Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 7
(#) yagi válasza segítő hozzászólására (») Dec 1, 2023
Szerintem 1969-ben John Linsley Hood publikálta a 10W-os "A" osztályú erősítőjét.
Tudomásom szerint hiraga 20W-os kapcsolása kicsit később, úgy '78-'82 között jelent meg a l'Audiophil magazinban.
(#) yagi válasza korponaiz hozzászólására (») Nov 26, 2023
Én épp most építgetem hiraga 20W-os "A" osztályú erősítőjét . . . ez is elég ismert.
(#) korponaiz hozzászólása Okt 19, 2023
Sziasztok!
Vannak még ismertebb A osztályú erősítők az alábbiakon kívül?
JLH 1969
hiraga Le Monstre
Nelson Pass F5
(#) segítő válasza compozit hozzászólására (») Dec 22, 2022
Bocs.
Idézet:
„Ahhoz, hogy megértsd, sokkal komolyabb szabályozástechnikai műveltségre volna szükséged.”

1991-ben építettem hiraga-t. Csöves ellenében nem volt versenyben. Milyen szabályozástechnika kell egy FAÉK egyszerűségű A osztályú erősítőhöz?
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2022
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 12, 2022
Hogy pontos legyek, gombhoz a kabát módszert alkalmaztam, mint függvényt.
Először is a tápegység a kiinduló pont. Van 40V-hoz készlet, van 28V-hoz, valamint van 2X15V, vagy 2X10V. Az első kettő az Jlh vagy DOZ féléhez, utóbbiak hiraga féléhez. Azért féléhez-t írtam, mert nem konkrétan ragaszkodó eredeti kapcsoláshoz. Természetesen csatornánként független tápok. Ezek közül amelyik a minimálisan elegendő teljesítmény adja, az az életképes.
Az, hogy mekkora a szükséges teljesítmény, az abból adódik hogy a cimborám szerkesztett egy csúcsdetektort. Igazából egy olyan kivezérlésmérő, aminek a PEAK funkciója reteszelhető. A ledsor felső tagja addig világít amíg nem nem nullázzuk az áramkört. Kíváncsi volt hogy mekkora a max hangteljesítmény igény néhány esetben. Konkrétan kell e 100W gitár erősítőnek, vagy elég kevesebb is. Eleinte 4db 6L6, vagy 4db EL34 alkotta a gitárerősítője végét, de jelenleg 2db 6V6,, vagy 2 db El84. Ez csak 15W, de nem sokkal halkabb. Főleg, hogy sosem volt feltekerve a 100-as fej teljesen.
Nos ezt a kis szintjeljzőt akasztottam a erősítőm kimenetére, majd néha ránéztem, és nulláztam. Úgy tűnik, sem én, sem az asszony nem süket nagyon, ezért nem bömbölt soha az erősítő.
(#) levaitamas válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2021
Közben sikerült beszerezni a 2sk246 és 2sj103 FET-eket, úgyhogy mégis elkészítem a hiraga-t. Kérdezném, az élesztés során tehetek 100Ohm-ot a végtranzisztorok BE lábai közé?
Ettől függetlenül az általad javasolt kapcsolást is elkészítem és átszerkesztem.
(#) tunerman válasza Ronin hozzászólására (») Feb 18, 2021
SE csövesek: 45, 2A3, 300B
Félvezetős: hiraga la monstre, JLH1969
Azokkal is gond van?
TJ.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2021
(#) CIROKL válasza levaitamas hozzászólására (») Feb 11, 2021
A -osztály
Egyáltalán nem mindegy milyen kapcsolás ,sőtt lehet fokozni nem mindegy a felhasznált alkatrészek milyensége sem , két egyforma erősitőt neheź létrehozni .
A kis hiraga egészen jó választás lehet hangilag ,s itt is lehet más es más végeredményt produkálni a kapott hangot illetőleg.
(#) levaitamas válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 10, 2021
Ebből szerettem volna építkezni, de az általa ajánlott helyettesítőket sem tudom beszerezni
(#) CIROKL válasza levaitamas hozzászólására (») Feb 10, 2021
Ne add fel ,keress fet et ,sosem lehet tudni mikor bukkan fel egy -egy igazi példány.
Nézd csak a képet.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2021
(#) levaitamas hozzászólása Feb 9, 2021
Sziasztok!
Ne haragudjatok az amatőr kérdésért, de szeretném tisztázni a hiraga bemenetén lévő FET-ek lábkiosztásátBővebben: Link
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 7, 2020
Itt kéne beszélgetnünk a Hiragáról.
Akár a 338-at, akár a 723-at választod, jóval kevesebbet kell kondenzátorra költened és elfelejtheted a "brummot". Az áramhatárolás lehetősége szól a 723 mellett. Mindkettő hátránya, hogy a szabályzás folyamatosan dolgozik, van az a szint ahol ez már zavaró. A táp 100 Hz-es pulzálása sokak számára elfogadhatóbb.
Visszatérve a meghajtó tranzisztorokra, a hűtésük akkor szükséges, ha kicsi a végtranzisztorok bétája. Ezt vedd figyelembe a helyettesítésnél! Kisebb teljesítményű végtranzisztorok között könnyebben találsz nagyobb bétájú típust és figyeld a hFE Rank betűjelzést!
(#) gordonfreemN válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 2, 2019
Nincs kérdés, vagy kötelező?
Mindössze megjegyeztem, hogy jó olvasni amit leírtál. Nagyon sokszor találkozni "
Idézet:
„jól megküldjük nyugalmi árammal, azt attól csak jobb lehet”
" jellegű hsz-ekkel, közben lehet, hogy azzal ugyanúgy kárt teszünk. hiraga is írt erről...
(#) violin válasza Dr Endugu hozzászólására (») Márc 5, 2018
Én......van egy autós-hiraga-m....
(#) neptunes4you hozzászólása Jan 20, 2017
Kedves fórumtársak!

Tovább tervezgettem szabadidőmben a hiraga Le Monstre 8W-os erősítő nyákomat, és kiegészítettem egy, Rod Elliott által JLH-hoz ajánlott tápegységgel is. Szeretném megkérni a nagyobb tapasztalattal rendelkező szakikat, hogy nézzék át nekem, mert szeretném legyártatni.

Köszönöm szépen!
(#) CIROKL válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 8, 2017
Osztom reloop velemenyet...
A- osztalybol ez nagyon nagy falat lenne es nagyot buknal vele.
Javaslom en is egy picike A-osztaly epiteset JLH. hiraga DoZ
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2017
(#) steelbird válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 13, 2016
Szia.
Pedig ez visszatérő téma már több éve a hiraga topicban. Nincs átfogó DC visszacsatolása az erősítőnek, a legelső fokozat önálló életet él. A DC offset pedig nagymértékben függ az első fokozat tranzisztorainak együttfutásától és hőfok függésétől. DC szervóval megszüntethető a probléma.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2016
(#) korponaiz hozzászólása Márc 15, 2016
Sziasztok!
Otthoni építésre melyik a osztályú erősítőt ajánljátok? Mondjuk a hiraga szimpi csak félek hogy elmászik a kimeneti dc szint, vagy ez hülyeség?
Gondolkoztam még egy szimpla egy Fet-es kapcsolásba, ahol az ellenállás helyett egy tranzisztoros áramgenerátor lenne. Például ez.?
(#) Alessandros hozzászólása Jan 17, 2016
Sziasztok!

hiraga 8W építésére adtam a fejem. Szeretnék kérdezni pár dolgot ezzel kapcsolatban. Milyen végtranyót és hozzá való meghajtót ajánlotok? Esetleg van olyan hely ahonnan rendeltek és minőségi jó tranzisztorokat kaptok? A béta értékek eltérése miatt kérdezem. Ahogy a cikkben van írva, úgy az ellenállással tényleg ki lehet kompenzálni a béta eltéréseket? Ebaaay vagy hasonló kínai oldalakról mennyire megbízhatóak az érkező félvezetők?
(#) violin válasza oibacsi hozzászólására (») Nov 3, 2015
Szia!
Nekem a hiraga évek alatt nem mászott el......néha ugyan ránéztem,de ha bemelegedett teljesen stabil volt.
(#) oibacsi hozzászólása Nov 3, 2015
Sziasztok! Rászántam magam erõsítõ építésre, fostex fe103 tl dobozokhoz, jelenleg lm1875 szól, minõségi alkatrészekkel. A osztályban azonban nem tudok dönteni a 8w-os hiraga és a mayan/highand féle komolyan megépített verziója között (1.5a, lme49710). A táp megvan, +-12.7v, 8x33000uf, crc, 150va hiperszil (tartósan tudja). Eddig legjobban egy SE mosfet tetszett, majdnem Zen, csak izzóval ccs helyett. Hiragánál félek a dc offset mászkálásától és a megfutó áramtól. Kérlek segítsetek dönteni! Köszönöm.
(#) ngyzoli válasza steelbird hozzászólására (») Aug 21, 2015
Az a DC-szervós hiraga,amit említettél,a rajzát fel tudnád tenni?? Nekem két példányban is kész ez a végfok,de mindkettőn ugyanúgy elmászik a kimeneti DC,akárhányszor is állítom utána.Nem túlzottan,2-300mV,de ez már zavaró.Ezt a verziót még nem láttam,Bár ez kissé "lefutott lemez"már nálam,(mármint a hiraga),de talán még egy kísérletet tennék rá...
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2015
(#) sgrcsont hozzászólása Aug 20, 2015
Üdvözlet!
Jómúltkor nekiálltam egy hiraga 8W építésének Hapro fórumtárs cikke alapján. A végfokok szinte készen is vannak. Szeretnék tanácsot illetve segítséget kérni.
-A cikkben így szerepel: "kapcsolásba betettem egy-egy ellenállás helyére helitrimmer potit". A kapcsolási rajz . Az R3 és az R4 ellenállás, tranzisztorok felőli oldalára tett 1-2 potit. Ezeknek kb mekkoráknak kéne lenniük?
-Az eredeti tápot túl költséges lenne megépíteni, így követem a példát itt is. Trafónak(trafóknak) 2x14V / 160VA -nak kell lennie, hogy az eredeti rajzon van?

