Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nem emlékszem az előzményekre, de ha a magnetron bevezető csatlakozója volt zárlatos akkor elég lett volna azt cserélni, nem kellett volna az egész magnetront. Most már itthon is lehet kapni, le kell fúrni a négy szegecset ami tartja, kicserélni, 4db 3-as csavarral visszatenni és ennyi.
Ha a nagyfesz kondi füstöl akkor azzal is ott valami baj van, vagy áthúz rajta valami külső szennyeződés vagy maga a kondi rossz.
Egyértelműsítsük a dolgokat! Tehát mikor elromlott, megmértem a magnetron fehér csatlakozóját, az alapján amit írtak, és az alapján rossz volt, és azt írták, hogy olyan hiba van, amit annak a cseréje nem old meg. Még akkor vettem egy másik magnetront, amit ugyanúgy megmértem, és az alapján jó volt, beraktam. Azóta nem próbáltam, most vettem hozzá biztosítékot, és most próbáltam ki. Szóval az átvezető az a fehér csatlakozó az új magnetronon, ami a mérés szerint jó volt? Vagy a nagy feszültségű kondenzátor rossz, ha az füstöl?
Cseréltem magnetront. Találtam neten biztosíték tokot amiben lehet cserélni. Mondjuk annyi a különbség, hogy a 2 vezetéken olyan sapka van ami könnyen rámegy. Nade, elindítom, és szikrázik a kondi ahol a biztosíték rá van dugva, és füstöl a másik oldalon a műanyag foglalata.
Csak annyira mint Csabán.
Kiteszem a micsodámat (például azt a magnetront kifényezve, amit Tőled kaptam pontosan ilyen célból) közszemlére, aki fogékony rá/csodálkozik, az kérdez. Ha kérdez, akkor beszélek. Sok rendezvény van, bőven lehet válogatni. Szerintem érdemes turkálni a választékból, mert máskor ilyet/ilyen helyekre ugye nem... A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2024
Mikrohullámú sütő magnetron, metszet
Microwave oven magnetron, cross section (inside is jó, a metszet angol megfelelője a cross section) Vákuum kondenzátor (magyarul is két u van a szóban) Vacuum capacitor (condenser = lepárló alkatrésze) Állítható vákuum kondenzátor Alacsony frekvenciás rezgőkvarc (külön írandó) Adó trióda Transmitter triode (trasmitting: folyamatos jelen igeidő, itt helytelen a használata) Adó tetróda Transmitter tetrode Van ahol angolul leírtad hogy csőről van szó, de magyarul nem. Ez szándékos? NEm hiba, észrevétel.
Igazán még magát a magnetront jobban is szét tudod szedni, mi már megtettük, neked már nem kell.
Antennát és átvezető kondenzátort lehet nagyjából magnetronon javítani házilag.
Sziasztok!
A mikrohullámú sütőnk nem melegít, egyébként működik.)) Kíváncsiságból kiszedtem a magnetront és a képeknek megfelelően néz ki a vége. Ami azonban késsel lekaparható a kis fém sapkáról. Az 5kV-os biztosíték is elvált, de azt nem tudom, hogy esetleg a kiszedés során történt-e, olyan mintha a vége engedett volna el a két csatlakozó között, nem maga a szál égett el. Nem üvegben volt a szál, hanem csak a műanyag tokban. F 600mA 5kV-os biztosíték volt benne, de ilyet nem találok. Lehet bele 650mA 5kV-ost tenni helyette? A magnetront még nem mértem, de azt olvastam pár oldallal ezelőtt, hogy az érintkező és a test között nem szabad vezetnie. Van még esetleg amit meg kellene mérni rajta?
Szerintem telipofával röhög az egész bandán.
Idézet: „Méghogy papírtörlőbe tekert magnetron mágnessel, amikor nem is ott van. Budha testű az okostelefonját nyomogatja. Egyetlen kisportolt ember van, az közel jár, de kellene még egy kis plusz. A szemüveg sem hátrány, bár kutyának minek.”
A magnetron jó (99.95%) ...a jósnőmtől tudom. De mivel a mikród típusszáma ismeretlen, mert bizti is van 230V-os meg 5kV-os az efféle készülékekben. Persze még trafó, kondenzátor, meg diódák is lehetnek benne, amiket nem árt ellenőrizni.
Nagyon elmentünk a mérés irányába.
csupán az érdekelne kell vennem magnetront vagy elég csak a bizti, feleslegesen nem szeretnék egy magnetront porfogónak. Vegyegyek biztit és ha kilövi akkor vegyek magnetront meg még egy biztit? vagy ti mit csinálnátok?
Teljesen felelsleges azt méregetni, mert egyrészt olyan "durung kivitelű", hogy az a fűtőszál nehezen szakad meg, rövidzáras meg nem igazán lehet.
Adatlap szerint az meg 3..5 V és 10...30 A tartományban multiméterrel mérve rövidzár, mással mérni meg teljesen felesleges...
Üdv!
itt azt írják 4. Csatlakoztasson egy ellenállásmérő műszert a magnetron két kivezetése közé. Az ohmmérőnek 1 Ohmnál kevesebb értéket kell mutatnia. Ha az ohmmérő 1 Ohmnál nagyobb értéket vagy végtelen ellenállást mutat, a magnetron hibás. (De ez nem mindig igaz a gyakorlatban). én teljes zárlatot vagis 0.00 mérek akkor most mi van a magnetronnal? samsung mikro 3 éves a magnetron antenna kicsit kékes. bizti kiment de nem tudom eldönteni hogy mi van a magnetronnal vegyek abból is újat?
Az a baj, hogy a fene egye meg, már megint igazad van.
Ausztráliában találtam olyat, amit nem balról jobbra nyílik, hanem fentről lefelé. Igaz, azt sem lehet kapni. Hűtőszekrényből már láttam olyat, ahol megfordítható volt az ajtó nyitási iránya. Mikrónál azért nem lehet ugyanezt megcsinálni, mert jobb oldalon van a magnetron, míg a hűtőnél hátul van a kompresszor. A világ úgy van berendezve, hogy mindenki jobbkezes, férfi, és tud angolul...
Hát épp nagyon híg babfőzeléket melegítettem, miközben valami büdösödött, gondolom a trafó, majd nem melegedett. Szóval lett volna mi elnyelje. Meg minek van rajta a hőbiztosíték? Az mit véd mitől? De sokkal nagyobb prioritású kérdés a biztosíték, mert magnetront már cseréltem, és most csak annyit csináltam, hogy az egyik foglalatról valahogy lejött pákával, de nem láttam rajta semmit ami tartotta, a másikról nem jött le, és összedugtam. Szóval most át van hidalva a biztosíték, azért kérdeztem, hogy ha menet közben nem érintkezne, az okozhatna-e kárt a magnetronban, vagy "csak" a biztosíték foglalat gyulladna ki? Mivel nem kaptam választ, nem tudtam eldönteni mit vegyek. Mert a HQ-ban vagy 330 egy biztosíték tok nélkül, 1300 tokkal, egri boltokban ezeken van plusz egy ezres. Volt ahol 750mA-est akartak adni, de gondolom nem mindegy, hogy 750 vagy 800.
Hello! A magnetron általában attól romlik el, hogy nincs ami a mikrohullám energiűját elnyeli. Így az visszaverődik a magnetron felé. Hatására a cső átüt, és a katódból egy fém csúcs nő ki. Ekkor már nem bírja a csökkenő távolság miatt a nagyfeszültséget és rendre átüt. A bizti kimegy, a gép meg anyagi megfontolásból a szelektív kukába.
Ha menet közben kimegy az a biztosíték, az elronthatja a magnetront? Mitől romlik el? Mi lesz vele mikor rossz?
Szia! Tehát a rózsaszín tokban lévő biztosíték multiméterrel mérve jónak bizonyult? Ha az átvezet tehát jó, akkor mivel ez a készülék digitális vezérlésü a transzformátort kapcsoló relé vagy a relét kapcsoló tranzisztor lehet hibás.Vagy egyszerüen magnetron hibás.Félve írom hogy a transzformátor primér az az 230V-os oldalán. kellene megmérni hogy meg van-e a 230 Volt. De műszer vagy tudás hiánya esetén bízd szakemberre.
Sziasztok!
Szüleimnek van egy meglehetősen régi mikrója, mely az elmondásuk szerint nem melegít. Szétszedtem, de nem látok különösebb problémát. Mi lehet a gond? Olvastam olyat, hogy biztosíték vagy magnetron. Tudom ezeket otthon vizsgálni? Köszönöm! G.
AB zárlat, de házzal nem mérhető semmi. De nem tudom mi lehetett az olvadt műanyag. Lehet, hogy nem a magnetron romlott el? Annak a nagy fehér valaminek milyen ellenállásúnak kéne lennie ami a trafó és a kondenzátor közt van? 160k ha lehúzom a kondiról. 5kV 800mA biztosíték.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2024
Úgy, hogy a magnetronba 2 szál drót megy, azokat onnan lehúzod, és ha a csatlakozó bármelyikén (A vagy B pont) zárlatot mérsz a fém ház felé akkor a csatlakozó a rossz, cserélni kell. Ha nem, akkor meg a magnetront. magnetronból felesleges újat venni, szokott itt az apróban is lenni olcsón használt, az is el fog menni nagy valószínűséggel még sok évet.
Hogy lehet megállapítani, hogy a magnetron rossz, vagy a csatlakozója? Min mit kéne mérni? Tegnap menet közben egyszercsak égett műanyag szagot éreztem, azóta nem melegít.
Erősen zúgni akkor szokott ha rossz a magnetron. Teljesen mindegy, hogy milyet teszel be helyette, az a lényeg hogy fizikailag a felfogatása (általában két féle van) passzoljon mert különben nem fogod tudni beletenni. Mondjuk én ekecseltem már egyik félét a másikba mert épp olyan magnetronom volt itthon, kellett hozzá 4db nagy méretű alátét ami a helyén tartotta, azóta is úgy van. Illetve még az antennája magassága sem mindegy, vannak olyanok amiknek fél centivel magasabb antennájuk van és az nem biztos hogy bemegy az adott helyre.
A magnetron, a csatlakozó jó. Tegnap tízszer is megmértem és nem volt zárlatos. Ezek szerint az első mérés jó volt. Nem tudom milyen folyamat játszódott le benne egy nap alatt, hogy utána szakadást mérjek a kivezetés és test között.
Idézet: „megint testzárlatos (két tekercset levágva is).” A magnetron, vagy az átvezető kondenzátor?
Megint megmértem a magnetront miután "üzemelt" pár másodpercet és megint testzárlatos (két tekercset levágva is). Holnap megmérem ismét, lehet megint "jó" lesz.
Akkor ennyit a magnetronról, "kuka"... Már csak az a kérdés maradt, hogy milyen típusra lehet cserélni. Ennek OM75S a típusa, lehet pl. cserélni OM75P-re? Ilyet hirdet most valaki aprón.
Akkor nem értem miért nem működik.
Lehet úgy zárlatos a magnetron, hogy ohm mérő szerint meg rendben van? Mondjuk egy pici lyuk van a sapkáján, de alig észrevehető. Vagy ennyi is elég, hogy ne melegítsen semmit? Trafót, diódát, kondit már lemértem, azok is jók elvileg.
Levettem a trafóról a nagyfeszültségű vezetéket, a fűtésen lévőt rajta hagytam és így nincs zúgás. Lehetséges, hogy a magnetron zúg?
Én is csak lestem, de mondom ha már ketten is így csinálják...
De ha mégis jó a magnetron, akkor mi lehet a hiba? Vagy fűtés lenne zárlatos, ezért a nagyon alacsony ellenállás vagy ez a normális érték? Mert ha bekapcsolom a mikrót, akkor úgy zúg - szerintem a transzformátor - mintha nagyobb terhelést kapna. Biztosíték viszont nem égett ki egy sem.
Sziasztok!
magnetronban a test felé rövidzárlatot eredményezhet az, ha csak a csatlakozója zárlatos? Kívülről égésnyom nem látható, viszont a fűtés csatlakozók között és a csatlakozó - ház között is kb. 0,5 Ω mérhető. A zárlat biztosnak tűnik, mert a melegítést elindítva hangosan zúg a transzformátor is, míg a magnetront lecsatlakoztatva csendesen "üzemel". Kérdés, hogy érdemes-e a magnetronnal foglalkozni vagy belül lehet a zárlat? Illetve azt szeretném még kérdezni, hogy jó-e bármilyen más magnetron típus a mikróba, elég mondjuk a felfogatást és a teljesítményt nézni vagy másra is oda kell figyelni? Mert szervízes 20 ezerért szeretett volna rendelni bele megfelelő típust, mondván hogy az a biztos... |
Bejelentkezés
Hirdetés |