenetre a zenét, a kimenetre pedig a hangszórókat. A szkóp ernyőjén megjelenő feszültség pontosan megmutatja, melyik biztosíték mit csinál. Idézet: „akkor 8 Ohmon a 2X135V terheletlen tápból 6-700W névleges kimenő teljesítményre számíthatunk.” Ezt kérlek pontosítsd a számomra. Ha terheletlen, akkor hogyan kell értenem a 6-700W-ot? |
Bejelentkezés
Hirdetés |