Bocsánat az amatőr kérdésekért!
(#) trionaudio hozzászólása Júl 5, 2015
Háló! hiraga 8 wattosahoz egy 75-100 va-és trafo eleglenne ?
800mA 2*14volt , sztereo berendezést szeretnék .
(#) simongab válasza zimi1991 hozzászólására (») Máj 28, 2015
Igen, ezt néztem, de egy része az alkatrészeknek már beszerezhetetlen...

Bővebben: Link

Itt mondjuk van egy kis segítség
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) zimi1991 válasza simongab hozzászólására (») Máj 28, 2015
Akkor egy 30 wattos hiraga lenne jó neked!
Itt olvashatsz róla bővebben: http://diyaudioprojects.com/Solid/Jean-hiraga-Class-A-Amplifier/
(#) Aldure válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2014
Üdv!Hát igen, visszatérve az A osztályra mostani magyarországi kereskedelemben forgalmazott elérhető áron félvezetővel eléggé nehézkes a dolog, hogy megfelelő A osztályó teljesítményerősítőt építsen az ember.De ha egy kicsit körülnézünk és vissza megyünk a múltba kb 1970-re akkor ott fogunk találni egy félvezetőt ami rendkívül lineáris úgynevezett Triód karakterisztikájára hajaz ez az ezköz Sony Vertical Field Effect Transistor más néven V-FET.Sajnos ezeket az eszközöket már csak elvétve lehet beszerezni ha van belőlük ebay.com-ról én is itt vásároltam kb 5000-ft/ darab áron.És természetesen ezekkel van megépítve a hiraga 30Wattos változata is.Küldök ide egy linket hogy nem rég a SONY épített 2db 250W A osztályú Monoblock végfokot.Bővebben: Link És ezen a linken dobtam fel 1 képet a Fetekről Bővebben: Link
(#) csikben hozzászólása Júl 9, 2013
Megépítettem még egyszer a hiraga 8W panelt, sikerült belőni a nyugalmi áramokat, szimmetriát is.
Egy kisebb gond van vele, ami megoldására egyenlőre nincs ötletem. Halkan szól. Kb. mint egy jobb telefon hangereje, szóval közel sem 8W a kivezérelt teljesítmény. Nyugalminak 0.7A állítottam be, szóval nem ezzel van a gond. Talán nem kap elég jelet a meghajtó tranzisztoroktól? Mit próbáljak ki? Esetleg egy jobb erősítésű tranzisztor meghajtónak?
(#) csikben válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 20, 2013
Igen, volt mellette egy rajz a tápról is, ez csak a szűrés miatt van.
Csatolókat a hiraga Le-Monstre-ban variálom, bár rajz szerint nincs is benne csatoló én tettem bele, mert féltem a rákötött eszközöket.

Ha már így szóba került, megkérdezhetem hogy te mit hallgatsz most?
(#) reloop válasza csikben hozzászólására (») Jún 9, 2013
Szia! A gitár előerősítőben effekt céljából használnak germánium tranzisztort, a hiraga-ban ilyenre nincs szükség.
Nyugodtan építsd meg az eredeti dokumentáció szerint. Számolj be a tapasztalatokról, milyen fogyatékosságot veszel rajta észre.
Bármilyen alkatrészt cserélsz benne a névleges jellemzők megtartása mellett, nem lesz tőle egyértelműen jobb vagy rosszabb, esetleg más lesz. Ezt az adott lehallgató környezetben a hangreprodukáló lánc többi elemével összhangban lehet finomítgatni saját ízlésed szerint.
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem