Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   432 / 507
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Akár építhetett volna. Akkor már léteztek villamos áramot termelő szélgenerátorok. Kérdés, hogy egyáltalán érdekelte-e, hogy a királyi palotát hogy látják el villamos árammal (gőzgép, vízerőmű, vagy rabszolgák tekerik a generátort?).
(#) Iszkakof István válasza btoti hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Azért nem épített szélgenerátort, mert a rádióamatőr jobban előadta a szövegét. A szélerőműves ha előadta volna neki az ingyen energia fontosságát, bizonyára ráharapott volna.
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Hát öszintén,az ,,, ingyenenergia,,, fontosságával már akkor nagyon is tisztába voltak,adva hogy akkoriban a vidék elektrifikálása,még nagyon gyerekcipöben járt(inkább tipegett).Ezt bizonyitja az akkori szaklap(ok),pl. Rádiótechnika,-ban megjelent szélgenerátor épitési cikkek,mint idézek,a vidék telepellátási gondjain enyhitő alternativa.Mondjuk egy olyan látvány ahol egy faluban több szélgenerátort is lehetett látni,elég megszokott látvány volt akkoriban,mint ezt a korabeli források is bizonyitják,egyébként akkoriban a vidéki rádiost,a jó magas antennája mellett,a szélgenerátorárol is megismerhetted. ...............................Ja,és kinek volt akkoriban,falun rádiója,mellesleg hozzátartozó szélgenerátora?.hát a papnak,a kocsmárosnak,a nagygazdának,az ispánnak,egy egy jobb anyagi helyzetben levő tanitonak,stb,kb. itt ki is merül a lista.
(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
No, alapjaiban azóta se sokat változott a zöldenergia kérdés. A papról és tanítóról tudnám elképzelni, hogy maguk barkácsolták. Akkor is szerencsés esetben csak csodabogárnak tarthatták őket, és a királyfit, kormányzó elvtársat akkor se nagyon érdekelhette a vidéki tanító szélgenerátora, meg a nyomorúsága se - sokkal inkább, hogy legközelebb is rá szavazzon. Úgyhogy elég szívós, kitartó szelesek vagyunk mi is jó néhányan, ne is adjuk fel!

Ismét kérdezném, hogy valaki foglalkozott-e már elektromos bicikli kerékmotorral? Vajon az természetes, hogy üresben igen erős a mágneses "ragadás" (nehéz forgatni), vagy könyörtelenül csinálnom kell egy csapágy kinyomót és szétszedni, mert esetleg csak a csapágy van berozsdásodva, beiszapolódva?
(#) Barret válasza btoti hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Azt érezni lehet hogy szorul,vagy csak a mágnesek fogják....
Egyébként a helyén is érezhető a ragadás,de ez nem ugyan az mintha a csapágy szorulna.
(#) btoti válasza Barret hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Majd holnap alaposabban megnézem, számszerűsítem a ragadást.
Mivel először van ilyen a kezemben nehéz érzékre hagyatkoznom, minden esetre sajnos nem határozott csapágy besülésre utal, de azért még lehet valami szorulás, mert mágneses ragadásnak soknak tűnik. Bár csak első izgalomban kézben tartva forgatgattam.
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Skori babrált ilyen kerékagygenerátorral, igaz más célból, de csinált szétszedett generátorról pár képet, meg a többi gondolat is hasznos lehet...
skori bicikli gen.
(#) Barret válasza btoti hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Kézben tartva nehéz megállapítani hogy szorul,vagy nem.
A helyén sokkal könnyebb,mert fixen meg van fogatva a tengely.
A nagy kerékátmérő miattl pontosan érezhetö hogy szorul-e a csapágy.
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Mindenképp kösz! Egyéb ötletforrásnak jó, de én "sajna" 36 V-s (ez p-p, a szükséges akku névleges feszültsége a 3 fázisú inverter meghajtásához), talán 250 W-s kerékagy motorról, mint generátorról érdeklődöm. Ránézésre egy ilyen: Bővebben: Link
(#) btoti válasza Barret hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Igen ezért is hangsúlyoztam ki, hogy csak kézben. Majd holnap befogva (csak a kereket kaptam) többet mutat magáról. Nagy kincs lenne, ha nem kellene több m2 a szélkerékből csupán a ragadás leküzdésére.
Nagy az izgalom. Bármilyen infót szívesen veszek és köszönök.
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Ahha ez már más tészta.
Ragadás mint tudjuk olyan ugrálós jelenség, kétirányú myomatéklüktetés, ezzel együtt is könnyen kell forognia a gépnek.
Ha néhány fokot elforgatod jobbra, majd elengedve visszatér a kiindulási helyre, majd ezt megismételve balra is visszatér a kiindulási helyre, akkor van ragadása, csapágya rendben van.
Ellenörizd le, hogy a tekercsek nincsenek-e rövidzárban (nem lóg-e rajta valami ekeltronika)!
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
(#) sziriusz válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Az eredeti forgórészt lapoltad meg, vagy cserélted tömör vasra?
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Úgy emlékszem Szsrobert régebben megmérte az induló nyomatékát a saját kerékagy motorjának, és fel is rakta az eredményt a fórumra. Ha jól emlékszem, annak 1,2 Nméter körül volt a "ragadása". Nagyobb súlyra forgott, és áramot termelt.
(#) sziriusz hozzászólása Dec 27, 2012 /
 
Ezek még ehhez az évhez tartoznak.
A Darrieus lapát mérete 28x11 cm. Ez is csak vánszorog a szél taszigálására, de meg kell jegyezni, hogy 3 m/sec-nél nagyobb széllökést még nem kapott. A belső oldali szárnyprofil felnyitása csak az üresjárati fordulatot növelte meg. A csapágyazás miatt így a legkisebb, alig érezhető szélre is forgásba kezd, veri a Savoniuszt.
(#) lehar válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
EZ nagyon jol néz ki,és ha lessz türelmed,lessz még szél nagyobb is, és akkor mutatja majd meg igazán,mit tud,de ha már a 3méteres szélben is forog,akkor helyes uton vagy.
(#) Iszkakof István válasza lehar hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
A mi falunkban is volt néhány rádió, de a táplálására a könnyebbik megoldást választották. Volt egy olyan Ruslamp nevű petróleum lámpa, az termelt 1,5 és 60 voltot. Egyetlen ember volt a szomszéd faluban, aki készített szélkereket és tárcsás darálót üzemeltetett vele. Nem is nézték normális embernek. Most nagyon jó lenne egy két kis öreg szakival el barkácsolni, ha nem lett volna az a Ruslamp.
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Hogy működik ez a lámpa? Nem is hallottam róla...
(#) sziriusz válasza Barret hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Ehhez a kérdéshez jól illeszkedik a fórumunk jelentősége és az itt lévő emberek érdeklődési körének sokszínűsége, és az ehhez kapcsolódó gyakorlati és elméleti tudásuk. Lásd:Bővebben: Link
Látható is ebből példány: Bővebben: Link
Na meg ez is:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
(#) lehar válasza Barret hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Igy néz ki az Iszkakof által emlegetett Ruslamp.Egy klasszikus petroleumlámpára tett höelemes áram fejlesztő.Apetroleumlámpa gerjesztette hö egy részét alakitotta át elektromos árammá.két féle feszültséget adott,egy kissebb,kb 2 volt és kb.500 Ma-t a régi telepesrádiok csöveinek a fütésére,és kb 80 voltot ue.-zeknek az anodfeszültség ellátására,olyan 8-10 Miliampernyit.Egy liter petroleummal ugy 8-10 orányit lehetett rádiozni.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012

2-300x442.jpg
    
(#) gulyi88 válasza lehar hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Véletlenül nem ismered a müködésének a fizikáját? Szerintem szép teljesítmény az a 1.5W! (főleg hogy a hulladékenergiát használta fel.) (Pertier effektusra tudnék gondolni, bimetál hőelemből többszáz darab kellene.)
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
(#) btoti hozzászólása Dec 28, 2012 /
 
A tegnapi elektromos bicikli kerékagymotor túlesett a satuba fogott nulladik mérésen, hogy egyáltalán érdemes-e foglalkozni vele. (A szorulásban a hevenyészve felcsavarozott fék volt a bűnös.)
Adatlapja nem lévén, bontott és enyhén kopott, az első kerékkel együtt házhoz szállítva 6500 Ft-ért (kb. 1 db neodium mágnes ára) "vaterázott" kerékagymotor valószínűsített alapadatai:
Freelanders e-bike 24'-s kerék, 36 V (!Ez a szükséges akku feszültsége - ebből egy 3 fázisú inverter állít elő 3x14-15 V effektív értékű trapéz váltófeszültséget!), ~2-300 W névleges teljesítményű kefe nélküli (BLDC) kerékagymotor (hub motor). Sokpólusú, áttétel nélküli 3 fázisú állandó mágneses szinkron motor. Névleges motor fordulata ~200 1/min. A tekercsek csillagba kötve és kivezetve a csillagpont nélkül. Beépített 3 db hall-elem, amik jól jöhetnek fordulat méréshez.
Elvileg 3 fázisú állandó mágneses szinkron generátorként hasonló névleges értékeket kellene produkálnia. Ezt majd a komplett bemérés megmutatja a napokban.
Kb. 60-s fordulaton az alábbiakat mutatta:
Üresjárati vonali fesz. (2 fázis közti) ~7,2 V,
3x10 Ohm deltába kötött terheléssel a vonali fesz. (az egyes ellenállásokon mért) ~6,3 V
Ezekből -
az üresjárati fázis feszültség ~ 4,2 V,
az 1 fordulatra eső üresjárati fázis fesz. ~0,07 V,
a 3 db 10 Ohmos ellenálláson összesen kivett teljesítmény ~12 W (60-s fordulaton).
Átszámolva 3 fázisú, 2 utas híd egyenirányításra -
az üresjárati egyenfeszültség ~9,5 V,
az 1 fordulatra eső üresjárati egyenfeszültség ~ 0,16 V, ami elég biztató, mert kb. 70-80-s fordulaton eléri a ~ 12 V-ot, ami pl. egy akku kezdő töltőfeszültsége.
Indító és üresjárati nyomatéka nem veszélyes, néhány tized Nm lehet, majd mérés után erről is beszámolok és az egyenirányító híddal együtt mért fordulat/ feszültség, belső ellenállás értékekről is. Már ez a nulladik mérés is igazolni látszik 3-4 m2-s, akár 0,6-0,8 m átmérő * 4-5 m magas áttétel nélküli vawt szélgenerátorban való használhatóságát.
(#) minicooper válasza lehar hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Üdv!
Hogyan működik ez a Ruslamp?
Sajnos nemtaláltam semmit
(#) minicooper válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Köszönöm!
(#) Barret válasza btoti hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
60-as fordulaton áttétel nélkül a 12W az nagyon jó eredmény!
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Kontakt-potenciál, hőelem, Fermi-energiaszintek. Félvezetőkből akkortájt még tranzisztort is csak laborokban csináltak.
Hogy nehogy kigolyózzanak minket ezzel a témával - SZÉLÁRNYÉKBAN használható elemek kicsit későbbről:
A hőelemek sorba, párhuzamosan köthetők pl. ernyőszerű csillag alakzatban (ezt nem találtam meg a muzeális minikönyvtáramban). egy hőelem a fém-pártól függően 0,1-0,2 V, a keresztmetszettől függően néhány mA.
(#) btoti válasza Barret hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Szerintem is, márpedig ezt mértem:
10 Ohmok deltában, (6,3*6,3/10)*3=11,9 [W]
Így még nagyobb az izgalom az alaposabb bemérés eredményei iránt.
Az indító, üresjárati nyomatékot is megmérem már talán holnap. Ha most kéne saccolni, úgy 0,2-0,3 Nm-re tippelnék. Kézzel érzékelve bármelyik ékszíj áttételt nehezebb megindítani.
(#) sziriusz válasza lehar hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Nekem is nagyon tetszik mindkét modellem, pár évig biztos fog mindkettő forogni, főleg azért, mert 1 m/sec szélsebesség alatt már forognak.
Sajnos a szélkerék nem a forgásról szól. Forog a szélsebesség mérő is, az a célnak megfelelően lett kialakítva, de abból soha nem lesz hatékony szélgép. Lassan eljutottam odáig, hogy elmélettel talán magyarázható a rossz működés, csak tudatos cselekvéssel nem tudom hogy folytassam. Azt tudom, hogy pont a kisminta törvény miatt nem biztos hogy építhető arányos kis modell. A szárnyprofilok elérhető bemérései meg nem tartalmaznak kis Reynolds számra adatot, ami itt előbbre vinne. Párhuzamot sem tudok teremteni a propeller és a Darrieus felpörgése között. Ez nekem csak hobbi és kíváncsiság, biztos hogy nem fogok készíteni egy nagy kísérleti gépet, aminek a paraméterei könnyebben beállíthatóak. Ezzel még elkövetek néhány trükköt pár órás munkával, és vége.
(#) lehar válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Szerintem minden féle,fajta szélgép valamilyen célnak felel meg.Kezdeném az alappal,a szélsebességmérövel,ennél a legmegfelelöbb lapátkialakitás a félgömb,most nagyon nem részletezem miért,de a legfontosabb alapküvetelményt ez elégiti ki.Pontosabban a szélsebességet Terheletlenül,a leglineárisabban ez a fajta kialakitás teszi forgássá,viszont a hátránya,hogy ez a fajta kialakitás messze nem hatásos energia átalakitásra.Csak ez után folytathatnán a tulajdonképpeni szélmotorokkal.Nos mint te is tudod,nagyon sok féle van belölük.Elsöre a két fö csaoportot jelölném meg,a visszintes,és a függöleges tengelyüeket.Nos ez a kétféle szélmotor,noha mind a kettö ugyanazzal az ,,,üzemanyaggal,,, müködik,mégis két teljesen különálló kategoria.Következésképpen az alapszámitásaik is eltérnek,nem is nagyon lehet közös nevezöre hozni öket.Ami mégis általánositható,az a szélnek kitett hasznos Munkafelület,de a függöleges tengelyüeknél ennek a kb.2/3-át le kell vonni,mivel a lapátok egy része Szembe dolgozik a széllel.Ilyen tipust egyébként inkább csak házi használatra készitenek,szerényebb igényekre,vagy sok esetben nagyon szép,hatásos kerti disznek.Komolyabb teljesitményre elég nagy méretek kellenek.A valodi komolyabb hatásfokot,akár profi szinten is,csak a vizszintes 3 lapátosok adják,elektromos energia termelésre,vagy a soklapátosokat,alacsonyfordulatuk,de nagy forgatónyomatékuk miatt vizpumpálásra.Na de mint jeleztem,gondolom,mindezzel teljesen tisztában vagy.Viszont mint hobbi,csillagos ötöst érdemelsz,magyarországi viszonylatban.Itt erdélyben csillagos tizest adnék,itt a 10-es a legnagyobb jegy az iskolákban.Külömben erröl van is néhány diák vicc.Ha valakit érdekel szivesen elmesélem.Na de kivánok neked,és nemcsak neked,hanem minden ighazi szelesnek egy boldog,sikerekben gazdag jó szelü évet.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) btoti hozzászólása Dec 29, 2012 /
 
Újabb apró infó a BLDC-hub motorból generátorról:
Megmértem az indító nyomatékát - 0,5 Nm (0,47, 0,48, 0,49, 0,48 mértekből felkerekítve).
Megnéztem a vonali fesz. jelalakot is szkópon - a csatolt kép szerinti a két vonali fesz. Nem mondanám szabályos szinusznak, mindenképp gyors diódák kellenek a hídba. A 3 fázisú híd-egyenirányítóval együttes mérés az új évre tolódik, mert természetesen nem találok 6 db egyforma néhány amperes diódát.
A 20 Hz frekvencia 60-s fordulathoz tartozik - 20 póluspár (40 pólusú gép, ennyit számoltam ujjheggyel körbeforgatva is két fázist rövidre zárva). A képen a Div/Volt figyelmen kívül hagyandó, nem hitelesítettem mérés előtt!
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Használatbol kivont számitogép tápokban vannak neked megfelelö ultrarapid diodák elég nagy amperre.A 12 voltos Kimeneten akár 20 ampereseket is találsz.Csak ki kell buherálni,még pénzbe se kerülnek.Egyébként még számos egyébb használható alkatrészt is kitermelhetsz belölük.Természetesen az ilyen kitermelt alkatrészeket figyelmesen ellenörizni kell ujrafelhasználás elött.
Következő: »»   432 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem