Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   21 / 607
(#) Gál Norbert hozzászólása Okt 18, 2007 /
 
Igazából én ezt néztem ki magamnak Rockwood DYA1040-68 vagy ezt
Rockwood RK300-2


Vagy vegyek inkább Somogy SQP3040et, ez jobb mint a 2540es megéri azaz +5centi az árát?
(#) lobbooo válasza Gál Norbert hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Azok közül amit írtál,ezt érdemesebb -Rockwood DYA1040-68,de ha 30 centisben gondolkodsz ezt is érdemes megnézned -Alpine SWE-1243E,ha ebben a ár kategóriában gondolkodsz,az SQP3050 megint egy jó választás!Amúgy azért írtam főképp 25 cm-t,mert a szimpla tda jobban meghalytja.
Nekem egy hidalt tda 7294 hajt két sorba kötött SQP2540-t egy ládában,de bőven elég az erősítőnek!
(#) KPeti hozzászólása Okt 23, 2007 /
 
Sziasztok! Lenne pár kérdésem!

A helyzet a következő! Összeraktam a d-audio-ban vásártolt TDA7294-es végfokot, és kipróbáltam +-16V-ról, 4Ohm os hangyszóróval, és tökéletes volt, semmi brumi.

Aztán összeraktam a szintén a d-audióban vásárolt előerősítőt(LM1036), ezt egy stabkockán keresztül tápláltam meg, és bekötöttem a TDA elé, itt már volt egy kis brumi, de azt is megoldottam(földhurok volt).

1, kérdés: De így is még mindig teljesen lecsavart hangerőnél is valami nagyon halk zúgást lehet hallani (de nem 50Hz-en, sokkal magasabb frekvencián) ha közel hajolok a hangszóróhoz, és emellett halkan lehet hallani a zenét.
Mi okozhatja ezt?

2, kérdés: Mér van az hogy az LM1036 esetében a hangerő szabályzót ha teljesen letekerem, és fokoztaosan adom rá a hangerőt, a zene a poti kb 1/3-ad elmozdulása után kezd csak megszólani??

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Gery válasza KPeti hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
2. kérdésre a válasz: túl nagy a poti értéke.
(#) KPeti válasza Gery hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Miért, az 50k-s poti túl nagy? 47-est vagy 50-est ajánlanak hozzá. A gári kapcsolás szerint van megépítve.
(#) huhuu válasza KPeti hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Ezek a potik nem mindíg pontosak.

Régebben készítettem LM350 ic vel egy tápot és csodálkozttam, hogy miért nem lehet a feszt az előírt értékig növelni. Megmértem a potit és a 4,7 kilós poti 4,3 kilós volt.
Mérd meg, hogy mekkora az ellenállása. Esetleg cserélj ki két potit, mondjuk a magas és a hangerő potit, ha épp nincs kéznél más.
(#) pityu hozzászólása Okt 24, 2007 /
 
Hello
Lenne nekem egy olyan problémám h itt én olvasgattam h van valami rövidzár vagy mi. Na most ezt hogy lehet kiküszöblni mert én nekem sztem ez magas hogy-hogy is van ez. Csatoltam egy beültetést ha vki lenne olyan szives h berajzolná rajta azt megköszöném.
Segítséget előre is köszi.
Pityu
(#) fnszunyo hozzászólása Okt 24, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, remélem tud valaki segíteni, hogy akkor mi történne, ha két végfokot kapcsolnák egymás után (TDA7294)? Azaz az első kimenetét rákötném a másik bemenetére.
Most akkor dupla akkora erősítést érnék el?
És kétszer akkora telljesítményű táp kell neki?
Vagy nem müxik így?

Köszi ha válaszol valaki!
(#) lamalas válasza fnszunyo hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Szia!

Semmikepp nem ajanlom, hogy egy vegfok kimenetet rakosd egy masik bemenetere! Leginkabb azert, mert tonkre is vaghatod a masodik vegfokot (nem feltetelen, de ha nem vagy elovigyazatos, akkor ez is elofordulhat). A masik, hogy siman tul is vezerelheted a masodik vegfokot es akkor borzalmasan torzitani fog az egesz. A harmadik, hogy egyaltalan nem lesz dupla akkora teljesitmenyed ha ilyen modon "sorba" kapcsolod a vegfokokat. Persze kiprobalhato ha mondjuk az elso vegfokra eleg kis jelet adsz amibol a kimeneten akkora jel lesz, hogy meg nem vezerli tul a masodik vegfokot, akkor nincs semmi gond nem fog tonkremenni semmi. Csak ennek igy semmi ertelme. Ezt az egeszet sztem gyorsan felejtsd el.
(#) fnszunyo válasza lamalas hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Értem. Akkor felejtős.

Ezzel a típussal akkor semmi képpen sem tudok 200W körüli telljesítményt kifacsarni? Esetleg tudnál valami kapcsolást (200W)?? Megköszönném!
(#) lamalas válasza fnszunyo hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Eloszor visszakerdezek, hogy mire kell neked 200W?

Egyebkent lehet hidalni 2db TDA7294-et, igy nagyobb teljesitmenyt tudsz kivenni a kapcsolasbol, bar kevesebbet mint 200W.
(#) lobbooo válasza fnszunyo hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Hali!

Építsd meg az STK4050V,200W és nem bonyolult,de egy hangfal védelmet tegyél mögé!Ha kell hozzá valami írj, azt felteszem az "erősítő mindig és mindig" topicra.
(#) szilva válasza fnszunyo hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Én csak egyet nem értek: hacsak nem szabadtéri zenéléshez kell (vagy netán falat bontani), akkor hová kell 200W? Azért, mert a bolti "hifi"-kre ilyen, többszáz wattos teljesítmény van ráírva? Mert azt azért tudni kell, hogy azok a számok csak marketingra jók, nem sok valóságtartalmuk van.

A valóságban normál lakószobai zenehallgatásra már a 2x100W is iszonyú teljesítmény, ha az tényleg annyi.

Ne értsd félre, nem bántásképp mondom, csak őszintén érdekelne, hogy miért akar mindenki 100 Wattokban mérhető teljesítményű erősítőt építeni
(#) MarcoH válasza fnszunyo hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Hy ! 4 db tda7293 +-40V fesz-en, kettő-kettő paralell járatva és ez hídba! Figyelembe véve, h. az Ic ára kb. 800 ft, nem is drága. 320W @ 8Ohm cont. RMS teljesítmény.
De ha 3 Ic -t - használsz áganként, akkor eléhető a 640W @ 4Ohm RMS is. A fesz-t is lehet növelni +- 48V -ig, ekkor még párszáz watt -ot kapsz ...

Üdv. MarcoH
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Csak annyit még: építettem már jónéhány erősítőt, most mégis egy régi, Unitra Beta DSS201 rádióerősítő van a nappaliban, aminek 2x12W-os IC-s végfoka van. Nem egy hightech, de még ez is olyan, hogy ha igazán megdöngetem, akkor nem lehet már kiabálva sem beszélni, és már jött át a szomszéd is.

Persze, néha érzem, hogy jó lenne, ha nem fogyna el a kakaó a keményebb beütéseknél, de olyan 2-3x ekkora teljesítmény bőven elég is lenne. Nem szívesen hívogatnám az üvegest hetente, de a szomszédokkal se lenne jó haragban élni, mert még egy idegig biztos nem lesz módom elköltözni
(#) szilva válasza MarcoH hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Hamár homár: én inkább arra szavaznék, hogy ne hídba kötve, hanem aktív hangváltóval, csatornánként két erősítőt felhasználva egy frankó kétutas rendszert rakjon össze az ember.

Egyszer valahol azt olvastam, hogy olyan 1.5kHz környékén van az a töréspont, ami alá és fölé nagyjából fele-fele teljesítmény esik átlagos zenéknél, ide téve a keresztezési frekvenciát jól ki lehet használni a két végfokot. Persze ehhez az kell, hogy a hangsugárzó is illeszkedjen ehhez a törésponthoz: leginkább a magassugárzó a kritikus, 1.5kHz-től jól kell működnie; megkerülő megoldásként a magas oldalon lehet külön közép és magas hangsugárzó, passzív váltóval.
(#) lamalas válasza szilva hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Idézet:
„megkerülő megoldásként a magas oldalon lehet külön közép és magas hangsugárzó, passzív váltóval.”

En pont ilyet tervezgetek mostanaban. Igaz ebbol csak jovore lesz fizikailag is valami, de a terv hatarozottan az, hogy lesz egy melyszekcio amit meg nem tudom, hogy meddig engedek fel (kb. 100Hz es 500Hz kozott vhol), ezt egy kulon vegfok hajtja, illetve lesz egy kozep-magas resz aminek passziv valtoja lesz es ezt fogja meg egy kulon vegfok hajtani. Es hogy ne legyek teljesen OFF topic, a vegfokok elso korben vmi egyszeru, de elfogadhato minosegu ICs megoldasok lesznek (TDA7294 v. GC).
(#) szamóca válasza lamalas hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Ez a passzív-aktív hangváltó kombo egyébként tényleg jó dolog.
Én is csak ajánlani tudom mindenkinek. Nekem 100Hz/24dB-es aluláteresztő van a szuberősitőmben, és100Hz/24dB-es felüláteresztő a felső tartomány erősítőjében. Utánna passzív hangváltó. Ez a megoldás sok előnnyel jár.
(#) szilva válasza szamóca hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Én jobban preferálom a kétutas rendszereket, ezért jelenlegi hangfalaimban is 3-4kHz keresztfrekire vannak szűrők, az aktívat 1.5kHz-re tenném a fent leírtak miatt, csak félek, hogy nem találnék jó magasat, ami eléggé "le" tud jönni, ezért oda tartalék megoldásnak a passzív közép-magas szétválasztást képzeltem el.
(#) fnszunyo válasza lamalas hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Azért kell 200W, mert zenekari erősítésre használnám mono-ba.
Szabadtéren és több száz fős teremben, stb.
Szóval ezért kéne valami egyszerű okosság.
(#) fnszunyo válasza lobbooo hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Hali!

Megkérhetlek, hogy tegyél fel kapcsirajzot az STK4050V, 200W-os erölködőről? Meg ha lehet, a hangfal védelmet is !
Köszike!
(#) ensium válasza fnszunyo hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Hello.
http://sziget.mine.nu/~danko/kapcsrajzok/100w.html
4 ohmon 200W.

Ja igen Szilva, apámnak itthon régi rádijó hangfal, 2darab 5 wattos, bőven elég. A hifi hangfalait majd megnézem fejből azokat nemtudom, de a hifin felcsavarva a hangerőt dübörögnek a falak és nem reppet hallgatok elhihetitek Mellesleg az se 100W. Ezek után én se értem otthonra, miért kell ilyen ""repülőgép szimulátor"". (Természetesen ez nem neked szólt fnszunyo ).
Üdv.

U.i.: Ja igen, azért ezt olvasgasdsa mindenki, aki a wattra megy. Ezt, dbase írta, remélem nem haragszik, hogy belinkeltem, hadd okos...denki.
(#) ensium hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
Mármint akinek kell okosodnia
(#) fnszunyo válasza ensium hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Szép-szép!
Csak nekem 8 ohm-ra kéne 200W.
(#) ensium válasza fnszunyo hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Hát én akárhogy nézem azt a kapcsolást:

100wattos mono vegfok
(4 ohmon 200watt)

Üdv.

(Két párhuzamosan kötött 8 ohmos hangszóró impendanciája feleződik magyarul 4 lesz )
(#) fnszunyo válasza ensium hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Hú ba***us. Igaz!
(#) ensium hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
Megnéztem. A hifi 2x40 W RMS.
(#) szilva válasza fnszunyo hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Ok, így már értem.

Zenekarira viszont én nem egy IC-s végfokot építenék, hanem valami sokkal-sokkal masszívabbat (ami esetleg kibírja, ha a hangfal vezetéke bezárlatol, stb.). Ráadásul a sokszáz wattnak kell másfél-kétszer akkora terhelhetőségű tápegység is, na az lesz a keményebb dió, nem maga az erősítő megépítése. Szóval ez semmiképp nem egy ilyen "hétvégén összedobom"-projekt, legalábbis szerintem.
(#) ensium válasza szilva hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Én már több mint 3 hónapja terveztem egy nagyobb erősítő építését, szintén hangosítás céljából, koncertekre. Azóta annyi új dolgot megtudtam, hogyha akkor belevágok egy projektbe már megint b*szhatom ki a pénzt az ablakon. Még mindig ott tartok, hogy utána olvasok ennek, megkérdezem azt. Lassabban haladok, de legalább ha egyszer elkészül, akkor az normális lesz, és bírni fogja az "iramot" Addig meg jó ez, ami van.
(#) pityu hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
Vki meg tudná mondani a vláaszt a kérdésemre?
Következő: »»   21 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem